ελληνική μουσική
    476 online   ·  210.973 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Δίσκος piezo κιθάρας στα επιστόμια γλωττιδόφωνων

    Πιεζοηλεκτρική κάψα διπλού δίσκου, κιθάρας σε επιστόμιο, ακόμα και στο καλαμάκι ή στο βαρελάκι του δημοτικού (Oehler) κλαρίνου μου.

    Δίσκος piezo κιθάρας στα επιστόμια γλωττιδόφωνων

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 30 Μαΐ 2024

    Δίσκος piezo κιθάρας στα επιστόμια γλωττιδόφωνων

    Καλόν είναι να δείτε πρώτα το συνημμένο βίντεο μου που απευθύνεται και σε ξένους με μετάφραση στα αγγλικά, με τίτλο: «Connection of piezo disks on clarinet».

    https://www.youtube.com/watch?v=_M4tsrW2aEk

    Χρησιμοποιούσα αυτό το piezo pickup που είναι κάψα διπλού δίσκου πριν από χρόνια στην κιθάρα μου, παράγοντας φυσικό ήχο. Πρόσφατα είχα την ιδέα να χρησιμοποιήσω αυτή την κάψα σε επιστόμιο, ακόμα και στο καλαμάκι ή το βαρελάκι του δημοτικού κλαρίνου μου. Χρήση και μονής κάψας είναι αρκετή. Στο εμπόριο θα βρείτε και δίσκους μικρότερης διαμέτρου που θα εφάπτονται καλύτερα.

    Τα Piezo pickups και τα transducers (μετατροπείς) έχουν πολύ υψηλή σύνθετη αντίσταση (Impedance) εξόδου.

    Για να έχετε τη βέλτιστη έξοδο ήχου, η γνωστή εταιρεία piezo pickups "SHADOW" συνιστά σύνδεση τους σ’ έναν ενισχυτή χαμηλής σύνθετης αντίστασης εισόδου (π.χ. είσοδος μικροφώνου / mic IN). Όμως μπορεί να συνδεθεί και απευθείας σε ενισχυτή κιθάρας (οι είσοδοι ενισχυτών κιθάρας έχουν υψηλές σύνθετες αντιστάσεις).

    Δίσκος piezo κιθάρας στα επιστόμια γλωττιδόφωνων

    Με την πρώτη ματιά βλέπετε ότι ο δίσκος της κάψας είναι επίπεδος, ενώ το επιστόμιο και το βαρελάκι είναι κυρτά.

    Αλλά όπως θα ακούσετε στο συνημμένο βίντεο δεν θα υπάρχει πρόβλημα λόγω της μη καλής επαφής μεταξύ τους.

    Αν ήμουν επαγγελματίας και ήθελα να υιοθετήσω το σύστημα αυτό θα δημιουργούσα μια μόνιμη κατάσταση λιμάροντας το βαρελάκι ή το επιστόμιο για να γίνει επίπεδο ώστε να είναι καλύτερη η επαφή μεταξύ τους.

    Εγώ για να στερεώνω τον δίσκο στο καλαμάκι ή βαρελάκι χρησιμοποιώ κολλητική ταινία διπλής όψης (όπως αυτή για που κολλά μοκέτες στο πάτωμα) ή αυτοκόλλητη παιδική πλαστελίνη.

    Λίγα λόγια για τη Μουσική τεχνολογία Impedance στο άρθρο ΕΔΩ.

    Μπορείτε να συνδέσετε μια συσκευή υψηλής σύνθετης αντίστασης (πιεζοηλεκτρική κάψα, μετατροπέα, μαγνήτη κιθάρας…) στην είσοδο μιας συσκευής υψηλής σύνθετης αντίστασης (πχ ενισχυτής κιθάρας) ή σε μια συσκευή χαμηλής σύνθετης αντίστασης (πχ προενισχυτής μικροφώνου) χωρίς να φορτώσετε το κύκλωμα και να αλλοιώσετε τον ήχο.

    Αλλά δεν πρέπει να συνδέετε μια συσκευή χαμηλής σύνθετης αντίστασης (π.χ. μικρόφωνο) σε συσκευή υψηλής σύνθετης αντίστασης (πχ ενισχυτής κιθάρας) γιατί τότε φορτώνεται το κύκλωμα και αλλοιώνεται ο ήχος.

    Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενεργή ή παθητική συσκευή που ονομάζεται Direct Box η οποία μετατρέπει τη χαμηλή αντίσταση σε υψηλή σύνθετη αντίσταση (και αντίστροφα).

    Εγώ χρησιμοποιώ το παραπάνω Direct Box για να μετατρέψω τη σύνδεση του δυναμικού μικροφώνου μου, Balanced, Low Impedance σε Unbalanced, Hi Impedance, έτσι ώστε να συνδεθεί με τον φορητό ενισχυτή κιθάρας Yamaha, χωρίς να τον φορτίζει, ο οποίος έχει μόνο είσοδο Unbalanced High Impedance.

    Δίσκος piezo κιθάρας στα επιστόμια γλωττιδόφωνων

    Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους δίσκους σε επιστόμιο ή λαιμό σαξόφωνου, τρομπέτας, φλάουτου.

    Δείτε επίσης τα παρακάτω σχετικά βίντεο:

    Piezo on barrel

    https://www.youtube.com/watch?v=aJ9lDNH79wg

    Put the piezo on barrel by yourself

    https://www.youtube.com/watch?v=S1_TBL1rnDE


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάραΕταιρίες:Yamaha



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε