ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ρυθμός στην κιθάρα (δεξί χέρι);

    COonnie
    23.11.2008, 16:07

    ...που μπορώ να βρω το ρυθμικό ενός τραγουδιού (που παιΖει το δε3ι χέρι στην κιθάρα) ???? Γιατί συνήθως πάω και βρίσκω διάφορες συννοδευτικές συγχορδιες κτλ. απο site και τέτοια..αλλά όταν παω να τα παί3ω δυσκολευομαι να βρώ το ρυ8μικο...και δυστυχώς χωρίς αυτό.... Αν 3έρει κανείς κανενα site οπου εκτός απο τις συγχορδίες δίνει και το ρυθμικό, ας μου απαντήσει... Κατερινα

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 23-11-2008 16:39 ]


    giorth
    24.11.2008, 00:25

    Δυστυχώς δεν ξέρω να σου προτείνω κάποιο site αλλά από προσωπική εμπειρία σου λεω πως το να παίζεις μαζί με το τραγούδι βοηθάει πολύ! Θέλει αρκετή εξάσκηση βέβαια... Αν έχεις οποιαδήποτε απορία θα ήταν χαρά μου να σε βοηθήσω! 


    johnfrusciante
    24.11.2008, 04:20

    βαλε την τραγουδαρα απο πισω να παιζει ψιλο χαμηλα ωστε να ακους κ τι παιζεις εσυ..

    διαλεξε τραγουδια απλα που δεν εχεις προβλημα με τα chords ωστε να εχεις το νου σου μονο στο ρυθμο κ στο δεξι χερι..

    σιγα σιγα με τον καιρο ολα γινονται κ στο τελος θα δεις οτι δεν ειναι τιποτα..{#emotions_dlg.beer}


    nestor-SALONICA
    24.11.2008, 18:18

    κατερίνα και γω το ίδιο προβληματάκι αντιμετωπίζω...

    ... ακόμα, σε κλασσική κιθάρα τις συγχορδίες τις χτυπάω με το δείκτη? με τον αντίχειρα? ή προτείνετε με πένα?

    + μόνο από πάνω προς τα κάτω ή και αντίστροφα?  


    johnfrusciante
    24.11.2008, 18:33

    αν θες να μαθεις να παιζεις καλα..αυτο που σου προτεινω ειναι να αφησεις την κλασσικη κιθαρα κ να πας να αγορασεις μια ακουστικη..στην κλασσικη οι χορδες εχουν μεγαλες αποστασεις μεταξυ τους κ δυσκολευουν κ κουραζουν..ενω με την ακουστικη εισαι μια χαρα...μαθαινεις πολυ πιο ευκολα κ πιο γρηγορα..επισης να παρεις πενα..πρωτα μαθε με πενα κ αργοτερα βαζεις κ δαχτυλα..στην αρχη το δεξι σου χερι θα ειναι σαν κουτσουρο..με τον καιρο θα "σπασει" ο καρπος..καλο θα ειναι να διαλεξετε καποια κομματια να παιζουν απο πισω τα οποια εχουν ενα ιδιαιτερο ρυθμο η να αλλαζουν πολλους ρυθμους ωστε να κανετε εξασκηση..(eagle eye cherry-save tonight,james - getting away with it)


    sitzoune81
    24.11.2008, 23:27

    Πολύ σωστά τα είπανε οι johnfrusciante και giorth.

    Ακούγοντας ταυτόχρονα το κομμάτι αποκτάς άλλο αέρα!

    Α, και αν θες να αποκτήσεις εξοικίωση με την ταχύτητα του δεξιού χεριού έτσι ώστε τα πιο αργά να σου φαίνονται παιχνιδάκια.... Paster Of Muppets! {#emotions_dlg.blink} ...χμ... Μaster Of Puppets {#emotions_dlg.tt2} , η "μεγάλη-της-ρυθμικής-αστραπιαίας-κιθάρας" σχολή!


    jorge
    25.11.2008, 01:25

    Παράθεση:

    Το μέλος COonnie στις 23-11-2008 στις 16:07 έγραψε...

    ...που μπορώ να βρω το ρυθμικό ενός τραγουδιού (που παιΖει το δε3ι χέρι στην κιθάρα) ???? Γιατί συνήθως πάω και βρίσκω διάφορες συννοδευτικές συγχορδιες κτλ. απο site και τέτοια..αλλά όταν παω να τα παί3ω δυσκολευομαι να βρώ το ρυ8μικο...και δυστυχώς χωρίς αυτό.... Αν 3έρει κανείς κανενα site οπου εκτός απο τις συγχορδίες δίνει και το ρυθμικό, ας μου απαντήσει... Κατερινα

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 23-11-2008 16:39 ]

    Τι μουσική ακούς; Ελληνικά ή ξένα;


    djmetronomos
    25.11.2008, 02:11

    Πράγματι, αυτό θα ρωτούσα κι εγώ... ελληνικά ή ξένα? 

    Λοιπόν, όποια κι αν είναι τα γούστα σου, έχω μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Δεν είμαι κανένας σούπερ κιθαρίστας, στα ντραμς είμαι καλύτερος. Όμως... υπάρχουν κάποια βιβλία με ασκήσεις για το ταμπούρο. Με 2-3 μαθήματα, και με ένα μετρονόμο να σου κρατά τον χρόνο, θα μπορείς να τις διαβάσεις. Δεν πρόκειται για συγχορδίες ή για πεντάγραμμο γεμάτο νότες... Είναι καθαρά ρυθμικές ασκήσεις - τέταρτα, όγδοα, τρίηχα, κλπ... Ψάξε το "Stick Control" του George Lawrence Stone. Γράφτηκε το 1935 (!) κι ακόμα διδάσκεται στα ωδεία των ΗΠΑ. Θεωρείται η Βίβλος για το ταμπούρο. Είναι ασκήσεις μόνο για τα χέρια, οπότε εσύ θα δεις, πχ. L R L R - (Left  Right). Όπου λοιπόν γράφει Δεξί χέρι, μετάφρασε το σε κίνηση προς τα κάτω στην κιθάρα. Όπου γράφει Αριστερό χέρι, μετάφρασε το σε κίνηση προς τα πάνω. Πίστεψε με, θα σε βοηθήσει να 'σπάσει' ο καρπός και να αποκτήσεις ρυθμική ανεξαρτησία. Το Paradiddle, ας πούμε, είναι RLRR  LRLL Όταν το εφαρμόσεις στην κιθάρα έχει πολύ ενδιαφέρον... Ναι, είναι λίγο μηχανικές οι ασκήσεις, ίσως όμως σε βοηθήσουν... Και όπως σωστά διάβασα παραπάνω, δοκίμασε με ακουστική κιθάρα και με πένα.


    -----------------
    "Energy Fools The Magician"

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : djmetronomos στις 25-11-2008 03:31 ]


    delta66
    26.11.2008, 03:08

    1. Επανερχεται ενα θεμα στην επιφανεια που εχει ξανασυζητηθει.

    Τελικα ποιο ειναι ποιο δυσκολο? το δεξι ή το αριστερο χερι στην κιθαρα?

    Και απαντω και παλι : ΤΟ ΔΕΞΙ

    Με επιχειρημα τη σκεψη μου οτι τα δυσκολα πραγματα τα κανουμε υποσυνειδητα με το "καλο" μας χερι.

    Γι'αυτο οι δεξιοχειρες ξεκινανε την κιθαρα με το δεξι στην πενα και οι αριστεροχειρες αντιστοιχα αναποδα.

    2. Ψαξε φιλε μου για ταμπλατουρες που περιεχουν και "οδηγιες" για το δεξι χερι.

    Συνηθως γραφονται με Π και V για κατω και πανω πενα αντιστοιχα.

    Μια εισαγωγη στην κατανοηση τπυ ρυθμικου μερους για κιθαρα, θα ηταν να σκεφτεις το δεξι σου χερι σαν ενα εκρεμμες που κινειται καθετα ομως και ΣΥΝΕΧΩΣ πανω-κατω συμφωνα με το χρονο του κομματιου και αναλογα χτυπαει καποιες φορες τις χορδες.

    Επομενη σκεψη ειναι να παραλληλησεις το δεξι σου χερι με το hihat του drumer.

    3.Ενα "μυστικο" (για πιο "προχωρημενους" ομως) ειναι η κινηση που κανει το χερι προς τα κατω να ισοδυναμει με το διπλασιο με τη μικροτερη αξια που εχεις να παιξεις στο μετρο.

    1ο Παραδειγμα :

    Εχεις να παιξεις 8 ογδοα σε ενα μετρο 4/4

    Η κινηση του δεξιου χεριου προς τα κατω πρεπει να ειναι τεταρτα (το διπλασιο δλδ του ογδοου που πρεπει να παιξεις)

    Αν χτυπας και τις δυο κινησεις του χεριου (πανω-κατω) θα ακουστουν ογδοα.

    2ο παραδειγμα:

    Σε ενα κομματι με πιο "πολυπλοκο" ρυθμο, πχ 1 τεταρτο, 2 ογδοα, 1 τεταρτο και 2 ογδοα (συνολο 4/4) θα παιξεις

    8 κινησεις πανω-κατω που τις γραφω ως   π ν (π=κατω πενα, ν=πανω πενα)

    Τα π ή ν που ειναι σε παρενθεση θα ειναι κινησεις που δεν θα χτυπανε τις χορδες αλλα απλα θα γινεται η κινηση στο αερα.

    π (ν) π ν π (ν) π ν

    Καθε κινηση του χεριου (π ή ν) ισοδυναμει με 1 ογδοο.

    Αν στις νοτες με τη παρενθεση δεν χτυπησεις τις χορδες αλλα αφησεις να ηχει η νοτα απο το προηγουμενο χτυπημα ειναι σαν να εχεις "δεσει" τα δυο αυτα ογδοα και εχεις ετσι 1 τεταρτο.

    Η ΣΥΝΕΧΗΣ και με την ιδια ταχυτητα, πανω κατω κινηση του δεξιου χεριου, ειναι αυτο που θα σε κανει να μη χανεις το ρυθμο σε ενα τραγουδι.

    Ελπιζω καπως να βοηθησα, περισσοτερο απο μακρυα δεν μπορω να βοηθησω.

    Σπυρος Δελτα.

     

     

     


    -----------------
    click to MYSPACE page, listen music & see videos

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 26-11-2008 03:10 ]


    nestor-SALONICA
    26.11.2008, 09:39

    εγώ είμαι αριστερόχειρας, αλλά με το δεξί κρατάω την πένα...

    μάλλον ειμαι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα


    giorth
    26.11.2008, 17:23

    Έι και γω αριστερόχειρας είμαι αλλά με το δεξί κρατάω την πένα!  


    delta66
    27.11.2008, 00:24

    Με κανατε ρομπα βρε ..... εξαιρεσεις {#emotions_dlg.biggrin}


    StavmanR
    01.12.2008, 08:01

    Συμφωνώ σε μεγάλη βαθμό με τον Deltaforce66 σχετικά με τη σημαντικότητα της συμμετοχής του δεξιού χεριού στο παίξιμο της κιθάρας. Βέβαια, το δεξί χέρι δεν είναι υπεύθυνο μόνο για το ρυθμό, αλλά και για τη δυναμική και τη χροιά του ήχου, στα πρώτα στάδια.

     

    Ο ρυθμός βρίσκεται στον εγκέφαλο, όπως και η μουσική συνολικά. Αν κάποιος δυσκολεύεται σε οποιονδήποτε τομέα της (φυσικά και στον ρυθμό), κυρίως δεν έχει κατανοήσει το κομμάτι, παρά δεν μπορεί να το αποδώσει. Το πρώτο απαιτεί εκπαίδευση (αντίληψη), ενώ το δεύτερο εξάσκηση (τεχνική απόδοση).

     

    Σχετικά με το πώς κτυπάμε με την πένα ή τα νύχια στην χορδή (το κτύπημα ονομάζεται "νύξη" γι' αυτό και η κιθάρα ανήκει στα νυκτά έγχορδα όργανα), πρόκειται καθαρά για εξειδικευμένο τρόπο σε κάθε μουσική τεχνοτροπία ξεχωριστά. Αλλιώς παίζουμε ροκ, αλλιώς μέταλ, αλλιώς μπλουζ, τζαζ ή φλαμένκο. Συνήθως, η ενασχόληση με πολλά είδη ταυτόχρονα προκαλεί μία σύγχιση παιξίματος και συναισθηματική αστοχία στην απόδοση των κομματιών.

     

    Το είδος κιθάρας που θα επιλέξει κάποιος είναι σημαντικό σε σχέση με τα ακούσματά του, όπως πολύ σωστά τόνισε ο Jorge. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δίνουμε άμεσες συμβουλές, χωρίς να γνωρίζουμε τί ακριβώς επιθυμεί ο ερωτών. Εντούτοις, και λόγω της επιβεβλημένης σήμερα κλασσικής μουσικής εκπαίδευσης, μία κλασική κιθάρα είναι πάντα "μέσα" στα ακούσματα (από φολκ μέχρι μέταλ) και προσφέρει τη βάση για να μάθει κανείς σωστά το όργανο.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 02-12-2008 15:06 ]


    Katzenfreund
    02.12.2008, 21:47

    Παρόλο που η Κατερίνα δεν έχει επανέλθει, υποθέτω ότι εννοεί πώς βρίσκει ο κιθαρίστας σε ποιο ρυθμό είναι γραμμένο ένα τραγούδι, και όχι πώς εξασκείται στους ρυθμούς, πράγμα που αποτελεί μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο.

    Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει ιστοσελίδα που να αναφέρει συστηματικά το ρυθμό του τραγουδιού μαζί με λόγια και συγχορδίες, όπως λογικά θα έπρεπε, αφού χρειάζεται και αυτός για την εκτέλεση. Ούτε και είναι εύκολο να βρεθεί η παρτιτούρα από την οποία θα μπορεί να εξαχθεί ο ρυθμός. Άλλη δυσκολία είναι ότι συχνά ένας ρυθμός δεν έχει ιδιαίτερο όνομα, όπως έχουν οι χασάπικος, καλαματιανός, ταγκό κ.λ.π., αλλά μιλούμε για παράδειγμα για μέτρο 4/4.

    Οπότε ο κιθαρίστας επαφίεται στις δικές του δυνατότητες. Μια προσέγγιση που ίσχυσε στην περίπτωση μου, είναι η ακόλουθη.

    1 Ο εκπαιδευτής διδάσκει μαζί με τις συγχορδίες και τους διάφορους βασικούς και διαδεδομένους ρυθμούς.
    2 Ο κιθαρίστας εξασκείται σ’ αυτούς, και έτσι ακούοντας ένα νέο τραγούδι μπορεί συχνά να αναγνωρίζει το ρυθμό του. Για να βοηθηθεί, ενώ ακούει το τραγούδι, δοκιμάζει τους διάφορους ρυθμούς που γνωρίζει για να δει ποιος ταιριάζει.
    3 Αν κανείς δεν ταιριάζει, δοκιμάζει να προσαρμόσει τον πλησιέστερο από αυτούς που γνωρίζει, με λίγη τροποποίηση αν μπορεί.
    4 Αν ούτε και αυτό δε δουλέψει, τότε ο κιθαρίστας δοκιμάζει να αναπτύξει ο ίδιος έναν τρόπο εκτέλεσης που να ταιριάζει. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο «επινοημένος» τρόπος εκτέλεσης δεν είναι ο επίσημα υιοθετούμενος, φτάνει να μην ξεφεύγει από το μέτρο. Δηλαδή, να μπορεί ο κιθαρίστας να συνοδεύει άλλους που εκτελούν τον επίσημο ρυθμό.
    5 Με τον καιρό, ο κιθαρίστας επινοεί τεχνικές που του επιτρέπουν να εκτελεί σχεδόν οποιοδήποτε τραγούδι, χωρίς να γνωρίζει σε ποιο ρυθμό είναι γραμμένο.

     


    rotse
    24.12.2009, 08:54

    Hey guys!!!Αν ψάχνεις για κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που ίσως έχω τον ρυθμό μπόρω να σε βοηθήσω. Αν ψάχνεις για αγκλικό τραγούδι μπές youtube και γράψε how to play π.χ. hotel california on guitar(classic electroacoustic,acoustic) ok στα πιο πολλά how to play videos αυτός που σε "διδάσκει" πως να παίζεις το τραγούδι σου λέει και τον ρυθμό.πολύ πιθανόν να τον βρεις γραμμενό κάπως έτσι:

    DDUUDDUD

    D(down)=κάτω

    U(up)=πάνω

    Ελπίζω να βοήθησα!

     


    tasosmazis
    29.12.2009, 17:37

    Παράθεση:

    Το μέλος rotse στις 24-12-2009 στις 08:54 έγραψε...

    Hey guys!!!Αν ψάχνεις για κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που ίσως έχω τον ρυθμό μπόρω να σε βοηθήσω. Αν ψάχνεις για αγκλικό τραγούδι μπές youtube και γράψε how to play π.χ. hotel california on guitar(classic electroacoustic,acoustic) ok στα πιο πολλά how to play videos αυτός που σε "διδάσκει" πως να παίζεις το τραγούδι σου λέει και τον ρυθμό.πολύ πιθανόν να τον βρεις γραμμενό κάπως έτσι:

    DDUUDDUD

    D(down)=κάτω

    U(up)=πάνω

    Ελπίζω να βοήθησα!

     



    φιλε rotse εισαι οτι χρειαζομαι.εχω φαει το ιντερνετ για τους ρυθμους των προσκυνητης,μ αρεσει να μη λεω πολλα και θα μαι κοντα σου.εχω βγαλει τις συγχορδιες αλλα δεν κατανοω τον ρυθμο(πανω, κατω κτλ)


    Cobain-Lennon
    29.12.2009, 21:43

    Παιδιά κι εγώ αριστερόχειρας είμαι αλλά κρατώ την πένα με το δεξί.{#emotions_dlg.beer}


    rollinngstone
    31.01.2010, 11:37

    Και εγώ το ίδιο.

    Όσο για το πιο ειναι πιο δύσκολο το αριστερό ή το δεξί απαντώ κατηγορηματικά: ΤΟ ΔΕΞΙ.

    Γιατί πώς να το κάνουμε εκεί βρίσκεται όλη η μαγκιά της κιθάρας, το αριστερό απλά πιάνει ακόρντα, θα κάνει και κανένα σολαρισματ'ακι, αλλά σε σχέση με αυτά που κάνει το δέξι, δεν είναι δυσκολότερο.

    Ακόμη και εγώ σε κάποια τραγούδια που παίζω, πιο πολύ με δυσκολεύει το δεξί, παρά το αριστερό. Αλλά εκεί βρίσκεται η μαγεία....


    proskinaw
    07.02.2010, 23:40

    λοιπον εγω δεν ξερω κιθαρα αλλα θα ηθελα να μαθω μηπως ξερετε καποιο site που να μαθαινει κιθαρα σε αρχαριους?


    Nikkolakis
    22.02.2010, 20:50
    Παιδια δε ξερω τι λετε εγω αυτοδιδακτος ειμαι και ποτε δεω αντιμετοπισα προβλημα με το ρυθμο... πιστευω πως ειναι καθαρα θεμα *Το εχεις* η οχι... Δοκιμασε να παι3εις ενα τραγουδι που το νιω8εις εντονα ακουγοντας το παραληλλα.... :)