Θα σου πω αυτο που μου λεει η καθηγητρια μου, το οποιο το εχω δει και εγω πλεον στη πραξη.
Σίγουρα, αυτοι που εχουν μακρια δαχτυλα, (πανω απο οκταβα το ανοιγμα τους) εχουν μια ευκολια που υπολοιποι δεν την εχουν. Και αυτο ισχυει κυριως για τους αντρες, που οπως και να 'χει εχουν πολυ μεγαλυτερα χερια απο τις γυναικες. Αυτο όμως δε σημαίνει ότι είναι και καλύτεροι πιανίστες. Τουναντιον, η τεχνικη που αναγκαζεται να αποκτησει καποιος με σχετικα μικρα δαχτυλα για να υπερνικησει τις αντικειμενεικες δυσκολιες ενος ρεπερτοριου που απαιτει μεγαλα ανοιγματα τον φερνουν σε πλεονεκτικοτερη θεση απο αυτον που απλα τα "εχει". Η τεχνικη του ειναι καλυτερη και σωστοτερη (γιατι ειναι μελετημενη), η αποδοση δεν υστερει σε τιποτα και επισης (αυτο ειναι δικο μου, αλλα ισχυει) αποκταει πολυ καλυτερη γνωση για το πως εν καιρω θα διδαξει αλλους να τα καταφερουν. Γιατι αποκλειεται ολοι οι μαθητες ενος πιανιστα να ειναι List. Μαλιστα μερικες απο τις μεγαλυτερες πιανιστριες ειχαν μικροσκοπικα δαχτυλα αλλα παρόλα αυτα τα εβγαζαν περα αψογα με τις 10ες (!???!?!?) του Bartok.....
Μη σου πω οτι εμεις που εχουμε μικρα χερια παροτι δυσκολευομαστε στα ανοιγματα εχουμε αλλα πλεονεκτηματα, οπως ευκολοτερα περασματα του αντιχειρα....
Το μονο που μπορω να πω ειναι οτι ισως μερικα υπερβολικα μικρα χερια που δυσκολευονται πολυ και για την οκταβα να ειναι προβλημα. Αλλα και παλι αυτες οι περιπτωσεις ειναι σπανιες, και δε κρινονται ομαδικα, αλλα ανα φαινομενο.
Ελπιζω να σε παρηγορησα......