ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ποιά η δομή των μαθημάτων βιολιού?

    GiannisTam
    24.05.2011, 23:55

    Γειά σας,

    Άρχισα μεγάλος, πριν 4 χρόνια (στα 29 μου), να μαθαίνω βιολί. Το επίπεδο μου είναι περίπου Suzuki τόμος 4. Ποτέ δεν είχα συζητήσεις με άλλα παιδιά που μελετούν βιολί (δεν ξέρω κανένα), και θα ήθελα να ρωτήσω τι δομή έχει το μάθημα που κάνουν άτομα σε αυτό το επίπεδο που είμαι.

    Για την ώρα παίρνω ιδιαίτερα μαθήματα περίπου μία ώρα την βδομάδα και αυτό που κάνουμε είναι να μελετώ ένα κομμάτι. π.χ.
    Seitz Concerto No. 2. Δεν κάνουμε καθόλου etudes ή Sevcik, Schradieck, ούτε βάζουμε κάποιο στόχο, π.χ. να μάθω συγκεκριμένες τεχνικές στο δοξάρι. Δηλαδή σχολιάζουμε σημεία τεχνικής αν αυτά εμφανίζονται στο κομμάτι που μελετώ, και δεν τα απομονώνουμε  για να τα μελετήσουμε "επισταμένως". Τα κομμάτια φαίνεται ο δάσκαλος να τα επιλέγει στην τύχη, δεν έχει κάποιο πρόγραμμα στο μυαλό του (αυτό καταλαβαίνω).

    Έχω πολύ διάθεση να ασχοληθώ, και το παλεύω, αλλά νιώθω ότι δεν έχω καθοδήγηση.

    Ο δάσκαλος μου είναι εξαιρετικός ερμηνευτής, με πείρα σε ορχήστρες, κουαρτέτα κλπ. Τι συμβαίνει? Βαριέται? Θεωρεί ότι είμαι πολύ μεγάλος για να ασχοληθεί σοβαρά μαζί μου?

    Καμιά συμβουλή?

    Ευχαριστώ πολύ.


    linnardakiiwanna
    27.05.2011, 17:11
    Γειά σου !!! Κοίτα κάνεις πολύ καλά που ασχολείσαι με αυτό το όργανο γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον για κάποιον που το αγαπάει και δεν είσαι ποτέ μεγάλος για να μάθεις κάτι που σε ενδιαφέρει !! Τώρα όσο αφορά τον δάσκαλο σου ... μερικοί άνθρωποι όσο χαρισματικοί και αν είναι και όσες γνώσεις πάνω στην μουσική και αν έχουν δεν μπορούν να διδάξουν αυτά που ξέρουν .... Άλλωστε μπορεί να μην σε παίρνει και πολύ σοβαρά όπως λες και εσύ !!
    linnardakiiwanna
    27.05.2011, 17:16
    Τώρα αν θες κάποια βοήθεια και μπορώ να σε βοηθήσω εγώ ευχαρίστως αν και πιστεύω ότι εσύ είσαι πιο προχωρημένος από εμένα ...γιατί και εγώ 4 χρόνια αλλά στο σχολείο !!
    arver2010
    01.06.2011, 21:43
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΔΗΛΑΔΗ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΕΣ J.HRIMALY TO ΟΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ KAI TO ΚΡΑΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΠΤΥΧΙΟ, SCHRADIECK,WOHLFAHRT,KAYSER KAI ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΛΑΟΥΡΕ. ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΣΚΕΙΣΕ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΤΑ READING,SEITZ KAI AΛΛΟΙ!!!!ΑΠ'ΟΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΟΥ!!!!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΤΑ!!
    GiannisTam
    04.06.2011, 17:52


    Γειά σας παιδιά. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μου φαίνεται πρέπει από μόνος μου να μελετήσω αυτά τα πράγματα (Hrimaly, Kayser, Sevcik klp), και να ζητάω την γνώμη του δασκάλου που και που, αν τα κάνω σωστά δηλαδή.

     


    tzatziki
    12.09.2011, 17:08
    Γεια! Ξεκίνησα κι εγώ μεγάλη (στα 23), πριν από 4 χρόνια. Έχω αλλάξει αρκετούς δασκάλους, και έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι πράγματι δυσκολεύονται να πάρουν στα σοβαρά την επιθυμία μου να ασχοληθώ με το βιολί σε ένα σχετικά σοβαρό επίπεδο. Προσωπικά θα σου σύστηνα να αλλάξεις δάσκαλο.. Είναι πολύ κρίμα να έχεις την όρεξη και τη διάθεση να κάνεις κάτι σοβαρά, και να μην έχεις ανταπόκριση από τον πλέον αρμόδιο άνθρωπο!
    agent
    17.09.2011, 00:42

    Γεια!Αρχικά,αυτό που έχω καταλάβει εγώ από τα χρόνια που κάνω βιολί (β' ανωτέρα θα πάω) είναι ότι κάθε τι που παίζεις έχει να σου προσφέρει κάτι.Ένα πολύ βασικό κομμάτι των σπουδών στο βιολί είναι οι κλίμακες,τις οποίες μελετάς από τη στιγμή που αρχίσεις το βιολί έως και μετά το πτυχίο,εφόσον ασχολείσαι μετά συστηματικά. Η καθε άσκηση που μελετάς (Sevcik κλπ) βελτιώνει την τεχνική, την ταχύτητά σου κλπ. Όλα αυτά τα εφαρμόζεις μετά στα διάφορα κομμάτια (σπουδές, κονσέρτα κλπ). Το καθένα λοιπόν παίζει τον δικό του ρόλο.

    Τώρα,αν εσύ νιώθεις άβολα με τον καθηγητή σου,μπορείς να αλλάξεις καθηγητή,όπως είπαν και παραπάνω, ή να συζυτήσεις μαζί του όσον αφορά τον "τρόπο" του μαθήματος.

    Αν θες κάποια βοήθεια μπορώ να σε βοηθήσω κι εγώ επίσης ευχαρίστως.

    Αυτά,φιλικά!