Οι κιθάρες Slide έχουν συνήθως standard κούρδισμα και το slide στο μικρό δακτυλάκι ώστε με τα άλλα τρία δάχτυλα να πιάνουμε με ευκολία τα ακόρντα.
Να διευκρινίσω πως δεν παίζω, απλά προσπαθώ να μάθω κιθάρα Slide, αλλά παίζω (ακόμα μαθαίνω) χαβάγια όπως περιγράφω στο άρθρο μου "Μετατρέψτε τη σκευρωμένη κιθάρα σε χαβάγια", εδώ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4186
Τα παρακάτω είναι από τις σημειώσεις μου που πιστεύω θα βοηθήσουν όποιον προσπαθήσει να μάθει κιθάρα Slide.
Ο όρος Slide αναφέρεται στην ολίσθηση που κάνει το κυλινδράκι ή ολισθητήρας -λέγεται και "tone bar"- στις χορδές και αλλάζει τον τόνο αντί με πάτημα με τα δάκτυλα στα τάστα.
Η διαφορά της slide κιθάρας από τη χαβάγια είναι:
Όταν η slide κιθάρα δεν είναι αγορασμένη από το εργοστάσιο αλλά θέλουμε να μετατρέψουμε μια ακουστική κιθάρα σε slide κιθάρα, απαιτείται προσθήκη ζυγού (nut) και πιθανώς και καβαλάρη (saddle) για πιο λαμπερό ήχο. Δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ανοιχτά κουρδίσματα και τότε απαιτείται λίγο ανύψωμα των χορδών, που στην μεν ηλεκτρική είναι εύκολο, στην δε ακουστική θα πρέπει να εγκαταστήσεις το ίδιο εξάρτημα (extension nut) ή έστω πιο λεπτό απ’ αυτό της χαβάγιας.
Τότε καλό είναι και η διατομή των χορδών να είναι τέτοια, ώστε κατά το σετάρισμα, στα πρώτα τάστα οι χορδές να μην είναι ψηλά ώστε να παίζονται με ευκολία και τα ακόρντα και να μην έχουμε fret buzzing (βόμβο από το άγγισμα του tone bar στα τάστα). Όσο δε ανεβαίνουμε το μπράτσο οι χορδές προοδευτικά να είναι ψηλότερα.
Άρα αν θέλουμε να μάθουμε slide κιθάρα, να αγοράσουμε μια κιθάρα και να την χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σαν slide κιθάρα.
Θέλοντας λοιπόν να μάθουμε slide κιθάρα πρέπει να ξέρουμε ότι στην ουσία πλέον σε μερικά σημεία θα παίζουμε σαν άταστη κιθάρα. Οπότε με το tone bar (γυάλινο, ατσάλινο, κεραμικό κλπ) απλώς πατάμε ελαφρά ακριβώς πάνω από το σιδεράκι του τάστου.
Ο ήχος που παίρνουμε εξαρτάται από πολλούς συντελεστές όπως:
Ύψος χορδών, υλικό του tone bar, το αν παίζουμε μια νότα ή πολλές νότες, αν αγγίζουμε ελαφρά ή με πίεση, τη θέση του μαγνήτη, αν το άρπισμα γίνεται με πένα ή με τα δάκτυλα…
H ανύψωση των χορδών εμποδίζει την επαφή του tone bar με το μπράτσο της κιθάρας με αποτέλεσμα ευκολότερο παίξιμο.
Βεβαιωθείτε ότι όταν ανυψωθούν οι χορδές θα πρέπει να ανυψωθεί λίγο και ο μαγνήτης.
Πολλοί, όπως το παρακάτω βιβλίο, προτείνουν το standard κούρδισμα και το tone bar στο μικρό δακτυλάκι ώστε με τα άλλα τρία δάχτυλα να ‘πιάνουμε’ με ευκολία τα ακόρντα. Δείτε το video απ’ την αρχή μέχρι τουλάχιστον το χρόνο 040΄:εδώ
Οι κιθάρες slide μπορεί να έχουν και διαφορετικό κούρδισμα απ’ τις κοινές. Πχ οι χορδές της κουρδίζονται έτσι ώστε ανοιχτές να δίνουν ακόρντα. Αυτό σημαίνει ότι αρπίζοντας όλες μαζί τις χορδές παράγουν πλήρες ακόρντο. Τώρα προκειμένου να παίξετε σόλο slide (ή κανονικά) σε ανοιχτό κούρδισμα, θα πρέπει να μάθετε απ’ την αρχή τις θέσεις που έχουν οι νότες στην ταστιέρα, καθώς και των διαφόρων κουρδισμάτων, ανάλογα με το είδος της μουσικής.
Ένα καλό αξίωμα για να κατανοήσετε το σχηματισμό ακόρντων είναι το εξής:
Όλα τα ματζόρε ακόρντα "πιάνονται" μόνο με ένα δάχτυλο μπαρέ στην ταστιέρα.
Π.χ. σε open G κούρδισμα, όλες οι ανοιχτές χορδές σχηματίζουν ένα ακόρντο G ματζόρε. Αν τώρα ‘πιάσεις’ με το δάκτυλό σου κάθετα το δεύτερο τάστο, παίρνεις ένα Α ακόρντο και πάει λέγοντας.
Υπάρχουν πολλά κουρδίσματα για τα οποία θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Απλώς εδώ να ξέρετε ότι το κούρδισμα που θα επιλέξετε εξαρτάται πολύ απ’ το στυλ της μουσικής που θέλετε να παίξετε. Κυρίως οι κιθάρες slide χρησιμοποιούν για Metal/Rock:
D drop tuning (γνωστό και σαν 'Vastopol')
Για Blues κυρίως χρησιμοποιούνται τα κουρδίσματα Open D και το open G.
Open D tuning
G open tuning (γνωστό και σαν 'Spanish'): Οι συζητήσεις στα ξένα forums αναφέρουν ότι επειδή μ’ αυτό το κούρδισμα ξεσφίγγεις μερικές χορδές και επειδή δεν θα ταλαιπωρήσεις την ταστιέρα, καλόν είναι οι χορδές να έχουν διατομή μεγαλύτερη από 12άρα πχ η Ε καντίνι μέχρι και 15άρα.
Αυτά τα δύο ακόρντα έχουν το πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ανοιχτών:
Μάθημα για Blues στα παρακάτω 2 video
Τα tone bars μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε κιθάρα όπως σε:
Δείτε εδώ κιθαρίστα να παίζει πολλά στυλ μουσικής: (από το χρόνο 1:26 σαν slide κιθάρα και από το χρόνο 3:41 σαν χαβάγια).
Οι χορδές για τις ακουστικές κιθάρες καλόν είναι να είναι μεγαλύτερης διατομής (πχ 12αρες) για πιο γεμάτο ήχο.
Οι κιθαρίστες του είδους προτιμούν περισσότερο Silk & steel (χορδές με επαργύρωση ή επινικέλωση οι οποίες έχουν εσωτερικά ίνες μεταξιού), κυρίως λόγω μειωμένου θορύβου τριβής που γίνεται από το tone bar.
Επίσης πολλοί προτείνουν την χρήση των flatwound χορδών για την ηλεκτρική slide κιθάρα.
9. Μπορείτε να παίζετε με πένα ή με τα δάχτυλα, όπως βολεύει τον καθένα.
10. Περισσότερα videos με slide κιθάρες:
Σημείωση: Οι αγγλικοί όροι δίδονται απλά για να σας βοηθήσουν να κάνετε googling για περισσότερες πληροφορίες.
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#29808 / 29.11.2018, 19:46 / Αναφορά Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Απλά να διορθώσω ότι Vestapol tuning λέγεται το Open D κούρδισμα και όχι το Drop D. Έχω καταφέρει να παίξω slide κιθάρα σε απλή ακουστική χωρίς το extension nut.Απλά χρησιμοποίησα καινούριο εργοστασιακό πλαστικό nut το οποίο και τοποθέτησα χωρίς λιμάρισμα στη θέση του παλιού. Επίσης σε κλασσική κιθάρα με ψηλό action. Οι μελωδίες με στυλ slide μπορούν να παιχτούν και χωρίς το εξάρτημα slide, (μόνο με τα δάχτυλα όπως στο κανόνικο παίξιμο) απλά είναι κάπως επίπονο για τα δάχτυλα και το εφέ δεν είναι αρκετά έντονο. |
#29809 / 29.11.2018, 21:42 Όπως είπα στην εισαγωγή δεν παίζω , απλά παίζω (ακόμα μαθαίνω) χαβάγια και είναι κάτι παρόμοιο. Για να το λες ίσως είναι έτσι αν και η ονοματολογία δεν είναι το τόσο σημαντικό στο άρθρο. Ευχαριστώ για το σχόλιο |