ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Νέα

    Κι όμως, η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική!

    Η μουσική πειρατεία μέσω Διαδικτύου δεν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες πωλήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαν μελετητές από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας...
    Τετάρτη 07 Απρ 2004
    Την ίδια στιγμή που η δισκογραφική βιομηχανία κινεί για πρώτη φορά τη νομική διαδικασία στην Ευρώπη ενάντια στην παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω του Διαδικτύου, μια μελέτη δύο πανεπιστημιακών ερευνητών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους η παράνομη δραστηριότητα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για τις πωλήσεις δίσκων.


    Η μουσική πειρατεία μέσω Διαδικτύου δεν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες πωλήσεις, αυτό είναι το επιγραμματικό συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαν ο Felix Oberholzer-Gee, συνεργάτης-καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Χάρβαρντ και ο συνάδελφός του Koleman Strumpf από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

    Μετά την παρακολούθηση της πορείας 680 μουσικών άλμπουμ για 17 εβδομάδες κατά το δεύτερο μισό του 2002, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μουσικά κομμάτια που συγκέντρωναν τη συντριπτική προτίμηση των χρηστών που «κατεβάζουν» αρχεία από το Ιντερνετ δεν παρουσίασαν καμία σημαντική μείωση στις πωλήσεις. Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με τη δραστηριότητα του δικτύου ανταλλαγής αρχείων OpenNap, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανταλλαγή μουσικών αρχείων ουσιαστικά αυξάνει τις πωλήσεις των ήδη εμπορικών cd που πραγματοποιούν περισσότερες από 600.000 πωλήσεις ή, διαφορετικά, το «κατέβασμα» 150 τραγουδιών από ένα τέτοιο άλμπουμ αντιστοιχεί στην αύξηση των πωλήσεών του κατά ένα αντίτυπο.

    Σύμφωνα με το πιο πεσιμιστικό στατιστικό μοντέλο των ερευνητών, η παράνομη ανταλλαγή αρχείων θα αντιστοιχούσε μόνο σε 2 εκατομμύρια λιγότερες πωλήσεις cd το 2002, τη στιγμή που οι πωλήσεις των cd μειώθηκαν κατά 139 εκατομμύρια τη διετία 2000-2002.

    Ωστόσο, περιορισμένες αρνητικές συνέπειες εντοπίζονται στα άλμπουμ που δεν τα πάνε και τόσο καλά εμπορικά.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας χαιρέτισε και ο Eric Garland, στέλεχος της εταιρείας Big Champagne που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της ανταλλαγής αρχείων, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποιες πωλήσεις «κατακρεουργούνται», ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ανταλλαγή αρχείων λειτουργεί ως διαφημιστική προώθηση του προϊόντος.

    Η εν λόγω έρευνα δεν είναι η πρώτη που αμφισβητεί τη μόνιμη επωδό της μουσικής βιομηχανίας ότι η μουσική πειρατεία μέσω Διαδικτύου είναι ο βασικός παράγων που ευθύνεται για την πτώση των πωλήσεων των cd. Σε δύο μελέτες που διενεργήθηκαν το 1999 και το 2002, ο αναλυτής της Jupiter Research, Aram Sinnreich, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατεβάζουν παράνομα μουσική μέσω του Διαδικτύου είναι επίσης πολύ συστηματικοί αγοραστές μουσικής από νόμιμες πηγές.


    Πηγές: Washington Post, Ελευθεροτυπία




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #9826   /   10.10.2007, 07:31   /   Αναφορά
    οι άνθρωποι που κατεβάζουν παράνομα μουσική μέσω του Διαδικτύου είναι επίσης πολύ συστηματικοί αγοραστές μουσικής από νόμιμες πηγές.



    εεεμμ.... πεστα.....

    #13877   /   22.05.2008, 15:33   /   Αναφορά
    Ακριβώς!!!!! Η πειρατία δεν σκοτώνει την μουσική αλλά τις εταιρείες........γιαυτο και ενοχλούνται τόσο πολύ..........Η διαδικασία αυτή οχί απλά δεν σκοτώνει την μουσική αλλά βοηθάει στην διάδοση της που αυτός είναι και ο σκοπός της....η μουσική είναι για όλους, όχι μόνο για....."εκείνους"....εξάλλου κάποιος που ασχολείται ενεργά με το θέμα δίνει ένα σκασμό λεφτά για να αγοράζει τα αυθεντικά και σπάνια και βρίσκει free τα πιο γνωστά...δεν βρίσκω το παράλογο.......ευτυχώς που γράφονται και τέτοια άρθρα.....Να' στε καλά!!!!
    #13879   /   22.05.2008, 16:25   /   Αναφορά
    Η πειρατεία παιδιά σκοτώνει τους δημιουργούς που είναι στη δυσάρεστη θέση να παίρνουν ελάχιστα ποσοστά από τις πωλήσεις των δίσκων.



    Σε μια μικρή αγορά όπως η δική μας που δεν πωλούνται οι χιλιάδες δίσκοι που ακούγονται ασφαλώς και επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις.



    Οι τραγουδιστές σίγουρα βγαίνουν κερδισμένοι γιατί γίνονται περισσότερο γνωστά τα τραγούδια τους αφού υπάρχει η δυνατότητα να ακούγονται δωρεάν κι αυτός είναι ο λόγος που σκάνε κάθε μέρα σουξεδάκια.

    Έτσι και τα μαγαζιά γεμίζουν και οι συναυλιακοί χώροι, είναι κάτι που συμφέρει άσχετα αν καταδικάζουν την πειρατεία.

    #13886   /   22.05.2008, 20:57   /   Αναφορά
    "Ωστόσο, περιορισμένες αρνητικές συνέπειες εντοπίζονται στα άλμπουμ που δεν τα πάνε και τόσο καλά εμπορικά."



    Αναμενόμενο αυτό. Αν ένας τραγουδιστής πουλάει, θα πουλήσει είτε υπάρχει πειρατεία είτε όχι. Οι τρελοί "φανς" θα αγοράσουν το γνήσιο CD, ενώ οι πιο μετριοπαθείς, έτσι κι αλλιώς μπορεί και να μην το έπαιρναν. Απλώς μπορούν να το έχουν με μικρότερο κόστος κι έτσι το προτιμούν.



    Πάντως, οι τιμές των γνήσιων άλμπουμ είναι κομματάκι απρόσιτες στο μέσο αγοραστή. Το βρίσκω λοιπόν λογικό να το ψάξει μέσω της πειρατικής οδού...
    #13898   /   24.05.2008, 02:05
    Το 'Abatoir blues' του Nick and seeds κοστιζε περιπου 20 ευ., το αγορασα σε αντιγραφο με τα μισα χρηματα. Τον επομενο χρονο το αγορασα 'γνησιο' γιατι η τιμη του ηταν ιδια με το πειρατικο του προηγουμενου χρονου.

    Η ιδια φαση επαιξε σε αρκετα cd.

    H πειρατια δεν πειραζει, πειραζουν οι τιμες και η κακη ποιοτητα.

    #13908   /   24.05.2008, 15:35   /   Αναφορά
    Η "πειρατεία" είναι ένα εύστοχο σλόγκαν που δημιούργησαν τα μανατζεράκια που είναι και τα μόνα που γεύονται στην ουσία τους κόπους των δημιουργών. Εκείνοι που δηλητηριάζουν και σκοτώνουν το κάθετί είναι οι "νταβατζήδες" που κυκλοφορούν ανενόχλητοι, από τη ντομάτα μέχρι την τέχνη. Όπως στην περίπτωση των προϊόντων ο αγρότης πουλάει τη ντομάτα 40 λεπτά το κιλό κι εσύ την αγοράζεις 3 ευρώ χωρίς αιτιολόγηση, τα ίδια συμβαίνουν και στη μουσική. Ο μουσικός λαμβάνει το σύνολο σχεδόν των εσόδων του από τις συναυλίες και τις ζωντανές εμφανίσεις, όπως και από τη διαφήμιση. Οι δίσκοι είναι άλλων μάσα, γι' αυτό αυτοί οι άλλοι είναι οι πρώτοι που καίγονται να ονομάσουν δίσκους "πλατινένιους" και "χρυσούς".



    Αν ρωτήσετε τί συμβαίνει γύρω σας πχ. με τα καταστήματα (καφετέριες, μπαρ κλπ.) θα διαπιστώσετε το τί "νταβατζιλίκι" υπάρχει γενικότερα μέσα στη μύτη μας. Ο κύριος λόγος που οι καφετέριες δεν πουλάν τον καφέ ένα ευρώ, δεν είναι ο τυχοδιωκτισμός των καταστηματαρχών, αλλά η κατευθυνόμενη αγορά από μεσάζοντες και σατράπηδες. Αν έχετε γνωστούς καταστηματάρχες ρωτήστε τους.



    Κάτι ανάλογο υπάρχει στη μουσική. Η αντιγραφή της μουσικής προσφέρει στον μουσικό την επιθυμητή γι' αυτόν αναγνωρισιμότητα. Δεν είναι τυχαίο πως τώρα τελευταία άρχισε να λανσάρεται η μόδα της δωρεάν διαδικτυακής διανομής τραγυδιών από τους ίδιους τους δημιουργούς (πχ. Radiohead αν θυμάμαι καλά). Άλλωστε τα λεφτά του θα τα βγάλει από τις ζωντανές παραστάσεις και με το παραπάνω μάλιστα.
    #13912   /   25.05.2008, 09:35   /   Αναφορά
    Μάλιστα.....Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
    #13919   /   25.05.2008, 14:18   /   Αναφορά
    Λοιπον κατα την δικια μου γνωμη η πειρατεία μέσω Διαδικτύου ζωντανευει την μουσικη...γιατι οσοι δεν ειχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αποκτησουν τα σιντι των τραγουδιστων που γουσταρουν τι θα κανουν?το internet δηνει την δηνατοτη να αποκτουν ολοι τα τραγουδια που θελουν...
    #13939   /   26.05.2008, 00:03
    Σωστή!!!!!

    #19433   /   02.01.2010, 22:57
    Συμφωνώ!!

    #14183   /   31.05.2008, 22:06   /   Αναφορά
    Απ' όσα είχα ακούσει, σίγουρα δεν περίμενα κάτι τέτοιο...... Πολύ ενημερωτικό!
    #19426   /   02.01.2010, 02:20   /   Αναφορά
    Στο forum του MusicUnites.gr δημοσιεύθηκε ένα post με τίτλο "Μήπως η "Πειρατεία" είναι ...πρόσχημα?", στο οποίο γίνεται αναφορά στο παρόν άρθρο. :)

    http://musicunites.ning.com/forum/topics/mhepos-e-peiratehia-ehinai
    #19427   /   02.01.2010, 08:12   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον ,ενημερωτικό και παγίως επίκαιρο άρθρο.
    #19434   /   02.01.2010, 23:02   /   Αναφορά
    Ειλικρινά με... κούφανε!!! Τι να πω;;; Όλοι κατηγορούν την πειρατεία ότι βλάπτει τη μουσική και άλλα τέτοια. Αν κοιτάξετε σε ορισμένα CD θα δείτε να γράφει "Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική". Αυτή η έρευνα είναι μια καλή απάντηση στις δισκογραφικές εταιρίες, που προκειμένω να μη χάσουν τις πωλήσεις τους, επινοούν διάφορα, για να σταματήσουν την πειρατεία. Ε, φάτε την, τώρα και μην παραπονιέστε!!