Το πρόβλημα της φίλης πιο πάνω ειναι συχνο.
Δεν φταινε οι μαθητές τις πιο πολλές φορες αλλά οι δάσκαλοι.
Συνήθως "πιεζουν" τους μαθητες σε εκτασεις με τονους που "εχουν" μεν αλλα με καποια πιεση.
Τους βλεπουν να "ζοριζονται" και ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ αυτο και τους ζητούν να ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ η να ΧΑΣΜΟΥΡΗΘΟΥΝ η να μη σκεφτουν με φοβο την ψηλη νοτα και ενα σωρο αλλες ανοησίες.
Η ψηλή νότα ΔΕΝ είναι τρομακτική.
Είναι ΔΥΣΚΟΛΗ και απαιτεί ΤΕΧΝΙΚΗ και ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΜΥΩΝ που πρέπει να συντονιστούν σωστά.
Το δε πρόβλημα που παρουσιάζεται στη Si5 της φίλης μας δεν πρωτοκάνει εκεί την εμφάνισή του αλλά ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ.
Η Si5 είναι μια πάρα πολύ ψηλή νότα για γυναικεία φωνή ακόμη και για μια υπό εκπαίδευση σοπράνο.
Άλλο λάθος που κάνουμε είναι να θεωρούμε πως τις μεσαίες μας νότες τις έχουμε καλά άρα και σωστά.
Μια λάθος φώνηση σε ένα sol4 ακόμη κι αν ακούγεται όμορφα,θα συνεχίσει να κουβαλά το λάθος αυτό και στις πιο ψηλές μέχρι να γίνει πλεον εμφανές.
Παραπέμπω τη φίλη να μπει στο προφιλ μου να βρει στα άρθρα μου το "πως μπορω να τραγουδησω ψηλες νοτες" και να διαποστωσει οτι ειναι μια χρονοβορος διαδικασια αλλα που φερνει ομορφα αποτελεσματα στο περασμα του χρονου.
Για την ώρα όμως αγαπητή φίλη εγκαταλείψτε την πέμπτη οκτάβα όσο κι αν σας στοιχίζει.
Δεν είναι κακό να τραγουδήσετε σαν άλτο μέχρι να νοιώσετε σταδιακά.καλύτερα.
Προσωπικά αν και "εχω" νοτες πανω απο Α4 ΔΕΝ τις πολυχρησιμοποιω καθως
-το τραγουδι παραμενει ομορφο και σε ποιο χαμηλες εκτασεις
-στο Vaccai υπάρχει ρεπερτοριο για διαφορες φωνητικες κατηγοριες(να ναι καλα ο ανθρωπος)
-στο μυαλο μου δε με νοιαζει να τραγουδησω ψηλά,ουτε να δειξω οτι εχω ΦΩΝΑΡΑ αλλα να τραγουδησω ωραια,σωστα και με διαρκεια.
Το οτι ποναει ο λαιμος σου αγαπητη φιλη ειναι σημαδι οτι το σωμα σου αντιδρα στις επιλογες σου.Ακουσε το.Μη το αγνοεις.
Αγνοησε το δασκαλο σου αν δεν θελει κι αυτος να συμφωνησει στο χαμηλωμα των τονων...
Επρεπε να γραψω περισσοτερα γιατι ειλικρινα εχω δει τι γινεται εκει εξω στο μαθημα της φωνητικης κι εχω απογοητευτει...
Οι καλοι καθηγητες πραγματικα σπανιζουν.
Γραφω και για αυτο στα αρθρα μου αγαπητη φιλη.
Διαβασε λοιπον και ποιος ειναι ο κακος καθηγητης φωνητικης.
Ποσα απο αυτα τα στοιχεια που αναφερω εντοπιζεις στο δικο σου;