ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Δημοκρατία ή δικτατορία...?

    fotis70
    20.01.2009, 10:09

    Σε αυτό το τέλμα θα πέφτει κάθε αντίδραση του κόσμου όσο αυτός αντιδρά με αυτόν τον τρόπο! Γιατί δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ότι αντιδρούν την λάθος στιγμή, με λάθος τρόπο, ακολουθώντας λάθος κατευθύνσεις από λάθος ανθρώπους οι οποίοι η δουλειά τους είναι αυτή!

    Όταν φουσκώνει μια κοινωνική αντίδραση να την ξεφουσκώνουν με ανώδυνο – για τα αφεντικά τους – τρόπο!

    Τα πιο εύκολα θύματα σε αυτήν την περίπτωση είναι τα παιδιά! Λόγω έλλειψης πείρας και συναίσθησης του τι κάνουν προβαίνουν σε κινητοποιήσεις χωρίς περιεχόμενο, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς οράματα και αξίες, με έντονο το στοιχείο του χαβαλέ και έτσι όλα ξεφουσκώνουν!

    Εύκολα στήνεται το σκηνικό!

    Μια δραματική παρουσίαση των γεγονότων από τα κανάλια, μερικές δηλώσεις γνωστών πολιτικάντηδων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών περί αγωνιζόμενης νεολαίας και να στήθηκε το νέο «πολυτεχνείο»!

    Επί έναν μήνα όλοι ασχολούνταν μόνο με αυτό. Άλλα θέματα δεν υπήρχαν! Πίσω από αυτό τι γινόταν δεν το συζητάμε! Ξεχάστηκαν και τα Βατοπαίδια και όλα όπως θα ξεχαστούν και τα επεισόδια της «Αλεξιάδας» και όλοι ξαναγυρνάμε στην καθημερινότητα εκτονωμένοι αλλά και προβληματισμένοι για το αύριο γιατί τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει ελπίδα!

    Αυτό που ήθελαν αυτοί που δημιούργησαν όλο αυτό το σκηνικό το πέτυχαν! Να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Και όταν λέω αυτοί που το δημιούργησαν μην νομίζεται μόνο η κυβέρνηση! ΚΑΙ η κυβέρνηση!

    Οι αγώνες δεν κερδίζονται ούτε με τρομοκρατία, ούτε με ωραία λόγια και εκ του ασφαλούς όπως κάνουν μερικοί «δήθεν».

    Χρειάζεται γνώση, γνώση και γνώση! Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους, και δεν χρειάζονται ψευτοκαθοδηγητές. Απλά, γνώση με κλειστά σχολεία δεν μπορεί να γίνει! 

    Για μένα ελπίδα υπάρχει! Απλά αντί για αυτήν, αυτό που παίρνουμε κάθε φορά είναι μια γερή δόση βλακείας!   


    Hastaroth
    20.01.2009, 19:27

    Ωραίο το θεματάκι,άς κάνω κι'εγώ μερικές επισημάνσεις,πρίν φύγω γιά πρόβα:

    1.Σαφώς προτιμώτερη η δημοκρατία από την δικτατορία.Οσο γι'αυτούς που ισχυρίζονται οτι "επί χούντας ήμασταν καλά" θά τούς υπενθυμίσω οτι και η "πεφωτισμένη δεσποτεία" που ήτο τής μόδας στην Ευρώπη τού 19ου αιώνος καλή ήταν από υλικής απόψεως,"όλα διά τόν λαόν καί ουδέν διά τού λαού" οπότε ο λαός δέν πεινούσε μέν αλλά καί δέν μιλούσε δέ σέ περίπτωση που καιγόταν κανένα από τά λαμπάκια τού πεφωτισμένου δεσπότη,μέ αποοτέλεσμα ούτος να κάνη "στραβές".Καί δέν μιλούσε διότι δέν εδικαιούτο "διά να ομιλή",όπως θά έλεγε και ένας εκλιπών πολιτικός.Οπότε ο πεφωτισμένος μπορούσε να κάνη καί μερικά μή πεφωτισμένα πράγματα,βέβαιος οτι ο λαός "του" δέν επρόκειτο ποτέ να τόν "απολύση"....

    Βέβαια,υπάρχει γι'αυτούς τό "ελαφρυντικό" οτι ώς νέοι είχαν βιώσει εποχές μεγάλων αναστατώσεων-Β'Παγκόσμιος,εμφύλιος,πολιτική αστάθεια τής πρώτης πενταετίας τών '60s αλλά καί γιά πιό παλιούς οι Βαλκανικοί πόλεμοι,Μικρασιατική καταστροφή (καί γιά τους..αιωνόβιους,ο Α' Παγκόσμιος),οπότε η χούντα ήταν γι'αυτούς μιά περίοδος σχετικής ηρεμίας (καί οικονομικής σταθερότητας).Ετσι τώρα που βλέπουν πάλι διάφορες αναστατώσεις καί έντονα γεγονότα,αναπολούν αυτό τό "διάλειμμα" ηρεμίας...     

    2.Η δημοκρατία όμως δέν έχει μόνο δικαιώματα γιά τους πολίτες-έχει και υποχρεώσεις.Η βασικώτερη δέ από αυτές είναι ο σεβασμός τών δικαιωμάτων τών συμπολιτών μας.Ωστόσο,πόσο σεβασμό στά δικαιώματα τών συμπολιτών τους δείχνει η άποψη κάποιων οτι όταν σέ μιά πορεία διαμαρτυρίας γίνονται επεισόδια που έχουν σάν αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών,είναι μικροπρέπεια να στηλιτεύουμε τά επεισόδια αυτά,μπροστά στό γεγονός οτι μέ την πορεία διαμαρτυρίας έγινε μιά αντίδραση τού κόσμου εναντίον μιάς κρατικής αυθαιρεσίας;    

    3.Κάθε φορά που η όποια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο που δυσαρεστεί κάποιες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες,βγαίνουν στά κανάλια οι εκπρόσωποί τους και λένε "εμείς θά καταργήσουμε τον νόμο στην πράξη".Δέν είδα όμως κανέναν εδώ μέσα να το επισημαίνη αυτό καί να μάς/τούς υπενθυμίζη οτι οι νόμοι ψηφίζονται και καταργούνται από την Βουλή καί όχι από τά πεζοδρόμια.

    4.Τό σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο τού εργάτη" εκπορεύεται από γνωστό κόμμα,που επαίρεται οτι ανήκει στίς "δημοκρατικές δυνάμεις".Οι -αρκετοί- οπαδοί του προφανώς δέν (θέλουν να) γνωρίζουν οτι σέ μιά δημοκρατία,νόμος είναι αυτό που ψηφίζεται από την Βουλή και εκφράζει την θέληση τής πλειοψηφίας καί όχι το αυθαιρέτως οριζόμενο "δίκιο" κάποιου μεμονωμένου επαγγελματικού κλάδου ή κοινωνικής ομάδας.Ούτε αυτό όμως είδα νά το επισημαίνη κανείς εδώ μέσα καί να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα μέ τέτοιες αντιδημοκρατικές απόψεις νά θεωρήται δημοκρατικό.

    Αυτά πρός το παρόν.Αν αντέχω μετά την πρόβα,μπορεί να θυμηθώ κι'άλλα...


    IxNiLaTiS
    21.01.2009, 21:43

    Δημοκρατία είναι η χούντα της πλειοψηφίας, όπου οι 51 καταπιέζουν τους 49.

    Συχνά "ούκ εν τω πολλώ το εύ" οπότε οι 80 ηλίθιοι καταπιέζουν τους 20 λογικούς.

     

    Για αυτό και σήμερα, ο άλλοτε πολιτικός άνδρας του ήθους και της λογικής, έχει καταλήξει καλλιτέχνης της εξαπάτησης των κοντόφθαλμων ηλιθίων  ώστε να αποσπάσει την ψήφο τους.

     

    Για να καταλάβεις τι σου λέω, αν ο πολιτικός πρέπει να κάνει κάτι με το οποίο θα βάλει τις βάσεις για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον, αλλά αυτό θα κοστίσει σήμερα κάτι λίγο που ο ηλίθιος ψηφοφόρος δεν θα το καταλάβει, τότε η ενέργεια αυτή απορρίπτεται λόγω "πολιτικού κόστους"

     

    Για αυτό και σήμερα δεν υπάρχουν βάσεις για τίποτα.

    Αυτό είναι το μείον της Δημοκρατίας. {#emotions_dlg.sad}


    fotis70
    21.01.2009, 23:39

    Παράθεση:

    Το μέλος IxNiLaTiS στις 21-01-2009 στις 21:43 έγραψε...

    Δημοκρατία είναι η χούντα της πλειοψηφίας, όπου οι 51 καταπιέζουν τους 49.

    Συχνά "ούκ εν τω πολλώ το εύ" οπότε οι 80 ηλίθιοι καταπιέζουν τους 20 λογικούς.

     

    Για αυτό και σήμερα, ο άλλοτε πολιτικός άνδρας του ήθους και της λογικής, έχει καταλήξει καλλιτέχνης της εξαπάτησης των κοντόφθαλμων ηλιθίων  ώστε να αποσπάσει την ψήφο τους.

     

    Για να καταλάβεις τι σου λέω, αν ο πολιτικός πρέπει να κάνει κάτι με το οποίο θα βάλει τις βάσεις για ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον, αλλά αυτό θα κοστίσει σήμερα κάτι λίγο που ο ηλίθιος ψηφοφόρος δεν θα το καταλάβει, τότε η ενέργεια αυτή απορρίπτεται λόγω "πολιτικού κόστους"

     

    Για αυτό και σήμερα δεν υπάρχουν βάσεις για τίποτα.

    Αυτό είναι το μείον της Δημοκρατίας. {#emotions_dlg.sad}



    Μπορείς να κάνεις "ψιλοκομένο" το σύστημα διακυβέρνησης που εννοείς γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως θα γίνει;

    ποιός θα έχει τον 'ελεγχο και με ποιά κριτήρια; τι προτείνεις;   


    GoreVBellyIolence
    22.01.2009, 12:57
    αυτο φιλε ιχνηλατη δεν ειναι δημοκρατια...ειναι η δημοκρατια που σου πουλανε απλοχερα και συ την ρουφας ολη επισης απλοχερα.ο καθε πολιτικος κανει τη δουλεια του..ΓΙΑΤΙ αρνειστε να το καταλαβετε ολοι σε αυτο το καταραμενο σαιτ??????
    GoreVBellyIolence
    22.01.2009, 13:00

    επισης δεν καταπιεζουν κανενα...σε οπιον δεν του αρεσει και δεν αντεχει.. πουλο..ειναι πολυ απλο ρε μαστορα.προφανωσ θα προτιμουσες καμια χουντα?εισαι απο τα ζωακια που λενε οτι επι χουντας ηταν ωρεα?και οτι φτιαξανε ποσους δρομους και τις λοιπες παπαριες?


    IxNiLaTiS
    22.01.2009, 21:50

    Παράθεση:

    Το μέλος fotis70 στις 21-01-2009 στις 23:39 έγραψε...

    Μπορείς να κάνεις "ψιλοκομένο" το σύστημα διακυβέρνησης που εννοείς γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πως θα γίνει;

    ποιός θα έχει τον 'ελεγχο και με ποιά κριτήρια; τι προτείνεις;  

     

    Κατ’αχρήν να διευκρινίσω ότι θεωρητικά το αρεστό σε εμένα πολίτευμα

    είναι η Αριστοκρατία με την έννοια των Αρίστων στον βίο και όχι στην καταγωγή.

     

    Αλλά για να σου το εξηγήσω απαιτούνται πολλοί μήνες πληκτρολόγησης. Επειδή όμως το πολίτευμα καθορίζεται από τους νόμους του κράτους και αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον, καλό είναι να κοιτάξουμε τι φταίει σε ετούτο που ήδη έχουμε, και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε. Πώς μπορούμε να κάνουμε την δημοκρατία να είναι αυτό που λέει η λέξη.

    Πρόσεξε, το πολίτευμά μας τώρα, δεν είναι Δημοκρατία αλλά "Κοινοβουλευτική Δημοκρατία".

    Δημοκρατία = Δήμος + Κράτος, δηλαδή ο Δήμος είναι κραταιός (δυνατός). Στην δημοκρατία την δύναμη – εξουσία έχει ο Δήμος – Δημότες πολίτες.

    Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία οι δημότες ψηφίζουν "αντιπροσώπους" βουλευτές οι οποίοι βούλονται για τους ψηφοφόρους τους. (άσε εμένα να σκέπτομαι για σένα, μην κουραστείς από την πολλή σκέψη)

    Αυτοί λοιπόν οι βουλευτές αποτελούν το "κοινοβούλιο" …

    Πού είναι το κακό ρε ιχνηλάτη; θα μου πεις. Το κακό είναι ότι άπαξ και τους ψήφισες, θεωρείται πως για ότι κάνουν έχουν την Λαϊκή Εντολή.

    Παράδειγμα: Όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ μας το είχαν πει προεκλογικά;

    Όταν μας έβαλαν στο Ευρώ και κατάργησαν την δραχμή, μας το είχαν πει προεκλογικά;

    Όταν γέμισαν την Ελλάδα με αλλοδαπούς, μας το είχαν πει προεκλογικά;

    Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όταν αυτοί οι 300 αντιπροσωπεύουν τον λαό, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι η γνώμη του και τον έχουν γραμμένο … να γιατί βρισκόμαστε εδώ. Και όταν αυτοί οι 300 εξαρτώνται από το κεφάλαιο … τι περιμένεις;

    Αυτό που θα έπρεπε να γινόταν σε πρώτη φάση είναι να απαγορευτούν οι προεκλογικές εκστρατείες και δαπάνες.

    Μα γιατί θα μου πεις. Διότι ένας πολιτικός ή μια παράταξη, χρειάζεται τεράστια ποσά για την προεκλογική εκστρατεία που δεν τα έχει. Από κάπου πρέπει να τα πάρει. Από πού λοιπόν; Μα από αυτούς που έχουν φυσικά.

    Παράδειγμα: όταν ακόμα είχαμε την δραχμούλα μας, η ενοικίαση ενός καταστήματος στην Ομόνοια για 2 μήνες με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό κέντρο γνωστού πολιτικού, κόστισε 80.000.000 δρχ. Τόσα χρήματα πού θα βρεθούν; Φυσικά κάποιος επιχειρηματίας τα έδωσε ως "ενίσχυση".Wink
    Όταν όμως ο πολιτικός αυτός θα γίνει υπουργός, είναι λογικό ότι δεν θα αρνηθεί κάποιες "χάρες" στον επιχειρηματία. {#emotions_dlg.whistling}

    Αυτή λοιπόν είναι η δημοκρατία σήμερα.

    Αν όμως η μόνη προεκλογική εκστρατεία που επιτρεπόταν ήταν ένα δεκάλεπτο ομιλίας από το κρατικό κανάλι τηλεόρασης και μία ιστοσελίδα για το κάθε κόμμα ή πολιτικό, τότε οι πολιτικοί δεν θα αντιμετώπιζαν τέτοια έξοδα και δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πουλάνε την ψυχή τους και την Ελλάδα στους κεφαλαιούχους, και θα έπρατταν αυτό που έπρεπε, δίχως να δέχονται τέτοιες πιέσεις.

    Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για την εξυγίανση του πολιτεύματος.

    Το δεύτερο βήμα είναι η κατάργηση των κομματικών παρατάξεων.

    Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε πράσινο ούτε σκατουλί. {#emotions_dlg.yes}

    Ο κάθε τόπος θα έβγαζε τον βουλευτή του (και μάλιστα δίχως αυτός να βάζει υποψηφιότητα) ο οποίος θα είχε υποχρεωτική 4χρονη θητεία, και δεν θα επανερχόταν ποτέ πια. Μα γιατί ρε ιχνηλάτη να μην επανέρθει; Γιατί αν θέλει να επανέλθει τότε δεν θα κάνει αυτό που πρέπει για το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας του, αλλά θα κάνει ότι νομίζει πως θα αρέσει στους βλάκες ώστε να τον ξαναψηφίσουν( ρουσφέτια κλπ)

    Εκεί αρχίζει πάλι η γνωστή σήψη.

    Συμφωνείς μέχρι εδώ;
    -----------------
    www.myspace.com/ixnilatis

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : IxNiLaTiS στις 22-01-2009 21:55 ]


    fotis70
    23.01.2009, 09:30

    Στους βασικούς άξονες που κινείσαι, συμφωνώ!

    Στο πρακτικό όμως μέρος έχω ενστάσεις! Π.χ. Αν ένας βουλευτής εκλέγεται μόνο μία φορά γιατί να μην κάνει την «μπάζα του» αυτήν την μία και μοναδική φορά, αφού δεν θα έχει άλλη ευκαιρία; Θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει μεγάλο έργο, γιατί να μην ξανά εκλεγεί;  Είναι θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού και όχι του νόμου!

    Πιστεύω ότι στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος θα μπορούσαμε να έχουμε πιο πετυχημένο σύστημα διακυβέρνησης!

    Συμφωνώ με την λογική της Αριστοκρατίας.

    Πως το φαντάζομαι εγώ!

    Σε πρώτη φάση απλή αναλογική για να κυβερνάει πραγματικά το 51%.

    Δικαίωμα εκλογής σε ανθρώπους οι οποίοι:

    Α) είναι Έλληνες πολίτες

    Β) έχουν υπηρετήσει την θητεία τους στον στρατό!

    Γ) δεν έχουν καταδικαστεί ποτέ και για κανένα αδίκημα.

    Δ) έχουν εργασθεί στην ζωή τους για μια πενταετία ( άρα είναι φορολογούμενοι ).

    Ε) να ελέγχονται τα οικονομικά τους και των στενών συγγενών τους πριν και μετά την θητεία τους στο κοινοβούλιο  με περιθώριο μιας ποσοστιαίας μεταβολής!

    ΣΤ) κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας - γιατί δεν έχει κανένα νόημα – και σε περίπτωση παραπτωμάτων αυστηρότερες ποινές από τους απλούς πολίτες!

    Θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι η ασυλία είναι για να τους προστατεύει από διώξεις για το πιστεύω τους. Απάντηση: αν καταλυθεί το δημοκρατικό πολίτευμα για κάποιο λόγο δεν νομίζω ότι η ασυλία μπορεί να βάλει φρένο σε αυτό!

    Ζ) Καμία χρηματοδότηση στα κόμματα γιατί αυτό δεν δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους!  

    Η) ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ένα ανώτατο δικαστικό όργανο ελέγχου της εξουσίας για τυχόν παρεκτροπές της!

    Θ) Δικαίωμα προσβολής μια απόφασης ή ενός νόμου της κυβέρνησης  από οποιονδήποτε πολίτη σε αυτό  το δικαστήριο όταν αυτή η απόφαση / νόμος δεν ήταν στις προεκλογικές της εξαγγελίες και αφορά το σύνολο των πολιτών της χώρας (εθνικά θέματα, παιδεία, υγεία κ.α) αυτό θα ενεργοποιεί αυτόματα την διαδικασία δημοψηφισμάτων για τα σοβαρά θέματα.

    Και τέλος αυστηρότατες ποινές στους επίορκους λειτουργούς γενικά και τήρηση των νόμων από όλους χωρίς εξαιρέσεις!

    Όταν ένας κατηγορεί τον άλλο για κλέφτη να μπορεί να το αποδείξει διαφορετικά να έχει συνέπειες γιατί έχει χαθεί το νόημα της καταγγελίας στον πολιτικό βίο. Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε όταν ακούμε καταγγελίες! Είναι αλήθεια ή αντιπολιτευτική πολιτική;

    Απλά πράγματα χωρίς κοσμογονικές αλλαγές!


    fotis70
    23.01.2009, 10:03

    Να συμπληρώσω για τις υποχρεώσεις των πολιτών.

    Ίσοι όλοι απέναντι στον νόμο και στις δικαστικές αρχές!

    Δικαίωμα ψήφου μόνο σε αυτούς που είναι πολίτες υπήκοοι της χώρας και δηλώνουν εισόδημα. Φυσικά και σε συζύγους που δεν εργάζονται γιατί στην ουσία εργάζονται!

    Προσλήψεις στο δημόσιο όχι με ΑΣΕΠ  αλλά με κριτήρια! Πρώτα τίτλων σπουδών, κατάρτισης, βαθμολογίας και οικονομικών κριτηρίων στα οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος για τυχών ενστάσεις! Έτσι δεν υπάρχει «ρουσφέτι»

    Φυσικά δωρεάν παιδεία, υγεία και ασφάλιση παράλληλα με την ιδιωτική.

    Σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων μέχρι εκεί που δεν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των πολλών!

    Σεβασμός των πολιτών στους νόμους και στους θεσμούς του κράτους!


    konvoulis
    14.02.2009, 21:10

    Δημοκρατια.Smile


    StavmanR
    09.04.2009, 08:42

    Φώτη,

    έχω την γνώμη πως οι νόμοι από μόνοι τους δεν αλλάζουν τις κοινωνίες. Το δίκαιο είναι στην πραγματικότητα το ορισμένο πλαίσιο  των ελάχιστων αναγκαίων κανόνων μίας κοινωνίας. Κάθε φορά που εκείνο υπερβαίνει το ρόλο του και γίνεται κανονιστικό σύστημα συμπεριφοράς και σχέσεων, η κοινωνία καταλαμβάνεται ραγδαία από ένα "παράλογο σύστημα λογικής".

     

    Η δημοκρατία, όπως είναι ήδη γνωστό από την αρχαιότητα, μεταπίπτει αυτόματα και  μέσα σε ελάχιστα διαστήματα σε ένα υποσύστημα, την τυραννία. Είναι το είδος της εκφυλισμένης δημοκρατίας που προκύπτει από την διασπορά της ελευθεριότητας και το "παιχνίδισμα" με τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα εκείνο που φέρει ισχύ είναι η ψήφος. Αυτή μεταμορφώνει σταδιακά τη δημοκρατία σε ένα στυγνό ψηφοθηρικό αγώνα, κύριο μέσο της οποίας είναι η δημαγωγία. Εδώ θα καλέσω τον καθένα να κοιτάξει γύρω του, αλλά κυρίως μέσα του...

     

    Κατά την ψηφοθηρία, ακόμα και οι φέροντες αγνών προθέσεων αναγκάζονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι μπορούν και μαγνητίζουν ψήφους. Δημιουργούνται κάστες και πλέον περνάμε σε ένα σύστημα πολυ-ολιγαρχίας, κατά την οποία ανταγωνιστικές ομάδες -ολιγαρχικού τύπου έκαστη- αλληλομάχονται μέσα στα πλαίσια των νόμων που οι ίδιες προωθούν. μέσω των "τυράννων" τους (δημαγωγούς-ψηφοθήρες). Παρά του γεγονότος ότι ο πολίτης φέρει την ισχύ της ψήφου του, εκείνη δεν έχει ουσιαστικό νόημα μπροστά στο ένστικτο της επιβίωσης.

     

    Πραγματικό νόημα θα είχε μία εφαρμοσμένη δημοκρατία στην οποία κατ' αρχήν δεν θα κινδυνεύει κανείς από λιμοκτονία, ούτε και η οικογένειά του. Τότε, και μόνο τότε, θα ήταν δυνατό ένας πολίτης να ψηφίζει και να ψηφίζεται χωρίς αφόρητες πιέσεις.

     

    Στις ημέρες μας, το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί στην πολιτική έκφρασή μας. Και δεν αφορά μόνο το φαγητό ή την εργασία, αλλά ένα γενικότερο πλαίσιο τρομοκρατίας. Η τρομοκράτηση του πολίτη στην καθημερινότητά του είναι το ισχυρότερο μέσο ψηφοθηρίας και συνήθως αναπτύσσει έναν εσωστρεφή κοινωνικό συντηρητισμό, που περισσότερο θυμίζει μιλιταρισμό, παρά δημοκρατία. Αυτόν τον καιρό παρατηρείται μία οξεία αναστροφή προς την καταστολή, σε όλους τους τομείς. Πρόκειται πλέον, δυστυχώς, για φυσική συνέπεια της ψηφοθηρικής πολιτικής μας, η οποία αφενός μεν φροντίζει να συντηρεί την διακομματική πολυ-ολιγαρχία, αφετέρου δε μεταφέρει τις κατασταλτικές πιέσεις στον "ψηφοφόρο" (homo psifoforius). Και τελικά καταλήγει ο ψηφοφόρος να μάχεται σε επίπεδο επιβίωσης τον ψηφοφόρο, και τον ψηφοθήρα να μάχεται σε ιδιωτικό επίπεδο τον ψηφοθήρα μέσω της δημαγωγίας των ψηφοφόρων.

     

    Καταλήγοντας, στο ερώτημα δημοκρατία ή δικτατορία (ή βασιλεία ή ολιγαρχία κ.ο.κ.) θα απαντήσω πως είναι δύο αενάως επάλληλα συστήματα, που διαδέχονται αλληλέτερα ώστε να συντηρείται η ζωώδης φύση του ανθρώπου. "Όχι, Γιάννης...Γιαννάκης" λέει η σοφία του λαού, καθώς πρόκειται στην ουσία για ονομασίες που κρύβουν το ίδιο συστατικό. Κατά τη μετάβαση, το ρόλο του όπλου αναλαμβάνει η οικονομία και αντίστροφα. "Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" από εκείνον που εξέφρασε το παράλογο της πολιτικής σκέψης, που οδηγεί σε φαύλη ανακύκλωση πολιτικών μεταπτώσεων, που επίσης εύστοχα ανέλυσε παλαιότερα ο Πλάτωνας.

     

    "Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα μέχρι να βρεθεί κάποιο καλύτερο", Ουίνστον Τσώρτσιλ.

     

    * Στην αυτοαναφορά των αξιωμάτων έχω αναφερθεί παλαιότερα. Η αυτοαναίρεση της διπλά αληθούς δήλωσης (χειρότερο-καλύτερο) στην πρόταση του Τσώστσιλ συνοψίζει το πόσο έχει προβληματίσει η δημοκρατία (και γενικότερα η πολιτική) ακόμα και τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της συνολικής ιστορίας. Επίσης καταδεικνύει και την ίδια φύση του πολιτεύματος: πρόκειται για μία συνεχή ροή υποπολιτευμάτων κι όχι για ένα σταθερό πολίτευμα με συγκεκριμένες αρχές, καθώς συγκρίνεται μόνο με τον εαυτό του. Κι αυτό ακριβώς εξέφραζε ο Πλάτωνας, όταν δήλωνε πως η δημοκρατία είναι το χειρότερο  μα αναγκαίο πολίτευμα, θέση που αναπαρήγαγε ο Τσώρτσιλ.

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 09-04-2009 10:59 ]


    fotis70
    13.04.2009, 15:39

    Η δημοκρατία για να έχει νόημα απαιτεί οι πολίτες που την απαρτίζουν να είναι ελεύθερα σκεπτόμενοι και να έχουν την δυνατότητα να ενεργούν ελεύθερα!

    Αυτό στις μέρες μας δεν συμβαίνει γιατί όπως έχω ξαναγράψει όταν πεινάς δεν σκέφτεσαι ελεύθερα! Όταν χρωστάς δεν σκέφτεσαι ελεύθερα! Όταν πονάς δεν σκέφτεσαι ελεύθερα!  Όταν δεν γνωρίζεις δεν σκέφτεσαι ελεύθερα.

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις άλλοι σκέφτονται για εσένα!

    Ποιοι; Μα φυσικά αυτοί που έλυσαν αυτά τα προβλήματα! Και μην βιαστεί κάποιος να καταδείξει κάποιους γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα!

    Παραθέτω δύο πολιτεύματα!

    Α) Στο - ελέω Θεού – Βασιλιάς έχεις 50% πιθανότητες να σου βγει καλός και δίκαιος κυβερνήτης, αφού είναι ένας και θα είναι καλός ή κακός!

    Β) Στην Δημοκρατία των ισχυρών όπως είναι η σημερινή ( βλέπε πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση Τενέζου) τι πιθανότητες έχω;       


    alex4you
    16.04.2009, 23:26

    Μην ακούω χαζές απορίες........................Και φυσικά δημοκρατία με την γενική έννοια του όρου και όχι την ειδική κάθε κράτους.Αρκεί να είναι μία ολοκληρωμένη δημοκρατία και όχι αυτό που επικρατεί σήμερα!


    hliaxtidaki
    17.04.2009, 11:26

    Παράθεση:

    Το μέλος angel-0f-darkness στις 10-01-2009 στις 02:42 έγραψε...

    Πρόσφατα είδα την ταινία "το κύμα" και πραγματικά μου λύθηκε η απορία που αρκετό καιρό τώρα προσπαθούσα να λύσω..

     

    καταρχην την ταινια αυτη την ψαχνω και εγω δεν την βρισκω!!! πως τη βρηκες? επειτα πιστευω οτι ναι μεν νομιζουμε οτι εχουμε δημοκρατια....αλλα δεν υπαρχει δημοκρατια...υπαρχει η δικτατορια των πολλων.... δλδ αντι να εχουμε τωρα δικτατορα ενα εχουμε πολλλους.... οπως ειναι το χρημα, τα ΜΜΕ , τη πολιτικη... αμα υπηρχε δημοκρατια δεν θα γινοταν καμια αδικια... δεν θα τηρουνταν οι νομοι οποτε το θυμομασταν και μας συνεφερε... δεν θα υπεφερε κανεις αθωος...


    Katerina-Pol
    18.04.2009, 18:02

    η δημοκρατία υπήρξε για λιιιίγο διάστημα στην αρχαία Ελλάδα κ μετα τέλος (μετά δημαγωγία και μμε κ γκάλοπ κτλ κτλ).Τώρα δεν υπάρχει πια. Τη δικτατορία είτε ειναι των πολλών είτε των λίγων είναι απαράδεχτο για το ανθρώπινο είδος να την ανέχεται...κ θα μου πείς τι προτείνεις??κ θα σου πω ιδέα δεν έχω...δυστυχως στην πολιτική αρχιζω να κλίνω προς τν μηδενισμο...


    zboom13
    11.09.2010, 17:15

    ΦΙΛΕ INTHEFOREΣΤ. ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΛΙΓΟ ΠΙΟΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥ8ΕΡΙΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΞΩΡΙΣΤΗ ΣΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΡΕΕΕΕΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΟΝΟΣΗ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΦΥΣΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ


    ilias-nekt
    12.09.2010, 12:40

    Και κακως,επισης, που δεν τους εμασε ολους σε ενα καραβι,να τους παει στη μεση της Μεσογειου και να τους βουλιαξει!....

    Για ρωτηστε....Ειναι πολλοι που νοσταλγουν τη δικτατορια,οσο και και αν δε μας αρεσει!...{#emotions_dlg.yes}


    ilias-nekt
    12.09.2010, 12:45

    Α, ναι και κατι επικαιρο....

    Στη Βουλη σημερα υπαρχουν:

    -298 μουλαρια,( ή και γα'ι'δουρια αν θελετε)

    -Ενας Πεταλωτης και

    -Ενας Σαμαρας

    Συνολο: 300 !!....{#emotions_dlg.biggrin}{#emotions_dlg.biggrin}