Είναι πολύ ωραίο όργανο το ακκορντεόν,αν και αρκετά δύσκολο,μια από τις δυσκολίες του είναι ότι είναι αρκετά βαρύ όργανο ειδικά αν παίζεις όρθιος,επιβαρύνει την μέση.
Η διάκριση γίνεται από τον αριθμό των μπάσων(τα μαύρα κουμπάκια-ή άσπρα σε κάποια ακκορντεόν),όχι από τον αριθμό των πλήκτρων.Ανάλογα τα μπάσα υποθέτω πάνε και τα πλήκτρα.Τα 120 μπάσων έχουν μεγάλο αριθμό πλήκτρων και αρκετά register(αλλάζει η φωνή,με απλά λόγια)
Το δικό μου είναι μάρκας weilmaister,είναι Γερμανικό με 48 μπάσα,σχετικά μικρό,αλλά τα συγκεκριμένα έχουν μεγάλο σώμα συγκριτικά με τα μπάσα που έχουν και είναι αρκετά βαρύ.
Τα hohner,συμφωνώ είναι πολύ καλή επιλογή.
Τα Paolo Soprani,Ιταλικά,εξίσου καλά.
Δεν θα σε δυσκολέψει,αφού ξέρεις πιάνο τόσο καλά.Εγώ διαβάζω μόνη στο σπίτι και ξεκίνησα με κιθάρα που είναι κάτι εντελώς άσχετο και πάλι μπορώ και παίζω και τραγούδια πλέον αρκετά καλά,αν και με δυσκολεύουν τα μπάσα,ο συγχρονισμός τους με τα πλήκτρα.Το μόνο μου πρόβλημα και διαβάζω μόνη.
Σχηματικά,η σειρά των μπάσων,από κάτω προς τα πάνω,είναι η σειρά των διέσεων των κλιμακων, fa-do-sol-re-la-mi-si δηλαδή.Υπάρχουν και οι αντίστοιχες τους συγχορδίες, fa+,fa-,fa 7, κ.ο.κ.
Όσο για βιβλία.
Έχω κάποια που φάνηκαν αρκετά χρήσιμα στη δική μου περίπτωση,αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά σε καταστήματα μουσικών οργάνων.Τα συγκεκριμένα είναι κάπως παλιά.
1.Πρώτη μέθοδος ακκορντεόν,σύστημα Beyer. Διασκευή Ι.Μαυρομουστάκης.Εκδόσεις ΝΤΟΡΕΜΙ Θεσ/κη
2.Νέα μέθοδος ακκορντεόν.Πλαισιωμένο με γνωστά τραγούδια.Γραμμένο από τον καθηγητή Νίκο Μαγουλά.Μουσικός εκδοτικός οίκος Καχραμάνης.
Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν ακόμα,είναι αρκετά παλιά,αλλά έχουν καλές ασκήσεις για να δυναμώσουν τα δάκτυλα.
Είναι υπέροχο όργανο το ακκορντεόν.Καλή επιτυχία στη μελέτη!