Παράθεση:
Το μέλος optiras στις 07.07.2014, 22:48 έγραψε...
Ακόμα, δεν γίνεται κατανοητό το μόνιμο κλείδωμα της συζήτησης: γιατί επειδή ξέφυγε κάποιο μέλος πρέπει να την πληρώσουν και άλλα ή όλα τα μέλη που θέλουν να συζητήσουν το θέμα...Αυτό πιο πολύ σαν συλλογική ευθύνη μου φαίνεται...
|
Ανέκαθεν, it takes two to Tango.
Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει μόνος του, κανείς δεν μπορεί να μαλώσει μόνος του, κανένα troll δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του αν δεν βρεθούν μέλη να το ταΐσουν. Για το τελευταίο, κάποιοι θα το κάνουν από αφέλεια γιατί δεν τον αναγνώρισαν και κάποιοι άλλοι απλά για να διασκεδάσουν. Όπως και να 'χει όμως, ένα θέμα δεν μπορεί να καταστραφεί μόνο από ένα άτομο άρα ναι, υπάρχει η συλλογική ευθύνη. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι συμμετείχαν στην "καταστροφή" του θέματος, είχαν τα ίδια σκοτεινά κίνητρα.
Πέραν αυτού όμως, όσον αφορά τον συντονισμό ενός forum, υπάρχει μία παρανόηση. Τα μέλη, και κυρίως αυτά που το στηρίζουν, θεωρούν ότι η συντονιστική ομάδα υπάρχει για να εξυπηρετεί τα ίδια και όχι το forum. Δεν το εννοώ όσο άσχημα ακούγεται. Εξηγώ..
Είναι λογικό για έναν υγιή συνομιλητή να θέλει ένα θέμα ανοιχτό για ν' ανταλλάξει απόψεις με τα άλλα, επίσης, υγιή μέλη. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο που άνοιξε ο optiras, είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Υποθετικά, αρχίζω να γράφω, στο συγκεκριμένο, συνταγές για κουλουράκια, τις αυριανές προβλέψεις για τα ζώδια και κάτι πολύ ωραίους στίχους από ένα τραγούδι που άκουσα πρόσφατα και θέλω ν' αφιερώσω στον πρώην μου. Είτε είμαι troll είτε καθυστερημένη, τα post μου έχουν γραφτεί, δημοσιευτεί και κατά συνέπεια διαλύσει το θέμα του μέλους, ακόμη κι αν μετά το 3ο post φανεί το ωραιότατο BANNED δίπλα στ' όνομα μου.
Σύμφωνα με τα όσα λες Optiras, το θέμα πρέπει να μείνει ανοιχτό απ' την στιγμή που το προβληματικό μέλος έχει σταματήσει ν' αποτελεί πρόβλημα και να συνεχίστεί η υγιής ανταλλαγή απόψεων. Κάπου εδώ ξεκινάει το πρόβλημα.
Αυτός που θέλει να διαλύσει ένα θέμα, δεν θα το κάνει ποτέ τόσο απροκάλυπτα οσο περίεγραψα στο παράδειγμα. Θα το κάνει αργά και μεθοδικά (κι όμως υπάρχουν άτομα τόσο καμένα που εξαντλούν τις όποιες ικανότητες μεθόδευσης έχουν, προκειμένου να διαλύσουν ένα θέμα, σ' ένα forum). Ο Συντονιστής, ακόμα κι αν έχει καταλάβει από νωρίς τι γίνεται, δεν μπορεί να κάνει τίποτα too soon, γιατί θα τον πουν φασισταριό. Εγγυημένα! Οταν το προβληματικό μέλος αποφασίσει να παραδώσει εαυτόν στον συντονιστή, κορυφώνοντας την μ@λ@κία που τον δέρνει, τότε είναι πολύ αργά για το θέμα. Σ' αυτή την φάση το θέμα πρέπει να κλειδωθεί για τους εξής λόγους:
1. Από σεβασμό στον θεματοθέτη που καταστράφηκε το θέμα του. Ακόμα κι αν θέλει να το συνεχίσει, δεν θα μπορέσει. Πρέπει λοιπόν να του δώσει την δυνατότητα ν' ανοίξει ένα νέο. Μπορεί να το κάνει ενώ το παλιό είναι ανοιχτό; Όχι γιατί έτσι το forum θα γεμίσει από άχρηστα θέματα και μία απ' τις βασικές δουλειές ενος συντονιστή είναι να μην γίνει αυτό.
2. Το troll ή ακόμα και ένα εξαγριωμένο μέλος που βράζει ακόμα απ' την ένταση της συζήτησης, θα κάνει εντός των ημερών νέο λογαριασμό. Μάντεψε ποιο θέμα θα φέρουν πρώτα στην επιφάνεια; Το εξαγριωμένο μέλος θα πάει κατευθείαν στο ίδιο, άρα δεν θα φύγει ποτέ απ' την κεντρική, ενώ το troll θα βρει οοοολα τα παρόμοια θέματα που θα έπρεπει να είχαν κλειδωθεί.
3. Last but not least, η εικόνα προς τα νέα μέλη. Να κάνουν λογαριασμό και μετά από την πρώτη τους βόλτα στο forum να βλέπουν παντού θέματα του χαμού, ανοιχτά, να γράφω εγώ μετά από 2 χρόνια γιατί βαρέθηκα κι ήθελα ν' ανάψουν λίγο το αίματα, εσύ μετά από 3 χρόνια και 8 μήνες, μπαναρισμένα μέλη, post αρνητικής αξιολόγησης κοκ. Αν εσύ ήσουν το νέο μέλος, θα έκανες ποτέ δδεύτερη βόλτα στο συγκεκριμένο forum?
Κλείνω λοιπόν, λέγοντας το ίδιο πράγμα. Η συντονιστική ομάδα υπάρχει για να εξυπηρετεί το forum και την σελίδα, όχι τις ορέξεις των μελών. Επειδή όμως για κάθε σελίδα που φιλοξενεί forum, οι υγιείς συνομιλητές είναι πολύτιμοι, όλα γίνονται με σκοπό να τους προστατεύσει ακόμα κι αν χρειαστεί να τους κακοκαρδίσει κάποιες φορές και να φροντίσει να φτιάξει ένα forum που θα τους εμπνέει συνεχώς να γράφουν. Αυτό σημαίνει καλό ξεκαθάρισμα.
-----------------
Shattered Glimpses...
[ τροποποιήθηκε από τον/την Chrysanna, 08-07-2014 01:24 ]