ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Βασικός εξοπλισμός για ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα

    Τι χρειάζομαι για να παίξω ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα; Eξοπλισμός για ηλεκτρική κιθάρα. Eξοπλισμός για ακουστική κιθάρα.

    Βασικός εξοπλισμός για ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα

    Γράφει το μέλος Σπυρος Δελτα (delta66)
    9 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 28 Ιούλ 2015

    Βασικός εξοπλισμός για ηλεκτρική κιθάρα

    1.  Ηλεκτρική κιθάρα φυσικά. (electric guitar)

    2. Ένα "μέσο" για να ακούγεται η κιθάρα, αφού δεν έχει δικό της ηχείο (με εξαίρεση κάποιες ηλεκτρικές με κούφιο σκάφος/σώμα - semi-hollow ή hollow body guitars - που μπορούν να βγάζουν έναν χαμηλής έντασης ήχο, που δεν μπορεί όμως να καλύψει παρά μόνο τις ανάγκες του μουσικού για πρόχειρη ακρόαση, αλλά και με βασικό μειονέκτημα ότι δεν θα ακούγεται ο ηλεκτρικός της ήχος, αλλά κάτι σαν χαμηλής έντασης ακουστική κιθάρα).

    Το "μέσο" ακρόασης συνήθως είναι ένας ενισχυτής ηλεκτρικής κιθάρας, είτε σε μορφή "όλα σε ένα" (guitar combo  amp), δηλαδή και τα τρία στάδια που χρειάζονται, προενισχυτής*, τελικός ενισχυτής** και μεγάφωνο, σε ένα "κουτί", είτε σε κεφαλή όπου υπάρχει η προενίσχυση και η τελική ενίσχυση  (guitar amp head ) και ξεχωριστά σε ηχείο τα μεγάφωνα (guitar speaker cabinet).

    Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικές μορφές, όπως ένα συνδυασμό μιας προσομοίωσης προενισχυτών (συνήθως σε μορφή "πεταλιέρας" guitar multi-effects), και για ενίσχυση και ηχείο, κάποια αυτοενισχυόμενα ηχεία (active monitors), πχ τα ηχεία του υπολογιστή μας (αν είναι σχετικά καλής ποιότητας) και όλα αυτά μέσω σύνδεσης της πεταλιέρας με την κάρτα ήχου ή και απευθείας σύνδεση σε active monitor ή και μέσω σύνδεσης της πεταλιέρας πρώτα σε κάποιο μικρό μέικτη (mixing desktop).

    Επίσης υπάρχουν και προσομοιώσεις προενισχύσεων σε μορφή software για PC οπως το Amplitube, Guitar Rig Κλπ

    Οι προσομοιώσεις-πεταλιέρες έχουν το πλεονέκτημα και ότι συμπεριλαμβάνουν συνήθως και ποικιλία από εφέ (guitar effects) που θα πούμε παρακάτω για αυτά και ακόμα πιο αναλυτικά σε επόμενο μάθημα.

    3. Καλώδιο (guitar cable) με βύσματα (jack plugs) 1/4"  για τη σύνδεση κιθάρας και ενισχυτή.

    4. Πένες (guitar pick) διαφόρων διαμετρημάτων (medium-hard).

    5. Ζώνη (guitar strap).

    6. Χρωματικό κουρδιστήρι (chromatic tuner). Πολλές πεταλιέρες (αν επιλεχθεί τελικά αυτή η οδός) έχουν ενσωματωμένο και το κουρδιστήρι, οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον.

    7. Ένα σετ χορδών (electric guitar strings).  Καλό να έχουμε πάντα ένα σετ αναπληρωματικό, σε περίπτωση που σπάσει κάποια χορδή, οπότε την αντικαθιστούμε και αναπληρώνουμε το σετ άλλη μέρα.

    8. Πανί και υγρό καθαρισμού του σώματος. (guitar polish kit)

    9. Λάδι (fretboard lemon oil) για λίπανση ταστιέρας. (καθε 6μηνες)

    10. Βάση ηλεκτρικής κιθάρας (guitar stand).

    11. Μαλακιά θήκη (gig bag), αν δεν συμπεριλαμβάνεται με την κιθάρα.

    Προαιρετικά μπορούμε να πάρουμε και εφέ (stomp boxes ή rack effects) όπως overdrive, distortion, cry baby, booster, compressor, delay, chorus, flanger,  tremolo, reverb κλπ κλπ.

    Επίσης προαιρετικά:

    - Ακουστικά (headphones) αν φυσικά ο ενισχυτής μας έχει έξοδο ακουστικών (τα mixers, οι κάρτες ήχου, οι πεταλιέρες κλπ, έχουν έξοδο), για να μελετάμε αθόρυβα και όποια ώρα θέλουμε χωρίς να ενοχλούμε – καλό να είναι flat και όχι hi-fi, για να μην επεμβαίνει/ωραιοποιεί τον πραγματικό ήχο.

    - Θήκη για πένες (pickholder) κολλάει συνήθως πίσω από το την κεφαλή (headstock) της κιθάρας.

    - Μανιβέλα (Stringwinder) για γρήγορο πέρασμα χορδών

    - Ασφάλειες ζώνης (Strap locks) για κλείδωμα, ασφάλεια να μη πέσει από τη ζώνη η κιθάρα.

    Βασικός εξοπλισμός για ακουστική κιθάρα

    1. Ακουστική κιθάρα φυσικά. (acoustic guitar)

    2. Πένες (guitar pick) διαφόρων διαμετρημάτων (thin-medium).

    3. Χρωματικό κουρδιστήρι (chromatic tuner).

    4. Ένα σετ χορδών (guitar strings).  Καλό να έχουμε πάντα ένα σετ αναπληρωματικό, σε περίπτωση που σπάσει κάποια χορδή, οπότε την αντικαθιστούμε και αναπληρώνουμε το σετ άλλη μέρα.

    5. Μαλακιά θήκη (gig bag), αν δεν συμπεριλαμβάνεται με την κιθάρα.

    6. Πανί και υγρό καθαρισμού του σώματος. (guitar polish kit)

    7. Λάδι (fretboard lemon oil) για λίπανση ταστιέρας. (καθε 6μηνες)

    Προαιρετικά:

    - Θήκη για πένες (pickholder) κολλάει συνήθως πίσω από το την κεφαλή της κιθάρας (headstock).

    - Μανιβέλα (Stringwinder) για γρήγορο πέρασμα χορδών

    - Ζώνη (guitar strap)

    - Βάση ακουστικής κιθάρας (guitar stand).

    Αν θέλουμε να παίξουμε και σε μεγάλους χώρους, όπου δεν αρκεί η ένταση του ηχείου της ακουστικής κιθάρας, θα χρειαστεί είτε να πάρουμε ηλεκτροακουστική κιθάρα (acoustic-electric guitar) εξ αρχής αντί για σκέτη ακουστική, είτε και να μετατρέψουμε εμείς την ακουστική σε ηλεκτροακουστική, τοποθετώντας κάποιο από τα διαθέσιμα συστήματα λήψης ήχου (όπως piezo, μαγνήτη –pickup-, μικρόφωνο κλπ, είτε συνδυασμούς αυτών) και ενός μέσου ενίσχυσης όπως και με τις ηλεκτρικές κιθάρες, απλά εξειδικευμένου για ακουστικές κιθάρες, πχ είτε acoustic guitar amp, είτε ξεχωριστού προενισχυτή (acoustic guitar pre-amp) και για ηχείο κάποιο κατάλληλο για το χώρο αυτοενισχυόμενο μεγάφωνο (active monitor) κλπ. 

    Αν θέλουμε μπορούμε αντί για προενισχυτή να χρησιμοποιήσουμε mixing desk, συνήθως με σύνδεση μέσω D.I. box ή και με συνδυασμό προενισχυτή και mixing desk κλπ

    Υπάρχουν  διάφοροι τρόποι.

    Οι πιο απλοί τρόποι είναι να πάρουμε εξ αρχής ηλεκτρο-ακουστική κιθάρα και να τη συνδέσουμε είτε σε acoustic guitar amp (όλα σε ένα), είτε/και σε mixing desk (μείκτη) και ηχεία, για να έχουμε δυνατότητα να ακουγόμαστε σε όλο το χώρο, αφού ο ενισχυτής (acoustic guitar amp) συνήθως φτάνει μόνο για μικρούς χώρους ή για να ακούμε μόνο εμείς (monitoring) όταν παίζουμε σε μεγάλους χώρους.

    Επίσης προαιρετικά μπορούμε, αν δεν έχει ήδη ο ενισχυτής ή το mixer,  να αγοράσουμε και εφέ (stomp boxes ή rack effects) όπως βασικά reverb, αλλά και compressor, delay, chorus, flanger,  tremolo, κλπ.
    Ωστόσο υπάρχουν acoustic guitar amp και pre-amp με ενσωματωμένα και effects.


    * Προενίσχυση είναι το στάδιο όπου διαμορφώνουμε τη χροιά του ήχου. (gain-bass-middle-treble κλπ)

    ** Τελική ενίσχυση είναι το στάδιο όπου ενισχύεται, αποκτά ένταση, ο  διαμορφωμένος πια ήχος.


    Tags
    Μουσικά Όργανα:ακουστική κιθάρακιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε