ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    99 + 1 είδη σύγχρονης μουσικής

    Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε ταμπέλες στο πανανθρώπινο φαινόμενο της μουσικής;

    99 + 1 είδη σύγχρονης μουσικής

    Γράφει το μέλος dgrivas
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 17 Ιούλ 2011

    Πώς θα μπορούσες να κλείσεις τον άνεμο σ ένα κουτί; Πώς θα μπορούσες να χωρέσεις το φως του ήλιου σ ένα δωμάτιο; Πώς θα μπορούσες να καταγράψεις τα όνειρα των ανθρώπων σ’ ένα βιβλίο; Πώς θα μπορούσαμε να βάλουμε ταμπέλες στο πανανθρώπινο φαινόμενο της μουσικής;

    Ομολογούμε την αδυναμία μας όσοι καταπιανόμαστε μ’ ένα τέτοιο έργο. Προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε την Τέχνη μ’ εντελώς συμβατικούς τρόπους, μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε μερικώς την απεραντοσύνη της.

    Στη σύγχρονη εποχή η μουσική εξέλιξη είναι έτσι δομημένη ώστε κατά κανόνα να μην εξελίσσονται τα διάφορα είδη κι έτσι να διατηρούνται για αιώνες, όπως γίνονταν σε άλλες εποχές, αλλά κάθε είδος να διαγράφει την τροχιά του μέσα σε μια ή δυο δεκαετίες και στη συνέχεια να χάνεται ή να μεταλλάσσεται σε ένα άλλο είδος με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

    Εδώ προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε την σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη μουσική, όπως αυτή καταγράφεται στη δισκογραφία, με βάση κυρίως το Δυτικό πολιτισμό. Δεν θα μπούμε στα χωράφια μουσικών όπως οι θρησκευτικές, οι αυστηρά παραδοσιακές, κ.α. Θα αναφερθούμε σε «λαϊκά» αλλά και «έντεχνα» είδη που εκφράζουν μουσικά πλατιές μάζες ανθρώπων αλλά και κάποιο ίσως «ειδικό» κοινό.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι κατηγοριοποίησης της μουσικής, όπως π.χ. χρονικά (είδη που εμφανίζονται π.χ. ανά δεκαετία), τοπικά (π.χ. είδη σε κάθε χώρα), φυλετικά, θεματικά, κ.α. Επειδή αυτοί οι τρόποι δημιουργούν διάφορα μεθοδολογικά προβλήματα, θα ακολουθήσουμε τη αλφαβητική μορφή παρουσίασης. Είναι ίσως «ψυχρή» και «λογιστική» αλλά έτσι θα μπορεί κάποιος εύκολα να εντοπίσει το είδος που τον ενδιαφέρει.

    Η κυριότερη δυσκολία στην προσπάθεια αυτή είναι ότι προσπαθώντας να παρουσιάσουμε ένα είδος ανακαλύπταμε υποκατηγορίες που έπρεπε να αναλυθούν κι έτσι θα καταλήγαμε σε κάθε δημιουργό ξεχωριστά. Χωρίσαμε λοιπόν… 99 κατηγορίες με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά.

    Σε κάθε κατηγορία αναφέρονται: ο τίτλος, τα βασικά χαρακτηριστικά με links στην αγγλόφωνη “WIKIPEDIA”, ο τόπος και ο χρόνος που εμφανίζονται, τα κυριότερα μουσικά όργανα του είδους, υποκατηγορίες ειδών, μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τραγουδιών με υπερσυνδέσεις, ώστε μ’ ένα «κλικ» να μπορούμε να τα ακούσουμε και να δούμε βίντεο από το “YOUTUBE”, καθώς και μερικές σχετικές φωτογραφίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση στο internet.

    Θα χαρούμε αν αυτή η προσπάθεια φανεί χρήσιμη σε κάποιους, αν και θεωρούμε – για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω – ότι φέρει τη σφραγίδα της ατελούς συμβατικότητας και βέβαια της υποκειμενικότητας.

    Δείτε την παρουσίαση:

    99+1 music genres




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #23118   /   17.07.2011, 22:26   /   Αναφορά
    Μπράβο, πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, πολύ χρήσιμα και τα παραδείγματα που έχετε βάλει μέσα στην παρουσίαση. Το άρθρο σίγουρα θα γίνει διαχρονικό εδώ στο MusicHeaven, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν για τα είδη της μουσικής. Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια είχαμε δυσκολευτεί πολύ να φτιάξουμε τη λίστα με τα είδη της μουσικής, στο προφίλ κάθε μέλους. Τώρα είναι μαζεμένα σε αυτή την παρουσίαση και μάλιστα με παραδείγματα. Και πάλι μπράβο.
    #23120   /   18.07.2011, 03:54   /   Αναφορά
    Μπραβο τρομερη δουλεια.

    Μονο που φοβαμαι οτι θα χαθουν στην πορεια αρκετα links στο youtube.
    #23121   /   18.07.2011, 11:07   /   Αναφορά
    Παιδιά μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος το concrete;Δεν το κατάλαβα και τόσο καλά...
    #23122   /   18.07.2011, 13:19   /   Αναφορά
    Κύριε Γρίβα πολύ καλή η δουλειά σας στην παρουσίαση έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει κάποιος μια ιδέα από πολλά είδη μουσικής, κύριους εκφραστές τους και είδη που σχετίζονται ή αλληλεπιδρούν. Αν και γενικά συμφωνώ με την πρώτη παραγραφο ότι είναι δύσκολο πράγμα οι ταμπέλες στη μουσική. 'Αλλωστε υπάρχουν σήμερα και πολλά παραδείγματα που δεν ταξινομούνται σε ένα μόνο είδος μουσικής.

    :)
    #23127   /   18.07.2011, 20:22   /   Αναφορά
    Πολύ καλή δουλειά!!!


    Συγχαρητήρια!!!!!
    #23130   /   19.07.2011, 23:42   /   Αναφορά
    Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσα εργασία. Θα συμφωνήσω βέβαια με αυτό που αναφέρατε στην εισαγωγή σας, πως η κατηγοριοποίηση της μουσικής γίνεται κυρίως για να μπορέσουμε να την μελετήσουμε και να την κατανοήσουμε. Με αυτό κατά νου, αυτή η εργασία είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για όσους θέλουν να 'εξερευνήσουν' να γνωρίσουν και να κατανοήσουν σε κάποιο βαθμό πτυχές της μουσικής όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τα διάφορα είδη.
    #23145   /   26.07.2011, 16:38   /   Αναφορά
    Ισως το καλυτερο αρθρο που εχω διαβασει σε αυτο το site. Μπραβο.
    #23363   /   06.09.2011, 13:05   /   Αναφορά
    Αγαπητέ dqrivas,



    Η προσπάθειά σου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά δυστυχώς αποτελεί ένα εγχείρημα-ρίσκο. Το να καταφέρεις να μαζέψεις και να ταξινομήσεις τόσο υλικό μουσικής, προυποθέτει και μια απίστευτη γνώση του κάθε μουσικού είδους. Απο τη σχετικά γρήγορη ματιά που έριξα για παράδειγμα, δεν είδα κατηγορία flamenco (εκτός αν το συγκαταλέγεις στην ethnic μουσική). Είδα τον ξενάκη να είναι μέρος της μουσικής experimental, ενώ πρόκειται για ένα συνθέτη που έγραψε στοχαστική μουσική, όπως ο ίδιος ονόμασε, κατηγορία την οποία κατατάσεις νωρίτερα στη λίστα σου στην αλεατορική μουσική (?)! Επίσης είδα την ύπαρξη της ονομασίας experimental στην κλασσική μουσική, ενώ φυσικά ο όρος για την εποχή και τους συνθέτες που αναφέρεις ειναι avant-garde.

    Το θέμα λοιπόν είναι οτι αυτά είναι κάποια σχόλια κάποιου που απλά έχει κάποιες γνώσεις στη κλασσική μουσική. Σκέψου πόσα τέτοια σχόλια θα μπορούσαμε να βρούμε αν ερχόταν και ένας άλλος κάποιος που γνωρίζει κάποια πράγματα για ένα άλλο είδος μουσικής.

    Καταλήγοντας, το εγχείρημά σου δεν είναι απλά δύσκολο σε σχέση με την αισθητική της κατηγοριοποίησης της μουσικής, αλλά κυρίως με το προηγούμενο στάδιο αυτης της διαδικασίας. Με τη γνώση σχετικά με όλα αυτά τα είδη της μουσικής και την έρευνα πάνω σε αυτά, ετσι ώστε να καταλήξουμε να πούμε, ότι, ναι κύριοι, αποφάσισα και πήρα το ρίσκο να κατηγοριοποιήσω.



    Φιλικά

    Ν.