Ποιο είναι άραγε το μυστικό και κάποια τραγουδάκια διαδίδονται σε χρόνο dt προκαλώντας υστερία τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους; Με αφορμή την επιδημία της εποχής, το Πουλάκι Τσίου, θυμόμαστε παλαιότερα αντίστοιχα ανάλαφρα hit που χορεύτηκαν από μικρούς και μεγάλους.
Κανονικά, η πρώτη φράση που μου έρχεται αυθόρμητα να γράψω, είναι "όχι άλλο τσίου" (κατά το "όχι άλλο κάρβουνο"). Τέτοια πλύση εγκεφάλου έχουμε υποστεί τελευταία από το τραγουδάκι "Το Πουλάκι Τσίου", το οποίο αυτή την περίοδο κοσμεί με την παρουσία του κάθε τοίχο του facebook, διανθίζει κάθε ανάλαφρη τηλεοπτική ή ραδιοφωνική χαζο-εκπομπή και δε λείπει από κανένα παιδικό πάρτυ, αλλά ούτε κι από τα νυχτερινά κέντρα και τα club, οδηγώντας μικρούς και μεγάλους - η αλήθεια είναι αυτή - σε παραλήρημα κεφιού.
Μα ας μην τρελαινόμαστε. Τέτοιου στυλ "τραγούδια", δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κατακεραυνώνουμε, έστω κι αν μας έχει κουράσει η συνεχής προβολή τους. Είναι κατά τη γνώμη μου υπεράνω κριτικής, θα ήταν γελοίο να τα κρίνουμε με καθαρά μουσικούς όρους, όπως κάθε άλλο τραγούδι. Αν ένα τραγουδάκι δίνει χαρά, κέφι και το κυριότερο, αν κάνει τους πάντες να λικνίζονται με τις χαρακτηριστικές χορογραφίες που ως δια μαγείας γεννιούνται και μεταδίδονται πιο εύκολα κι από τα λόγια του τραγουδιού, είναι κάτι που νομίζω πρέπει να βλέπουμε θετικά, με χαμόγελο κι όχι με γκρίνια. Άσε που ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η συνταγή για να φτιαχτεί ένα παιδικό χιτάκι είναι εύκολη, η συνταγή ώστε το ίδιο χιτάκι να ξεσηκώνει εξίσου και τους μεγάλους, μάλλον δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου! Δεν λέω ότι πρόκειται για υψηλή τέχνη, όμως αυτές οι εμπορικές επιτυχίες κρύβουν αρκετό ταλέντο (ρυθμικό, μελωδικό, στιχουργικό, ακόμη και ενορχηστρωτικό).
Θα ήταν διασκεδαστικό λοιπόν να κάνουμε μια αναδρομή σε αντίστοιχα κομμάτια, τα οποία με το που κυκλοφόρησαν συνεπήραν μικρούς και μεγάλους, εξαπλώθηκαν με ταχύτητα επιδημίας και έγιναν απίστευτα δημοφιλή στην εποχή τους, διασκεδάζοντας τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας και ξεσηκώνοντάς τον για χορό με ιδιαίτερα κάθε φορά βήματα και κινήσεις. Πριν όμως, ας αναφέρω κάποια πραγματάκια για το επίκαιρο - για άλλους γλυκό κι αστείο, για άλλους ενοχλητικό - "Πουλάκι Τσίου".
Καταρχήν να μοιραστώ μαζί σας πότε και πως το άκουσα για πρώτη φορά εγώ. Ήταν μια μέρα μετά την ψήφιση του "μνημονίου 3" από τη μικρή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Καλά-καλά δεν είχα στεγνώσει από την ηρωική εκείνη βραδιά του Νοέμβρη με τα πυκνά νέφη τόσο στον ουρανό όσο και στη γη, τότε που περίπου εκατό χιλιάδες νοματαίους μας πότισαν μέχρι το μεδούλι οι μπόρες (από πάνω) και οι …υδροφόρες (από κάτω), όταν χουχουλιάζοντας με μια ζεστή κούπα τσάι και σερφάροντας στο νετ, πέφτω επάνω στο παρακάτω βίντεο, το οποίο παρά τη στεναχώρια μου για την ψήφιση των μέτρων, μ' έκανε πραγματικά να λυθώ από τα γέλια:
(Lol με το βίντεο, rofl με το youtube top comment: "Μπράβο, πολύ γέλιο, πρέπει να έφαγες πολλή αρνητική ενέργεια με αυτές τις κ@λόφατσες, αλλά άξιζε τον κόπο!)"
Λίγο αργότερα κατάλαβα ότι ίσως εγώ άργησα να πάρω χαμπάρι το τραγουδάκι, το οποίο ήταν ήδη πολύ γνωστό. Όπως αποδείχτηκε, ήταν το μεταγλωττισμένο στα ελληνικά άρτι αφιχθέν ιταλικό τραγουδάκι "Il pulcino pio", το οποίο είχε αλώσει τη γείτονα χώρα ήδη από το καλοκαίρι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε εδώ:
Προφανώς θα σκεφτείτε ότι οι ιταλοί έκλεψαν (όχι μουσικά, θεματικά) το δικό μας παραδοσιακό παιδικό τραγουδάκι "όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι" (που το έχει δισκογραφήσει ο Διονύσης Σαββόπουλος και πιο παλιά ο Νίκος Γούναρης). Η ιστορία όμως δείχνει να ξεκίνησε από ένα βραζιλιάνικο musical με τίτλο "O Pintinho Piu" που έγραψε ο βραζιλιάνος Erisvaldo Da Silva τη δεκαετία του 80' και περιείχε το τραγουδάκι αυτό σε μια πρωτότυπη μορφή στην πορτογαλική γλώσσα, ερμηνευμένο για πρώτη φορά το 1985 από το group "Trio Nortista" στο οποίο ο Da Silva ήταν μέλος. Ο μεγάλος ιταλικός ραδιοφωνικός σταθμός Radio Globo αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα, έδωσε το κομμάτι στους Bruno Benvenuti, Lucio Scarpa, Alessandro Tirocchi και Maurizio Paniconi να το διασκευάσουν και να το αποδώσουν στα ιταλικά, ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Morgana Giovannetti, προωθήθηκε μέσω του σταθμού (αλλά και μέσω Youtube με κινούμενα σχέδια του Federico Mancosu) και φέτος τον Αύγουστο έγινε Νο 1 στα ιταλικά charts! Ε, δε χρειάστηκαν παρά 2-3 μήνες για να κατακτήσει και την Ελλάδα… (Το μόνο περίεργο με την παραπάνω αφήγηση του Radio Globo, είναι ότι το ιταλικό βίντεο είναι στον αέρα από αρχές Μαΐου, ενώ υπάρχουν βίντεο με βραζιλιάνικη έκδοση του κομματιού από το Σεπτέμβριο του 2011 - δείτε εδώ και εδώ). Αλλά ήδη πολύ ασχολήθηκα, δε θα κάνω και τον …ντέντεκτιβ του τσίου!)
Έχει αξία πάντως να σημειωθεί, ότι τόσο η λέξη "Pintinho" στα πορτογαλικά, όσο και η λέξη "Pulcino" στα ιταλικά, έχουν το ίδιο διπλό νόημα που έχει και η λέξη "chick" στα αγγλικά, δηλαδή νεοσσός-πουλάκι υπό τη μία έννοια και …γκόμενα υπό την άλλη! Και στα ελληνικά πάντως, διπλή έννοια έχει η λέξη "πουλάκι"… Ίσως κάποιο ρόλο να έπαιξαν κι αυτά τα διπλά νοήματα στη δημιουργία χαβαλεδιάρικου κλίματος και στην ταχύτατη διάδοση του τραγουδιού στην κάθε χώρα, δε νομίζετε;
Να και τα επίσημο video, πρώτα το ιταλικό:
…και μετά το ελληνικό:
Βέβαια όπως πάντα, το ελληνικό δαιμόνιο σε χρόνο dt αρχίζει τη διακωμώδηση. Εκτός από την πολιτική παρωδία με το "πουλάκι τσίου" που σας έβαλα στο πρώτο-πρώτο βίντεο, έχουν γίνει και αμέτρητες άλλες παρωδίες, με πιο χαρακτηριστικές και αστείες, κατ' αρχήν αυτή:
…αλλά και αυτές:
Και τώρα που πια ξεμπερδέψαμε με το ενοχλητικό πουλάκι τσίου κι αφού έτσι ...νιανιά που το κατάντησε ο τυπάς δεν πρόκειται να μας ξαναενοχλήσει, είμαστε έτοιμοι για την ιστορική αναδρομή που σας υποσχέθηκα. Τα τραγούδια έχουν επιλεγεί με τη λογική ότι ήταν smash hits, δημοφιλή ταυτόχρονα σε μικρούς και μεγάλους, δηλαδή τη χρονιά κυκλοφορίας τους δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα άκουγες τόσο σε κάθε παιδικό πάρτυ, όσο και σε κάθε club για ενηλίκους. Δεν μπήκαν στη λίστα τραγούδια επιτυχίες αποκλειστικά για παιδιά (π.χ. ζουζούνια, Mazoo and the zoo, Bebe lilly κλπ.). Μάλιστα, ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των κομματιών όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι με κάποιο μαγικό τρόπο εξαπλώθηκε παντού όχι μόνο η ηχητική τους υπόσταση, αλλά και συγκεκριμένες χορογραφίες τις οποίες μάθαιναν να χορεύουν όλοι. Έχουμε και λέμε λοιπόν (κι αν έχω ξεχάσει κάτι, μου το επισημαίνετε στα σχόλια):
(γλώσσα: ιταλικά)
Δεν αποκλείω οι πιο παλιοί από μένα να θυμούνται και άλλες περιπτώσεις προγενέστερες του 1981, όμως αυτό νομίζω το τραγούδι έκανε το μεγάλο μπαμ και την αρχή σε αυτό το χορό των smash hit για μικρούς και μεγάλους που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και θα σας παρουσιάσω πιο κάτω. Το "Il ballo del qua qua", ή απλά "τα παπάκια" - όπως επικράτησε να το λέμε - κυκλοφόρησε ως single της Romina Power (κόρης του διάσημου παλιού σταρ του Hollywood Tyron Power) αλλά συμπεριελήφθη και στο τεράστιας επιτυχίας album Felicita του 1982 που κυκλοφόρησαν με τον παρτενέρ και σύζυγό της Al Bano. Αργότερα αποδόθηκε και στα ελληνικά ("τα παπάκια στη σειρά πως χορεύουνε τρελά, μες στης λίμνης τα νερά, κουά, κουά, κουά, κουά…").
(γλώσσα: ακαθόριστη, εξάλλου "σκα σου σου" λέει μόνο)
Ξανά ιταλική παραγωγή, χώρα από την οποία έχουμε παράδοση στις μουσικές εισαγωγές. Το 1981 πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιταλία, ήρθε σε μας το 1982 και με δύο μόνο λέξεις, το ΣΚΑ και το ΣΟΥ², προκάλεσε πανικό!
(γλώσσα: αγγλικά)
Η δεκαετία του 80 είχε πολλά τραγούδια στα οποία έγιναν απλές και δημοφιλείς χορογραφίες και λατρεύτηκαν από παιδιά κάθε ηλικίας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ήταν το μεγάλο hit των Black Lace, μιας βρετανικής euro-pop μπάντας, που τραγουδούσαν τα εξής φοβερά και βαθυστόχαστα: "Aga-doo-doo-doo, push pineapple, shake the tree / Aga-doo-doo-doo, push pineapple, grind coffee / To the left, to the right, jump up and down and to the knees / Come and Dance every night, sing with a hula melody".
(γλώσσα: πορτογαλέζικα)
Εδώ δίνω τα ρέστα μου! Άσε που έφερε και νέα μόδα στις ενδυματολογικές προτιμήσεις των κοριτσιών (θυμάστε τις φούστες "λαμπάντα";) Ένας χορός ερωτικός, αισθησιακός και πάνω από όλα ένα τραγούδι με αληθινά σπουδαία μελωδία! Κυρίες και κύριοι, από το ιστορικό 1989, μια σάμπα μπραζιλέιρα από το βραζιλιανο-γαλλικό συγκρότημα Kaoma, που ακόμα και σήμερα ξεσηκώνει: (πατήστε play και δυναμώστε) Lambadaaaaaaaaa!!!
(γλώσσα: ισπανικά + αγγλικά)
Μετά τον πανικό με το Lambada, ήρθανε τα 90's με πολλά μεγάλα χιτ, όμως τίποτα δε συγκρίνεται με τη χρονιά 1996 που ήρθε σαν οδοστρωτήρας το Macarena από τους Los del Rio, για να φέρει τέτοιο χαμό παγκοσμίως, που ακόμη και σήμερα είναι αδύνατον αυτό το κομμάτι να το παραλείψει οποιοσδήποτε dj σε παιδικό ή αποκριάτικο πάρτυ σε οποιαδήποτε χώρα.
(γλώσσα: αγγλικά + ισπανικά, αν και το ρεφρέν δεν είναι κανονικά ισπανικά, αλλά κορακίστικα)
Το επόμενο τραγούδι που θυμάμαι να τάραξε τα νερά παγκοσμίως μετά το Macarena, ήταν το Asereje από τις γοητευτικές ισπανίδες Las Ketchup, φέρνοντας και συγκεκριμένη χορογραφία (δείτε το βίντεο και θα θυμηθείτε). Εγώ πάλι θυμάμαι που έμαθα τα λόγια του ρεφρέν-γλωσσοδέτη και το τραγούδαγα κάνοντας φιγούρα στα ανιψάκια μου, για πολύ γέλιο μιλάμε: "aserejè ja de jè de jebe tu de jebere seibiunouva majavi an de bugui an de buididipi" (τα οποία μάλλον δε σημαίνουν απολύτως τίποτα, αν και κάποιος προσπάθησε εδώ να δώσει κάποια ερμηνεία του νοήματός τους, για όσους ξέρουν ισπανικά ή δεν βαριούνται το copy-paste στο Google Translate).
(γλώσσα: αγγλικά)
Εντάξει, όχι και τόσο παιδικό ομολογώ (λόγω στίχων και λόγω σχετικά "ενήλικου" video-clip), όμως καλώς ή κακώς, οι dj το έπαιζαν (και το παίζουν και σήμερα) στα παιδικά πάρτυ και τα πιτσιρίκια δείχνουν να το ξέρουν μια χαρά…
(γλώσσα: κυκλοφόρησε σε 14 διαφορετικές γλώσσες)
Την ίδια χρονιά είχαμε και την κυριαρχία του Gummy Bear. Aν και δεν κολλάει 100% στη λίστα γιατί είναι καθαρά παιδικό, το έβαλα γιατί λόγω και της διαφήμισης με τα αλλαντικά έγινε τόσο δημοφιλές, που έπαιζε πολύ παντού (για χαβαλέ) κι όχι μόνο στα παιδικά παρτάκια. Πολυεθνικώς προωθημένο τραγουδάκι, σε κάθε χώρα έβγαινε και με την τοπική του έκδοση.
(γλώσσα: ιταλικά)
Εδώ έχουμε διασκευή ενός παλιού πασίγνωστου ιταλικού τραγουδιού που με αυτή τη διασκευή ξαναέγινε μόδα σε μικρούς και μεγάλους κυρίως στο εξωτερικό (και σε μας είχε επιτυχία, δε δημιούργησε όμως τη μόδα που δημιούργησε έξω).
(γλώσσα: πορτογαλέζικα)
Πολλοί το μάθανε από τη γνωστή διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας, πάντως ο Βραζιλιάνος τραγουδοποιός Michel Teló έπιασε πέρυσι το No 1 στα charts σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και της γαλλόφωνης επαρχίας του Quebec στον Καναδά. Θα μου πείτε είναι παιδικό; Καθόλου, αλλά η διάδοσή του και στα παιδικά party με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον τα σημερινά παιδάκια είναι πολύυυυ προχωρημένα σε σχέση με μας όταν είμαστε στην ηλικία τους, όταν αυτά που ξέραμε εμείς από ξένα, ήταν το πολύ-πολύ τα τραγούδια της eurovision… Σημεία των καιρών!
(γλώσσα: κορεάτικα)
Kλείνω την αναδρομή με ό,τι πιο φρέσκο (πλην του "τσίου") στον τομέα "εμπορικό τραγουδάκι που ξεσηκώνει παιδιά και ενήλικες". Είναι δημιουργία του Κορεάτη PSY (κατά κόσμο Park Jae-sang) και κατέκτησε φέτος σχεδόν όλο τον πλανήτη. Εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα από το "πουλάκι τσίου" το οποίο του μείωσε (τουλάχιστον στην Ιταλία και εδώ) τη δυναμική που θα είχε αν "έπαιζε μπάλα μόνο του".
Δεν ξέρω να σας πω την αλήθεια πόσο σημαντικά ήταν όλα τα παραπάνω τραγουδάκια και πόση αξία θα τους δώσει ο ιστορικός του μέλλοντος, μια φορά διασκέδασα αρκετά ακούγοντάς τα όσο ετοίμαζα το άρθρο κι ελπίζω άλλο τόσο να το διασκεδάσατε κι εσείς. Γιατί καμιά φορά τα τραγούδια, ακόμη κι αν δεν έχουν υψηλά νοήματα, όταν καταφέρνουν να σε κάνουν να χαμογελάς, να χορεύεις και να ξεφαντώνεις, με άλλα λόγια να ξαναγίνεσαι παιδί, τότε αξίζουν πολλά! Πολύ περισσότερα τουλάχιστον από δημιουργίες "υψηλών προθέσεων" αλλά "δήθεν", δηλαδή ανύπαρκτου ταλέντου και μηδενικής ουσίας (χωρίς βέβαια να πάμε στο άλλο άκρο, γιατί αν κάποιου τα ακούσματα είναι μόνο στο στυλ των τραγουδιών που παραθέσαμε στο άρθρο και οτιδήποτε παραπάνω το θεωρεί …βαριά κουλτούρα, ε τότε αυτός έμεινε παιδί όχι μόνο στην καρδιά, αλλά μάλλον και στο μυαλό και στην αισθητική…).
Τσίου.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#25875 / 20.11.2012, 10:21 / Αναφορά Πρέπει να διανύεις την καλύτερη φάση σου ..υπέροχη δουλειά :) Eυχαριστούμε για τα τραγουδάκια που για τον καθένα μας εε όλο και κάτι θυμίζει έστω κι αν δεν δάκρυσε δεν πόνεσε στην τελική δεν λικνίστηκε στο άκουσμά τους !!!!!!!!!!!! Τσίου... που λέει και κάποιο πουλί... |
#25882 / 20.11.2012, 15:34 Πλάκα πλάκα, είχε αρκετή έρευνα το αθρθράκι! Βέβαια, απώτερος σκοπός του ήταν να ρίξουμε κανένα χαμόγελο, τέτοιες ζόρικες για (σχεδόν;) όλους μας εποχές. :) |
#25880 / 20.11.2012, 13:55 / Αναφορά Απολαυστικό...διασκεδαστικό !!! Μπράβο Χάρη (σου ΄χω νέα... κι άλλος επιβουλεύεται το πουλάκι |
#25881 / 20.11.2012, 15:23 / Αναφορά Τι μας θύμησες τώρα.....πραγματικά διασκεδαστική η αναδρομή!!!!! |
#25884 / 20.11.2012, 15:41 Χαίρομαι πολύ, γιατί αυτός ήταν ο σκοπός, να θυμηθούμε και να γελάσουμε. (Και περιμένω τραγουδάκια που έκαναν τρελή επιτυχία που ίσως μου ξέφυγαν, αν και νομίζω ότι τα "smash hit" του είδους πρέπει να τα κάλυψα). |
#25887 / 20.11.2012, 20:58 / Αναφορά Καλησπέρα. Χάρη, όπως πάντα είσαι ένα αστέρι από μόνος σου. Πάντως, στα νιάτα μου έχω χορέψει το Λαμπάντα, το Μακαρένα και το Asereje. Δεν το μετανοιώνω και σε ευχαριστώ που μου το θύμισες. Ε.Σ. Υ.Γ. : Σίλια, πιστεύω ότι τα καλύτερα έπονται από τον AR-ON. |
#25894 / 21.11.2012, 01:11 Από το σχόλιο προσπερνώ τις υπερβολές (φυσικά σ' ευχαριστώ και θαυμάζω το γεγονός ότι πάντα ξεχειλίζεις από ευγένεια, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο ...nowadays). Kρατώ μόνο το ότι τα έχεις χορέψει όλα αυτά - μάλιστα ελπίζω (δηλαδή τι ελπίζω, είμαι σίγουρος) ότι θα συνεχίσεις να χορεύεις πολλά-πολλά αντίστοιχα τέτοια τραγουδάκια και στο μέλλον, γιατί τα αληθινά νιάτα είναι στην ψυχολογία και όχι στο τι γράφει η ταυτότητα... |
#25908 / 22.11.2012, 11:38 / Αναφορά Ωραία αναδρομή! Και αστεία λιγάκι γιατί το χρειαζόμαστε μερικές φορές! |
#25912 / 23.11.2012, 19:53 / Αναφορά Επιδημίες! σωστή ήταν η λέξη.. ! σημαντικά δε θα έλεγα, πιασάρικα, αστεία εως γελοία ναι.. ωραία αναδρομή αν και πιστεύω πως ήταν κι άλλα που τα μάθαμε σε χρόνο dt και μετά ξεχαστήκαν μέχρι να έρθουν τα επόμενα.. |
#25913 / 23.11.2012, 19:58 Ααα και αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=2JVNNRmxupo |
#25916 / 24.11.2012, 16:22 Μου θύμισε τόσα πολλά αυτό σου το άρθρο Χάρη!!!Πραγματικά πολύ χαρούμενη δουλειά και όντως είχε πολλή δουλίτσα!!!Σε ευχαριστούμε πολύ για το γέλιο που μας ζωγράφισες και για τις αναμνήσεις!!! Αν και μου τι δίνει το "πουλάκι τσίου" ( κατά τον γκρινιάρη των Στρουμφς ) αυτή η αναδρομή σε όλα αυτά τα παλιά παιδικά - Hit - Dance τραγούδια με έκανε λίγο να το συμπαθήσω.Από όλα αυτά τα τραγούδια που παρέθεσες και που μου θυμίζουν πολλές δικές μου χαρούμενες και αλησμόνητες στιγμές θα σταθώ στο ska chou chou!!!Πραγματικά είχε προκαλέσει πανικό!!!!Το άκουγα να παίζει από όλες τις disco το καλοκαίρι και γενικότερα είναι σε κάθε πάρτυ,παιδικό ή ενήλικο σχεδόν σε όλες τις δεκαετίες νομίζω!!!Και δεν χορεύονταν σαν τρενάκι; Επίσης τα στρουμφάκια δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την αναδρομή;Γιατί οκ μπορεί να μην είχαν χορογραφία ή να ήταν πολύ παιδικά αλλά όλα τους τα τραγούδια είχαν γίνει hits και έπαιζαν στα πάρτυ,ακόμα και σε αυτά που δεν ήταν παιδικά.Θυμάμαι δηλαδή πως χρησιμοποιούσαμε πολύ τα στρουμφ για να διηγηθούμε ακόμα και συμπεριφορές μας μέσα από αυτά και τα τραγούδια τους. Και μάλιστα,όπως φαίνεται μέσα από όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει,το "μην με ξυπνάς από τις 6" και το " τραγούδι των στρουμφ",ποτέ δεν ξεπεράστηκαν από κανέναν πια "μεγάλο" http://www.youtube.com/watch?v=LKqplkpM3Us&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Bgdq3z8LxMM |
#25923 / 25.11.2012, 20:33 / Αναφορά @ Soulrock & Ilio: Έχετε δίκιο, νομίζω τουλάχιστον τα παρακάτω θα μπορούσαν να είναι στο άρθρο: <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/68ugkg9RePc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Bgdq3z8LxMM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
#25946 / 27.11.2012, 22:51 / Αναφορά Εξαιρετική δουλειά! Απολαυστικό από την αρχή έως το τέλος. Συγχαρητήρια! |
#25959 / 29.11.2012, 17:26 / Αναφορά Πολύ καλή δουλειά!! Νομίζω οτι μπορείς να συμπεριλάβεις και το YMCA που χορεύουν μικροί/μεγάλοι με την χαρακτηριστική ''χορογραφία'' που σχηματίζεις τα γράμματα (ΥMCA) http://www.youtube.com/watch?v=GEjxgPcL6sE |
#25963 / 29.11.2012, 23:12 Πω-πω... Έχεις απόλυτο δίκιο, με αυτό έπρεπε να ξεκινήσει η αναδρομή! Την ξεκίνησα από το 1981, ενώ ήδη από το 1978 υπήρχε το θρυλικό YMCA!!! Για του λόγου το αληθές, βάλτε "YMCA dance" και θα βρείτε αμέτρητα video στο youtube, φανταστείτε, έχουν περάσει 34 ολόκληρα χρόνια κι ακόμη γίνεται χαμός! Ορίστε το original video από τους Village People: Αλλά δείτε παρακάτω και τη (μεταμφιεσμένη) Μόνικα από τα "Φιλαράκια", καθώς φαίνεται καθαρά η χορογραφία που έγραψες φίλε sylver! |
#25982 / 02.12.2012, 15:46 / Αναφορά Ένα μικρό update, καθώς η τρέλα τσίου καλά κρατεί (και συνεχίζει να ...σπάει νεύρα). Έχουν βγει άπειρες "διασκευές", κάποιες από αυτές είναι πετυχημένες και αξίζει να τις παραθέσω, ώστε ο αναγνώστης που έχει ...γκαϊλέ για το πουλάκι, να μπορεί να βρίσκει τα πιο αξιόλογα, μαζεμένα εδώ. Για παράδειγμα, είναι πολύ αστεία η ...Κυπριακή έκδοση με τίτλο "Το πολλούι Τσίου", με την ορνιθούα, τη γαλλίνα, το πεζούνι, την κάτα και το σχύλο, το πεμπερούι, την τσούρα, την κατσέλα τζαι τ' άλλα χτηνά :) Το επόμενο φέρνει γέλιο μόνο στους ποδοσφαιρόφιλους και γνώστες των παιχτών (αν έχει απομείνει κανένας ακόμη σήμερα, με τέτοια απαξίωση που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο). Ορίστε "Το Γκολάκι Πίου": |
#25983 / 03.12.2012, 10:35 Νομίζω πως η κυπριακή εκδοχή του "πουλάκι τσιου" είναι εκείνη που πραγματικά βγάζει γέλιο!!! |
#25996 / 04.12.2012, 01:06 / Αναφορά Το καλό πάντως είναι οτι αυτά τα τραγούδια-επιδημίες αρχίζουν και κρατούν όλο και λιγότερο. Το 'Πουλάκι Τσίου' και τα συναφή αναπαράγονται, διασκευάζονται, σπαμάρονται τέλως πάντων to death, οπότε ο κόσμος τα βαριέται γρηγορότερα. Ευτυχώς κατά την άποψή μου, αν και δεν είναι κακό να χαλαρώνεις που και που με κάτι χαζό αλλά διασκεδαστικό. |
#26010 / 05.12.2012, 15:46 / Αναφορά ε ναι λοιπον τ΄ομολογω , ανήκω κι εγώ στη γενιά που μεγαλωσε με παπακια και σκα σκα . |
#26017 / 06.12.2012, 09:32 / Αναφορά ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ''ΤΗΝ ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΑ ΤΣΙΟΥ''. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΝΕΣ. |
#26647 / 13.02.2013, 17:34 / Αναφορά Χάρηηη ετοιμάσου να συμπληρώσεις την συλλογή!! έρχεται νέο πουλάκι "σουπερστάρ Τσίου" http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c8xcvMalHlQ |
#26803 / 04.03.2013, 16:07 / Αναφορά Οι επιδημίες συνεχίζονται και την Άνoιξη είναι στα φόρτε τους... 2013 - Ηarlem Shake σε διάφορες 'σκηνοθετικές' εκδοχές, εκτός κι εντός συνόρων. Έχει ήδη γραφτεί άρθρο στο ΜΗ, οπότε απλώς το παραθέτω εδώ, για τη συλλογή των φαινομένων: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3771
Και μια τοπική εκδοχή: http://www.youtube.com/watch?v=Edd-zTVB98Y
|
#26805 / 04.03.2013, 18:15 Ποιο "Πουλάκι τσίου" και ποιο Gagnam Style (που όταν έγραφα το άρθρο ήταν στα ξεκινήματά του και μετά έγινε χαμός). RIP σ' όλα αυτά, καθώς οι επιδημίες πια εξαπλώνονται με την ταχύτητα του φωτός. Αλλά αυτό το Harlem Shake, έχει σπάσει κάθε όριο, δε νομίζω ότι υπήρξε ποτέ δυνατότερος "ιός", κι ο λόγος απλός: για πρώτη φορά εκμεταλλεύτηκαν την πραγματική δύναμη του youtube! Η ιδέα απλή (όπως και κάθε τι πολύ επιτυχημένο): με τη φράση "Con Los Terroristas", ένας τύπος αρχίζει και κουνιέται σα μουρλός σ' ένα χώρο όπου οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι συνεχίζουν τις ασχολίες τους σαν να μην τον βλέπουν, λες και είναι αόρατος. Και με το σύνθημα "Do the Harlem Shake" το πλάνο αλλάζει και οι πάντες έχοντας "μολυνθεί από τον ιό" κουνιούνται ξέφρενα στο ρυθμό και κάνουν ότιδήποτε τρελό και εκτός ορίων τους έρχεται στο μυαλό! Ο καθένας, απλά με το κινητό του, μπορεί να βγάλει τη δική του version, να την ανεβάσει στο youtube και να τη δουν εκατομμύρια κόσμος (μόνο τα compilation και best of που έχουν μονταριστεί, είναι εκατοντάδες). Αυτή τη φορά λοιπόν, δεν έχουμε 1 video με π.χ. 1.000.000 views, αλλά 1 "τραγούδι" με 1.000.000 videos, καθώς δεν υπάρχει χαβαλεδοπαρέα παγκοσμίως που να μην έχει βιντεοσκοπήσει τη δικιά της έκδοση "Harlem Shake"! Σε δρόμους, πλατείες, στάδια, αμφιθέατρα, σχολικές τάξεις, γυμναστήρια, πισίνες (ακόμη και ...υποβρυχίως!), στρατώνες, γραφεία, βιοτεχνίες, σούπερ-μάρκετ, οδοντιατρεία, αυλές, λίβινγκ-ρούμ, κουζίνες, κρεβατοκάμαρες, ασανσέρ, δελτία ειδήσεων, παντού! Νομίζω αυτή τη φορά έσπασε το κοντέρ... Γιατί συνδυάστηκε η δύναμη του youtube με το χλευασμό του politically correct και τη νεανική (και όχι μόνο) διάθεση "να ξεφύγουμε". Μια χαβαλεδιάρικη "ανατρεπτικότητα" (δεν έβαλα τυχαία τα εισαγωγικά), που όμως έχει την δυναμική της και δείχνει τα σημεία των καιρών. |