ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Το άλλο πρόσωπο του Γιάννη Ζουγανέλη

    Japan88gr
    16.11.2010, 16:03

    Χθες ανακάλυψα το LP  ''Εξομολόγηση'' του 1975.



    Εκει βλεπουμε τον Γιάννη Ζουγανέλη σε μία απο τις πρώτες (αν όχι στην πρώτη) δισκογραφική εμφάνιση του δίπλα στον Κρητικό λυράρη Στρατή Σπυριδάκη και στην Πόπη Αστεριάδη.

     

    Οι στίχοι είναι του Συμεών Καπετανάκη.

     

     

     

    odosoneirwn ζει κουφάλες!!

    Όσοι κατάλαβαν.. κατάλαβαν… )

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    -----------------
    Και συ λοιπόν στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις, απο φωνή, απο τροφή, απο άλογο, απο σπίτι, στέκεις απαίσια βουβός σαν πεθαμένος:Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν.

    Μιχάλης Κατσαρός

    https://www.youtube.com/user/japan88gr

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 20-11-2010 03:05 ]


    faarook18
    19.11.2010, 17:31

    Ωραίος!!

    Και μια και πιάσαμε τη λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του Ζουγανέλη να θυμήσω ένα ορχηστρικό από το 1980

     


    kwstasagas
    19.11.2010, 18:39

    Θα γράψω για στιγμές του Γιάννη Ζουγανέλη που σε μένα, προσωπικά, είναι πολύ - πολύ αγαπημένες και συνδεδεμένες με τα παιδικά μου χρόνια !!! Πρόκειται για τις μουσικές που έχει γράψει για 2 σήριαλ της τόοοτε Κρατικής Τηλεόρασης, οι οποίες είναι πολύ όμορφες !!!

    Α/ Η μουσική που έχει γράψει για το, θρυλικό πλέον, σήριαλ Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ [τέλη 70ς / αρχές 80ς], που είναι μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ !!! Το σήριαλ αυτό τα είχε όλα : ίντριγκα, δολοπλοκία, "ζοφερή / νοσηρή ατμόσφαιρα" κλπ [εκείνη την εποχή, όποτε παιζόταν επεισόδιό του, την επόμενη ημέρα στα διαλείμματα των μαθημάτων του Δημοτικού Σχολείου αυτό ήταν ... το θέμα της συζήτησής μας ημών των παιδο - παρεών !!! Εγώ, πάντως, απέφευγα να το βλέπω επειδή ... μού δημιουργούσε εφιλατες στον ύπνο μου !!! Πάντως, όταν το έγραφε ο Ραγκαβής - πεζογράφος του 18ου αιώνα & εκπρόσωπος της "φαναριώτικης σχολής", ήταν μάλλον ... 200 χρόνια μπροστά απ' την εποχή του {#emotions_dlg.happycrazy}{#emotions_dlg.happycrazy}!!!] !!!!  Πρωταγωνιστούσαν στο σήριαλ ... ένας κι ένας : Βασίλης Διαμαντόπουλος [στο ρόλο του πανούργου, πλην όμως τραγικού, συμβολαιογράφου Τάπα], ο Φέρτης, η Μιμή Ντενίση, η Ντίνα Κώνστα, ο Στάθης Ψάλτης [!!!] κλπ. Και ναι, η υπέροχη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, που έντυνε την αρχή του σήριαλ, υπάρχει στο Youtube !!!

    Β/ Η μουσική που έχει γράψει για μία ακόμη, γλυκύτατη, μεταφορά ενός σπουδαίου μυθιστορήματος των ελληνικών γραμμάτων στη μικρή οθόνη : Για το σήριαλ "ΑΡΓΩ", που προβλήθηκε στην Κρατική Τηλεόραση στις αρχές των 80ς και αποτελούσε μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΑ [για το τι σημαίνει το εν λόγω βιβλίο για τα ελληνικά γράμματα, για την προσφορά του πριν πολλάααα χρόνια στη νεολαία που διάβαζε λογοτεχνία αλλά και για τα πολύ - πολύ σημαντικά "μαθήματα ζωής" που ξεπηδούν απ' τις σελίδες του  ... ίσως γράψω κάποια στιγμή στο μπλογκ μου, εδώ θα είμαι οφφτόπικ. Με δυο λέξεις : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ !!! ] !!! Λοιπόν, στο θέμα μας ... ο Ζουγανέλης έγραψε για την εισαγωγή του σήριαλ ΑΡΓΩ μια καταπληκτική μουσική, η οποία είναι σε ρυθμό βαλς παιγμένη από ένα "θαμπό" / "ξεθωριασμένο" ακορντεόν !!! Όταν άκουγα αυτή τη μουσική μικρούλης, με πιάνανε κλάματα !!! Δυστυχώς, όμως, στο YouTube δεν υπάρχει βιντεάκι με αυτή τη μουσική [ούτε και με κάποια σκηνή του σήριαλ]. Κι όμως, θυμάμαι αυτή τη μελωδία [που είναι πολύ απλή] λες και την άκουσα χθες !!!! Στο ίδιο σήριαλ υπάρχει κι ένα τραγούδι σε μουσική Γ. Ζουγανέλη το οποίο, αν θυμάμαι καλά, ακούγεται ή στο τελευταίο ή σε κάποιο απ' τα τελευταία επεισόδιά του και το τραγουδάει μια γυναικεία φωνή, υποτίθεται, σε κάποιο καμπαρέ της εποχής στην οποία αναφέρεται το σήριαλ [Μεσοπόλεμος]. Το τραγούδι είναι με συνοδεία πιάνου [σε στιλ "πιάνο μπαρ"] και απ' αυτό θυμάμαι μόνο κάτι στίχους [επειδή τόοτε πολύ με είχαν εντυπωσιάσει] που έλεγαν "και σού δηλώνω τραμ ιππήλατο / όταν τελειώνω με πάει τ' αγόρι μου στο σπίτι με ποδήλατο" !!!!

    [οφφτόπικ {#emotions_dlg.ban}{#emotions_dlg.ban}:  Δεν θυμάμαι ποιοι ηθοποιοί έπαιζαν στην ΑΡΓΩ, μόνο τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ θυμάμαι με την υπέροχη άρθρωσή του !!! Η άχρηστη / άσκοπη μνήμη μου έχει κι αυτή ένα όριο ..... {#emotions_dlg.ban}{#emotions_dlg.thumbdown}] .....

     

     


    -----------------
    "Επί δικτατορίας έκανα ένα νούμερο, "Το τανκσί". Φώναζα να έρθει ένα ταξί, αλλά υποτίθεται σταματούσε ένα τανκ. Και εγώ έλεγα "χαίρω πολύ, κύριε Γιώργο Παπαδόπουλε" [Γ. Βογιατζής, ηθοποιός σε συν/ξη στην Ελευθεροτυπία 30/1/10]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : kwstasagas στις 19-11-2010 18:59 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 20-11-2010 03:10 ]


    kwstasagas
    19.11.2010, 19:30

    Α, επίσης, φίλε japan88gr, μιας και ενδιαφέρεσαι για τον Ζουγανέλη εκείνης της εποχής, και μιας και σε "κόβω" για .... "ψαχτήρι" [{#emotions_dlg.smartass}{#emotions_dlg.smartass}], θα σού πρότεινα να βρεις και να ακούσεις ένα καταπληκτικό τραγούδι που έγραψε πάνω σε στίχους του [μέγιστου] ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ τέλη 70ς / αρχές 80ς !!! Πρόκειται για το τραγούδι ORIENT EXPRESS, το οποίο τραγούδησε, με τον δικό της δυναμικό / θεατρικό τρόπο, η ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ !!! Όταν το άκουγα τότε, πραγματικά η .... παιδική φαντασία μου "δραπέτευε" από το δωμάτιο στου Ζωγράφου και .... έκανε τρίλεπτο ταξίδι με το "Όριεντ Εξπρές" σε όλη την Ευρώπη : "Κι εμείς φεύγουμε, κι όλο φεύγουμε, Πράγα, Βιέννη, Ρώμη, Βερολίνο .... " ......

     


    Japan88gr
    19.11.2010, 19:52

    Κώστα το ήξερες αυτο; :

     

    Η μελοποίηση του "Μονογράμματος" του Οδυσσέα Ελύτη από τον Γιάννη Ζουγανέλη είναι χρονολογικά η πρώτη (1983) και η πιο δυσεύρετη.
    Η περιπετειώδης ιστορία της έχει ως εξής:
    1982. Αθήνα. Τρίτη βράδυ.
    Στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο, η Μαρία Παξινού και ο Γιάννης Ζουγανέλης κάνουν, όπως κάθε Τρίτη, την εκπομπή «Τρίτη βράδυ με ποίηση». Ο Γιάννης, για πρώτη φορά αναμεταδίδει ζωντανά μια δική του μελοποίηση σε ένα κομμάτι από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.«Πενθώ τον ήλιο»
    Ο Νίκος Δήμου (γνωστός συγγραφέας και blogger στις μέρες μας) είναι ένας από τους ακροατές της εκπομπής. Δεν διστάζει να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Ζουγανέλη και να του μεταφέρει την χαρά, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που άκουσε το συγκεκριμένο απόσπασμα μελοποιημένο. Ο ίδιος ο Ελύτης, μέσω του Νίκου Δήμου, ζητάει από τον Γιάννη Ζουγανέλη να μελοποιήσει όλο το «Μονόγραμμα» με σκοπό να εκδοθεί σε δίσκο Ο Γιάννης κάνει την μελοποίηση.
    Στα τέλη του 1982 μπαίνει στο στούντιο και ξεκινάει να ηχογραφεί το «Μονόγραμμα». Ο Μίνως Μάτσας αναλαμβάνει την παραγωγή ενώ η ηχογράφηση γίνεται στο στούδιο PDR του Πάνου Δράκου με την συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών:
    Τραγουδούν ο συνθέτης και η Ισιδώρα Σιδέρη, ενώ συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Ζουγανέλη ενώ είναι η πρώτη συμμετοχή του Βασίλη Σαλέα σε δισκογραφική δουλειά.
    Το υλικό είναι έτοιμο για έκδοση όταν για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, ο Οδυσσέας Ελύτης ζητάει ξαφνικά από τον Μίνω Μάτσα ένα αστρονομικό ποσό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του «Μονογράμματος». Ο Μάτσας, αδυνατεί να βρεί τα χρήματα αυτά και έτσι η δουλειά μένει στο συρτάρι...


    kwstasagas
    19.11.2010, 20:44

    Όχι, δεν τα γνώριζα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφεις ....

    Όμως, τα βράδυα ποίησης και τα βράδυα λογοτεχνίας του Δεύτερου Προγράμματος τα θυμάμαι !!!! Ιδίως τα καλοκαιρινά βράδυα στο νησί της καταγωγής μου, όπου περνούσαμε οικογενειακώς τις διακοπές μας, "ρουφούσα" αυτές τις εκπομπές μέχρι τελευταίας ρανίδας από το ραδιόφωνο !!! Είχα γνωρίσει το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη χωρίς καν να το διαβάσω !!!! Αν θυμάμαι καλά, οι εκπομπές αυτές άρχιζαν με το θέμα από το "Χαμόγελο της Τζοκόντας" του Χατζιδάκι ..... {#emotions_dlg.beer}{#emotions_dlg.beer}


    Japan88gr
    20.11.2010, 02:47

    πρέπει να ήταν σπουδαίες εκπομπές..

    εγω εκείνη την εποχή δεν υπήρχα γαμώ το!{#emotions_dlg.biggrin}

     

    Λοιπόν, επειδή μου αρέσει πολύ ο Γιάννης Ζουγανέλης και

    τον θεωρώ πολύ παρεξηγημένο καλλιτέχνη (φταίει και ο ίδιος γι αυτό)

    προχωράω στον Γιάννη Ζουγανέλη του 1984, στον δισκο ''Επι Τόπου''

    δίπλα στην Ισιδώρα Σιδερη.

     

    Το κομμάτι λέγεται ''Όταν σωπάσουν οι φωνές'',

    η μουσική ειναι του ιδιου αλλά οι στίχοι είναι του Γιώργου Οικονομέα(!!)

     

    Ναι, του γνωστού!