Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω τί λέει ή νομοθεσία για την ιδιοκτησία ενός μουσικού κομματιού σε στούντιο και συγκεκριμένα για ένα θέμα που αντιμετωπίζω: Πριν λίγους μήνες είχα πάει να ηχογραφήσω τα φωνητικά για μια διασκευή γνωστού τραγουδιού, τη σύνθεση της οποίας είχε αναλάβει ο παραγωγός του στούντιο κι εγώ την είχα πληρώσει για ιδιωτική χρήση. Ήθελα δηλαδή να κάνω ένα "cover".
Μετά την 2η πρόβα-ηχογράφηση υπήρξαν κάποιες έντονες διαφωνίες με τον παραγωγό γιατί καθυστερούσε πολύ να μου τη στείλει κι επίσης δεν τον έβρισκα για να γίνουν κάποιες τελικές αλλαγές στα φωνητικά, αλλά και τη Μουσική. Του είπα οτι θέλω να πάω σε άλλο στούντιο κι εκείνος μου έστειλε την ηχογράφηση σε αρχείο wav, αλλά όχι όλο το project με τα διαφορετικά "κανάλια" για κάθε όργανο, στο οποίο απ'ό,τι γνωρίζω μπορεί να επεξεργαστεί κάθε φωνή ξεχωριστά. Μου είπε πως ό,τι άλλο θέλω να προσθέσω, μπορώ να το κάνω "από πάνω".
Αυτό όμως πιστεύω ότι θα βγει πολύ πρόχειρο και επειδή δεν είμαι σχετική με αυτά, δεν ξέρω αν θα μπορούν να γίνουν διορθώσεις στα ήδη υπάρχοντα φωνητικά. Δεν θέλει να μου στείλει όλο το project του κομματιού, γιατί λέει ότι "η μουσική είναι δική του και του ανήκει, ενώ εγώ μπορώ να κάνω ό τι θέλω στη φωνή".
Όντως, ισχύει κάτι τέτοιο; Και αν όχι, πού θα έπρεπε να απευθυνθώ για να διεκδικήσω το δικαίωμά μου να έχω όλο το "σχέδιο" του κομματιού ώστε ο νέος παραγωγός να μπορεί να επεξεργαστεί πλήρως κάθε φωνή/όργανο;