ελληνική μουσική
    670 online   ·  211.132 μέλη

    Τι είναι πρότζεκτ και τι συγκρότημα;

    mysticist
    12.08.2024, 18:12

    Στη μουσική έχω ακούσει κατά καιρούς τη λέξη πρότζεκτ και για να είμαι ειλικρινής νόμιζα για πολύ καιρό πως πρότζεκτ λέγεται αλλιώς το συγκρότημα. Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο;


    CHE
    15.08.2024, 06:37

    Το συγκρότημα είναι group ή band αλλά μπορεί να είναι και project. Πρόχειρα μού έρχονται στο μυαλό οι Alan Parsons Project και οι Planet P Project. Βέβαια στην πρώτη περίπτωση ήταν η μπάντα του Alan Parsons και στη δεύτερη του Tony Carey, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αμφότερες ήταν πρωσοποπαγή σχήματα. Ως προς το ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ενός συγκροτήματος και ενός project, έχω την εντύπωση -χωρίς να είμαι σίγουρος γι' αυτό- ότι η έννοια του project είναι η μελέτη πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, εν προκειμένω η μουσική μελέτη. Οι βραχύβιοι Planet P Project -το μαρτυράει και το όνομά τους- είχαν πλανητική θεματολογία, φαντασίας, διαστήματος κ.λπ. Οπότε ήταν επικεντρωμένοι σε αυτό. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα με το υπέροχο τραγούδι "Why Me?". Οι πολύ πιο διάσημοι Alan Parsons Project -εδώ βέβαια φαίνεται ο Alan Parsons αλλά αδικείται ο Eric Woolfson (τραγουδιστής και συνδημιουργός)- ξεκίνησαν με θεματολογία μυστηρίου και φαντασίας βασισμένοι στον Edgar Allan Poe και συνέχισαν με κοινωνιολογικά θέματα. Σε γενικές γραμμές αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι τα projects έχουν πάνω-κάτω συγκεκριμένη θεματολογία και διαφέρει από τα κοινά συγκροτήματα των οποίων η θεματολογία ποικίλλει.


    freddieKrueger
    16.08.2024, 08:43

    Project σημαίνει σύμπραξη μουσικών και φωνών πολλές φορές ετερογενών ή από άλλα συγκροτήματα για να παραχθεί ένα συγκεκριμμένι αλμπουμ.

    Ο άξονας του project είναι μια κεντρική ιδέα.

    Πχ το γνωστό we are the world στο οποίο συμμετείχαν οι μεγάλοι ποπ και καντρυ ροκ αστερες της εποχης ειναι ένα πολύ πετυχημενο project:

    ?si=vhhEgpUfCWcCBwyi