Παράθεση:
Το μέλος takispag στις 03-01-2010 στις 12:58 έγραψε...
Καλησπέρα. Χρειάζομαι βοήθεια σε κάποια αναπάντητα ερωτήματα που έχω, αφού έχω διαβάσει όσα μπορώ απ'το φόρουμ.
Έβγαλα λοιπόν το συμπέρασμα, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για κατοχύρωση ανέκδοτης μουσικής είναι να πας σε συμβολαιογράφο.Αυτό που έχω εγώ είναι μουσική, κάποια τραγούδια ορχηστρικά και άλλα με στίχους. Ηχογραφημένα όλα σπίτι μου.
Ρωτώντας στην πορεία, μαθαίνω ότι δεν κάνουν κατοχυρώσεις όλοι οι συμβολαιογράφοι. Χρειάζεται λέει κάποιος που να ασχολείται με κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων. Γνωρίζετε αν ισχύει? Και αν ναι, μπορείτε να μου συστήσετε κάποιον? Γιατί νιώθω ότι έχω βρεθεί σε αδιέξοδο σ'αυτό το θέμα.
Επίσης, η ποιότητα απ'ότι προείπα δεν είναι στουντιακή, το οποίο σημαίνει ότι αν έρθει η ώρα να γραφτούν σωστά τα τραγουδάκια το αποτέλεσμα θα αλλάξει λίγο. Όχι οι βασικές μελωδίες ή οι στίχοι, αλλά η δομή αλλάζει πολλές φορές στην ηχογράφηση. Γνωρίζετε αν αυτό επηρεάζει την κατοχύρωση?
|
Πραγματικά, η καλλίτερη λύση για ανέκδοτη μουσική είναι η κατοχύρωση σε συμβολαιογράφο. Ξέρω πολλούς που κάνουν. Θα σου δώσω ένα όνομα, και επειδή θα το κάνω χωρίς την άδειά του, θα σου στείλω ΠΜ. Πάντως, να έχεις υπόψιν σου ότι η ΑΕΠΙ, όταν βρεθεί η δισκογραφική εταιρεία που θα κυκλοφορήσει σε δίσκο την μουσική σου, ζητά τον αριθμό κυκλοφορίας του δίσκου από την δισκογραφική και ταυτόχρονα τις
παρτιτούρες από εσένα, και έτσι η κατοχύρωση αυτοματοποιείται. Η αποστολή συστημένου στον εαυτό σου δεν ενδείκνυται, διότι σε περίπτωση κλεψιτυπίας, εξαρτάται από τις διαθέσεις του δικαστή αν θεωρεί νόμιμο αυτόν τον τρόπο κατοχύρωσης. Υπάρχει δηλ. περίπτωση, δικαστής να μην δεχτεί την συστημένη επιστολή στον εαυτό σου για απόδειξη. Ο λόγος είναι ο εξής:
Αν κάποιος, λ.χ. σου "κλέψει¨ένα τραγούδι και εσύ καταφύγεις στα δικαστήρια, τότε θα παρουσιάσεις την συστημένη, η οποία θα ανοιχτεί για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου. Υποθέτουμε ότι κερδίζεις την δίκη, βάζεις στίχους/παρτιτούρες μετά την δίκη σε άλλο φάκελλο κσι ξανάμανά τα ίδια, την ξαναστέλνεις στον εαυτό σου συστημένη. Η ημερομηνία αποστολής όμως αυτή τη φορά θα είναι καινούρια. Έτσι, αν κάποιος άλλος σου έχει κλέψει το τραγούδι και έχει στείλει συστημένη επιστολη με τις παρτιτούρες του τραγουδιού σου στον εαυτό του έστω και μία ημέρα πριν το ανοιγμα του φακέλλου σου στο δικαστήριο, θεωρείται εκείνος ο δημιουργός! (αφού θα έχει παλαιότερη ημερο/νία αποστολής η δικιά του συστημένη επιστολή).
΄Εθιξες ένα λεπτό θέμα και μπράβο σου. Θα ήθελα όμως κάποτε (και θα το κάνω όταν βρεθεί συνφορουμίτης που να ενδιαφέρεται) να θίξω εγώ το θέμα του ΠΟΤΕ θεωρείται ένα τργούδι κλεψίτυπο. Θα γελάσει πολύς κόσμος, διότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι από το 1800 (πλάκα κάνω) και δεν υπολογίζει καινούριους τρόπους δημιουργίας. Δηλ. στα τραγούδια αναγνωρίζει μόνο μελωδική γραμμή φωνής και στίχο! Αν δηλ. κάποιος "κλέψει" την μπασογραμμή ενός τραγουδιού (όπου στην pop/rock μουσική το μπάσο δεσπόζει και παίζει τον ρόλο ενός από τα βασικά riffs) ούτε γάτα ούτε ζημιά! Αυτά προς το παρόν.