Η πεντατονική κλίμακα θεωρείται η κλίμακα του αυτοσχεδιασμού.
Η προσέγγιση σ’ αυτό το θεωρητικό θέμα που περιέχει και πρακτικά συστατικά, γραμμένο από ένα ερασιτέχνη μουσικό έγινε με πλήρη διασταύρωση και τεκμηρίωση των κειμένων, των σκαριφημάτων και των εικόνων, ώστε οι μεν συμμετέχοντες μαθητευόμενοι να πάρουν μερικές βασικές γνώσεις και αργότερα να ασχοληθούν πιο εμπεριστατωμένα με το θέμα, οι δε καλοί γνώστες του θέματος να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή να διορθώσουν τυχόν ασάφειες.
Τα βασικά:
Ένας από τους λόγους συγγραφής του άρθρου αυτού είναι η καλύτερη κατανόηση της κλίμακας Blues και η χρήση της στη Διατονική Φυσαρμόνικα.
Η πεντατονική κλίμακα παρουσιάζεται σε πολλούς πολιτισμούς (Πατροπαράδοτη Ελληνική Ηπειρώτικη , Ασιατική , Γιαπωνέζικη, Αμερικάνικη Αφρικανικής προέλευσης …) αλλά και στην Μοντέρνα Δυτική Μουσική είναι το κύριο συστατικό της Rock μουσικής αλλά και κάθε άλλου στυλ μουσικής ( Jazz , Blues , country …music) και θεωρείται η κλίμακα του αυτοσχεδιασμού.
Το ιδιαίτερο μουσικό της χαρακτηριστικό, η πεντατονική μουσική, είναι ίσως ότι πιο πολύτιμο μας παραδόθηκε από τον αρχαίο Ηπειρώτικο λαό. Δείτε ΕΔΩ:
video | |
καθώς και ένα Rock GUITAR PENTATONIC SOLO ΕΔΩ:
video | |
Τεχνικά μιλώντας , πεντατονική είναι οποιαδήποτε κλίμακα που αποτελείται από 5 νότες (Penta = Πέντε και Tone = νότα ) αρχίζοντας από οποιαδήποτε νότα του μουσικού αλφάβητου.
Όμως , μαθαίνοντας ΜΟΝΟ ΔΥΟ διαφορετικές πεντατονικές κλίμακες καλύπτουμε το 99,9% όλων των περιπτώσεων.
Αυτές οι 2 αναφέρονται σαν:
Αν μάθεις τη μία , ξέρεις και την άλλη διότι η μόνη διαφορά είναι η τονική.
Η Ματζόρε Πεντατονική Κλίμακα φτιάχνεται από τα διαστήματα:
R - 2 - 3 - 5 - 6: Στην κλίμακα του C, θα είναι: C - D - E - G – A
Η Μινόρε Πεντατονική Κλίμακα φτιάχνεται από τα διαστήματα:
R - b3 - 4 - 5 - b7 :Στην κλίμακα του C, θα είναι: C - Eb - F - G – Bb
Ένας απλός τρόπος κατασκευής της Ματζόρε Πεντατονικής από τον ΄΄Κύκλο των 5ων ΄΄ είναι παίρνοντας 5 νότες και αρχίζοντας από την C ,{C, G, D, A, E}.
Σχήμα 1ον
Όταν παίζεις τη Μινόρε Πεντατονική , ακούγοντας την προσεκτικά, διαπιστώνεις ότι ηχεί στον γνωστό ‘’Bluesy Sound’’ήχο των Blues και αυτό γιατί η Κλίμακα Blues είναι ‘’ακριβώς’’ η ίδια με την απλή προσθήκη μια νότας – της λεγόμενης νότας Blue.
Στην περίπτωση της Α μινόρε πεντατονικής αυτή η νότα blue είναι η D#.
Άρα γνωρίζοντας τη μια κλίμακα (ματζόρε πεντατονική) , αμέσως ξέρεις άλλες δύο – τη Μινόρε Πεντατονική και την Blues.
Παράδειγμα:
Η C major pentatonic scale : C - D - E - G - A - C γίνεται A minor pentatonic: A - C - D - E - G - A .
Η τονική της minor pentatonic είναι διαφορετική από αυτή της major pentatonic και συγκεκριμένα είναι 3 ημιτόνια κάτω από την τονική της major pentatonic.
Η επιλογή σαν τονική της Α αντί της C μετατοπίζει το τονικό κέντρο και δίδει στην κλίμακα μινόρε διαφορετικό ήχο.
ΣΧΗΜΑ 2ον
Παρατηρείστε ότι η Α μινόρε πεντατονική περιλαμβάνει τις ίδιες νότες με την C ματζόρε πεντατονική .
Με άλλα λόγια η Α μινόρε πεντατονική είναι η σχετική της C ματζόρε πεντατονικής, με τον ίδιο τρόπο που η Α Μινόρε Φυσικό είναι σχετική της Κλίμακας C Ματζόρε (βλέπε τον κύκλο των 5ων ).
ΣΧΗΜΑ 3ον
Πολλές φορές οι κλίμακες περιγράφονται σαν μια σειρά τόνων και ημιτονίων.
Έτσι η Χρωματική Κλίμακα περιέχει ΜΟΝΟ ημιτόνια
Οι Ματζόρε και μινόρε κλίμακες περιέχουν συνδυασμό τόνων και ημιτονίων
Οι ματζόρε πεντατονικές δεν έχουν ημιτόνια (anhemitonic) αλλά παράγονται , αρχίζοντας από οποιαδήποτε νότα με τη σειρά : ΤΟΝΟΣ-ΤΟΝΟΣ-ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΤΟΝΟΣ-ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ.
Υπάρχουν 5 δρόμοι της Pentatonic Scale που ο καθένας αρχίζει και από μία βαθμίδα: {Παρακάτω τα χωρίς κενό γράμματα δείχνουν διαστήματα 2ης μεγάλης (τόνος) ενώ τα γράμματα που τα χωρίζει κενό δείχνουν διαστήματα 3ης μικρής(1,5 τόνοι) }. Δηλαδή σειρές πέντε φθόγγων με δεύτερες μεγάλες και τρίτες μικρές που μπορούν να φτάσουν μέχρι πέντε διαφορετικές ενώσεις των φθόγγων χωρίς την παρουσία ημιτονίων.
TIP: Η γνώμη μου είναι, η πρακτική εξάσκηση να γίνεται σ’ αυτούς τους 5 δρόμους της πεντατονικής - που όλοι έχουν τις ίδιες νότες- και όχι στις κλίμακες του σχήματος 7 που τις αναφέρω σαν θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Αυτό σημαίνει ότι οι φθόγγοι αυτής της κλίμακας μπορούν να παιχθούν με οποιαδήποτε σειρά χωρίς να υπάρχει παραφωνία.
1. DE GA C,
2. E GA CD,
3. GA CDE ,
4. A CDE G,
5. CDE GA.
Οι μινόρε πεντατονικές παράγονται , αρχίζοντας από οποιαδήποτε νότα με τη σειρά : ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΤΟΝΟΣ-ΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΤΟΝΟΣ.
Σε ένα πληκτρολόγιο πιάνου υπάρχει η δυνατότητα παιξίματος της πεντατονικής χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ τα μαύρα πλήκτρα (Ξεκινήστε από το F# για την πεντατονική ματζόρε ή από το D# για την πεντατονική μινόρε).
ΣΧΗΜΑ 4ον
Ομοίως :
Αν ξεκινήσεις από τη Gb φτιάχνεις την Ματζόρε Πεντατονική αν αρχίσεις από την Εb φτιάχνεις την Μινόρε Πεντατονική.
ΣΧΗΜΑ 5ον
Κλίμακες Major pentatonic
ΣΧΗΜΑ 6ον
ΣΧΗΜΑ 8ον
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΝΟΡΕ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΗΣ
Τονική -3η μικρή - 4η καθαρή - 5η καθαρή - 7η μικρή
ΚΛΙΜΑΚΑ Blues
Τα ίδια με τα ανωτέρω διαστήματα χρησιμοποιεί και η κλίμακα Blues.
Δηλαδή προσθέτοντας στην πεντατονική μινόρε μια νότα (νότα Blues) την μετατρέπουμε σε Κλίμακα Blues.
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Blues
Τονική - 3η μικρή - 4η καθαρή - 5η σε ύφεση (blue note) - 5η καθαρή - 7η μικρή
ΣΧΗΜΑ 9ον
Για πλήρεις πληροφορίες για τη Διατονική Φυσαρμόνικα δείτε τα 3 κεφάλαια ΕΔΩ:
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2955
Για πλήρεις πληροφορίες για Blues με φυσαρμόνικα δείτε ΕΔΩ:
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3172
Σημείωση:
Χρωματικό ημιτόνιο: λέμε το ημιτόνιο το οποίο σχηματίζεται από φθόγγους που γράφονται στην ίδια γραμμή ή διάστημα του πενταγράμμου (με ή χωρίς σημεία αλλοιώσεως) .Ή και ημιτόνιο του οποίου οι νότες έχουν ίδιο όνομα. Παραδείγματα (A-A# ή B-Bb ή E-Eb)
Διατονικό ημιτόνιο: Διατονικό λέμε το ημιτόνιο το οποίο σχηματίζεται από φθόγγους που ΔΕΝ γράφονται στην ίδια γραμμή ή διάστημα του πενταγράμμου. Ή και Ημιτόνιο του οποίου οι νότες έχουν διαφορετικό όνομα Παραδείγματα (B-C ή G#-A ή C-Db)
Εναρμόνιες Νότες: Εναρμόνιες νότες λέγονται οι νότες που έχουν διαφορετικό όνομα αλλά όταν παιχτούν ακούγονται ίδια. Παράδειγμα (A#-Bb ή E#-F)
Τριημιτόνιο: Ονομάζονται δύο νότες που απέχουν μεταξύ τους τρία ημιτόνια. Παράδειγμα (A-B# ή Bb-C#)
Φαίνεται και για άλλη μια φορά ότι και οι επαγγελματίες συγγραφείς κάνουν λάθη και συγχύσεις πόσο μάλλον οι ερασιτέχνες. Το θέμα είναι με τη συμβολή τους να λύνονται.
Βέβαια αυτά για πολλούς μπορεί να είναι ‘’ψιλά γράμματα’’ ήθελα όμως να τα διευκρινίσω για όσους θέλουν να ασχοληθούν περαιτέρω με αυτή τη μαγική κλίμακα. Μάλιστα η ξένη βιβλιογραφία δεν αναφέρει καν τις λέξεις ημιτόνιο (semitone), τόνος (tone) και καθόλου το τριημιτόνιο αλλά αντ’ αυτών χρησιμοποιούν τις λέξεις half step , whole step και Whole+half step αντίστοιχα.
Οι 12 μινόρε πεντατονικές σε πεντάγραμμο: Εδώ.
http://www.piano-play-it.com/support-files/all-twelve-minor-pentatonic-scales.pdf
Οι 12 ματζόρε πεντατονικές σε πεντάγραμμο: Εδώ.
http://www.piano-play-it.com/support-files/all-twelve-pentatonic-scales.pdf
Τα ακόρντα στην πεντατονική:Εδώ.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#24631 / 16.05.2012, 13:50 / Αναφορά ΄Ενα ακόμη ωραιότατο , χρήσιμο και πολύ κατανοητό άρθρο σου Στέφανε . Ευχαριστούμε. |
#24634 / 17.05.2012, 10:54 / Αναφορά Κάθε άρθρο σου είναι κι ένα νέο γνωστικό αντικείμενο. Η σαφήνεια και η παραστατικότητα δεν απαιτούν κανένα σχόλιο. Ευχαριστούμε και αναμένουμε το επόμενο που ελπίζω να υπάρξει. |
#24639 / 19.05.2012, 20:37 / Αναφορά Κε Στέφανε για μία ακόμη φορά μας δείχνετε το επίπεδό σας! Ευχαριστούμε πάρα πολύ (& το χρειαζόμουνα το άρθρο)!!!!!!!!!!!!!!!! |
#24641 / 20.05.2012, 01:56 επισης πεντατονικη κλιμακα μπορεις να χρησιμοποιησεις πανω σε οποιονδηποτε εφτατονο δρομο της μειζωνας κλιμακας....το μονο που χρειαζεται να κανεις ειναι να αντικαταστησεις τον εκαστοτε σχετικο δωρικο,φρυγιο και αιολικο τροπο(ολοι τους μινορε με εξαιρεση κατα περιστασεις τον φρυγιο) με την μινορε πεντατονικη.... η αντικατασταση αυτη λειτουργει καλυτερα οταν το κλειδι μας ειναι ματζορε αν π.χ βρισκομαστε σε σολ μειζωνα αυτοσχεδιαστε πανω σε μι-σι-και λα μινορε πεντατονικη,,,,, απο τις τρεις πεντατονικες που θα αντικαταστησετε η μια ακουγεται τελεια(μι).... η δευτερη ακουγεται επισης πολυ ωραια καθως τονιζει την μεγαλη τριτη (σι) αλλα και την πεμπτη του σολ(ρε)που ως γνωστον ειναι η τριτη μικρη του σι(καθως βρισκομαστε αλλωστε σε μινορε σχετικο τροπο) η τριτη πεντατονικη(λα) ακουγεται καπως "ξενη" ειδικα αν μεινετε εκει....μπορει να λειτουργησει καλυτερα αν εχουμε προεκταση ενατης στην βασικη συγχορδια ε δεν μπορουμε να τα εχουμε και ολα!!! καντε τις δοκιμες σας....εναι ενας πολυ απλος τροπος που ομως θα σας βγαλει αρκετες φορες απο την δυσκολη θεση στον αυτοσχεδιασμο συν οτι ακουγεται "διαφορετικα"μη θυσιαζωντας καθολου την μελωδικοτητα και την αρμονια στο παιξιμο |
#24642 / 20.05.2012, 11:34 / Αναφορά Κε Στέφανε Έχετε να μας δώσετε μερικά ηχητικά αποσπάσματα αυτοσχεδιασμών με τη φυσαρμονικα σας?? Ευχαριστώ |
#24652 / 21.05.2012, 10:21 / Αναφορά (Για τους κιθαρίστες...) Ενας άλλος λόγος που απαντά στο γιατί να χρησιμοποιήσω πεντατονική φαίνεται εδώ: http://www.guitarlessonworld.com/lessons/pentatonic-scales.htm?content=lessons/lesson27
|
#24660 / 24.05.2012, 20:54 / Αναφορά πολύ ωραία και αναλυτική περιγραφή. Πολύ καλή και κατανοητή εξήγηση. |
#24661 / 25.05.2012, 11:52 / Αναφορά Καταπληκτικό άρθρο! Σαφέστατο και κατανοητό! |
#24662 / 26.05.2012, 01:36 / Αναφορά Καθυστέρησα να απαντήσω. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όσον αφορά για ηχητικά παραδείγματα που ζήτησε η Giovan23 δίνω πολλά στο 2ον μέρος του άρθρου '' Blues και Φυσαρμόνικα'' που εκκρεμεί προς δημοσίευση. Ευχαριστώ τους Inkve & Aardvark και τους παρακαλώ να δώσουν , αν γίνεται, και παραστατικά των συμπληρωμάτων στα σχόλια τους και ή δυνατόν και ηχητικά ώστε για να γίνουν πιο κατανοητά
|
#24693 / 06.06.2012, 19:58 / Αναφορά Κε Στέφανε Παρακαλώ μπορείτε να μας εξηγήσετε πιο αναλυτικά τι σημαίνει η φράση: ''........Υπάρχουν 5 δρόμοι της Pentatonic Scale που ο καθένας αρχίζει και από μία βαθμίδα........'' Ευχαριστώ |
#24694 / 07.06.2012, 10:41 / Αναφορά Ευχαριστώ για την ερώτηση που μου δίνει την ευκαιρία να γίνει πιο ευκρινέστερη ανάλυση. Αναφέρω στο άρθρο: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3396 ‘’Οι δρόμοι σχηματίζονται παίρνοντας μια κλίμακα και ξεκινώντας και τελειώνοντας σε μια νότα, εντός της κλίμακας, που είναι όμως διαφορετική απ’ ότι η τονική νότα της κλίμακας απ’ την οποία πάρθηκε.’’ Στο δε TIP του παρόντος αναφέρω:’’ Η γνώμη μου είναι, η πρακτική εξάσκηση να γίνεται σ’ αυτούς τους 5 δρόμους της πεντατονικής - που όλοι έχουν τις ίδιες νότες- και όχι στις κλίμακες του σχήματος 7 που τις αναφέρω σαν θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Αυτό σημαίνει ότι οι φθόγγοι αυτής της κλίμακας μπορούν να παιχθούν με οποιαδήποτε σειρά χωρίς να υπάρχει παραφωνία. 1. DE GA C, 2. E GA CD, 3. GA CDE , 4. A CDE G, 5. CDE GA. ‘’
Αν πάρεις τώρα από το Σχήμα 6ον οποιαδήποτε κλίμακα πεντατονική πχ ‘εστω την D E F# A B D και κάνεις οποιαδήποτε αντιστροφή των νοτών αυτών με οποιαδήποτε σειρά– όπως στο ανωτέρω παράδειγμα – θα δεις ότι μπορούν να παιχτούν χωρίς να υπάρχει παραφωνία. Άρα αυτή η οποιασδήοτε σειράς κατασκευή μοιάζει με αυτή της κατασκευής δρόμων από μια κίμακα. Ωραία εδώ αν δεν θέλετε να τους ονομάσετε ‘’Δρόμους’’ ονομάστε τις ‘’Παραλλαγές’’. Η συμβουλή σ’ αυτό το ΤΙΡ είναι: Δοκιμάστε να τις παίξετε με το πιάνο ή την κιθάρα διαδοχικά και συνεχώς και θα διαπιστώσετε ότι είναι πράγματι ένα καλός τρόπος για να μάθετε αυτοσχεδιασμούς. Πιστεύω τώρα να έγινε πιο κατανοητό. |
#24775 / 28.06.2012, 18:33 κυριε Στεφανε,θα μπορουσατε μηπως να ανεβασετε μια φωτογραφια με τον κυκλο των πεμπτων;αυτη που ανεβασατε ηδη ειναι καπως θολη.εγω τουλαχιστον δεν μπορω να την εκτυπωσω με ευκρινεια.ευχαριστω και συγχαρητηρια για το αρθρο. |
#24776 / 28.06.2012, 20:00 / Αναφορά Εδω θα βρεις δεκάδες φωτογραφίες. Διάλεξε αυτή που σου αρέσει. |
#24777 / 28.06.2012, 20:46 ευχαριστω και παλι |
#24778 / 28.06.2012, 21:33 Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Κύκλο των 5ων στο άρθρο μου ΕΔΩ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3172 |
#24830 / 07.07.2012, 10:34 / Αναφορά Κ Στεφανε Προσπαθώντας να κάνω αυτοσχεδιασμούς, πραγματικά εύκολος τρόπος με την πεντατονική και ψάχνοντας να επεκτείνω τις γνώσεις μου διάβασα κάπου ότι οι 5τονικές δεν έχουν ούτε ημιτόνια ούτε τριημιτόνια και πως το τριημιτόνιο είναι διάστημα 2ας αυξημένο και όχι 3ης μικρό. Αν και είναι , όπως φαίνεται ψιλά γράμματα , αφού το διάστημα 2ας αυξημένο και το διάστημα 3ης μικρό σχηματίζονται και τα δύο από 3 ημιτόνια θα ήθελα μια εξήγηση αν υπάρχει!! |
#24831 / 07.07.2012, 13:21 Giovan23 ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση Πρόσφατα – σε άλλο site- είχα μια διένεξη για το ίδιο περίπου θέμα. Θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής: Οι τρίτες έχουν μεγάλη και μικρή. Η 3η πχ μεταξύ C και E, είναι μεγάλη, και αποτελείται από 4 ημιτόνια. Αντιθέτως, η 3η A- C αποτελείται από 3 ημιτόνια και είναι μικρή. Ομοίως η Β - D είναι μικρή, ενώ η Bb- D μεγάλη Προσέξτε: Η απόσταση μεταξύ A- C και F- G#, είναι και στις δυο περιπτώσεις η ίδια - 3 ημιτόνια. Πρόκειται όμως για διαφορετικό διάστημα: Στην πρώτη περίπτωση έχουμε 3η μικρή, ενώ στην άλλη μια αυξημένη 2η . Είναι αυτό το διάστημα σε μια πεντατονική κλίμακα, που κάνει την 3ημικρή να ακούγεται μελωδική, και το τριημιτόνιο κάπως περίεργο. Το θέμα μας λοιπόν είναι ο ορισμός του τριημιτονίου είναι διάστημα 2ης αυξημένο (Π.χ. C-D#) ή διάστημα 3ης μικρό (Π.χ. Ε-G) ??? Κάνοντας Googling για ορισμό του τριημιτονίου στη θεωρία της μουσικής βρήκα: "Δύο συνεχείς νότες που απέχουν μεταξύ τους τρία ημιτόνια - η απόσταση αυτή ονομάζεται τριημιτόνιο". Στον παρακάτω πίνακα δίνω το συμπλήρωμα στις πεντατονικές μινόρε: Λίστα των 12 πεντατονικών κλιμάκων: Am: A, C, D, E, G, A Em: E, G, A, B, D, E Bm: B, D, E, F#, A, B F#m: F#, A, B, C#, E, F# C#m: C#, E, F#, G#, B, C# G#m: G#, B, C#, D#, F#, G# Eb: Eb, Gb, Ab, Bb, Db, Eb Bb: Bb, Db, Eb, F, Ab, Bb F: F, Ab, Bb, C, Eb, F
Αρχίζω με τριημιτόνιο (Α-C , E- G , B-D, F#-A, C#-E, G#-B, Eb-Gb, Bb-Db, F-Ab ) (Τονική και 3η μικρή) διότι όπως και στην 7τονική κλίμακα η 3η μικρή δείχνει ότι η κλίμακα είναι μινόρε. Πολλοί επαγγελματίες πτυχιούχοι όμως αμφισβήτησαν έντονα τη λέξη τριημιτόνιο στην πεντατονική κλίμακα παρ’ όλο που έδωσα πηγές όπως: ‘’Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα’’ βιβλίο της Κας Κηπουργού καθηγήτριας του εθνικού ωδείου…. https://www.box.com/s/f002986cf98169af58ec και άλλα ξενόγλωσσα sites όπως τα: http://cnx.org/content/m33374/1.1/ http://musiced.about.com/od/lessonsandtips/qt/pentatonic.htm http://www.piano-play-it.com/minor-pentatonic-scale.html Θα ήθελα και τη γνώμη σας αν γνωρίζετε καλά το θέμα ή κάποιος μουσικός δικός σας να μας δώσει έμμεσα τη γνώμη τουν αν δεν καταδέχεται στην ανάγνωση του άρθρου ενός ερασιτέχνη , ώστε αν πράγματι έχω κάνει λάθος να πω στον administrator να κάνει editing και διόρθωση. Λάθη κάνουν οι επαγγελματίες πόσο μάλλον οι ερασιτέχνες. Το θέμα είναι με τη συμβολή τους να λύνονται. Ευχαριστώ πολύ την Giovan23
|
#24833 / 08.07.2012, 01:19 / Αναφορά Η Θεώρηση των «βαθμίδων» στις πεντατονικές κλίμακες διαφέρει από τη θεώρηση των επτατονικών … δηλ. στην κλίμακα Α-C-D-E-G-A, το C είναι η Δεύτερη βαθμίδα του A, ή η Τρίτη (αφού λείπει πχ το Β) ; Το G είναι η 5η ή η 7η βαθμίδα ; Η Βάση της Δυτικής μουσικής θεώρησης είναι το ημιτόνιο (και όχι η βαθμίδα) καθότι μάλλον στην κλασική θεωρία δεν υπάρχουν πεντατονικές κλίμακες … Οπότε κατά τη γνώμη μου, η σωστότερη θεώρηση και συνάμα ο πρακτικός μπούσουλας για τις πεντατονικές κλίμακες βασίζεται στα παρακάτω (βαθμίδες για μινόρε ή ματζόρε ακόρντα) : Για κάθε νότα της κλίμακας, μετά από 7 ημιτόνια (ας το ονομάσουμε διάστημα 5ης πχ A -> E) είμαστε εντός κλίμακας? (Ναι διότι το Ε είναι εντός κλίμακας) Αν ναι, ελέγχουμε και το διάστημα «υποτιθέμενης 3ης». Αν δηλαδή είμαστε εντός κλίμακας μετά από 3 ημιτόνια τότε έχουμε μινόρε (πχ Α -> C) … αν μετά από 4 ημιτόνια, τότε ματζόρε (αν είχαμε C#) (Βέβαια, σύμφωνα με τα παραπάνω, το C είναι Τρίτη βαθμίδα του A και όχι δεύτερη …) Αυτά … /Πέτροc |
#24834 / 08.07.2012, 01:36 ... βέβαια είναι προφανές ότι στην Δυτική κλασική θεωρία της μουσικής (και στην κλασική θεωρία διαστημάτων) δίνεται μεγάλο βάρος στις βαθμίδες - "μικρή", "μεγάλη", "καθαρή" κλπ, και όχι στα ημιτόνια παρόλο που αυτά είναι η βάση της. Εικάζω ότι γίνεται για πρακτικούς λόγους και για λόγους εύκολης εκμάθησης ... Βέβαια σ΄αυτή την θεώρηση λείπουν και οι πεντατονικές κλίμακες, και τα τριημητόνια και ένα σωρό άλλα όμορφα πράγματα ... ... τα συμπεράσματα δικά σας ... /Πέτροc |
#24835 / 08.07.2012, 10:03 Mpjxprt Ευχαριστώ για το καλό σχόλιο σου Σίγουρα η πεντατονική προυπήρξε της εφτατονικής εκατοντάδες χρόνια πριν και τότε πράγματι δεν υπήρχαν ημιτόνια και τριημιτόνια. Όμως ας πάρουμε την Μινόρε πεντατονική: Am: A, C, D, E, G, A. Οι πηγές μου όπως πχ: http://cnx.org/content/m33374/1.1/ http://musiced.about.com/od/lessonsandtips/qt/pentatonic.htm http://www.piano-play-it.com/minor-pentatonic-scale.html απ’ τις οποίες άντλησα το περιεχόμενο του άρθρου αναφέρουν: Το Α = Τονική , το C = 3η Μικρή και το A-C = Τριημιτόνιο Μήπως τα αναφερόμενα σου : ''το C είναι η Δεύτερη βαθμίδα του A, ή η Τρίτη (αφού λείπει πχ το Β)’’ και ‘’ Η Βάση της Δυτικής μουσικής θεώρησης είναι το ημιτόνιο (και όχι η βαθμίδα) καθότι μάλλον στην κλασική θεωρία δεν υπάρχουν πεντατονικές κλίμακες …’’ ναι μεν είναι σωστά ΄’ όμως οι σύγχρονοι μουσικοί μας για εκπαιδευτικούς πχ λόγους (σύγκριση με την 7τονική) έδωσαν την ονομασία : Α = Τονική , το C = 3η Μικρή και το A-C = Τριημιτόνιο ??? ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος και εξήγηση? |
#24836 / 08.07.2012, 10:28 τελικα,η πρωτη,τριτη, και πεμπτη νοτα της κλιμακας λα μινορε πεντατονικη π.χ. ποιες ειναι;πως θα σχηματιστει το ακορντο;η ντο θεωρειται η τριτη επειδη λειπη το σι; |
#24837 / 08.07.2012, 13:02 Ευχαριστώ για το σχόλιο Οι πεντατονικές κλίμακες, αυτή τουλάχιστον που ξέρουμε από τα ηπειρώτικα και ακούμε σε κινέζικες Σκωτσέζικες, Γιαπωνέζικες και Αφρικάνικες μελωδίες μπορούν να θεωρηθούν συντμήσεις της 7τονικής ματζόρε και μελωδικής μινόρε παραλείποντας την 4η και 7η νότα . Ο σχηματισμός ακόρντων είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο γι αυτό στο άρθρο μου έδωσα για εξάσκηση το ΤΙΡ με τους 5 ‘’δρόμους’’. Εδώ: Ένα πολύ καλό site που δείχνει όλα τα ακόρντα της πεντατονικής στα 12 τάστα μιας κιθάρας. http://musicbypatterns.com/mode/ionian/key_of_f_major/f/pentatonic/f_pentatonic_chord_guitar.html αλλά και ο κεφάλαιο ‘’Πεντατονικές’’ του: |
#24838 / 08.07.2012, 13:07 Σε συμπλήρωμα της ερώτησης του tallos: Δείτε και τη φωτογραφία: https://www.box.com/s/732f51ecbf8551bf8b9d
|
#24839 / 08.07.2012, 14:34 / Αναφορά Λοιπόν, ας δούμε και μια άλλη θεώρηση … Παίρνουμε την πεντατονική μινόρε από Ρε (D) (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ !!!) Έχουμε : D – F – G – A – C – D [Ακριβώς ίδια διαστήματα με την A, C, D, E, G, A] Τα διαστήματά της είναι : 3Η – Τ – Τ – 3Η – Τ Τα ακόρντα που σχηματίζονται είναι : Τονική : Dm (D-F-A) 3ηβαθμίδα : F (F-A-C) [Ορίζω αυθαίρετα ότι δεν υπάρχει 2ηΒαθμίδα] 4η Sustained : Gsus2 (G-A-D) [με πανέμορφο «παραδοσιακό» άκουσμα !!] Η 5ηβαθμίδα (Α) δεν σχηματίζει καθαρή Πέμπτη (8 ημιτόνια αντί 7) 7η Sustained : Csus2 ή και Csus4 (C-D-G ή και C-F-G) [Ορίζω επίσης αυθαίρετα ότι δεν υπάρχει 6ηΒαθμίδα] Αν αρχίσουμε να βρίσκουμε και τις τετράφωνες+ … πάμε πολύ μακριά … Η θεώρηση αυτή είναι προσωπική, προφανώς δεν υποχρεώνω κανέναν να την ακολουθήσει, και δεν έχω εξετάσει αν υπάρχει το ανάλογο κλασικό θεωρητικό υπόβαθρο για να την υποστηρίξει … (και βασικά δε με νοιάζει κιόλας ... εκτός αν κάποιος με πείσει για το αντίθετο ... ) /Πέτροc |
#24840 / 08.07.2012, 15:00 Φίλτατε stefanos604, εδώ έχεις λάθος ... Οι πεντατονικές κλίμακες, αυτή τουλάχιστον που ξέρουμε από τα ηπειρώτικα και ακούμε σε κινέζικες Σκωτσέζικες, Γιαπωνέζικες και Αφρικάνικες μελωδίες ΔΕΝ μπορούν να θεωρηθούν συντμήσεις της 7τονικής ματζόρε και μελωδικής μινόρε παραλείποντας την 4η και 7η νότα . Οι "ethnic" αρμονίες ΔΕΝ υπακούουν στους κλασσικούς κανόνες, και το ύφος τους είναι πολύ-πολύ μακρυά από τους δυτικούς κανόνες και τρόπους ... /Πέτροc |
#24841 / 08.07.2012, 16:14 Από την κλίμακα ματζόρε πχ CDEFGAC αν αφαιρέσουμε τις νότες F και B, παίρνουμε την πεντατονική κλίμακα CDEGAC. Γιατί ειδικά τις νότες F και B? Αν προσέξετε, θα δείτε ότι αυτές είναι οι μόνες νότες που απέχουν μόνο ένα ημιτόνιο από την προηγούμενη ή επόμενή τους. Οι νότες που μένουν αφήνουν πίσω ένα "κενό" τριών ημιτονίων (διάστημα τριημιτόνιου, μεταξύ Ε και G ή A και C) που είναι πολύ χαρακτηριστικό στην πεντατονική, και της δίνει ένα δραματικό τόνο. Εντάξει ας μη τα μπερδέψουμε περισσότερο. Με τη μελωδική από κάπου το έχω πάρει αλλά δεν έχω το χρόνο να το μελετήσω τώρα. Πάντως απ' όλο το άρθρο ας κρατήσουμε μόνο το ΤΙΡ: ''Οι φθόγγοι αυτής της κλίμακας μπορούν να παιχθούν με οποιαδήποτε σειρά χωρίς να υπάρχει παραφωνία.'' 1. DE GA C, 2. E GA CD, 3. GA CDE , 4. A CDE G, 5. CDE GA. Παρακαλώ αν μπορείς να βοηθήσεις στο αναφερόμενο εδώ:http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3380#24831 Πάντως ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή σου |
#24858 / 12.07.2012, 11:35 / Αναφορά Όπως αναφέρει ο κ. Στέφανος στο http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3380#24837 ότι δηλαδή οι 5τονικές μπορούν να θεωρηθούν συντμήσεις της 7τονικής ματζόρε, θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω όσον αφορά τη γένεση τους: Οι πεντατονικές κλίμακες θεωρείται ότι έχουν δύο φάσεις όσον αφορά τη γένεσή τους. Κατά την πρώτη φάση , θεωρούνται αρχέγονες δομές οργάνωσης του φθογγικού υλικού, και η δημιουργία τους προηγείται αυτής των επτατονικών κλιμάκων. Αυτές οι κλίμακες είναι λίγες στον αριθμό και τις βρίσκουμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Κατά τη δεύτερη φάση, με πρότυπο τη δομή των αρχέγονων πεντατονικών κλιμάκων, ακολούθησε μια τεχνητή αναπαραγωγή πεντατονικών κλιμάκων με αφαίρεση βαθμίδων από επτατονικές κλίμακες. Αυτές τις τεχνητές πεντατονικές, άλλες τις συναντάμε στην παραδοσιακή ινδική μουσική, ή σε πολιτισμούς της Άπω Ανατολής, και άλλες στην τζαζ. |
#24859 / 12.07.2012, 15:16 Πολύ καλή η πληροφορία περί αρχέγονης φάσης και φάσης τεχνητής αναπαραγωγής της 5τονικής. Επι τη ευκαιρία και θεωρούμενης της πεντατονικής ως της κατ' εξοχήν κλίμακας του αυτοσχεδιασμού...: Γράψε στο YouTube: ‘’ major pentatonic improvisation’’ ή ‘’ minor pentatonic improvisation’’ και θα βρείτε εκατοντάδες αυτοσχεδιασμούς -με κιθάρα ή πιάνο -στις ματζόρε και μινόρε 5τονικές, αντίστοιχα. |
#24862 / 12.07.2012, 17:17 / Αναφορά Εμπλουτίζοντας το άρθρο δείτε τις 24 πεντατονικές κλίμακες σε πεντάγραμμο: Οι 12 μινόρε πεντατονικές: Εδώ: Οι 12 ματζόρε πεντατονικές: Εδώ: |
#24869 / 13.07.2012, 11:42 / Αναφορά Προς το τέλος του άρθρου πρόσθεσα - μέσω του administrator - μιά νέα παράγραφο με κεφαλίδα ΄΄Σημείωση΄΄ . Είναι κάτι το πολύ ενδιαφέρον γι αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν περαιτέρω με αυτή τη μαγική κλίμακα. |
#24877 / 14.07.2012, 03:48 / Αναφορά Καλησπέρα και συγχαριτήρια για το άρθρο σας. αυτο που δεν μπορω να καταλάβω είναι οτι αν έχοθμε ένα ματζόρε Blues απο ΜΙ για παράδειγμα... Ε, Α ,Β ενώ είναι ματζόρε το Blues σολάρουμε σε Εminor pentatonic... εν ολίγοις αφου είναι ματζόρε το ρυθμικο γιατί σολάρουμε σε μινόρε κλίμακα? ευχαριστώ εκ των προταίρων |
#24960 / 19.07.2012, 03:47 Εδω ειναι το μυστικο των blues Ουσιαστικα δεν παιζεις μινορε κλιμακα γιατι καθε φορα που ερχεται στη φραση η 3η μικρη, την "τραβας" λιγο (1/4 bend) με ταση να φτασεις την 3η μεγαλη, αλλα να μη τη φτανεις και να αλλαζεις νοτα σε αλλη βαθμιδα πρν ολοκληρωεθει το 1/2 bend. (πανω στο ακουσμα αυτου του ιδιωματος, εχω μια δικη μου ψυχο-κοινωνιολογικη εξηγηση , καποια στιγμη θα τα πουμε) Φυσικα υπαρχουν παντα εξαιρεσεις, δλδ να παιζεις και 3η μικρη και 3η μεγαλη στη σειρα κλπ. Απλα εχει αλλο ακουσμα, οχι τοσο blues. Επισης, σε ματζορε blues μπορεις να παιξεις και ματζορε πεντατονικη (το συνηθιζουν στο Νοτο. Εχει πιο counrty ακουσμα). Ο συνδυασμος και των δυο (ματζορε και μινορε πεντονικης) σε ενα ματζορε blues εχει πολυ ενδιαφερον. Eδω εχω μια ηχογραφηση μου απο Ματζορε Blues που συνδυαζω ματζορε και μινορε κλιμακα συνεχως, Δυστυχως δεν μπορω να κανω αναλυση απο εδω γραπτως σε ποια σημεια γινεται με ποιο τροπο και πως εξηγειται θεωρητικα. https://www.box.com/s/cc8c05ae882576e073e8 |
#24878 / 14.07.2012, 08:38 / Αναφορά ‘’…..αυτο που δεν μπορω να καταλάβω είναι οτι αν έχουμε ένα ματζόρε Blues απο ΜΙ για παράδειγμα... Ε, Α ,Β ενώ είναι ματζόρε το Blues σολάρουμε σε Εminor pentatonic... ‘’
Μα δεν έχουμε ματζόρε και μινόρε Blues ****. Η κλίμακα Blues έχει τα ίδια διαστήματα με τα διαστήματα της μινόρε πεντατονικής, δηλαδή προσθέτοντας στην πεντατονική μινόρε μια νότα (που λέγεται νότα blue) την μετατρέπουμε σε Κλίμακα εξατονική που λέγεται κλίμακα Blues : ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΝΟΡΕ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΗΣ Τονική -3η μικρή - 4η καθαρή - 5η καθαρή - 7η μικρή R - b3 - 4 - 5 - b7 :Στην κλίμακα του C, θα είναι: C - Eb - F - G – Bb ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΑΣ BLUES Τονική - 3η μικρή - 4η καθαρή - 5η σε ύφεση (blue note) - 5η καθαρή - 7η μικρή 1 - b3 - 4 - b5 - 5 - b7 πχ η C blues : C Eb F Gb G Bb Βέβαια , αν διαβάσεις προσεκτικά το άρθρο τα ανωτέρω αναφέρονται αναλυτικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και το άρθρο μου για Blues: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3172
**** Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχουμε ματζόρε και μινόρε Blues το ίδιο ισχύει και για τη Χρωματική Κλίμακα , την κλίμακα μόνο με τόνους …. Όμως ο Dan Greenblatt, στο βιβλίο του The Blues Scales: Essential Tools for Jazz Improvisation, υποστηρίζει ότι υπάρχουν και μινόρε και ματζόρε blues που αποτελούνται ΑΚΡΙΒΩΣ απ’ τις ίδιες νότες αλλά διαφέρουν στις τονικές τους. H 1 b3 4 b5 5 b7 είναι η Μινόρε Blues πχ η Cm: C Eb F Gb G Bb
|
#24884 / 14.07.2012, 14:45 Και βεβαια υπαρχουν μινορε καi ματζορε blues.To αν ενα blues χαρακτηριζεται μινορε η ματζορε το καθοριζουν οι συγχορδιες και οχι η κλιμακα.Το αριστουργηματικο "the thrill is gone" του ΒΒ king για παραδειγμα ειναι κλασσικο minor blues |
#24885 / 14.07.2012, 17:37 ''...To αν ενα blues χαρακτηριζεται μινορε η ματζορε το καθοριζουν οι συγχορδιες και οχι η κλιμακα....'' Έτσι θα συμφωνήσω . Εδώ 2 αντικρουόμενες απόψεις: http://cnx.org/content/m11636/latest/ http://forums.allaboutjazz.com/showthread.php?t=36375 Βέβαια και η 2η καταλήγει στο συμπέρασμα: So the answer is that the "standard" blues scale works in both major and minor blues. Πιστεύω ότι με αυτές και άλλες παρατηρήσεις θα μάθουμε πολλά περισσότερα γι αυτήν τη μαγική πεντατονική κλίμακα που ''δυστυχώς'' και η ΟΥΝΕΣΚΟ... Δείτε όμως καλύτερα το: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=27427 |
#24961 / 19.07.2012, 09:40 για να το πουμε πιο απλα,οι μπλουζμεν παταν μια νοτα και γλιστρανε το δαχτυλο δυο ταστα παρακατω |
#24968 / 19.07.2012, 11:16 Για να το πούμε ακόμα πιο απλά οι φυσαρμονίστες - στα blues - παιζουν μια νότα και μπορούν , με κατάληλο σχήμα της στοματικής κοιλότητα και με το λάρυγγα να σκοπεύσουν έτσι την πίεση του αέρα στα γλωσσίδια , ώστε να μεταβάλλουν τον ήχο μέχρι και 1,5 ημιτόνια - είναι το λεγόμενο bending - που γίνεται και στην κιθάρα-και παράγεται ο γνωστός ''bluesy sound'' |
#24963 / 19.07.2012, 09:56 / Αναφορά Ο delta66 Έγραψε ένα ωραίο σχόλιο στο post: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3380#24960 και δίνει μια δική του ηχογράφηση , που αξίζει να ακούσετε,ΕΔΩ: https://www.box.com/s/cc8c05ae882576e073e8 και θα παρακαλούσα να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες καθώς πολλές πηγές αναφέρουν ότι η κλίμακα Blues είναι μία (αυτή που προέρχεται από την μινόρε πεντατονική με την προσθήκη της νότας blue) και όχι ματζόρε και μινόρε blues!!! Ευχαριστούμε για το μεστό σχόλιο Στέφανος |
#24973 / 19.07.2012, 16:13 Οπως και σε ολα τα ειδη της λαικης μουσικης ανα τον κοσμο (πχ μακαμια στα ανατολιτικα κλπ), ετσι και στη Blues μουσικη (λαικη μουσικη κι αυτη) γινονται παρεξηγησεις με τις ονομασιες κλιμακων κλπ. Παρολα αυτα προσεξα στο σχολιο μου να μην κανω καποια αναφορα που να οδηγησει σε παρανοηση. Δεν ανεφερα blues κλιμακα αλλα blues μουσικη/ιδιωμα. Οι ονομασιες κλιμακων που χρησιμοποιησα ηταν ματζορε πεντατονικη και μνορε πεντατονικη (οι οποιες μπορουν να χρησιμοποιηθουν στη Blues μoυσικη) Αναφορικα για την "κλικακα blues", αυτη ειναι μια ονομασια που εχει δωθει απο καποιους στη μινορε πεντατονικη που προστιθεται η Blue νοτα (b5). Αλλοι την ονομαζουν rock minor pentatonic για να ξεχωρισει απο την minor pentatonic που δεν εχει την (b5). Blues καθεαυτου κλιμακα δεν μπορει να υπαρχει, γιατι στο Blues χρησιμοποιουνται πολλες κλιμακες κι εκτος των βασικων μινορε και ματζορε πεντατονικων με ή χωρις την blue νοτα. Αυτες μπορουν να ειναι modes οπως η dorian, η mixolydian, ή aeolian, και οσο ξεφευγουμε απο αυτα να ακουγεται πιο jazz blues πιο ακουσμα τους. Χρησιμοποιωντας και πεντατονικες με root αλλη νοτα, εκτος της τονικης της βασικης συγχορδιας, αρχιζει να ακουγεται ακομα πιο διαφορετικο το ακουσμα της μεκωδιας μας. Πχ σε G major συγχορδια, εκτος απο τις κλασικες G major penta μπορουμε να παιξουμε και Μεξορ penta με root την 4η του G, δλδ C major penta ή αλλιως A minor penta (ιδιες ειναι οπως ανεπτυξες και στο αρθρο σου). Χρησιμοποιειται αρκετα σε καποια ηπειρωτικα πεντατονα (ουτε στα ηπειρωτικα υπαρχει μια πεντατονικη κλιμακα για χρηση), πρεπει καπου να εχω και βιντεο που χρησιμποιω αυτη την κλιμακα σε "παντρεμα" blues με ηπειρωτικα. Τωρα ομως ξεφυγαμε απο τα βασικα και ισως "χαθηκαν" οι αναγνωστες χωρις γνωση θεωριας ή ελλειψη εμπειριας στα ιδιωματα αυτα. |
#24975 / 19.07.2012, 23:08 <<Τωρα ομως ξεφυγαμε απο τα βασικα και ισως "χαθηκαν" οι αναγνωστες χωρις γνωση θεωριας ή ελλειψη εμπειριας στα ιδιωματα αυτα>> Έστω και ελάχιστοι να δουν αλλά και να μελετήσουν το σχόλιο σου θα πάρουν αρκετή γνώση και έναυσμα για νέα μελέτη...
Πάλι ευχαριστούμε |
#24978 / 19.07.2012, 23:58 / Αναφορά Το βιντεο που ελεγα με τους πειραματισμους μου "Ηπειρωτικα και Blues πεεντατονα" Σε ενα αλλο βιντεο χρησιμοποιω την ιδια κλιμακα ως επι των πλειστων (major penta root 4th of chord) δλδ Bb major penta ενω κραταω ισο σε F, και αργοτερα περναω και mixolydian mode κλπ |
#24979 / 20.07.2012, 00:06 Μια διευκρινηση. Οπου γραφω blue νοτα b5, αναφερομαι παντα στη μινορε πεντατονικη. Αν την αναφερω σε ματζορε πεντατονικη, εννοω την b5 στην αντιστοιχη της μινορε πεντατονικη (δλδ για την A major penta, εννοω την b5 της F# minor penta) |
#24988 / 20.07.2012, 11:56 delta66 Θα έκανα μια πρόταση για όλα αυτά τα ωραία της μουσικής blues , με τα ωραία Ηπειρώτικα και blues των video clips σου ,που πιστεύω θα έχεις κι άλλα , να μας γράψεις ένα άρθρο πχ ''Ηπειρώτικα και Blues πεντάτονα με κιθάρα'' ώστε μαζί με το δικό μου ''Blues και φυσαρμόνικα'' να υπάρξει ένας ωραίος συνδυασμός για τους μελλοντικούς επισκέπτες του ΜΗ(μπορείς -αν χρειάζεσαι να κάνεις copy/paste οποιουδήποτε κειμένου ή φωτογραφίας , αν φυσικά χρειαστείς κάτι τέτοιο). Πάντως ευχαριστούμε γιατί το κάθε σου σχόλιο προσθέτει κι ένα ακόμα λιθαράκι για την μαγική μουσική της πεντατονίας |
#24989 / 20.07.2012, 12:06 εγω παντως ξερω προς το παρον μονο τις πεντατονικες μινορε και μου φτανουνε.μονο που τωρα τελευταια παιζω κατι απο παρτιτουρες και υπαρχουν πολες νεκρες νοτες.εκει δεν ακουγωμαι καλα και εκνευριζωμαι. |
#24992 / 20.07.2012, 13:38 Είμαι σίγουρος αυτά που σχολιάζει ο delta66 ή αν αποφασίσει να τα γράψει σε άρθρο, όπως του πρότεινα, αυτοί που θα τα μελετήσουν αν τύχει και τα διαβάσουν θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Όμως όπως ξέρουμε δημοκρατία είναι και όταν: ένα ΜΜΕ ή ένα γνωστό site αρθρογραφεί και για θέματα που αφορούν έστω και έναν. |
#24994 / 20.07.2012, 14:17 Δεν αποκλειεται να γινει ετσι. Οι πληροφοριες που εγραψα αφορουσαν την απορια που εξεφρασε ο thanosled ρωτωντας "αφου είναι ματζόρε το ρυθμικο γιατί σολάρουμε σε μινόρε κλίμακα?" Ολοι οσοι αποφασισουν να ασχοληθουν λιγο με τα ενδοτερα του blues, θα βρεθουνγρηγορα σε αυτη και παρομοιες θεσεις. Για μια γνωριμια με το blues, αρκει το αρθρο. |
#24995 / 20.07.2012, 14:25 Μια βαθυτερη αναλυση για το blues και τις κλιμακες που χρησιμοποιουνται, δεν μπορει να γινει ευκολα γραπτως και με βιντεακια. Και ακομα περισσοτερο δυσκολευει την κατασταση το γεγονος οτι το Blues στηριζεται περισσοτερο σε πολυπλοκη φρασεολογια και ακομα περισσοτερο στην εκφραση κατα την εκτελεση*, παρα σε νοτες μιας κλιμακας, ειτε ειναι major penta ειτε ειναι minor penta ειτε modes κλπ * Ακομα κι αν παρει καποιος ετοιμες φρεσεις που ειναι και σωστες αρμονικα αναλογα τους δρομους που χρησιμοποιει το καθε Bues (δεν υπαρχει μονο το 12μετρο, 1 - 4 - 5), τις κοπιαρει και τις ενωσει, δεν θα εχει αξιολογο αποτελεσμα. Ωστοσο ακομα κι αυτο, μπορει να ειναι μια αρχη για ολα. |
#25721 / 08.11.2012, 21:33 Πάρα πολύ καλά video.Μπράβο |
#25722 / 08.11.2012, 21:36 πάρα πολύ καλό video. Μπράβο! |
#25011 / 22.07.2012, 22:53 / Αναφορά Στο τέλος του άρθρου σας αναφέρετε: 1. Κάνοντας Googling για ορισμό του τριημιτονίου στη θεωρία της μουσικής βρίσκεις:"Δύο συνεχείς νότες που απέχουν μεταξύ τους τρία ημιτόνια - η απόσταση αυτή ονομάζεται τριημιτόνιο". 2. Σύμφωνα με το βιβλίο "Η κλασσική θεωρία της μουσικής" του Γ. Διαμαντή, ο όρος τριημιτόνιο αναφέρεται σε διάστημα αυξημένης 2ας. Συγκεκριμένα, δεν αποτελείται απλά από τρία "ημιτόνια", αλλά από δύο "χρωματικά" και ένα "διατονικό" ημιτόνιο. Εύκολα διαπιστώνεται ότι αν ξεκινήσουμε από ένα οποιοδήποτε φθόγγο και ανέβουμε κατά δύο χρωματικά και ένα διατονικό ημιτόνιο (όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά- πχ Α-Β#= τριημιτόνιο , Α-Α#-Β-Β#) θα καταλήξουμε σε φθόγγο που θα απέχει διάστημα αυξημένης 2ας, το λεγόμενο τριημιτόνιο. 3. Σύμφωνα όμως με το βιβλίο ΄΄Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα’’ ό όρος τριημιτόνιο αναφέρεται σε 3η μικρή . Βλέπε: https://www.box.com/s/f002986cf98169af58ec καθώς και σε πλήθος ξενόγλωσσων ιστοσελίδων πχ http://cnx.org/content/m33374/1.1/ .Αυτά όμως αντιφάσκουν με τα αναφερόμενα στο 2. Τελικά καταλήξατε σίγουρα ποιο είναι το σωστό; |
#25012 / 22.07.2012, 23:02 ... το πρώτο είναι το σωστό ... Τα 2 και 3 προϋποθέτουν 7-τονη κλίμακα ... /Πέτροc |
#25014 / 22.07.2012, 23:38 Μα το 2.) αναφέρεται σε 7-τονική . Δείτε το παράδειγμα που δίνω στην απάντηση μου στην Giovan23 για την κλίμακα D hitzaz |
#25013 / 22.07.2012, 23:32 / Αναφορά Δεν περίμενα ότι θα ασχολούμαστε τόσο με τα ‘’ψιλά γράμματα’’. Πάντως χαίρομαι για αυτές τις απορίες γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούμε με τη θεωρία και να αποκομίσουμε κάτι παραπάνω: Πραγματικά όπως λέω στο 1.) υπάρχουν πολλές πηγές που λένε: ''το Τριημιτόνιο αποτελεί μία μουσική απόσταση, ένα μελωδικό διάστημα που ισοδυναμεί με 3 ημιτόνια''. Πχ Πηγή: Κοιτάξτε ναι μεν ισούται με μια αυξημένη δευτέρα ή μια μικρή τρίτη, αφού και στις δύο περιπτώσεις έχουμε απόσταση τριών ημιτονίων, όμως εγώ όταν χρησιμοποίησα στο άρθρο μου τον όρο τριημιτόνιο δεν είχα υπόψη μου τα γραφόμενα από τους 2 καθηγητές που απ’ ότι φαίνεται αντιφάσκουν αλλά μετέφρασα τον όρο ‘’step and a half’’ που χρησιμοποιείται ευρέως σ’ όλα τα ξενόγλωσσα κείμενα σαν ‘’ Τριημιτόνιο’’ εννοώντας Τόνος + ημιτόνιο. Σε προσωπικά e-mail που είχα από φίλους μουσικούς, στα ελληνικά τον όρο τριημιτόνιο θα πρέπει να τον χρησιμοποιούμε όταν πρόκειται για αυξημένη δευτέρα (π.χ. Εb-F#), για να δεικνύουμε ότι πρόκειται για ένα διάστημα, που δε χωρίζεται στα δύο από κάποια ενδιάμεση νότα. Έτσι το διάστημα Εb-F# πχ της κλίμακας D χιτζάζ αν το υπολογίσουμε σε βαθμίδες είναι πράγματι αυξημένη δευτέρα ενώ αν το υπολογίσουμε σε τονική απόσταση είναι – πέστε το όπως θέλετε: 1 τόνος + 1 ημιτόνιο, ή αλλιώς 3 ημιτόνια ή αλλιώς τριημιτόνιο ή αλλιώς ‘’step and a half’’ . Τα δε διαστήματα πεντατονικής πχ Α-C , E- G , B-D, F#-A, C#-E, G#-B, Eb-Gb, Bb-Db, F-Ab ) (Τονική και 3η μικρή) αν τα υπολογίσουμε σε βαθμίδες είναι πράγματι Τρίτη μικρή ενώ αν τα υπολογίσουμε σε τονική απόσταση είναι – πέστε τα όπως θέλετε: 1 τόνος + 1 ημιτόνιο, ή αλλιώς 3 ημιτόνια ή αλλιώς τριημιτόνιο ή αλλιώς ‘’step and a half’’. |
#25708 / 06.11.2012, 08:59 / Αναφορά Πολύ καλό άρθρο. Θα ήθελα και γω να συμπλήρώσω κάτι για πρακτική στις πεντατονικές:
http://www.pgmusic.com/bbwin.htm
|
#25710 / 06.11.2012, 10:48 Ευχαριστούμε Καταπληκτικό πρόγραμμα το Band in a box θα θέσω το link και στο άρθρο μου: ''Λογισμικά Μουσικής για όλα τα όργανα'':ήταν κάτι που έλειπε http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3330
|
#25727 / 09.11.2012, 17:47 / Αναφορά Κάποιος φίλος μου έστειλε το παρακάτω Π.Μ : ''εχω μια απορια ..εχω σε ενα κομματι 4/4 6 μετρα που παιζει το πιανο C και F. σε ποια πενταντονικη θα παιζω σολο ωστε να ακουγεται ωραια; '' Του απάντησα να ρίξει μια ματιά στα σχήματα 6ον & 7ον του άρθρου (στη F ) |
#25734 / 10.11.2012, 09:44 Ο φίλος αυτός ας ρίξει μια ματιά και στα παρακάτω video για πεντατονικές σε F και Fm με κιθάρα και πιάνο: F Pentatonic κλίμακα στην κιθάρα : http://www.youtube.com/watch?v=1cCRZkZ7ep0 Fm Pentatonic Blues κλίμακα στην κιθάρα: http://www.youtube.com/watch?v=xqYx-siC-28 Fm pentatonic κλίμακα στο piano: http://www.youtube.com/watch?v=QNmcJMqVJ4w http://www.youtube.com/watch?v=g5rSOkgbnZI
|
#25735 / 10.11.2012, 10:18 Προτεινω να παιξει την Fm pentatonic οταν το πιανο ειναι στη F και την Cm pentatonic οταν το πιανο παιζει C. Απαιτειται Βb(οr F natural minor Lee Oskar tuned) φυσαρμονικα σε 2nd position για να παιξει την Fm pentatonic(or F blue scale αν θελει να ακουγεται πιο bluesy) και σε 3rd position για να παιξει την Cm pentatonic or C blue.Με αυτον τον τροπο ο αυτοσχεδιασμος του θα ειναι πιο περιτεχνος και πιο πλουσιος σε νοτες,απ'οτι θα ειναι παιζοντας μονο τις 5 νοτες της Fm pentatonic |
#25736 / 10.11.2012, 10:28 Βασίλη , ο φίλος μας, που του έστειλα ΠΜ να απαντήσει εδώ , δεν παίζει φυσαρμόνικα αλλά κιθάρα και πιάνο και θέλει να σολάρει με την κιθάρα. Το πλήρες μήνυμα του ήταν: ''εχω μια απορια ..εχω σε ενα κομματι 4/4 6 μετρα που παιζει το πιανο C και F. σε ποια πενταντονικη θα παιζω σολο ωστε να ακουγεται ωραια αν μου λυθει αυτη η απορια νομιζω θα αντιμετωπισω αρκετα μικροπροβληματα. δηλαδη θα ηθελα εν ολιγοις να μου πειτε το σκεπτικο πανω σε αυτες τις δυο συγχορδιες με ποια πενταντονικη πρεπει να σολαρω;(πως το καταλαιβαινουμε δηλαδη ) '' Ευχαριστώ για το μεστό σχόλιο σου |
#25746 / 11.11.2012, 15:06 Στεφανε,το σχολιο μου ισχυει για καθε σολιστικο οργανο.Οταν δηλαδη τα οργανα συνοδειας αλλαζουν συγχορδια, καλο ειναι και ο σολιστας να αλλαζει την τονικοτητα της κλιμακας που σολαρει.Αυτο βεβαια πολλες φορες ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο για κομματια που εχουν πολλες συγχορδιες οι οποιες εναλλασονται ταχυτατα.Σε αυτην την περιπτωση διαλεγουμε τον ευκολο τροπο , δηλσδη παιζουμε μια μονο κλιμακα πανω σ'ολες τις συγχορδιες του κομματιου.Υπαρχουν ομως πολλα κομματια που σολαροντας μονο σε μια κλιμακα δεν ακουγομαστε παντα αρμονικα πανω σ'ολες τις συγχορδιες |
#25737 / 10.11.2012, 10:49 Βασίλη Επι τη ευκαιρία θα επιθυμούσα να δεις , αν δεν το έχεις ήδη δει, το άρθρο μου για τις 'Χρωματικές Φυσαρμόνικες και ειδικά το 1ο video με τον ΙΝΔΟ που παίζει μια έκδοση της Μισιρλού :http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3492 Πίστευα ότι θα υπήρχε έστω κι ένας που να ασχοληθεί μ΄αυτό το καταπληκτικό όργανο. Περιμένω σχόλιο σου για τις χρωματικές
Με εκτίμηση Στέφανος |
#25748 / 11.11.2012, 15:42 Βρηκα το αρθρο σου για τις χρωματικες ολοσωστο.Δεν υπαρχει κατι που θα μπορουσα να διορθωσω η να συμπληρωσω,γι'αυτο και δεν το σχολιασα.Η αληθεια ειναι οτι τα τελευταια χρονια ελαχιστα ασχολουμαι με την χρωματικη.Σχεδον ολα τα κομματια που επαιζα πιο παλια με την χρωματικη(κυριως Χατζηδακη και jazz standards) τα παιζω πια με τη διατονικη. Τωρα οσον αφορα τον Ινδο και την μισιρλου.Επειδη το κομματι αυτο το παιζω εδω και πολλα χρονια (οταν κουρδισα κι εγω την πρωτη μου χιτζαζ,ας ειναι καλα ο lee oskar και το πολυτιμο εγχειριδιο που συνοδευει το tool kit,γιατι εκεινα τα χρονια δεν υπηρχε internet), πιστευω οτι μπορεις να το παιξεις ευκολοτερα και καλυτερα ισως απο τον Ινδο, χρησιμοποιωντας την C χιτζαζ φυσαρμονικα σου.Ο Ινδος παιζει μονο το 1ο απο τα 3 μερη της μελωδιας και μετα αυτοσχεδιαζει με απλες μουσικες φρασεις.Χρησιμοποιει δε αφθονο delay και reverb στο μικροφωνο του , κατι που ανεβαζει τον ηχο του και ομολογουμενος δενει ομορφα με την συγκεκριμενη μελωδια.Θεωρω οτι τοσο ο μικρος που παιζει Gershwin οσο και ο Ελληνας απο το ντουετο που ποσταρες,ειναι καλυτεροι παιχτες απο τον Ινδο |
#25753 / 12.11.2012, 11:09 Βασίλη αυτό που μ' ενθουσιάζει στη χρωματική είναι το Trilling Βέβαια μουσικά σωστό trilling γίνεται μεταξύ δύο νοτών παρακειμένων με γρήγορο κούνημα αριστερά δεξιά της φυσαρμόνικας ή κρατώντας σταθερή τη φυσαρμόνικα και κουνώντας το κεφάλι μας αριστερά δεξιά . Στη χρωματική το trilling όμως επιτυγχάνεται με ταχεία εναλλαγή πίεσης/απελευθέρωσης του SLIDER.Αυτού του είδους το trilling είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των χρωματικών που δεν μπορεί να επιτευχθεί με την διατονική. |
#25754 / 12.11.2012, 11:47 Δεν το ήξερα αυτό για την τρίλλια με παρακείμενες νότες αλλά που απέχουν όχι τόνο αλλά ημιτόνιο. Είδα κι εγώ το άρθρο για χρωματικές και πράγματι δεν χρειάζετα να σχολιάσεις ή να συμπληρώσεις κάτι.
|
#25756 / 12.11.2012, 12:12 Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και χαίρομαι αν μάθατε κάτι που δεν το γνωρίζατε. Περιμένω και σχόλιο στο κύριο άρθρο για τις χρωματικές. Το λέω ίσως και κεντριστεί το ενδιαφέρον έστω και ενός γι αυτό το καταπληκτκό όργανο. |
#25764 / 12.11.2012, 15:30 Σιγουρα εχει και η χρωματικη φυσαρμονικα τα καλα της.Tο συγκεκριμενο trill με το slider in & out (η ταχεως επαναλαμβανομενη δηλαδη εναλλαγη της νοτας με την διεση της) και μαλιστα σε ολες τις νοτες,δεν μπορει να επιτευχθει στην διατονικη.Mπορουμε ομως να το κανουμε στην 5η και στην 7η οπη της διατονικης, εναλλασοντας το φυσημα με το ρουφηγμα, αφου τα 2 reeds( blow & draw) σ'αυτες τις οπες απεχουν μονο 1 ημιτονιο μεταξυ τους.Επισης μπορουμε στην διατονικη, να κανουμε το ειδος του trill που εναλλασεται η νοτα με την υφεση της, μονο ομως στα bendable reeds(πχ στη 4η οπη της C φυσαρμονικας ρουφωντας παιρνουμε D και με bend παιρνουμε Db). Με λιγη εξασκηση μπορουμε να καταφερουμε αυτη η εναλλαγη D & Db να γινεται πολυ γρηγορα.Ακουγεται πολυ ομορφα και βεβαια μπορει να επιτευχθει και στις οπες που κανουμε τα blowbends,με μεγαλυτερο βαθμο δυσκολιας βεβαια απ'οτι στις οπες των drawbends |
#25765 / 12.11.2012, 16:05 Μπράβο Βασίλη Δεν το είχα σκεφτεί αλλά ούτε και το βρήκα σε κανένα ξενόγλωσσο κείμενο για φυσαρμόνικα ενώ είναι τόσο οφθαλμοφανές και μάλιστα όχι μόνο επιτυγχάνεται εύκολα αλλά και ακούγεται ωραία!! Θα θέσω το παρών απόσπασμα στο άρθρο για τις διατονικές. |
#25895 / 21.11.2012, 09:14 '' Ο Ινδος παιζει μονο το 1ο απο τα 3 μερη της μελωδιας και μετα αυτοσχεδιαζει με απλες μουσικες φρασεις.Χρησιμοποιει δε αφθονο delay και reverb στο μικροφωνο του , κατι που ανεβαζει τον ηχο του και ομολογουμενος δενει ομορφα με την συγκεκριμενη μελωδια''. Εννοείς ότι χρησιμοποιεί ενισχυτή που έχει delay και reverb ή εξωτερικό delay και reverb συσκευή ή ότι το delay και reverb είναι ενσωματωμένο στο μικρόφωνο του ; Ότι και να συμβαίνει με αυτά που λέω (αν κάποιο είναι σωστό) τότε ο ενισχυτής του θα πρέπει να είναι όχι ''καθαρός'' (κονσόλα πχ) αλλά σαν ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας. Είναι έτσι; |
#25898 / 21.11.2012, 10:58 Harp1 αν και απευθείνεσαι στον Βασίλη θα πω κι εγώ τη γνώμη μου: Πιστεύω ότι έχει παίξει το κομμάτι και το έχει επεξεργαστεί με Φωνητικό Εφφέ , όπως πχ το: Renaissance vocal Reverb http://www.waves.com/Content.aspx?id=192 Αναμένουμε και την απάντηση του Βασίλη |
#25899 / 21.11.2012, 12:24 Εχω ξαναπει οτι η σχεση μου με την τεχνολογια ειναι σχεδον ανυπαρκτη.Αυτο που ακουω ειναι delay & reverb αλλα δεν μπορω να ξερω πως το επιτυγχανει.Ο Στεφανος, σαν γνωστης της τεχνολογιας, ξερει καλυτερα.Φανταζομαι παντως οτι χρησιμοποιει προγραμμα ηχογραφησης (πχ cubase) oπου μπορεις να προσθεσεις οποιο εφε( απο την πληθωρα που διαθετει ενα τετοιο προγραμμα) επιθυμεις |
#25901 / 21.11.2012, 12:52 Βασίλη καλημέρα Ξέρω τι είναι και πως επιτυγχάνεται , μάλιστα απέστειλα και άρθρο επι του συγκεκριμένου απλώς δεν έχω εμπειρία επ' αυτού γιατί το αντικείμενο μου σαν ηλεκτρονικός ήταν κυρίως τα μικροκύματα. Γράψτε στο YouTube vocal reverb και θα ακούστε τέτοιες βελτιώσεις: Πχ δείτε το: https://www.youtube.com/watch?v=QHU_USkX0vo Ευχαριστώ για τα σχόλια σας |
#25902 / 21.11.2012, 13:22 Γεια σου Στεφανε.Πολυ καλο το link.Σιγουρα η τεχνολογια, στα χερια ειδικων κανει θαυματα.Ανεφερα το CUBASE γιατι τα περισσοερα στουντιο ηχογραφησεων αυτο το προγραμμα χρησιμοποιουν |
#25903 / 21.11.2012, 17:24 Ευχαριστώ παιδιά Βέβαια στο link παρουσιάζεται εξαιρετική δουλειά αλλά με επαγγελματικά μηχανήματα. Στο computer μου συστήνετε να εγκαταστήσωτο cubase ή κάποιο άλλο που είναι ευκολότερο στη μάθηση του; |
#25905 / 21.11.2012, 18:02 Εγώ χρησιμοποιώ το πρόγραμμα Cyberlink Wave Editor που το θεωρώ πολύ φιλικό προς τον χρήστη: http://www.egydown.com/gx/cyberlink+wave+editor+full+version+free+download.html |
#25956 / 29.11.2012, 08:48 'Εκανα πρακτική στην κλίμακα και πράγματι είναι εύκολη και ειδικά για αυτοσχεδιασμό. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο ελληνικό ρεπερτόριο σε πεντατονική κλίμακα εκτός από τα Ηπειρώτικα. |
#25957 / 29.11.2012, 10:29 Δυστυχώς δεν έχω τέτοιο ρε[ερτόριο εκτός από μερικά κλαρίνα των Τρικάλων που κι αυτά όμως παίζουν Ηπειρώτικα. Πάντως πιστεύω εύκολα μπορείς να σνθέσεις δικές σου μελωδίες |
#29509 / 31.10.2016, 18:24 / Αναφορά "Η τονική της minor pentatonic είναι διαφορετική από αυτή της major pentatonic και συγκεκριμένα είναι 3 ημιτόνια κάτω από την τονική της major pentatonic." Να διευκρινήσω ότι δεν είναι 3 ημιτόνια αλλά μία τρίτη μικρή. Το ίδιο & εδώ: "ΤΟΝΟΣ-ΤΟΝΟΣ-ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ-ΤΟΝΟΣ-ΤΡΙΗΜΙΤΟΝΙΟ." Είναι Τ - Τ - 3η μ - Τ - 3η μικρή! Το τριημιτόνια αναφέρεται σε συνεχόμενες νότες που έχουν απόσταση 3 ηυμιτονίων π.χ.: do - #re ! Ή mi - ##fa! To mi - sol ορίζεται ως διάστημα τρίτης μικρής! |
#29510 / 31.10.2016, 19:29 ΝΕΚΤΑΡΙΑ καλησπέρα Δεν θα ‘’μαλώσουμε’’ απλά δέξου την περίπτωση που νομίζεις σωστή και που κι εγώ συμφωνώ – το έχω άλλωστε γράψει πολλάκις. Κατά την γνώμη μου το θέμα είναι καθαρά θεωρητικό και λίγη πρακτική σημασία έχει. Αυτή ήταν και εμένα η αρχική μου σκέψη όταν πρωτοείδα τη λέξη τριημιτόνιο, πριν ανατρέξω στο βιβλίο. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ ημιτονίων, ανάλογα με τον τρόπο γραφής τους, (αν και ακουστικά – σαν ερασιτέχνη αυτό είναι που μ’ ενδιέφερε - ακούγονται ακριβώς το ίδιο) Επειδή η ανάλυση είναι μεγάλη και επειδή στον editor του ΜΗ δεν θα μπορείς να δεις τα υπογραμμισμένα αλλά και τα διάφορα παραπεμπτικά links στα έγραψα εδώ: https://app.box.com/s/cbr448gyz5ad7tg5v4uf7xwvlyutnwap |