Για να μην παρεξηγούμαστε, κανείς δεν είπε ποτέ εδώ πως τα YAMAHA είναι καλά πιάνα. Είναι απλώς μια διαδεδομένη, αξιοπρεπής και σχετικά αξιόπιστη λύση για κάποιους που θέλουν να έχουν ένα (σχετικά) φθηνό όργανο μελέτης.
Προσωπικά εμένα παλιά-καινούρια μου φαίνονται τα ίδια. Ανεξαρτήτως τουσε (κάτι το οποίο μπορείς να αλλάξεις και που δεν έχει και τεράστια σημασία), έχουν εντελώς αδιάφορο ήχο. Το πιο σημαντικό που κοιτώ σε ένα πιάνο είναι αν ο ήχος έχει ενδιαφέρον, δηλαδή αν είναι πολύχρωμος, πλούσιος σε αρμονικές, αν ανταποκρίνεται στις δυναμικές μου απαιτήσεις (*από το πιανίσιμο ως το φορτίσιμο) και ίσως το σπουδαιότερο, αν συμβαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα στον απόηχο, δηλαδή όταν κρατώ τις νότες πατημένες και σβήνουν.
Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψεις τον καλό ήχο, όμως σκεφτείτε πως ο καλός ήχος ενός πιάνου πρέπει να θυμίζει πνευστό. Να έχει ποικιλία στο ηχόχρωμα ανάλογα και με το τονικό ύψος (άλλιώς να είναι στα μπάσα, αλλιώς στα μεσσαία και αλλιώς στα πρίμα-χοντρικά) και να έχει όμορφο και ζεστό απόηχο που να κρατά πολύ χωρίς να συμβαίνουν παράσητα και διάφορα buzz. Η ομοιομορφία είναι επιθυμιτή, όχι throughout the piano αλλά ανά περιοχή. Έτσι έχεις ένα πιάνο-ορχήστρα. Στα μπάσα μπορείς να παίξεις φαγκότο, τσέλο αλλά και κρουστά, στην άλτο-τενόρο μπρείς να παίξεις κλαρινέτο, όμποε και στα πρίμα μπορείς να παίξεις φλάουτο.
Οποιοδήποτε YAMAHA δεν πλησιάζει καν σε κάτι τέτοιο.
-----------------
To blog μου: http://www.pianoeforte.wordpress.com
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : cembalo στις 04-09-2009 12:14 ]