ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάρας

    Χρήσιμες πληροφορίες που δεν αποτελούν οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή, αλλά σημείο εκκίνησης για αρχάριους και για προχωρημένους να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους.

    Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάρας

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 28 Μαρ 2018

     Δείτε πρώτα το άρθρο: ‘’Πώς να σκληρύνετε τα δάχτυλά του αριστερού σας χεριού’’: ΕΔΩ:

    Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάρας

    Τα νύχια, όπως και τα δάκτυλα είναι τα βασικά εργαλεία του κάθε κιθαρίστα

    • Ο ήχος της κλασικής κιθάρας χωρίς νύχια δεν συγκρίνεται ούτε κατ' ελάχιστον με του ήχο που θα βγαίνει με νύχια.
    • Με το νύχι πετυχαίνουμε υψηλότερες αρμονικές, ενώ με το δέρμα χαμηλότερες.
    • Υπάρχουν έργα στα οποία το παίξιμο χωρίς νύχια καθίσταται σχεδόν αδύνατον, ή αν τελικά παιχτούν η ποιότητα στην ερμηνεία δεν θα προσεγγίζει καν την ποιότητα του παιξίματος με νύχια.
    • Το παίξιμο με νύχια απαιτεί υπομονή και επιμονή για χρόνια.
    • Επειδή δεν έχουμε όλοι τα ίδια νύχια (ίδια ποιότητα -αντοχή), το μήκος και το σχήμα τους είναι κάπως διαφορετικά για τον κάθε κιθαρίστα και εξαρτάται από το μήκος των δακτύλων (από την κλίση κατά το άρπισμα της χορδής).

    Σίγουρα κάτι θα διδαχτείτε από τον τρόπο κρατήματος ρυθμού, τα νύχια των 2 χεριών, το δείχνει εξάλλου η πολλών εκατομμυρίων επισκεψιμότητα στο συνημμένο video:

     

    Είδη μουσικής με κλασική κιθάρα

    κλασική κιθάρα εκτός από κλασικά κομμάτια παίζει και παραδοσιακές μουσικές όπως:

     Ισπανική (Flamenco), Latin (Βραζιλιάνικη - Αργεντίνικη...), Aνατολίτικη

    Κλασική κιθάρα από τον πολύ καλό κιθαρίστα Χρήστο Καλαμαρά

    ΕδώΈνα ρεπερτόριο που ακούγεται όλες τις ώρες και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιάσει τους κιθαρίστες κλασικής και απ' το οποίο έχετε να ''κλέψετε'' πολλές τεχνικές.

    Τα νύχια του δεξιού χεριού

    Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάρας

     Αυτό που πρέπει να μάθουμε κυρίως είναι να παράγουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως από το χέρι που χτυπάμε τη χορδή καθώς και με την χρήση του δέρματος και του νυχιού ταυτόχρονα.

    Δεν είναι μόνο η κιθάρα, οι χορδές και η τεχνική σας που επηρεάζουν τον τόνο, είναι και τα νύχια σας που είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τους κιθαρίστες κλασικής.

    Γενικά για κρούση με νύχια, πρέπει τα νύχια του δεξιού χεριού να είναι ομοιόμορφα κομμένα, να ξεπερνούν τις άκρες των δακτύλων και κάθε τόσο να φροντίζουμε να στρογγυλοποιούνται με το ψαλίδι και να λιμάρονται με χάρτινη ή γυάλινη λίμα νυχιών, (Glass Nail File), ή με απλό από τα πλέον ψιλά γυαλόχαρτα χρωματοπωλείων. 

    Δηλαδή ένας καλός ήχος προέρχεται και από καλά λιμαρισμένα νύχια (να μην έχουν σχισίματα). 

    [Στο αριστερό χέρι δεν αφήνουμε νύχια. Τα ακροδάχτυλα του αριστερού χεριού πατούν στις χορδές καμπυλωτά]

     Ενώ όμως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία που έχουν τα σωστά νύχια, πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν στο σωστό τους φορμάρισμα.

    Πολλοί νιώθουν απογοητευμένοι όταν η κιθάρα τους ακούγεται διαφορετικά κάθε φορά που κόβουν τα νύχια τους.

    Πάντως όλοι γνωρίζουν ότι το σχήμα, το τελείωμα και η κατάσταση των νυχιών τους καθορίζουν τον τόνο.

    Είναι το σχήμα των νυχιών σας, παρά το μήκος τους, που κάνουν τον ήχο σας.

    Άλλοι κιθαρίστες κρατάνε τα νύχια τους 1-2 χιλιοστά από το ακροδάκτυλο τους άλλοι πολύ περισσότερο, όπως φαίνεται στα συνημμένα Video.

    Κανένας όμως κιθαρίστας δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο.

    Ο τρόπος με τον οποίο ψαλιδίζει και λιμάρει τα νύχια του κάποιος κιθαρίστας δεν είναι ακριβώς ο ίδιος με τον τρόπο που κάνετε τα δικά σας και εξαρτάται από το πώς αρπίζει ο καθένας την κιθάρα του και φυσικά από την προσωπική του προτίμηση για το στυλ παιξίματος και τον παραγόμενο ήχο.

    Επομένως οι πληροφορίες αυτές δεν είναι μια οριστική απάντηση, ούτε αμετάβλητη περιγραφή.

    Αυτό το άρθρο ίσως αποτελέσει ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους για να αφήσουν ένα σχόλιο για το πώς οι ίδιοι περιποιούνται τα νύχια τους.

    Εγώ απλά έκανα ελεύθερη μετάφραση κάποια αποσπάσματα από τα συνημμένα Video, πήρα πληροφορίες από πολλές άλλες πηγές, αλλά και απ’ την δική μου πριν πολλά χρόνια εμπειρία (καθώς σήμερα παίζω μόνο με πένα).

    Προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανο

    Το προτεινόμενο λιμάρισμα με το σωστό σμυριδόπανο/γυαλόχαρτο επί των χορδών της κιθάρας, όπως δείχνει το Video που έχει υπότιτλους στα Γαλλικά/Αγγλικά, από ένα γνωστό κιθαρίστα κλασικής κιθάρας, τον Thomas Viloteau: είναι τόσο παραστατικό που δεν χρειάζεται πλήρη μετάφραση.

    Απλά οι κινήσεις των δακτύλων επί του σμυριδόπανου να γίνονται με την τοποθέτηση του χεριού στη θέση που συνήθως παίζετε, τα δάκτυλα εναλλάξ όπως θα παίζατε ένα ακόρντο, μετά αρπεζέ, μετά τρέμολο, μετά δυνατά/σιγανά και μετά ένα φινίρισμα με λίμα και χαρτί γυαλίσματος, ώστε να μην ακούγεται καθόλου γρατσούνισμα.

    Στο Video δεν αναφέρεται το πάχος του γυαλόχαρτου. Πιστεύω ότι πρέπει, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό, να ξεκινήσετε με το Ρ500 - Ρ800. (νερογυαλόχαρτο)

     

    Προϊόντα για καλά νύχια: Εδώ:

    • Κυρίως όμως Ασβέστιο και μαγνήσιο. Συμπληρώματα Μαγνησίου
    • Διάφορες φυσικές συνταγές για γερά νύχια: ΕΔΩ:
    • Λίμες νυχιών: ΕΔΩ: Με τη λίμα να λιμάρεις λίγο και από το κάτω μέρος του νυχιού, ώστε να δημιουργείται όσο γίνετε λεία επιφάνεια για ήχο χωρίς γρατσουνίσματα.
    • Guitar nail kits: ΕΔΩ:

     

    Τρόποι κρούσεως των χορδών:

         a) Tirando: Σημαίνει ελεύθερο χτύπημα της χορδής χωρίς όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί σε κάποια πλησιέστερη χορδή. Δείτε το ΕΔΩ :

         b) Appoyando: Σημαίνει χτύπημα της χορδής όμως το δάκτυλο που τη χτύπησε να στηριχθεί στην πλησιέστερη χορδή (πχ χτυπώντας με τον δείκτη την χορδή G μετά το χτύπημα το δάκτυλο στηρίζεται στη χορδή D). Δείτε το ΕΔΩ :

    Τεχνικές Legato (Hammer On & Pulling Off)- Staccato –Sliding-Bending - percussive

    Με τον όρο Legato =’’Σύζευξη’’, εννοούμε την ένωση 2 φθογγόσημων διαφορετικής οξύτητας που τα εκτελούμε χωρίς καμιά διακοπή μεταξύ τους. Πχ χτυπούμε με το δεξί χέρι μια χορδή και με το 1ο δάκτυλο του αριστερού χεριού, αφήνουμε να ακουστεί ο ήχος της και απότομα θέτουμε το 2ο δάκτυλο στο επόμενο τάστο χωρίς όμως να ξαναχτυπήσουμε με το δεξί χέρι τη χορδή. Τότε η νότα αυτή ακούγεται ενωμένη με την πρώτη. Αυτό λέγεται και ‘’ανιόν legato’’ ή και Hammer On. Ενώ αν χτυπήσουμε πχ τη νότα G στην 1η χορδή και την αφήσουμε απότομα αυτό είναι το ‘’κατιόν legato’’ ή Pulling OffΔείτε το ΕΔΩ:

    Με τον όρο Staccato = ‘’ξερό χτύπημα’’, εννοούμε να ακουστεί μια συγχορδία ξερή και το επιτυγχάνουμε διακόπτοντας τον ήχο της θέτοντας την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στις χορδές, ή απομακρύνοντας τα δάκτυλα του αριστερού χεριού που είχαν σχηματίσει το ακόρντο. Δείτε το ΕΔΩ:

    Sliding = ‘’ολίσθηση’’ Χτυπάμε μια νότα και γλιστράμε σταθερά σε μια άλλη χωρίς να ξαναχτυπήσουμε. Δείτε το ΕΔΩ:

    Bending = ‘’Σήκωμα χορδής’’ (δεν αφορά την κλασική κιθάρα με ναϋλον χορδές). Με την τεχνική αυτή (σπρώχνουμε τη χορδή πλάγια και αφήνουμε το δάκτυλο να επιστρέψει στην αρχική του θέση) παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος (bluesy sound) που μπορεί να είναι οξύτερος από λίγα cents μέχρι και ένα τόνο. (Τέτοιον ήχο παράγουν εύκολα οι διατονικές φυσαρμόνικες). Δείτε το ΕΔΩ:

    Percussive fingerstyle

    ‘’Percussive fingerstyle" είναι ένα στυλ  παιξίματος κιθάρας που βασίζεται σε απότομη κρούση των χορδών, καθώς και χτυπήματα με την παλάμη και τα δάχτυλα τόσο τις χορδές όσο και το σώμα της κιθάρας.

     

    Περισσότερα δείτε στο άρθρο: percussive guitar τεχνικέςΕΔΩ:

    Κλασική vs Ακουστικής κιθάρας

    Στην κλασική/ακουστική κιθάρα τον ήχο τον παράγουμε και με τα δάχτυλά μας (εκτός από το υλικό κατασκευής της κιθάρας που παίζει σπουδαίο ρόλο στον ήχο).

    Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα.

    Όμως άλλο θέμα το να ακομπανιάρουμε jazz, άλλο θέμα το ακομπανιάρισμα σε λαϊκά & ρεμπέτικα με κλασική κιθάρα και άλλο θέμα το παίξιμο ρεπερτορίου κλασικής κιθάρας (πχ πρελούδιο - φούγκα).

    Πως τα νύχια του δεξιού χεριού βελτιώνουν τον ήχο της ακουστικής κιθάρας

     

     


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29703   /   01.04.2018, 12:34   /   Αναφορά
    Ενας γρηγορος και αποτελεσματικος για εμενα τροπος ειναι κοψιμο με μικρο νυχοκοπτη, αφηνοντας νυχι περιπου 1.5 χιλ.Το κανω καθε 15-20 μερες για να εχω ευρος νυχιου 1.5-2.5 χιλ. περιπου.Θελει βεβαια μια σχετικη ακριβεια στο κοψιμο που ομως μετα τις 2-3 πρωτες φορες γινεται αυτοματα.Ακομα και οι γωνιες στρογγυλευονται με τον νυχοκοπτη.
    Διαδικασια περιπου 1 λεπτου για τα 4 δακτυλα.
    Το γυαλοχαρτο δε με βολεψε γιατι ειναι συχνο και χρονοβορο.
    #29704   /   01.04.2018, 14:22   /   Αναφορά
    ..έγραψα: '' Ό,τι βολεύει τον καθένα''. Αξίζει να διαβάσουμε τις εμπειρίες σας... Ευχαριστώ για το σχόλιο
    #29710   /   13.04.2018, 15:51   /   Αναφορά
    Ενδιαφέρομαι να διαβάζω συμβουλές όπως αυτές, είναι χρήσιμη και ποτέ δεν είναι περιττή, ευχαριστώ 192.168.l.254
    #29715   /   13.04.2018, 15:58
    χαίρομαι αν βοήθησα

    #29719   /   21.04.2018, 19:06   /   Αναφορά
    Σχολιάζω για να δώ , επειδή υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα με άρθρο....δεν εμφανίζεται το σχόλιο για να διαπιστώσω αν το πρόβλημα είναι γενικό με τα άρθρα.....