ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Ηχογράφηση με Midi για αρχαρίους

    Ένας οδηγός για αρχαρίους που θέλουν να ηχογραφήσουν μουσική στον υπολογιστή τους.

    Ηχογράφηση με Midi για αρχαρίους

    Γράφει ο starg
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 30 Νοέ 2009

    Μαθήματα, μαθήματα, μαθήματα…
    Και το βράδυ πάνω στο διάβασμα, πιάνετε τον εαυτό σας να ξανασφυρίζει  εκείνο το σκοπό που σας έχει κολλήσει στο μυαλό μέρες τώρα.
    Και το παλιό αρμόνιο που ήταν δώρο του μπαμπά, τότε που πίστεψε προς στιγμήν ότι είχε στο σπίτι την επόμενη Τζίνα Μπαχάουερ, να στέκει και να χασκογελά σκονισμένο πλάι στην κεντρική είσοδο.

    Τι ωραία που θα’ταν να…..

    Όμως  ποτέ δεν είναι αργά.
    Ξέρω θα αναρωτηθείτε …πως; Εδώ είμαστε εμείς, οι «συνάδελφοι»  του MusicHeaven.

    Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:
    Αρχικά έχουμε στο μυαλό μας την ιδέα, αυτή που θέλουμε να την κάνουμε μουσική να την ακούμε εμείς και οι δικοί μας, και ίσως και οι φίλοι μας, ή οι γνωστοί μας, και αργότερα γιατί όχι  να καταφέρουμε και κάτι πιο ανεβασμένο , πιο απόμακρο, να γίνουμε γνώστες του πράγματος, και να ασχοληθούμε και επαγγελματικά με αυτό που αγαπάμε…

    Όλοι οι ειδικοί υπήρξαν κάποτε αρχάριοι.

    Έχουμε λοιπόν την ιδέα. τι άλλο χρειαζόμαστε;
    Την απάντηση την έχουμε ήδη. Εκείνο το παλιό αρμόνιο που μας είχε δωρίσει ο μπαμπάς γιατί να πηγαίνει χαμένο; Ο υπολογιστής που είναι πάνω στο γραφείο και έχει φορτωμένα τα παιγνίδια για το ξελαμπικάρισμα στα διαλλείματα του διαβάσματος;
    Άρα λοιπόν έχουμε τα βασικά ήδη στο σπίτι. Και τι καθόμαστε;
    Ας τα βάλουμε στη σειρά:

    1) Το αρμόνιο:


    Μπορεί να είναι και ένα παλιότερο μοντέλο ή ένα πιο σύγχρονο συνθεσάιζερ.
    Μπορεί να έχει 10 ή 20 ή 1020 μουσικά ηχοχρώματα (όργανα = αυτά που αλλάζουμε πατώντας τα κουμπάκια,  π.χ. βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο κ.τ.λ.).
    Οι ρυθμοί  του αρμονίου (drums) στο άρθρο αυτό δεν μας ενδιαφέρουν.
    Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει midi ports.
    Τώρα τι είναι αυτό πάλι;


    Midi=Musical Instruments Digital Interface=Ψηφιακή Διεπαφή Μουσικών Οργάνων


    Το midi ήταν και είναι μια επανάσταση στη τεχνολογία της μουσικής.
    Πρόκειται περί τυπωμένου κυκλώματος πάνω στην  μητρική πλακέτα του οργάνου το οποίο έχει δυνατότητα να δέχεται και να επεξεργάζεται σήματα midi αλλά και να στέλνει.
    Χάρις σε αυτό έγινε αρχικά δυνατή, η επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών οργάνων και κατασκευαστών, και αργότερα η επικοινωνία των συνθεσάιζερς  με τους υπολογιστές.
    Ουσιαστικά το midi είναι ανάλυση της νότας που πατάμε στο όργανο, σε τέτοια ψηφιακή μορφή, που να είναι κατανοητή από άλλα όργανα που διαθέτουν το ίδιο σύστημα.
    Τα midi ports λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά είσοδοι και έξοδοι σημάτων midi στην πίσω μεριά του οργάνου.
    Θα δείτε να γράφουν επάνω τους midi-in, midi-out, midi thru.
    Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρουν μόνο τα in & out.(Για το thru θα πούμε απλά πως μεταδίδει ότι σήμα δέχεται στην είσοδο in, χωρίς άλλη παρεμβολή).
    Διαφέρουν από τα γνωστά βύσματα της κιθάρας και των ακουστικών του walkman μας για τον απλό λόγο ότι είναι πιο μεγάλα ,φέρουν πενταπολική επαφή εσωτερικά και κλειδώνουν- «κουμπώνουν», μόνο σε μια θέση  .


    2) Ο υπολογιστής:

    Μπορεί να είναι windows pc, Macintosh, ή Linux based pc.
    Ότι και να’ναι  μια καρτούλα ήχου θα την έχει…
    Αυτή η καρτούλα ήχου στις πιο σύγχρονες εκδοχές της, έχει από μόνη της midi ports αντίστοιχα με του οργάνου. Επίσης η κάρτα  έχει ενσωματωμένο τσιπ  συνθεσάιζερ σε απλή μορφή με βασικές  ηχητικές δυνατότητες.
    Αν δεν έχει midi ports μην ανησυχείτε. Υπάρχουν στο εμπόριο midi interfaces που συνδέονται  στην game port της κάρτας ήχου,  ή σε κάποια άλλη σειριακή ή usb θύρα του υπολογιστή, και μας δίνουν τα midi ports που χρειαζόμαστε .
    Ο υπολογιστής  θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ένα πρόγραμμα sequencing (Cubase, Logic, Nuendo, Ableton ή οτιδήποτε άλλο σας ταιριάζει καλύτερα).Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει την δυνατότητα της καταγραφής της midi πληροφορίας, της επεξεργασίας και της αποθήκευσης της.
    Επίσης ένα αξιοπρεπές σετ ηχείων για τον υπολογιστή είναι απαραίτητο.

    Συνδέσεις:

    Χρειαζόμαστε 1 ή 2 καλώδια midi  που θα προμηθευτούμε από τα ειδικά μουσικά καταστήματα, ή τα καταστήματα πληροφορικής.
    Συνδέουμε το 1ο καλώδιο  στο midi-out του αρμονίου και στο midi-in της κάρτας ήχου.
    Αυτό θα είναι αρκετό να δώσει ότι εντολή midi παίζει το αρμόνιο στο pc.


    Συνθεσάιζερ (midi-out)    ------Πρός------   (midi-in)  pc

    Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ενσωματωμένο στην κάρτα ήχου  συνθεσάιζερ.
    Αν το αρμόνιο μας ή το συνθεσάιζερ μας είναι αρκετά καινούργιο και μας αρέσουν οι ήχοι του, μπορούμε ταυτόχρονα να συνδέσουμε και το midi-out της κάρτας ήχου στο midi-in του αρμονίου μας.
    Σε αυτή την περίπτωση τα midi  δεδομένα δρομολογούνται ως εξής:

    Συνθεσάιζερ  (midi-out)  ------Πρός------ (midi-in)   pc  (midi-out)------Πρός------    (midi-in)  συνθεσάιζερ

    Εδώ τα διάφορα προγράμματα μας δίνουν την δυνατότητα να επιλέγουμε ξεχωριστά για κάθε κανάλι midi που χρησιμοποιούμε το συνθεσάιζερ που θα αναπαράγει την midi πληροφορία.(αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιλέγουμε το συνθεσάιζερ).
    Έχοντας τελειώσει και με την συνδεσμολογία το μόνο που απομένει είναι να ανοίξουμε το πρόγραμμα της αρεσκείας μας , να επιλέξουμε από το μενού new song ή new project (ή κάτι αντίστοιχο, ανάλογα με το πρόγραμμα) και να αρχίσουμε την περιπέτεια στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας.

    Καλώς ορίσατε!

     

    Σημ. Το παρόν άρθρο δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει κατατοπιστικούς και πολυσέλιδους οδηγούς για την τεχνολογία του midi. Είναι περισσότερο μια προσπάθεια γρήγορης (και οπωσδήποτε  ελλιπούς) αναφοράς, για κάποιες βασικές απαντήσεις .


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάραβιολίΜουσική Εκπαίδευση:επεξεργασία μουσικής



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19264   /   30.11.2009, 14:05   /   Αναφορά
    Πραγματικά πολύτιμο και αρκετά χρήσιμο άρθρο για τους αρχάριους....!!!!

    Αν και όλη η δύναμη κρύβεται στα προγράμματα και στα VSt!!!!!
    #19265   /   30.11.2009, 17:21
    Αγαπητέ φίλε,

    τα εύσημα ανήκουν όλα στους δημιουργούς του Musicheaven, που μας δίνουν την δυνατότητα να μοιραζόμαστε την ελάχιστη γνώση μας.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου όσον αφορά τις δυνατότητες των διαφόρων προγραμμάτων, προσθέτοντας, ότι είναι η ανθρώπινη φύση αυτή καθαυτή, που μέσα απο τα διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα, δημιουργεί και βελτιώνει.Με άλλα λόγια καλά τα προγράμματα και τα vst, αλλά, είναι η αγάπη για την μουσική, η επίμονη (και επίπονη) ενασχόληση με την τεχνολογία, η δημιουργικότητα και η φαντασία μας, που θα κάνει τα προγράμματα αυτά να αποδώσουν τα μέγιστα...

    #22043   /   02.03.2011, 00:09
    ME LIGA LOGEIA OSES PERISOTERES APETISEIS EXOYME TOSO KALITERA PROGRAMATA 8A SINEXIZOYN NA MAS PROSFEROYN !! ETSI. APLA. MPORW NA GRAFW WRES PANO STO 8EMA ALA TETIA WRA TETIA LOGEIA OPIOS 8ELEI TIN VOI8EIA MOY PANO STO 8EMA AS ER8EI SE EPAFEI MAZI MOY ;)

    #19266   /   01.12.2009, 18:18   /   Αναφορά
    Μακάρι να είχα βρεί κάποιο άρθρο σαν κι αυτό κάποια χρόνια πρίν,όταν ψαχνόμουν πάνω στις ηχογραφήσεις με midi,έτσι θα μπορούσα να ρωτήσω κάποιον γνώστη που θα μπορούσε να μου λύσει κάποιες αποροίες.!

    To μεγάλο μου πρόβλημα ήταν η καθυστέρηση του ήχου.Μάλλων απ'οτι κατάλαβα ήθελα εξωτερική κάρτα ήχου.

    Τελικά βρήκα λύση μέσω άλλου προγράμματος (Cakewalk pro audio 7) που κατα τύχη έπεσε στα χέρια μου και από τότε όλα τα κομμάτια που'χω δημιουργήσει μέχρι τώρα,τα'χω γράψει νότα νότα.

    Φαντάζομαι πως αυτός ο τρόπος είναι πιό χρονοβόρος αλλά τουλάχιστων αποτελεσματικός!

    #19267   /   01.12.2009, 19:20
    Προφανώς μιλάς για το latency...Αλλά εξήγησέ μου: όταν λές νότα νότα τι εννοείς; και ακόμη γράφεις έτσι; Θα μπορούσες να ανοίξεις ένα νέο θέμα στο Musicheaven ρωτώντας ότι θέλεις και να μην παιδεύεσαι...

    #19268   /   01.12.2009, 21:21
    Νότα νότα ενωώ μία μία τις νότες σε παρτιτούρα στον υπολογηστή μου για 4 όργανα.Τύμπανα,κιθάρα,μπάσο και πλήκτρα.Οποια στιγμή θέλω πατάω το play και έτσι οι νότες πέζονται από το πρόγραμμα με τους ήχους απο τα όργανα που έχω προεπιλέξει.

    Τέλος άν θέλω τυπώνω τις παρτιτούρες και μπορούν να δίαβαστούν από όποιον ξέρει να διαβάζει νότες και να παίζει.

    Αυτό το ξεκίνησα περίπου 2 χρόνια πρίν όταν πρώτοπηρα υπολογηστή και τότε δεν είχα ιδέα για το πώς και τί...και φυσικά δεν είχα ιδέα για το Musicheaven.

    Τέλος,το παίδεμα που λές,ήταν μόνο στην αρχή μέχρι να συνηθίσω το πρόγραμμα!Τώρα πάει μόνο του!

    Σ'ευχαριστώ Strag για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση!


    #22165   /   18.03.2011, 05:49
    Αυτός είναι ο τρόπος για να γράψεις παρτιτούρα για τα 4 όργανα που αναφέρεις.

    Όταν κάνεις αναπαραγωγή όμως το αποτέλεσμα θα είναι σαν να παίζει κάποιο κουρδιστό μουσικό παιχνίδι.Τι εννοώ με αυτό...όταν γράφεις νότα νότα τότε χάνεται το feeling του μουσικού στο παίξιμο.Όταν γράφεις midi τότε γράφονται όλες οι πληροφορίες για τον τρόπο που παίζεις κάθε όργανο και στην αναπαραγωγή ακούγεται ακριβώς αυτό που έχεις παίξει υπάρχει μέσα το ανθρώπινο στοιχείο.Εάν παίξεις καλά θα ακουστεί καλά εάν όχι πάλι θα πάρεις αυτό που έγραψες.Όταν όλα είναι γραμμένα ακριβώς στις αξίες και τα μέτρα όπως στις παρτιτούρες που βλέπουμε να κυκλοφορούν στο εμπόριο τότε΄ο ήχος βγαίνει ας μου επιτραπεί η έκφραση "Ρομποτικός" σαν τα πρώτα drum machines που χρησιμοποιούσαν και λέγαμε τα τύμπανα τι είναι? Γιαπωνέζος?

    #22326   /   08.04.2011, 15:58
    ‘Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά είπαμε, είναι οδηγίες για αρχάριους οπότε το άρθρο είναι υπέρ πλήρες!




    #19271   /   04.12.2009, 14:23   /   Αναφορά
    Πολύ πολύτιμες οι πληροφορίες σου!
    #19439   /   03.01.2010, 07:40   /   Αναφορά
    H δύναμη κρύβεται στα προγράμματα: Επιτρεψέ μου φίλε να υποβάλλω την ενστασή μου.Η δύναμη κρύβεται στούς χρήστες των προγραμμάτων . Και με το πολύτιμο και αρκετά κατατοπιστικό αυτό άρθρο, μας δίδεται αυτή η δύναμη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τέτοια άρθρα γίνονται πολύτιμα εργαλεία στα χέρια χρηστών και ιδίως των αρχαρίων και ερασιτεχνών και όχι μόνο, ώστε αυτοί να μην χάνονται στούς πολισέλιδους και εξιδικευμένους οδηγούς χρήσεως προγραμμάτων. Βεβαίως ναι μεν τα εύσημα ανήκουν στους δημιουργούς του MUSICHEAVEN , που με την ποικίλη ύλη προσφέρουν τα μέγιστα, αλλά ανήκουν και στα μέλη αυτού καί στην προκειμένη περίπτωση στον συντάκτη του παρόντος άρθρου ,ο οποίος είναι άξιος συγχαρητηρίων.



    #19640   /   16.02.2010, 20:08   /   Αναφορά
    Αν και καθυστερημένα ένα μεγάλο !Μπράβο!



    Όμως τι πιο πρακτικό να υπάρχει το κείμενο σ' ένα PDF αρχείο ώστε να το κατεβάζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα.



    Έχουν γραφεί τόσα ωραία άρθρα... Κρίμα κάθε φορά να πρέπει να μπαίνεις στο site







    Φιλικά



    #21674   /   08.02.2011, 18:18   /   Αναφορά
    καλησπέρα.

    μήπως υπάρχει κανένα link για να κατεβάσω το πρόγραμμα για επεξεργασία των midi?
    #21675   /   08.02.2011, 18:26
    και να είναι δωρεάν αν γίνετε.....

    #22097   /   11.03.2011, 02:41   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.(Πάντα αργώ)
    #24682   /   03.06.2012, 11:17

    Πολύ χρήσιμο. Όμως το κόβεις στην μέση ρε παιδί μου. Για έναν άσχετο, όπως εγώ, είναι σαν να κόπηκε η ταινία στην μέση.


    Ωραία έκανα την σύνδεση αρμονίου-ΗΥ. Παίζω κάτι στο αρμόνιο, και μετά τι γίνεται; δεν μας είπες το τέλος! ώστε να καταλάβω με απλά λόγια τι σου προσφέρει το midi. Δηλαδή δεν κατάλαβα τον στόχο σου. Εκανες την σύνδεση και δεν μας λες μετά τι πέτυχες με αυτό.....


    #25124   /   03.08.2012, 10:14

    Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση...


    Δες εδώ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2375


    Καλό καλοκαιρινό υπόλοιπο


    #29253   /   31.08.2015, 08:29   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρήσιμο άρθρο.Θα΄ήθελα να ρωτήσω το εξής.Αν θα ηχογραφήσω midi με το αρμόνιό μου μετά κατά την αναπαραγωγή θα παίζει το Project μου με τον ήχο της κάρτας ήχου ενώ ο ήχος που χρησιμοποίησα από το αρμόνιο είναι πολύ καλύτερος τι να κάνω για να διατηρήσω τον ήχο που επέλεξα από την αρχή?Eυχαριστώ εκ των προτέρων
    #29256   /   02.09.2015, 09:53
    Στις ιδιότητες του καναλιού αριστερά στην επιθεώρηση θα επιλέξεις το midi out σαν έξοδο και όχι την κάρτα ήχου.η συγκεκριμένη επιλογή αφορά και όσα άλλα κανάλια επιθυμείς να ακούγονται από την εξωτερική πηγή ( ...την οποία βέβαια έχεις φροντίσει να ενισχύσεις ώστε να την ακούς...!!!)
    Καλά αποτελέσματα και στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνηση

    #29257   /   02.09.2015, 16:27   /   Αναφορά
    Δεν είναι θέμα vst's ή κάρτας ήχου αλλά υπολογιστή.Αυτός ευθύνεται για τα προβλήματα.Με ένα απλό pc (και με 8πύρηνο cpu ακόμα) δεν γίνεται δουλειά.
    Οπότε: Kονσόλα ήχου,τα εφέ στα racks και το pc να λειτουργεί επικουρικά στο daw...
    #29410   /   24.02.2016, 21:53   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό άρθρο!!Σε ευχαριστούμε πάαααρα πολύ!Δηλαδή μπορώ να ηχογραφώ midi με το αρμόνιό μου και μετά στο export σε audio να ακούγεται ο ήχος που επέλεξα από το αρμόνιό μου?