Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους 4 τρόπους μουσικής σημειολογίας στην κιθάρα.
Υπάρχουν 4 τρόποι μουσικής σημειολογίας στην κιθάρα:
Η Πρότυπος σημειολογία διδάσκεται στα μουσικά σχολεία και περιλαμβάνει Μουσική Θεωρία και Αρμονία πχ ενότητες όπως: Διαστήματα, κλίμακες, δρόμους, μετατροπίες, τονική μεταφορά.
Πχ δείτε
Οπωσδήποτε το άρθρο: ‘’Συμβολισμοί νοτών κιθάρας’’ εδώ:
Αλλά αν θέλετε και μουσική Θεωρία και Αρμονία τουλάχιστον βασικές έννοιες τότε και τα άρθρα:
Εδώ: Μετατροπία, τονική μεταφορά και όργανα μεταφοράς
Πολλά περισσότερα εδώ: Άρθρα στο MusicHeaven
Οι παρακάτω άλλοι 3 τρόποι σημειολογίας μουσικής στην κιθάρα, απευθύνονται σε άτομα που δεν ξέρουν θεωρία – αρμονία και θέλουν να μάθουν να παίζουν κιθάρα πρακτικά από τα 1000δες sites με τέτοιες σημειολογικές παρτιτούρες εδώ:
Έτσι στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε μόνο με τους 3 αυτούς μη πρότυπους τρόπους
Άμεση οπτική αναπαράσταση. To tab είναι μια οικεία οπτική απεικόνιση της ταστιέρας σε σύγκριση με την πρότυπη σημειολογία.
Το tablature της ταστιέρας δείχνει τα δάχτυλα, αλλά όχι τον τόνο. Αυτός είναι ένας σοβαρός περιορισμός. Η tab μπορεί να διαβαστεί εύκολα μόνο για ένα συγκεκριμένο όργανο, ενώ η πρότυπη σημειολογία είναι διεθνής!
Δηλαδή οι tabs δεν δείχνουν την αξία των φθογγοσήμων, το ρυθμό, το τέμπο, απλά πρέπει να ξέρετε από μνήμης το τραγούδι ή να το βρείτε στο youtube, αν και πολλά τραγούδια είναι γραμμένα και σε πρότυπη σημειολογία και σε tab ταυτόχρονα.
Είναι επακριβώς ίδια με τα διαγράμματα ταστιέρας απλά δείχνονται ΚΑΘΕΤΩΣ αντί ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ. Ο απλός σκοπός τους είναι να δείχνουν ποιο δάκτυλο παίζει ποια νότα!
Τί σημαίνει ’3 fr’’?
Σημαίνει πως η συγχορδία παίζεται στο 3οτάστο. Το δε τόξο άνωθεν του διαγράμματος σημαίνει ΜΠΑΡΕ (barre συγχορδία, δείτε το αναλυτικό άρθρο μου ‘’Οδηγός για Ακόρντα Μπαρέ (barre)’’ εδώ:
Για κάποια βασικά σύμβολα tab δείτε στο άρθρο μου: ‘’Μπορώ να μάθω κιθάρα μόνος;’’ εδώ:
Στα διαγράμματα συγχορδιών παίζονται μόνο οι χορδές με το γεμάτο κυκλάκι (μηδέν γεμάτο). Αν η χορδή δεν έχει γεμάτο κυκλάκι, δεν παίζουμε τη χορδή! Σε μερικά ακόρντα παίρνει λίγο χρόνο αυτή η εκμάθηση, εξ’ άλλου αν κατά λάθος χτυπήσεις χορδές που δείχνονται με γεμάτο κυκλάκι η συγχορδία θα ακούγεται παράφωνη!
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#29846 / 09.05.2019, 09:23 / Αναφορά Η τελευταία φωτογραφία,κατά λάθος τοποθετήθηκε 2 φορές. Η σωστή σ' αυτή τη θέση είναι η: https://2.bp.blogspot.com/-lhjlc_4vQPM/XNPGOY1CciI/AAAAAAAAKWA/Ggs6UBkN4HsG7MyzrL-clu9Bc2-ckDkawCLcBGAs/s1600/photo%2B5.jpg |