Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής.
Τι είναι Μουσικοθεραπεία
Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στην δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με την βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει την δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής και οι συμμετέχοντες είτε ακούγοντας μουσική, είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα που δεν απαιτούν μουσική γνώση, δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο. Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους και να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους.
O μουσικοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, με άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας ώστε να οδηγεί και να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία, δημιουργικότητα και ευελιξία. Έτσι, το μουσικό δρώμενο γίνεται αντικείμενο συζήτησης, επεξεργασίας και εμβάθυνσης, εστιάζοντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.
Σε ποιους απευθύνεται
Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά, εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, και σε οποιαδήποτε ψυχοσωματική κατάσταση, όπως και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Ενδεικτικά, οι μουσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν περιπτώσεις όπως:
Που εργάζονται οι Μουσικοθεραπευτές
Οι μουσικοθεραπευτές εργάζονται σε διάφορα πλαίσια όπως τομείς ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ.
Επιπλέον, οι μουσικοθεραπευτές εργάζονται και ιδιωτικά, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο ειδικεύονται.
ΠΗΓΗ http://www.musictherapy.gr/
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#18621 / 17.06.2009, 13:01 / Αναφορά Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση! Είχα ακούσει και παλαιότερα για τη μουσικοθεραπεία, αλλά αυτό το άρθρο είναι πλέον κατατοπιστικό. Πιστεύω ότι η σωστή εφαρμογή της μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την ψυχολογία και την ψυχιατρική... αλλά απ' όσο ξέρω δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα και χρειάζονται σπουδές στο εξωτερικό. |
#18650 / 24.06.2009, 09:29 / Αναφορά Όντως η μουσικοθεραπεία δεν είναι τόσο διαδεδομένη.Από όσο ξέρω μπορεί κάποιος να κάνει κάποια μαθήματα στο πανεπιστήμιο αλλά για να συνεχίσει νομίζω πως πρέπει να πάει στο εξωτερικό |
#18679 / 28.06.2009, 16:17 Ποσα καλα κανει η μουσικη στον ανθρωπο τελικα...απ΄οτι διαβασαμε μπορουμε να συμπερανουμε οτι και καποιος χωρις γνωσεις μουσικης μπορει να παρασυρθει απο την μαγεια της και να αποκαταστησει την υγεια του....οντως το συστημα της μουσικοθεραπειας εχει αρχισει να εφαρμοζεται εδω και 2 χρονια στην ελλαδα...δηστυχως ομως το συστημα αυτο δεν εχει τοσο μεγαλη απηχηση..... |
#18738 / 15.07.2009, 15:56 / Αναφορά Συγχαριτήρια! Πολύ ενδιαφέρουσα η δημοσίευσή σου. |
#23056 / 06.07.2011, 09:52 Συγχαρητήρια Πραγματικά η μουσικοθεραπεία συνδέεται με το ενδιαφέρον της σημερινής γενιάς για την εναλλακτική ιατρική (χωρίς φάρμακα). Ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω φυσαρμόνικα (πριν 10 μήνες) παρά την ηλικία μου , ήταν αυτό που μου ενέπνευσε το βιβλίο με τίτλο ''Ιατρικές Δυνάμεις της Μουσικής '' του Dr Shaboutin που δόθηκε δωρεάν από κάποια Κυριακάτικη εφημερίδα. |