Παράθεση:
Το μέλος alexandrospappas στις 02-12-2008 στις 21:48 έγραψε...
Παιδιά και φίλοι,βλέπω τάραξα τα νερα.χαιρομαι κάπου πρέπει να βρεθεί η λύση.Οπως βλέπετε εχω και το ονομά μου,χωρίς ψευδώνυμο,και ξανα ρωτώ γιατι δεν βρίσκω ακρη.
1.η μουσικη του δίσκου ειναι δική μου.
2.δεν υπάρχουν παρατιτουρες σε ολα τα κοματια γιατι ειναι απο ηλεκτονικα οργανα.εκτος απο μερικα που εχουν μιδι-σκορες.τα αλλα ειναι (λογω ικανότητος μου απ ευθειας ηχογραφίσεις)
3.δεν υπάρχουν τραγουδια ουτε λογια ουτε δικα μου ουτε κανενος αλλου.
|
|
Πολύ ωραία, μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα.
Παράθεση:
4.η εταιρεια θα μου εκδσόσει μικρο αριθμο σι-ντι (1000) 5.θα κανει τη διανομη και θα πληρώσει ενδεχομένως(!!!!!!!) τη ΑΕΠΙ
6.ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ??????ΑΕΠΙ.
|
|
Δεν πρεπει να πληρωσετε και οι δυο ΑΕΠΙ. Εδω τα μπερδεψες. (Αν τυχον πήρες τηλ την ΑΕΠΙ και τους ειπες ότι θα εκδόσεις δισκο σου ειπαν οτι πρεπει να πληρωσεις - οχι γιατι εισαι ο συνθετης αλλα γιατι πιστεψανε ότι είσαι "η δισκογραφική εταιρια")
Αυτος που εκδιδει το δισκο (ή την παρτιτούρα σε περιπτωση που κάποιος θέλει να τυπώσει νοτες) πληρώνει την ΑΕΠΙ. Αν τωρα εσυ εισαι ΚΑΙ ο συνθέτης ΚΑΙ ο "εκδότης" τότε μόνο πληρωνεις εσυ.
Π.Χ. εάν εγώ σαν μέλος της GEMA ηχογραφήσω και με δικά μου έξοδα κάνω 1000 CD με τα κομμάτια μου θα πρέπει να πληρώσω τη GEMA από την τσέπη μου διότι¨
1) ο συνθέτης (εγώ) είναι μέλος της GEMA
2) o εκδοτης (εγώ ΠΑΛΙ) χρησημοποιήει εργα ενός μέλους της GEMA
Αν υποθέσουμε ότι στα 1000 CD θα πληρώσω 10 λεπτα ανα CD (ως εκδότης) η GEMA θα κρατήσει ένα ποσοστο (για κάλυψη εξόδων κλπ) και θα μου δώσει (σαν συνθετη) ας πούμε 8 λεπτα (ΠΡΟΣΟΧΗ: τα νουμερα ειναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ) δηλαδη θα πληρώσω 100 ευρω και θα πάρω 80. Αν τα πληρώσει μια εταιρία τότε θα πάρω 80 και δεν θα πληρωσω φραγκο (θα τα πάρει βέβαια η εφορία αλλά αυτό ειναι άλλο topic )
Τώρα εσυ αφου δεν εισαι στη ΑΕΠΙ (και αν δεν θελήσεις να γραφτεις - κοστιζει λεφτα και η εγγραφη και το να εισαι μέλος- να το ξερεις) μπορεις να μιλήσεις με τη εταιρία σου και να κάνεις παζάρια.
π.χ. Να τους πεις: "εγώ ώς αμοιβη για τα πνευματικα δικαιώματα (Π.Δ.) θέλω 8 λέπτα για κάθε CD. ετσι γλυτώνετε 2 λεπτά γιατι η ΑΕΠΙ παίρνει 10." 'η μπορείς να τους πείς " εγώ δεν θέλω αμοιβη για τα πνευματικά δικαιώματα από καθε CD δώστε μου 100 ευρω και κάντε οσα CD θέλετε"
Η εταιρία σου θα παέι στη ΑΕΠΙ και θα πει οτι ο συνθέτης δεν ειναι μέλος της ΑΕΠΙ και θα ζητήσει απαλλαγη.
Τώρα ΑΝ το CD το πάιξει το ράδιο αντεννα, θα πρεπει να πας εσύ στον ΑΝΤΕΝΝΑ και να διαπραγματευτείς τι αμοιβη για τα Π.Δ. θα σου δώσεουν για κάθε λεπτο που έπαιξαν τη μουσική σου. Το ιδιο και για το επόμενο ράδιο κλπ. κλπ. Τώρα αμά το παιξει και κανενα μπαράκι (ΚΑΙ δηλώσει στη ΑΕΠΙ τι μουσική έπαιξε) θα πρέπει να πάς εσυ να κανονίσεις να πάρεις μιά αμοιβή για τα Π.Δ. από το μπαράκι διότι η ΑΕΠΙ θα πεί "δεν ειναι μέλος μας ο κύριος"
Παράθεση:
7.ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΥΜΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΛ.ΘΗΚΗ ΤΕΛΟΣ.
|
|
Αν βγάλεις τα κομματια σε δισκο ΔΕΝ χρειαζεσαι τον συμβολαιογράφο (εννοειται δισκος που να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, όχι καμμένο CD με τα κομμάτια σου) τουλάχιστον για τα κομμάτια του δίσκου. Εκτός αν δεν εμπιστέυεσαι την εταιρία και θέλεις να είσαι σίγουρος οτι δεν θα εκδόσουν τα κομμάτια στο όνομα ανός άλλου.
Παράθεση:
8.ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΓΩ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΑΡΑ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΟΩ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ.ΑΛΩΣΤΕ ΒΛΕΠΩ ΠΩς ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
|
|
Βλέπε παραπάνω και ρώτα την ΑΕΠΙ ποσο ποσοστο παίρνει ο συνθετης ανα CD (προσεξε υπαρχουν διαφορετικά τιμολόγια για single, maxi single, LP , διαφημιστικα CD , συλογες κλπ κλπ). Επίσης αμοιβη για τα Π.Δ. λαμβάνεις απο:
Ραδιο,
Τηλεοραση,
Συναυλίες,
Μαγαζια με μουσική κονσερβα ή live,
εφοσον και όταν πάιζουν τα κομμάτια σου.
Ελπίζω να βοηθάνε αυτά.