Χαιρετώ την παρέα.
Ως συγγραφέας του άρθρου, απο το οποίο παρέθεσε ένα απόσπασμα πιο πάνω ο φίλος christos54 θα προσπαθήσω να συνοψίσω την άποψή μου όσον αφορά τη μελέτη και σε άλλο keyboard εκτός του κλασικού πιάνου:
Πάντοτε οι πιανίστες αναγκάζονταν να μελετούν και σε άλλου είδους πληκτρολόγιο. Ο Μότσαρτ (και οι σύγχρονοί του αλλά και πιο παλιά) μελετούσε συχνά στο clavichord το οποίο ήταν ένα μικρό και φορητό όργανο που μπορούσε να παίρνει στα ταξίδια του. Μελετούσε ακόμα και μέσα στην άμαξα!
Όλοι αναγνώριζαν πως το clavichord ήταν κυρίως όργανο μελέτης γιατί έπαιζε πολύ σιγά και δεν προσφερόταν για συναυλίες. Κάποιοι πάλι πίστευαν πως είχε περισσότερες εκφραστικές δυνατότητες από το τσέμπαλο και το πρότειναν για αυτοσχεδιασμό. Αλλοι πάλι υποστήριζαν πως εξαιτίας της δύσκολης τεχνικής του, όποιος μπορεί και παίζει καλά σε αυτό γίνεται πολύ καλός πιανίστας/τσεμπαλίστας.
Η περίπτωση του κλάβικορντ μου φέρνει λίγο στο μυαλό την κλαβινόβα. Ένα όργανο με αρκετές επιπλέον δυνατότητες, διαφορετική τεχνική (πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο για να παίξεις εκφραστικά) και βολικό για μελέτη.
Λογικά μιλώντας, ένας πιανίστας που συνειδητοποιεί τι κάνει, γνωρίζει πότε κάθεται μπροστά από ένα πιάνο και πότε κάθεται μπροστά από ένα κλάβικορντ, τσέμπαλο, κλαβινόβα ή ό,τι άλλο. Συνεπώς μπορεί να εναλλάσσει τα όργανα χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα, αρκεί να έχει στο μυαλό του τι ΔΕΝ πρέπει και τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει με το καθένα από αυτά. ΓΙα έναν μαθητευόμενο, όσο πιο κοντά στην αρχή βρίσκεται, τόσο πιο προβληματική είναι αυτή η κατάσταση, χωρίς όμως να είναι ανυπέρβλητη η δυσκολία.
Συμπέρασμα: δεν είναι κακή η μελέτη στην κλαβινόβα, αρκεί να μην υποκαθιστά τη μελέτη στο πιάνο, αλλά να την συμπληρώνει εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Αρκει επίσης η κλαβινόβα να είναι κάποιας ποιότητας όσον αφορά τον ήχο και το τουσέ. Πολύ πιο φτωχό αποτέλεσμα μελέτης θα έχουμε αν μελετήσουμε σε ένα αρμόνιο π.χ.
Για το silent piano νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι είμαι αρνητικός. Το ίδιο και για μελέτη με ακουστικά σε κλαβινόβα.
-----------------
To blog μου: http://www.pianoeforte.wordpress.com
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : cembalo στις 20-08-2009 01:24 ]