Όταν μελετάς ή προβάρεις, κοιτάς παρτιτούρα και όποιες στιγμές σου είναι αναγκαίο για να μην πατήσεις λάθος τάστα ή χορδές, κοιτάς την κιθάρα σου.
Όταν παίζεις σε συναυλία (και λογικά είσαι ήδη μελετημένος-προβαρισμένος), μην "αυτο-σκηνοθετείσαι", απλά να αφήνεσαι στο συναίσθημα της μουσικής και να κάνεις ό,τι σου είναι φυσικό (π.χ. άλλοτε κλείνεις μάτια, άλλοτε κοιτάς κιθάρα ή παρτιτούρα, άλλοτε κοιτάς τους άλλους μουσικούς, άλλοτε τον κόσμο), ανάλογα πάντα τη στιγμή, αλλά και άλλους παράγοντες (π.χ. σύνθεση-σχήμα, η θέση σου στη σκηνή, μέγεθος σκηνής-θέση κοινού κλπ.)
Θα σου έλεγα να μην "απομονώνεσαι" υπερβολικά, δηλαδή ό,τι κι αν κάνεις, σε τακτά διαστήματα να κοιτάς στα μάτια τους άλλους μουσικούς για να επικοινωνείτε, αλλά συχνά να κοιτάς και τον κόσμο στα μάτια για να παίρνεις ενέργεια και να την επιστρέφεις πίσω με το παίξιμό σου. Από την άλλη όμως, έχω παρακολουθήσει μουσικούς να είναι πλήρως "στον κόσμο τους", να "ταξιδεύουν" την ώρα που παίζουν και να μη δίνουν σημασία ούτε στην υπόλοιπη μπάντα ούτε στο κοινό κι όμως να καταφέρνουν να επικοινωνούν ΑΠΟΛΥΤΑ με όλους, αλλά ΟΚ, αυτό το'χεις ή δεν τ'ο 'χεις... Σε κάθε περίπτωση, αν εσύ "νιώθεις" τη μουσική που παίζεις κι αισθάνεσαι όμορφα, τότε αυτό περνάει και στον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, εννοείται τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν αν είσαι κλασσικός κιθαρίστας σε κονσέρτο (δεν έχεις καμιά δουλειά να κοιτάς το κοινό όταν παίζεις, ακόμη κι αν υπάρχει πολύ ...εντυπωσιακό κοινό στις πρώτες σειρές).
Επίσης, αν είσαι μέλος μεγαλύτερης κλασσικής ορχήστρας, το καλό που σου θέλω, εκτός από την παρτιτούρα σου να κοιτάς προσεκτικά και τον ...μαέστρο! Αν όμως (όπως φαντάζομαι) είσαι μέλος σε ροκ ή σε έντεχνη μπάντα, ε, βάλε στο youtube κανένα κιθαρίστα που θαυμάζεις και ...πάρε μαθήματα!
Αν και να σου πω κάτι;
Ξέχνα όλες τις συμβουλές, μην υπεραναλύεις, just feel the music and ...!!!