Το Youtube διαθέτει ένα σύστημα που ονομάζεται Content ID. Όποιος δημιουργός/δισκογραφική επιθυμεί, καταθέτει εκεί τις δημιουργίες του/της, είτε πρόκειται για audio είτε για video.
Αυτό που γίνεται όταν ανεβάσει κάποιος χρήστης ένα αρχείο, είναι ότι το Content ID το συγκρίνει με ΟΛΑ τα αρχεία που έχει στη βάση δεδομένων του. Εάν σκανάρωντας το περιεχόμενο βρεθεί αντιστοιχία με κάτι που ανήκει σε άλλον, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, ανάλογα με τι έχει επιλέξει ο κάθε δημιουργός/εταιρεία.
1) Δεν γίνεται τίποτα, γιατί ο δημιουργός έχει επιλέξει να επιτρέπει την αναδημοσίευση. Επίσης μπορεί να επιλέξει τα views των άλλων να μετρούν και για αυτόν και να μπορεί να έχει εισόδημα και από αυτά βάζοντάς διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ότι το βιντεάκι σου θα παίζει, με εμφάνιση κάποιας διαφήμισης. Κατά τη γνώμη μου το πιο δίκαιο σύστημα.
2) Ο δημιουργός/εταιρεία μπλοκάρει κάθε αναδημοσίευση του υλικού του, οπότε ολα τα αντίστοιχα βιντεάκια από άλλους χρήστες "κατεβαίνουν". Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνεις ειδοποίηση copyright από το Youtube. Θα πρέπει να την αποδεχτείς, οπότε και θα διαγραφεί το βίντεο. Εάν πιστεύεις ότι αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει, μπορείς να κάνεις έφεση αλλά προσοχή! Εάν αποδειχθεί ότι δικαίως "κατέβηκε" το βίντεο, παίρνεις ένα strike στο λογαριαμό σου. Το status του λογαριασμού σου όσον αφορά το copyright, καθορίζει τι δυνατότητες έχει και αν τελικά θα μείνει ανοιχτός!
3) Υπάρχε και μια ενδιάμεση κατάσταση, που έχει να κάνει με τη γεωγραφία. Έχω κάποια βιντεάκια με διασκευές στο Youtube, για τα οποία μου έχει έρθει copyright notice. Την έχω αποδεχθεί, και το αποτέλεσμα είναι 1ον να εμφανίζονται διαφημίσεις σε αυτά και 2ον να μην παίζουν σε συγκεκριμένες χώρες.
Το Content ID μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και εσύ ο ίδιος για δικό σου υλικό, εφόσον το καταθέσεις και μπορείς να δείξεις ότι σου ανήκει.
https://www.youtube.com/t/contentid