ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Πολιτικό τραγούδι

    Όταν θα τραγουδάμε τα νέα πολιτικά τραγούδια δεν θα την ψάχνουμε. Θα μας απασχολούν άλλα πράγματα...
    Γράφει ο Σωτήρης (shitzouras)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 28 Ιούλ 2007
    Το πολιτικό τραγούδι υπάρχει στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις.

    Αυτή η συζήτηση γύρω απ' το πολιτικό τραγούδι ως ένα βαθμό χρωματίζεται από τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει τελικά αυτός ο όρος. Το ερώτημα δεν απαντιέται αν δεν ψηλαφίσουμε λίγο την έννοια του πολιτικού τραγουδιού στην ιστορική του διαδρομή και θα καταλήξουμε σίγουρα στο ότι αυτό που κρίνει ένα τραγούδι ως πολιτικό είναι οι ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται και η ποιότητα και το εύρος της αλληλεπίδρασής του με το κοινό.

    Ο καλλιτέχνης, στιχουργός, ερμηνευτής, μουσικός πέφτει σαν ώριμο φρούτο μέσα στην εποχή του και δεν στοχεύει στο να δημιουργήσει πολιτικό τραγούδι. Το κοινό από την άλλη δεν περνά τα τραγούδια αυτά από καμιά κριτική επιτροπή για να τα χαρακτηρίσει ως πολιτικά. Ούτε βέβαια τα συγκρίνει με τις περαστικές και εύπεπτες μελωδιούλες που υπήρχαν και θα υπάρχουν.

    Το πολιτικό τραγουδι αναδεικνύεται ως τέτοιο στο βαθμό που εκφράζει κοινωνικές ανησυχίες. Εφόσον η σχέση με το κοινό αυξάνει σε εύρος και σε βάθος ένα τέτοιο τραγούδι ταυτίζεται με τις αγωνίες και τα όνειρα των ανθρώπων της δεδομένης ιστορικής στιγμής. Προφανώς ο ίδιος ο δημιουργός παίζει το ρόλο του καθώς μπορεί ή δεν μπορεί να αφουγκράζεται τις κοινωνικές "φωνές". Εννοείται βέβαια ότι δεν αναφέρομαι στα κατά παραγγελία "ξεσηκωτικά" εμβατήρια.

    Με δυο λόγια. Υπάρχει πολιτικό τραγούδι.

    1. Ως παρακαταθήκη από τους κοινωνικούς αγώνες του χτες . Αν αυτή δεν έχει συνέχεια θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο. Και Θεοδωράκης ακολουθεί μια ιδιαίτερη πορεία τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είναι η εποχή του πια σήμερα. Όπως δεν είναι ούτε η εποχή του Σαββόπουλου.

    2. Ως αυθεντική σύγχρονη παραγωγή. Και πάλι αν ορισμένοι στην πορεία αφομοιώνονται είναι άλλο θέμα. Το σύστημα εκεί ακριβώς στηρίζει τη δύναμή του. Προσποιείται ότι μας χωράει όλους. Οι περισσότεροι ενδίδουν. Ο καλλιτέχνης όμως τροφοδοτείται από κάτω. Ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στο σύστημα μαζί με όσους εκφράζει. Ο Σαββόπουλος πχ έχει πάει εκεί που έχει πάει σύσσωμη η γενιά του πολυτεχνείου. Φιέστες κλπ. Άρα αν φταίει, φταίει σα δημιουργός μαζί με το κοινό του και όχι σα Σαββόπουλος.

    Και για το τέλος ένας προβληματισμός. Ποιοι είμαστε εμείς που αγωνιούμε για το πολιτικό τραγούδι;Είμαστε σε φάση αμφισβήτησης της κοινωνικής κατάστασης; είναι πολιτικη πράξη οι ρετσίνες με τα αγωνιστικές μελωδικές κορώνες;υπάρχει καμια κοινωνική "αστάθεια" που να τροφοδοτεί σταθερά μια τέχνη που να την εκφράζει;

    Δεν υπάρχει ιδιωτικό πολιτικό τραγούδι. Όπως δεν υπάρχει ιδιωτικός πολιτικός προβληματισμός. Αν υπάρχει είναι σίγουρα αδιέξοδος. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζούμε κάποιοι έναν περίεργο διχασμό. Μισούμε κι αγαπάμε την κοινωνία την άτιμη. Φαντασιωνόμαστε όμως, δεν το παλεύουμε το πράγμα και όσο διάφορες κοινωνικές ομάδες αλλά και ο καθένας ξεχωριστά θα τα βάζουμε με το θεριό αποσπασματικά ή και εθιμοτυπικά, ο βας βας και η πρωτόγονη ζωή θα προσθέτουν το ιλαρόν στην νεοελληνική τραγωδία. Όταν θα τραγουδάμε τα νέα πολιτικά τραγούδια δεν θα την ψάχνουμε. Θα μας απασχολούν άλλα πράγματα.
    Και σίγουρα δεν θα μιλάμε για καλλιτέχνες και κοινό. Θα μιλάμε για δημιουργούς και κοινωνία.












    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #8977   /   28.07.2007, 02:13   /   Αναφορά
    shitzouras πολύ καλή η προσπάθειά σου και Μπράβο :)



    Πολύ ενδιαφέρον θέμα και για το αντικείμενό μου :) Ένα άρθρο που θα το χρησιμοποιήσω :)
    #8978   /   28.07.2007, 10:10   /   Αναφορά
    Απόσπασμα από συνέντευξη του Θάνου Μικρούτσικου.



    “Μην ψάχνετε, σήμερα, το πολιτικό τραγούδι με τη μορφή την παλιά.

    Αναζητήστε το με άλλους τρόπους.

    Το "Σιγά μην κλάψω", δεν είναι ένα σπουδαίο πολιτικό τραγούδι;

    Όμως, έχει καμιά σχέση με το "Έτσι κι αλλιώς, η γη θα γίνει κόκκινη" του '75;”




    Θα συμφωνήσω μαζί του..
    #8979   /   28.07.2007, 11:22   /   Αναφορά
    Μέσα στο πολιτικό τραγούδι υπάρχουν πολλά άσματα διαχρονικά. Η διαχρονικότητα έχει σχέση με

    τον στίχο ο οποίος εχφράζει και θα εκφράζει για πολλά χρόνια ακόμη πολλούς από μας. Ποιος

    μπορεί να πει ότι θα σταματήσει να ακούγεται το ¨1η Μαΐου" ή τόσα και τόσα ακόμη τραγούδια όσα

    και να αναφέρω θα είναι λίγα.
    #9018   /   02.08.2007, 02:53   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.



    Και φυσικά δεν υπάρχει ιδιωτικό τραγούδι, ο ορισμός και μόνο είναι αντιφατικός και γελοίος, "ιδιωτικός".

    Τελικά το πολιτικό τραγούδι, όμως, γράφεται από νέα παιδιά; Θες από τον τροχό της ζωής που παίρνει τους περισσότερους σε οικογένεια,δουλειά για επιβίωση κλπ, να μην υπάρχει πια η φωτιά;

    Δεν σημαίνει ότι παύουνε να είναι σκεπτόμενοι, απλά υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα για αυτούς.

    Θεωρώ αστείο ακόμα να περιμένουμε πολιτικό τραγούδι από τον Σαββόπουλο ή τον Θεοδωράκη. Γέροι άνθρωποι, έχουνε άλλα ερεθίσματα, από σκοπιά της ηλικίας τους, να προσφέρουνε στην τέχνη.

    Ας κοιτάξουμε τις νεώτερες γενιές.
    #9027   /   03.08.2007, 10:39   /   Αναφορά
    "Το πολιτικό τραγούδι υπάρχει στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις"



    Και καμιά φορά ρωτάω τον εαυτό μου: Μα πως γίνεται να μη βλέπουν οι καλλιτέχνες τις πολιτικές εξελίξεις γύρω μας; Δηλαδή τόσο ανέγγιχτοι είναι απο την ωμή πραγματικότητα, των ξυλοδαρμών φοιτητών, των πυρκαγιών κλπ?



    Μήπως κοιμόμαστε λιγάκι;
    #9033   /   03.08.2007, 16:05   /   Αναφορά
    Σωστά αγωνιά ο termite για τους "κουφούς" μας καλλιτέχνες. Αλλά οι φωτιές(βλ επιβολή νέου χωροταξικού σχεδίου) και οι ξυλοδαρμοί φοιτητών(βλ επιβολή νέου εκπαιδευτικού μοντέλου) δεν απέχουν από την επιβολή του δεδομένου lifestyle της τρέντι αναξιοπρέπειας και της χολιγουντιανής βλακείας. Μήπως άραγε υπάρχουν ευήκοα των πολιτικών εξελίξεων καλλιτεχνικά ώτα που όμως star-συστηματικά παραγκωνίζονται; Το πολιτικό τραγούδι υποβόσκει...Ίσως περιμένει κι αυτό να ωριμάσουν οι συνθήκες. Μεγάλη συζήτηση!
    #9036   /   03.08.2007, 20:23
    "To πολιτικό τραγούδι υποβόσκει..."



    Δε θα μπορούσα να βρω καλύτερη έκφραση

    #9289   /   05.09.2007, 00:37   /   Αναφορά
    Ακρως ενδιαφέρουσα η προσέγγιση και η ανάπτυξη του αρθρου. Σίγουρα με προβλημάτισες.

    Δημιουργούς σίγουρα κάπου έχουμε.

    "Κοινωνία" όμως;

    #9299   /   05.09.2007, 18:12   /   Αναφορά
    Εξαιρετικό άρθρο με ουσία και περιεχόμενο.

    Δημιουργοί όπως ο Νίκος Ζούδιαρης ο Σταματης Μεσημέρης ο Άλκης Αλκαίος ο Ηλίας Κατσούλης από τους πιό παλιούς αλλά και ο Φοίβος Δεληβοριάς,ο Μανώλης Φάμελος ο Στάθης Δρογώσης ο Αλκίνοος Ιωαννίδης οι Αctive member και άλλοι καταπιάνονται με τα σύγχρονα πολιτικά προβλήματα της μεταβαλόμενης τεχνοκρατούμενης κοινωνίας της αγοράς(μοναξιά του ατόμου,εκμετάλευση εργασίας και δημιουργίας,καταστροφή περιβάλλοντος,εμπορευματοποίηση αξιών ιδεών και ελευθεριών).

    Όμως αυτά τα τραγούδια συνήθως φιμώνονται και σπρώχνονται στη γωνία.Το πότε και πώς τα ανακαλύπτουν κάποια ανήσυχα πνεύματα "επαφίεται στη σύμπτωση και στο πατριω

    τισμό" των ευαίσθητων εραστών τη τέχνης.Μετά από χρόνια συνήθως.Αν ποτέ.

    Αλήθεια οι δισκογραφικές εταιρείες οι τηλεοράσεις και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τί γνώμη έχουν πάνω στο σύγχρονο πολιτικό τραγούδι;

    Συγχαρητήρια για το άρθρο καθώς και για τα πολύ σημαντικά σχόλια που έγιναν με πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις των μελών.