Ιδού και
συνέντευξη του "Family man", άλλως ¶στον Μπάρετ, των Wailers.
«Το χόρτο είναι αθώο»
Του Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από το 1969 διατελεί μπασίστας, ενορχηστρωτής, παραγωγός και μηχανικός ήχου στους Γουέιλερς, το συγκρότημα που σημάδεψε τη ρέγκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπομπ Μάρλεϊ.
Είναι ο «Family man», κατά κόσμον Αστον Μπάρετ, που από το θάνατο του Μπομπ το 1981 μέχρι και σήμερα κρατάει το συγκρότημα ζωντανό παρά τους κλυδωνισμούς που του προκάλεσαν οι δικαστικές διαμάχες με τη δισκογραφική εταιρεία και τους στενούς κληρονόμους του Μάρλεϊ για τα δικαιώματα των τραγουδιών. Είναι το αρχαιότερο μέλος και το ένα από τα τρία -μαζί με τον κιθαρίστα Αλ Αντερσον και τον πιανίστα Ερλ Λίντο- της αυθεντικής σύνθεσης των Γουέιλερς που έρχονται στην Αθήνα για να εμφανιστούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο «Gagarin 205» (εισιτ. 35 ευρώ).
- Πότε κατάλαβες τη δυναμική που είχε η ρέγκε;
«Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στην Αγγλία με τους Upsetters το 1969 που εξελίχθηκε σε μια φοβερή τουρνέ. Μας αποκάλεσαν "Μαύρους Μπιτλς". Η ρέγκε είναι μουσική για όλες τις ηλικίες. Ακόμα κι ένα μωρό μπορεί να την καταλάβει. Κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Συνδυάζει πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Σόουλ, φανκ, ριδμ εν μπλουζ, τζαζ, σόκα, μερένγκε, σάμπα, καλίψο, καντρίλιες... Καλλιεργήσαμε όλα αυτά τα διαφορετικά κόνσεπτ και δημιουργήσαμε τη ρέγκε, το καρδιοχτύπι του λαού. Ποτέ δεν χρησιμοποιούσαμε κομπιούτερ και ηλεκτρονικά που κάνουν τη μουσική φτηνή».
- Γιατί φτηνή;
«Γιατί αυτές οι μουσικές είναι δημιούργημα του στούντιο, δεν είναι αυθεντικές. Η τεχνολογία δεν πάει απαραίτητα με την καλή μουσική. Γι αυτό κι εμείς κρατάμε τον ήχο μας αναλογικό. Ο,τι ακούγεται το παίζουμε ζωντανά στη σκηνή».
- Μένεις στο Νιου Τζέρσεϊ. Δεν πηγαίνεις πια στην Τζαμάικα;
«Οχι συχνά. Η Τζαμάικα έγινε τουριστικός προορισμός όχι όμως για όσα ήταν πάντα διάσημη, τα δάση, το φαγητό και το νερό. Σήμερα τα δάση αποψιλώνονται, η γη έχει μολυνθεί από τα πολλά λιπάσματα, όλοι είναι εξαρτημένοι από τα εμφιαλωμένα νερά».
- Ακόμα και το ιερό φυτό των ράστα, η μαριχουάνα;
«Φυσικά, αφού πια παράγεται για εμπορική χρήση. Σύμφωνα με την παράδοσή μας, το "χόρτο" πρωτοφύτρωσε στον τάφο του βασιλιά Σολομώντα. Ετσι το ονόμασαν "φυτό της σοφίας". Η Βίβλος λέει πως η χλόη των αγρών είναι για τα ζώα και το "χόρτο" είναι για τους ανθρώπους. Μπορείς να φτιάξεις φάρμακα, λάδι, ρούχα... Αλλά θέλουν να το ονομάζουν ναρκωτικό όπως είναι η κοκαΐνη για να το κρατούν στην παρανομία. Το "χόρτο" δεν έχει σχέση μ' αυτά. Εμείς δεν το χρησιμοποιούμε για να γίνουμε χάι αλλά για το διαλογισμό και την έμπνευσή μας. Το πρόβλημα είναι τα ναρκωτικά που έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο και καταστρέφουν τα μυαλά των νέων, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το κρακ, αυτά που κάνουν τους ανθρώπους βίαιους».
- Τι ήταν ο Μπομπ Μάρλεϊ για σας; Προφήτης;
«Ενας πολύ δυνατός άνθρωπος. Ο Μπομπ ήταν εργασιομανής, εργαζόταν πολύ σκληρά για να μεταδώσει το μήνυμα της ρέγκε. Σήμερα ταξιδεύουμε στις τέσσερις γωνιές της Γης συνεχίζοντας ό,τι έκανε».
- Γιατί δεν συνεργάζεστε πια με την οικογένεια Μάρλεϊ;
«Γιατί είναι άπληστοι. Η Ρίτα Μάρλεϊ και ο αρχηγός της εταιρείας Island συνωμότησαν για να πάρουν τα δικαιώματα από τους Γουέιλερς. Λες κι ο Μπομπ ήταν μια μπάντα μόνος του».
- Πώς κρίνετε την κίνηση της Ρίτα να μεταφέρει τα οστά του Μάρλεϊ στην Αιθιοπία;
«Ακουσα την ιστορία. Η Ρίτα ασχολείται με βουντού, σατανικά πράγματα. Είναι διαβολογυναίκα. Αυτά που κάνει δεν έχουν σχέση με τη φιλοσοφία των ράστα».
πηγή: www.enet.gr