ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Πρώτα βήματα στο πιάνο.

    burnt
    03.09.2008, 10:05

    Παιδιά Καλημέρα! Θα ήθελα αν έχετε βασικές παρτιτούρες για πιάνο, δηλάδή για κάποιον που ξεκινάει να μαθαίνει τώρα να με προμηθεύσετε με κάποιες. Επίσης αν γνωρίζετε κάποιο site που μπορώ να βρω κάποια βασικά πράγματα θα με βοηθούσατε πολύ.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


    oscarpeterson
    05.09.2008, 12:11

    Το πιάνο είναι ένα από τα πιο δύσκολα και απιαιτητικά όργανα.  Θα πρέπει να πας σε ένα ωδείο και να αρχίσεις από την αρχή την μέθοδο εκμάθησης που κάνουν όλοι.  Δεν γίνεται να μάθεις πιάνο, σαν να μαθαίνεις κιθάρα.

     

    Εν πάσει περιπτώση, το πρώτο βιβλίο που κάνουν όλοι είναι το BEYER. Αγόρασέ το και όταν θα κάνεις λίγο περισσότερο από το μισό βιβλίο, θα έχεις ολοκληρώσει το πρώτο έτος.


    deathminor88
    05.09.2008, 14:16

    Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Αν θές να μάθεις πιάνο (ή κιθάρα ή οποιοδήποτε άλλο όργανο) πρέπει να γίνει σωστά, με μέθοδο, διδάσκαλο κλπ.

     

    Το να μάθεις να παίζεις κάποιες συγχορδίες και να λές κάποια τραγουδάκια είναι εύκολο (όπως και στην κιθάρα) αλλά δεν σημαίνει ότι  ξέρεις να παίζεις το εκάστοτε όργανο..


    gregchopin
    05.09.2008, 21:30

    Θα συμφωνήσω και εγώ με εκείνους που μίλησαν πριν απο μένα. Μέθοδος άνευ διδασκάλου στη μουσική δεν υφίσταται διότι το αποτέλεσμα θα είναι αστείο όπως αστείο θα ήταν αν υπήρχε και ίατρική άνευ διδασκάλου. Θα εμπιστευόσουν έναν τέτοιο γιατρό να σου κάνει εγχείρηση;

     Πάντως θα τοποθετήσω εδώ ένα λινκ με πραγματικά ΑΠΕΙΡΟ αριθμό παρτιτούρων εντελώς δωρεάν:

    http://imslp.org/wiki/Category:Composers 

    Οι συνθέτες είναι κατά αλφαβητική σειρά αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις...

    Καλή τύχη.


    k-andriana
    08.09.2008, 01:25

    Καλησπέρα. Ηθελα κ εγω με τη σειρα μου, κατ αρχην να συμφωνησω με τους προλαλησαντες σε οτι αφορα την εκμαθηση του οργανου που επελεξες. Ειναι ολα οσα εχουν ειπωθει πολυ σωστα και σε καμια περιπτωση μη σε πεισει κανεις οτι ειναι ευκολο κ "μαθαινεται" γρηγορα. Οποιος στο πει αυτο, απλα δεν εχει ιδεα. Μιλαμε παντα για κλασσικο πιανο, γιατι ειναι κ μερικοι που το μονο που θελουν ειναι να μαθουν τα ακορντα για να παιζουν κ να τραγουδουν, που κ αυτο δεν ειναι παντα τοσο ευκολο οσο ακουγεται.

    Απο θεμα βιβλιου τωρα. Το Beyer δεν το εχω δουλεψει. Παντα τους αρχαριους τους ξεκινω με τα πρωτα βηματα του Γιαννη κ της Ανθουλας Παπαδοπουλου, που ισως σου φανει αστειο κ πολυ παιδικο, αλλα πιστεψε με, εχει αποτελεσμα και στη συνεχεια δουλευω με John Thompson The First Grade Book (ενα κοκκινο ειναι σε μεγεθος περιπου Α4). Αυτα δουλευω σαν αρχη. Επειτα συνεχιζω με το 2ο τευχος απο τα πρωτα βηματα το οποιο εχει κ αυτο τις δυσκολιες του κ μετα μπαινω στα βαθια με Duvernoy, Μικροκοσμο B.Bartok, Lemoine κ παει λεγοντας.

    Αυτα στη δικη μου διδασκαλια, εχω δει οτι εχουν αποτελεσμα. Αλλοι ξεκινουν με Waterman, που το εχω δει κ δεν μου αρεσει, γιατι δεν εχει την ποικιλια μελωδιων οπως τα πρωτα βηματα και ειπισης, δεν σου βαζει κ τα 2 χερια απο την αρχη.

    Και παλι τονιζω, οτι αυτη ειναι μια μεθοδος, που σε μενα κ στα παιδια μου εχει αποτελεσμα.

    Να το ψαξεις παρα πολυ, να δεις τι μπορεις να κανεις κ να ακουσεις πολλες συμβουλες.

    Ισως καποιος σου προτεινει ενα τροπο που σου ταιριαζει περισσοτερο.

    Οπως κ να χει , ευχομαι καλη αρχη με πολλη υπομονη κ πολλη δουλεια...

    Καλη δυναμη!!!


    chopin17
    08.09.2008, 13:26

    Μια ερώτηση και από 'μένα παιδιά ,

    Η κόρη μου είναι 5 χρονών, θέλω να μάθει πιάνο αλλά ωδείο εδώ κοντά δεν υπάρχει.

    Εγώ ξέρω λίγα πράγματα πάνω στο πιάνο και θα ήθελα να της διδάξω εγώ τα πρώτα βήματα μέχρι κάποια στιγμή να μπορέσει να πάει σε ωδείο. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσατε να μου προτείνετε για αυτή τη δουλειά ??.


    k-andriana
    08.09.2008, 13:42

    Παράθεση:

    Το μέλος chopin17 στις 08-09-2008 στις 13:26 έγραψε...

    Μια ερώτηση και από 'μένα παιδιά ,

    Η κόρη μου είναι 5 χρονών, θέλω να μάθει πιάνο αλλά ωδείο εδώ κοντά δεν υπάρχει.

    Εγώ ξέρω λίγα πράγματα πάνω στο πιάνο και θα ήθελα να της διδάξω εγώ τα πρώτα βήματα μέχρι κάποια στιγμή να μπορέσει να πάει σε ωδείο. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα μπορούσατε να μου προτείνετε για αυτή τη δουλειά ??.



    Καλησπερα. Οπως ανεφερα στο προηγουμενο μηνυμα, τα βιβλια που ξεκινω εγω τουλαχιστον ειναι τα: "Πρώτα Βήματα Στο Πιάνο" του Γιάννη κ της Ανθούλας Παπαδοπούλου. Όταν φτασει περιπου στο κομματι "κουκος" και λιγο πιο μετα, ξεκιναω το "The First Grade Book" του John Thompson. Απο κει κ περα το 2ο τευχος απο πρωτα βηματα κ αναλογως τις δυνατοτητες του παιδιου κ την προοδο του, βαζουμε σιγα σιγα Μικροκοσμο κ διαφορα αλλα βιβλια.

    Παντως οσον αφορα στο θεμα του ωδειου, δεν ειναι απαριτητο το ωδειο να ειναι κοντα. Για να ειναι γραμμενο το παιδι και για να αναγνωριζονται απο την αρχη οι σπουδες του, μπορειτε να φερετε καποιο δασκαλο στο σπιτι για ιδιαιτερο, ο οποιος να ειναι ταυτοχρονα εξωτερικος συνεργατης σε ενα ωδειο, οποτε πληρωνοντας τα δικαιωματα του παιδιου στο ωδειο αυτο κ πληρωνοντας κ το δασκαλο βεβαια, εχετε ταυτοχρονα κ το παιδι γραμμενο στο ωδειο κ μηδεν μετακινηση.

    Οπως κ να χει καλο θα ηταν να το ψαξετε, συμφωνα παντα με τη λυση που σας βολευει. Η δικη μου γνωμη ειναι να μη χαθει ουτε ενας χρονος που το παιδι κανει ιδιαιτερα που δεν φαινονται πουθενα. Αφου μπορειτε να τα εχετε ολα!

    Καλη αρχη ευχομαι κ για οποιες αποριες η βοηθεια, ειμαστε εδω.. Καλη συνεχεια...


    gregchopin
    08.09.2008, 14:53

    Καλησπέρα και από μένα αγαπητέ φίλε chopin17.

    Συγκράτησα στο μήνυμά σου το "θέλω να μάθει πιάνο". Παρ όλο που πρόκειται για ένα 5χρονο παιδί πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ όψιν μας τα "θέλω" του παιδιού και όχι τα δικά μας "θέλω". Καταλαβαίνω βέβαια πολύ καλά πως θα ήθελες να δώσεις στο κοριτσάκι σου μια μουσική καλλιέργεια και αυτό είναι προς τιμήν σου. Δυστυχώς οι γονείς σήμερα δίνουν πολύ λίγο βάρος σε αυτόν τον τομέα έχοντας άλλες προτεραιότητες και χαίρομαι όταν γνωρίζω ανθρώπους που θέλουν να δώσουν περισσότερα στα παιδιά τους από ένα κολυμβητήριο ή μια ξένη γλώσσα αλλά καλό είναι να το ζητήσει από μόνη της διότι μπορεί πάνω στον αρχικό ενθουσιασμό να συμφωνήσει, μετά όμως όταν αρχίσουν και δυσκολεύουν τα πράγματα να μη το θέλει και τόσο πολύ. Ειδικά σε αυτή την ηλικία το να αρχίσει μαθήματα πιάνου είναι μια ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση καθώς τα δακτυλάκια της δεν είναι ακόμα σε τέτοια ανάπτυξη που να την βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για τα ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, (παρ όλο που διδάσκω 19 χρόνια είτε ιδιαίτερα είτε σε ωδείο) μου έχει δείξει η πείρα πως το παιδί που "παίζει στην έδρα του" πρέπει να έχει ιδιαίτερη ωριμότητα στο να καταλάβει πως δεν υπάρχει διαφορά με το ωδείο. Καλό θα ήταν να έκανες έναν κόπο να την γράψεις κατ ευθείαν σε ωδείο και να την πηγαινοφέρνεις ώστε να υιοθετήσει το μουσικό περιβάλλον ενός ωδείου, να γνωρίσει και άλλα παιδιά με τα ίδια ενδιαφέροντα και να της δώσει περισσότερα ακόμα ερεθίσματα απ ότι ένα στεγνό μάθημα μέσα στους ήδη γνωστούς 4 τοίχους του σπιτιού.

    Το καλύτερο επίσης σε αυτή την ηλικία είναι να αρχίσει με το σύστημα Ορφ διότι πέρα από το ψυχοκινητικό μέρος, κοινωνικοποιείται με παιδιά της ίδιας ηλικίας και δημιουργείται ένας σύνδεσμος ανάμεσά τους με άξονα τη μουσική. Μετά από 1-2 χρόνια πιστεύω οτι μόνο του το παιδί θα ζητήσει να μάθει πιάνο και μάλιστα με πραγματική δίψα. 

    Να είσαι καλά και καλή δύναμη.


    -----------------
    Γρηγόρης

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gregchopin στις 08-09-2008 14:55 ]


    MirsiniManou
    08.09.2008, 16:17

    Η εκμαθηση ενος οργανου για να γινει σοβαρα και αποτελεσματικα πραγματοποιειται στα αρμοδια ιδρυματα που ειναι τα ωδεια απο ειδικευμενους καθηγητες

    Στην μουσικη δεν αρκει κανεις να γνωριζει μηχανικα την αλφαβητα της,υπαρχει ενα συνολο πραγματων τεχνικο αισθητικο κι ερμηνευτικο στο οποιο για να μυηθει κανεις χρειαζεται την υπαρξη και την καθοδηγηση του δασκαλου

    Ας μην απαξιωνουμε λοιπον την διαδικασια γιατι μ'αυτο τον τροπο απαξιωνουμε τον στοχο

    Οι μεθοδολογιες,μιας και τεθηκε το ερωτημα,ειναι πολυαριθμες.Μονο ενας σοβαρος καθηγητης μπορει να προτεινει και να χαραξει τη διδακτικη επιλογη και πορεια συμφωνα παντα  με την ιδιοσυστασια και τη δυνατοτητα του σπουδαστη!

    Κατα τη γνωμη μου,ολα τα υπολοιπα ειναι πασαλειματα!!!


    gregchopin
    08.09.2008, 20:12

    Το κακό είναι οτι ορισμένα τέτοια "αρμοδια ιδρύματα" χρειάζονται ίδρυμα...οποτε καλό είναι να το ψάξει κανείς σε ποιο "ίδρυμα" να πάει για να γράψει το παιδί του για να μη χρειάζεται το παιδί και οι γονείς μετά ίδρυμα...


    MirsiniManou
    21.09.2008, 14:25

    Δεν διαφωνω με την αναξιοπιστια ορισμενων ωδειων εξαλλου αδιαβαθμιστη ειναι η μουσικη παιδεια στην Ελλαδα.Εννοειται πως πρεπει κανεις να κανει καποια ερευνα,το θεμα ειναι σε ποιο κριτηριο θα βασιστει για να κανει τη συγκεκριμενη επιλογη!Στο τι ακουγεται δεξια αριστερα??

    Ουτως η αλλως ακομα και με μια αμφισβητουμενη εκπαιδευση,η Ελλαδα εξακουλουθει να παραγει τοσο καλους οσο και κακους μουσικους.Απο τη στιγμη που δεν υπαρχει κρατικη φερεγγυοτητα, σε αντιθεση με διαφορες χωρες του εξωτερικου,ο καθενας ειναι υποψιασμενος οτι μπορει να πεσει σε λογης ..συμπληγαδες ειτε ωδειακου ειτε εξω-ωδειακου τυπου μεχρι να βρει ενα ..μονοπατι πιο αξιοπιστο!

    Καλο ειναι λοιπον να φροντιζουμε εμεις οι ιδιοι οι καθηγητες να αποδεικνυουμε οτι ειμαστε αξιοπιστοι στη δουλεια μας εφοσον η επισημη εξουσια αδιαφορει ή σκοπιμως συντηρει ενα προβληματικο νομικο πλαισιο για τις τεχνες στην Ελλαδα


    oscarpeterson
    21.09.2008, 14:41

    Για να προσθέσω και στον προλαλήσαντα, είναι θέμα καθηγητή και όχι ωδείου. Υπάρχουν πολύ καλά ωδεία που πιθανόν να έχουν 1 - 2 (ή και περισσότερους) μάπα καθηγητές και πολύ χάλια ωδεία που πιθανόν να έχουν 1-2 καλούς καθηγητές.

    Και κάτι τελευταίο. Ένας καλός καθηγητής μουσικής δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα και καλός μουσικός. κατά τη γνώμη μου πάντα.


    gregchopin
    21.09.2008, 20:31

    Νομίζω πως έχουμε συνηθίσει να γκρινιάζουμε και να ρίχνουμε το φταίξιμο σε οτιδήποτε άλλο (φταίει το κράτος, το υπουργείο, οι άλλοι που έχουν πάντα καλύτερο μέσο από εμάς, κλπ κλπ.. ) εκτός από τον εαυτό μας. Το κράτος όμως δεν είναι μια περίεργη και παράλλογη μηχανή, το κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν μέχρι τώρα τα πτυχία των ωδείων είναι αδιαβάθμιτα αν υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές πάλι εμείς φταίμε.

    Η επιλογή ενός ανθρώπου που θα διδάξει το παιδί μας δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Πρέπει να είναι όμως δύο πράγματα :

    1ον παιδαγωγός και 2ον μουσικός!

    Δεν μπορώ άλλο να ακούω για κάποιους που μπορούν να διδάξουν μουσική αλλά οι ίδιοι δεν είναι! Μα είναι αυτό δυνατόν; μου θυμίζει την παροιμία "όποιος δεν μπορεί να το κάνει,το διδάσκει!" και ένα σοβαρό ωδείο δεν μπορεί να προσλαμβάνει κακούς καθηγητές ακριβώς όπως μια επιχείρηση δεν θα έπαιρνε άσχετο προσωπικό. Τα ωδεία είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα συμφέρει να έχουν καλό έμψυχο υλικό διότι αυτό ακριβώς "πουλάνε". Μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις δε λέω, αλλά δεν είναι ο κανόνας αυτός.

    Με ποιό τρόπο αγοράζετε φαγητό για το παιδί σας; από όπου να ναι; το ψάχνετε ασφαλώς πρώτα,έτσι είστε υποχρεωμένοι ως γονείς να το ψάξετε πρώτα και στην πνευματική τροφή. Σίγουρα όταν σας λένε φίλοι ή συγγενείς σας για κάποιον καθηγητή πιάνου οτι είναι καλός, δεν είναι τυχαίο. Μπορείτε λοιπόν να το γράψετε εκεί, είναι τόσο απλό. Εμένα προσωπικά έχει τύχει να μου ζητήσουν βιογραφικό και ότι πτυχίο και δίπλωμα έχω πάρει για να κάνω στο παιδί τους ιδιαίτερο μάθημα πιάνου στο σπίτι τους! Σε αυτούς τους γονείς έδωσα το χέρι και τους συγχάρηκα για τον τρόπο που σκέφτονται.


    nikhaque99
    22.08.2010, 00:34

    Εγω ψαχνω σε site τα ΠΟΛΥ βασικα και μετα σκοπευω να παω σε ωδειο.

    Το προβλημα ειναι οτι βρησκω αγγλικα μαθηματα και οι νοτες ειναι a,b,c,gκτλ...

    Εσεις που βρισκετε ελληνικα site,δεν μπορειτε να βαλετε τουλαχιστον ΕΝΑ;

    (συγγνωμη για τα ορθογραφικα...{#emotions_dlg.biggrin})


    tzatziki
    03.05.2011, 01:01

    Παράθεση:

    Το μέλος k-andriana στις 08-09-2008 στις 01:25 έγραψε...

    Καλησπέρα. Ηθελα κ εγω με τη σειρα μου, κατ αρχην να συμφωνησω με τους προλαλησαντες σε οτι αφορα την εκμαθηση του οργανου που επελεξες. Ειναι ολα οσα εχουν ειπωθει πολυ σωστα και σε καμια περιπτωση μη σε πεισει κανεις οτι ειναι ευκολο κ "μαθαινεται" γρηγορα. Οποιος στο πει αυτο, απλα δεν εχει ιδεα. Μιλαμε παντα για κλασσικο πιανο, γιατι ειναι κ μερικοι που το μονο που θελουν ειναι να μαθουν τα ακορντα για να παιζουν κ να τραγουδουν, που κ αυτο δεν ειναι παντα τοσο ευκολο οσο ακουγεται.

    Απο θεμα βιβλιου τωρα. Το Beyer δεν το εχω δουλεψει. Παντα τους αρχαριους τους ξεκινω με τα πρωτα βηματα του Γιαννη κ της Ανθουλας Παπαδοπουλου, που ισως σου φανει αστειο κ πολυ παιδικο, αλλα πιστεψε με, εχει αποτελεσμα και στη συνεχεια δουλευω με John Thompson The First Grade Book (ενα κοκκινο ειναι σε μεγεθος περιπου Α4). Αυτα δουλευω σαν αρχη. Επειτα συνεχιζω με το 2ο τευχος απο τα πρωτα βηματα το οποιο εχει κ αυτο τις δυσκολιες του κ μετα μπαινω στα βαθια με Duvernoy, Μικροκοσμο B.Bartok, Lemoine κ παει λεγοντας.

    Αυτα στη δικη μου διδασκαλια, εχω δει οτι εχουν αποτελεσμα. Αλλοι ξεκινουν με Waterman, που το εχω δει κ δεν μου αρεσει, γιατι δεν εχει την ποικιλια μελωδιων οπως τα πρωτα βηματα και ειπισης, δεν σου βαζει κ τα 2 χερια απο την αρχη.

    Και παλι τονιζω, οτι αυτη ειναι μια μεθοδος, που σε μενα κ στα παιδια μου εχει αποτελεσμα.

    Να το ψαξεις παρα πολυ, να δεις τι μπορεις να κανεις κ να ακουσεις πολλες συμβουλες.

    Ισως καποιος σου προτεινει ενα τροπο που σου ταιριαζει περισσοτερο.

    Οπως κ να χει , ευχομαι καλη αρχη με πολλη υπομονη κ πολλη δουλεια...

    Καλη δυναμη!!!

     

    Καλησπερα, Ανδριανα! Θα ηθελα να σε ρωτησω μεχρι ποιο επιπεδο φτανουν τα πρωτα βηματα στο πιανο. Οταν δηλαδη καποιος τελειωσει το τριτο τευχος, σε ποιο επιπεδο βρισκεται? Ρωταω, γιατι εκανα πιανο σαν παιδι, τωρα παιζω βιολι, αλλα αποφασισα να προσπαθησω να ξεσκονισω λιγο τισ γνωσεις μου στο πιανο... Η πρωτη επαφη ηταν αποκαρδιωτικη... Συνειδητοποιησα οτι μπορω να παιξω με ευκολια μεχρι το 3ο τευχος απο τα πρωτα βηματα, και καποιες σπουδες απο το Czerny..