ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Πώς θα μάθω να αναπνέω με το διάφραγμα;;

    kamelia8
    04.04.2012, 13:19

    Λόγω δουλειάς, μιλάω συνεχόμενα πολλές ώρες τη μέρα. Και μετά από 3-4 μέρες η φωνή μου βραχνιάζει.

    Από τα λίγα που γνωρίζω σχετικά με τη σωστή αναπνοή, η λύση για να μην κουράζω τις χορδές μου είναι να παίρνω αναπνοή απ'το διάφραγμα. Δεν μπορώ όμως να το καταφέρω! Όταν είμαι χαλαρή στο σπίτι μου, το κάνω και το καταφέρνω, αλλά μόλις έρθει η στιγμή να υψώσω λίγο τον τόνο της φωνής μου, αμέσως επιστρατεύω τα πνευμόνια μου! Και μετά από κάποια στιγμή το ξεχνάω τελείως και μιλάω 5-6 ώρες έτσι.

    Μπορείτε να μου δώσετε πρακτικές σουμβουλές;
    Θα το συνηθίσω γρήγορα; Γιατί δε γίνεται να μιλάω και να σκέφτομαι συνέχεια "πάρε σωστή ανάσα, πάρε σωστή ανάσα" !! {#emotions_dlg.blink}


    STEFANOS604
    05.04.2012, 12:02

    Δείτε την απάντηση μου στο thread:

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=26021

    Μάθε φυσαρμόνικα (ο σωστός τρόπος εκμάθησης της είναι η αναπνοή από το διάφραγμμα). Δείτε το άρθρο μου εδώ:

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2955§ionID=4

    Στέφανος


    kamelia8
    05.04.2012, 15:12

    Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Στέφανε. Θα τα μελετήσω.

    Θέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα...

    Όταν παίρνω την ανάσα με την κοιλιά, νιώθω μια ενόχληση σε ένα σημείο κοντά στην κλείδα, ειδικά αν έχω φάει. Είναι φυσιολογικό αυτό στην αρχή;

    Επίσης, αισθάνομαι ότι η ανάσα από τους πνεύμονες είναι πιο δυνατή και διαρκεί περισσότερο σε σχέση με την ανάσα που παίρνω απ'την κοιλιά (γι' αυτό και προτιμώ τους πνεύμονες όταν θέλω να φωνάξω). Είναι ψευδαίσθηση αυτό;


    STEFANOS604
    05.04.2012, 15:32

    Εγώ με αναπνοή με το διάφραγμα μπορώ να παίζω φυσαρμόνικα για ώρες με ελάχιστες παύσεις.

    Δες επίσης στα αγγλικά το παρακάτω site:

    http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl?section=articles&doc=EffectiveAndProperBreathingForSinging

     


    artsea
    05.04.2012, 17:12

    Δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ανθρώπινα σώματα. Έτσι, δεν ταιριάζει σε όλους αυτό που αποκαλείται "διαφραγματική αναπνοή" και τις περισσότερες φορές εννοούν την έκθεση της κοιλιακής χώρας προς τα έξω και κάτω κατά την εκπνοή. Υπάρχει και άλλος τρόπος εκφώνησης: της ενεργητικής λειτουργίας του θώρακα κατά την εισπνοή! που μοιάζει να ταιριάζει στην "καμέλια", η οποία αναφέρει ότι όταν χρειάζεται δυνατή φωνή, το σώμα της ενεργοποιεί τη θωρακική περιοχή και τους πνεύμονες.

    Συμβουλή πρώτη: παρατήρησε τί κάνει το σώμα σου και επέτρεψέ του να λειτουργεί φυσικά.

    Α.Κ.


    STEFANOS604
    05.04.2012, 17:35

    Η Kamelia8 βρήκε,όπως λέει, ως σωστή λύση τη διαφραγματική αναπνοή.

    Να διευκρινήσω ότι η διαφραγματική αναπνοή δεν γίνεται αυθόρμητα-ασυνείδητα αλλά αφού σκεφτούμε να την κάνουμε. Επειδή σαν ερασιτέχνης μουσικός πνευστών-κορνέτας και φυσαρμόνικας - βρίσκω τη διαφραγματική αναπνοή να διευκολύνει,να δίνει αντοχή αλλά το σπουδαιότερο εκφραστικότητα στο πνευστό (τεχνική bending που επιτυγχάνεται με διαφραγματική αναπνοή).

    Επειδή δε παραγκωνίζει το άγχος τη χρησιμοποιώ και σε πολλές άλλες στιγμές (πχ περιμένοντας στη στάση του λεωφορείου). Κατά τα άλα θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα της artsea

     


    freddieKrueger
    05.04.2012, 19:00

    Παράθεση:

    Το μέλος kamelia8 στις 04-04-2012 στις 13:19 έγραψε...

    Λόγω δουλειάς, μιλάω συνεχόμενα πολλές ώρες τη μέρα. Και μετά από 3-4 μέρες η φωνή μου βραχνιάζει.

    Από τα λίγα που γνωρίζω σχετικά με τη σωστή αναπνοή, η λύση για να μην κουράζω τις χορδές μου είναι να παίρνω αναπνοή απ'το διάφραγμα. Δεν μπορώ όμως να το καταφέρω! Όταν είμαι χαλαρή στο σπίτι μου, το κάνω και το καταφέρνω, αλλά μόλις έρθει η στιγμή να υψώσω λίγο τον τόνο της φωνής μου, αμέσως επιστρατεύω τα πνευμόνια μου! Και μετά από κάποια στιγμή το ξεχνάω τελείως και μιλάω 5-6 ώρες έτσι.

    Μπορείτε να μου δώσετε πρακτικές σουμβουλές;
    Θα το συνηθίσω γρήγορα; Γιατί δε γίνεται να μιλάω και να σκέφτομαι συνέχεια "πάρε σωστή ανάσα, πάρε σωστή ανάσα" !! {#emotions_dlg.blink}



    Καλησπέρα αγαπητή μου!


    Λοιπόν...αυτά που θα κάνεις είναι δύο απλά και πολύ δοκιμασμένα πράγματάκια...1)ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΠΩΣ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ...αυτό από μόνο του θα σου κάνει την ανάσα πολύ ''σφιγμένη'' και με τη χρήση όλων των λανθασμένων μυικών ομάδων...το γεγονός για πχ πως πονάς στην κλείδα όταν παίρνεις ανάσα οφείλεται στην κατά λάθος ενεργοποίηση των σκαληνών μυών του τραχήλου που ανέλκουν το θωρακικό κλωβό κατά την εισπνοή και προκαλούν γρήγορη κόπωση όχι μόνον των φωνητικών χορδών και του λαιμού αλλά και της ανάσας...

    2)Βάλε στ αυτιά σου την αγαπημένη σου μουσική και ΞΑΠΛΩΣΕ σ ένα στρώμα γυμναστικής...μην κάνεις ΤΙΠΟΤΑ άλλο...μετά από κανα 20 λεπτο βαλε ένα βιβλίο ικανού βάρους(ούτε υπερβολικά ελαφρύ ώστε να μην το νοιώθεις,ούτε και βαρύ ώστε να σε πιέζει-ίσα ίσα να το ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ)και συνέχισε να ακούς την μουσική σου για κανένα 20 λεπτο ακόμη...

    Κάνε το ίδιο κάθε μέρα και θα δεις σιγά σιγά πως θα αρχίσεις να μιλάς όλο και πιο άνετα...

    3)Κάνε προθέσμανση της φωνής σου στον τόνο ομιλίας σου,με ένα μμμμ και κλειστό το στόμα,όπως και ένα δδδδ η ζζζζ με ενωμένα τα δόντια μπροστά στους κοπτήρες...

    Καλή επιτυχία!{#emotions_dlg.biggrin}


    BAGRATION
    05.04.2012, 21:03

    Εμένα η γνώμη μου είναι ότι αμα μιλάς πέντε-εξι ώρες τη μέρα δεν τη γλιτώνεις τη βραχνάδα, απ' όπου και να αναπνέεις. 

    Επίσης δεν θα ήταν σκόπιμο να αναπνέεις με την κοιλιά για τόσες ώρες για να μη σου κάνει τίποτα προβλήματα στο στομάχι.

    Πιστέυω ότι οι μόναδικές λύσεις είναι οι μικρές πάυσεις ανάμεσα στην ομιλία, καθώς και να πίνεις ενδιάμεσα λίγο νερό η καμμία ζεστή σοκολάτα (που περιέχει και γάλα το οποίο υγραίνει τον λαιμό).

    Και μπαι δε γουέι, κακώς το λένε "αναπνοή από το διαφραγμα". Το διάφραγμα κινείται από μόνο του στην αναπνοή όπως και να γίνει αυτή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αναπνοή με διάταση των κοιλιακών μυών. (Σε συνέχεια αυτών που έγραψε artsea)


    OFOIVOS
    06.04.2012, 01:55
    ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΧΕΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΑ 8 ΩΡΕΣ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΥΤΕ ΒΡΑΧΝΙΑΣΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ 50 ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.
    kamelia8
    06.04.2012, 12:13

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Πρέπει κάτι να κάνω, γιατί γυρνάω σπίτι με βραχνάδα κάθε μέρα...

    freddieKrueger, είναι τόσο απλό; Θα το δοκιμάσω! Πίστευα ότι θα χρειαζόμουν περίπλοκες φωνητικές ασκήσεις για να το συνηθίσω!

    OFOIVOS, δεν καπνίζω, αλλά γιατί το παθαίνω; Εσύ έκανες κάτι συγκεκριμένο και δεν το έπαθες;


    JohnnyZ
    06.04.2012, 18:30

     Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να κάνεις κάποια μαθήματα με δάσκαλο για σωστή τοποθέτηση της φωνής.Αυτή τη στιγμή ασκείς πίεση στο λαιμό σου και το αποτέλεσμα είναι να κουράζεται και να βραχνιάζει.Κάποιοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους σωστή τοποθέτηση, ενώ κάποιοι "χτυπάνε τη φωνή" στο λαιμό.Δεν ξέρω τι γνώσεις έχει ο/η BAGRATION σε θέματα φωνητικής - ορθοφωνίας, αλλά η ζεστή σοκολάτα μόνο καλό δεν θα σου κάνει.Να πίνεις νερό, (εκτός ψυγείου πάντα) και αν θες κάποιο αφέψημα, χαμομήλι χλιαρό.


    STEFANOS604
    06.04.2012, 18:48

    Οι δικές μου οι συμβουλές αφορούσαν τη σωστή εκφραστικότητα και αντοχή στα πνευστά όργανα αλλά και σαν προτεινόμενη άσκηση για το άγχος .

    Αυτό αποδεικνύεται κάνοντας Googling από τα χιλιάδες posts για το θέμα της Διαφραγματικής Αναπνοής.

    Όσο για τη φωνητική , επειδή ταυτόχρονα τραγουδώ για πολύ χρόνο– ερασιτεχνικά και μόνο σε παρέες-προσωπικά δεν διαπίστωσα ποτέ κάποια βραχνάδα.

    Τι θα λέγατε για το λεγόμενο ‘’Τσικολάτο της γιαγιάς’’ (αυγό ωμό χτυπητό με ζάχαρη- κάτι που ήταν πριν 50 χρόνια σχεδόν το μοναδικό γλυκό μας) που ο μύθος το θέλει ότι κάνει φωνή ‘καμπάνα’ ??


    BAGRATION
    06.04.2012, 20:49

    Παράθεση:

    Το μέλος OFOIVOS στις 06-04-2012 στις 01:55 έγραψε...

    ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΧΕΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΑ 8 ΩΡΕΣ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΥΤΕ ΒΡΑΧΝΙΑΣΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ 50 ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

    Μπράβο!


    kamelia8
    07.04.2012, 18:47

    Παράθεση:

    Το μέλος JohnnyZ στις 06-04-2012 στις 18:30 έγραψε...

     Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να κάνεις κάποια μαθήματα με δάσκαλο για σωστή τοποθέτηση της φωνής.Αυτή τη στιγμή ασκείς πίεση στο λαιμό σου και το αποτέλεσμα είναι να κουράζεται και να βραχνιάζει.Κάποιοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους σωστή τοποθέτηση, ενώ κάποιοι "χτυπάνε τη φωνή" στο λαιμό.





    Johnny, σίγουρα αυτή θα ήταν η πιο ασφαλής οδός. Αλλά καταλαβαίνεις ότι, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, λεφτά δεν υπάρχουν! {#emotions_dlg.happycrazy}


    BAGRATION
    07.04.2012, 20:24

    Τι επάγγελμα κάνεις αν επιτρέπεται?


    kamelia8
    07.04.2012, 21:20
    Είμαι τηλεφωνήτρια.
    BAGRATION
    08.04.2012, 13:10

    Α Εντάξει άρα μπορείς να κάνεις πράγματα για να αποφύγεις το βράχνιασμα όπως, να έχεις δίπλασου κάτι να πίνεις. Είχα κάνει και εγώ κάποτε τηλεφωνητής 7ωρο, αλλά δεν θυμάμαι να είχα κάποιο προβλημα με βραχνιασμα. Στη σημερινή δουλειά μιλάω 1-2 ώρες καθημερινά στο τηλέφωνο.

    Έχω παρατηρήσει ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ταχύτητα ομιλίας, καθώς και ο τόνος ομιλίας (χαμηλός ή ψηλός ή ένρινος κτλ), η ένταση, οι παύσεις αλλά και η ψυχολογική κατάσταση.

    Πρεπει να εξασκηθείς να μιλάς σταθερά, περιεκτικά και όχι πολύ γρήγορα. Αμα παρασύρεσαι και λες πολλά και τα λές και γρήγορα, θα βραχνάζεις.


    JohnnyZ
    09.04.2012, 00:18

    Θα μπορούσα να σου προτείνω κάποια από τα βιβλία που έχω χρησημοποιήσει και εγώ, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα κατανοήσεις και να κάνεις σωστά τις ασκήσεις που έχουν.Εγώ τα χρησημοποιήησα αφού είχα κανει 5 έτη φωνητική για τραγούδι.Επίσης δεν ξέρω αν θα θεωρηθεί διαφήμηση αν γράψω τους τίτλους δημόσια.Ρώτησε όμως σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο η σε κάποιο ωδείο στην περιοχή σου μήπως βρείς κάποιο δάσκαλο με λίγα χρήματα.Η έστω να μπορούσες να κάνεις μαζί του για μικρόχρονικό διάστημα, και μετά απλά να κάνεις ασκήσεις στο σπίτι.Πάντως η βασική αρχή είναι να μην πιέζεις (βάζεις δύναμη) στο λαιμό όταν μιλάς και να κρατάς υγρό το λαιμό πίνοντας υγρά (κυρίως νερό), πολύ συχνά.


    BAGRATION
    09.04.2012, 10:53

    Οχι δεν υπάρχει πρόβλημα, γράψε τον τίτλο.

    Όμως γιατί να μπλέξει με το τραγούδι κ τις τεχνικές του, αφού το πρόβλημα προκαλείται από την ομιλία;  

    Φαντάζομαι ότι η κοπέλα απλά τα λέει γρήγορα και με ένταση και γιαυτό μετά από μερικές ώρες βραχνιάζει.

    Άμα η λύση είναι απλή, γιατί να πρέπει να ανακατευτεί με αναπνοές και τεχνικές;


    JohnnyZ
    09.04.2012, 11:50

    Οι τεχνικές δεν είναι μόνο για τραγούδι.Είναι για σωστή τοποθέτηση της φωνής, και για να μην κουράζει το λαιμό όταν μιλάει για πολλές ώρες.Ουσιαστικά μαθαίονεις να κρατάς τον αέρα χαμηλά, στο διάφραγμα, και όταν μιλάς χρησημοποιείς μικρή ποσότητα αέρα και χωρίς να βγαίνει με πίεση.Προσπαθείς δηλαδή να χαλαρώσεις το λαιμό.Δεν είναι μόνο τεχνικές τραγουδιού.