Ολα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα,αλλά:
1.Το δημοσίευμα δέν δίνει κανέναν σύνδεσμο ώστε να δούμε κι'εμείς το πρωτότυπο άρθρο στο περιοδικό Science,καθώς δέν λέει και σε ποιό "τελευταίο τεύχος" αναφέρεται.
2.Δέν αρκεί να έχη κανείς "ικανότητες ναυσιπλοϊας"-πρέπει να έχη και τα σχετικά όργανα και βοηθήματα.Ακόμα και σήμερα δέν μπορεί κάποιος να πάρη μιά βάρκα με κουπιά και να πάη απ'τον Πειραιά στην Κρήτη χωρίς να'χη τουλάχιστον έναν χάρτη και μιά πυξίδα-ή έστω ένα απλό εκτοκύκλιο-γιά να βρίσκη την θέση του και την πορεία του.Οι αρχαίοι Ελληνες τών "ιστορικών" αρχαίων χρόνων (γιά τους οποίους γνωρίζουμε ότι είχαν αναπτύξει σημαντικό πολιτισμό και κάποια στοιχειώση τεχνολογία) ταξίδευαν ώς επί το πλείστον κοντά στίς ακτές τής ηπειρωτικής χώρας και γιά να πάνε σε κάποιο νησί έκαναν αυτό που θα λέγαμε σήμερα "island hopping",δηλαδή πήγαιναν από την αφετηρία τους στο πιό κοντινό νησί και από εκεί στο αμέσως κοντινότερο κοκ μέχρι να φτάσουν εκεί που ήθελαν.Και πάλι όμως δέν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες πώς το έκαναν αυτό,δεδομένου ότι ο ναυτιλιακός χάρτης και η πυξίδα είναι επινοήσεις που έγιναν πολύ μετά την αρχαιότητα-και ακόμη και στην νησιωτική Ελλάδα υπάρχουν αποστάσεις όπου ένα πλοίο βρίσκεται γιά μεγάλο χρονικό διάστημα μακρυά από κάθε ξηρά,οπότε πρέπει να υπάρχη κάποιος τρόπος να βρίσκη κανείς το στίγμα του ώστε να καθορίζη την παραπέρα πορεία του.
Αλλωστε,το δημοσίευμα λέει ότι η Κρήτη "απέχει περίπου 160 χλμ από την ηπειρωτική χώρα",αλλά αυτό δέν είναι επιστημονικά σωστό γιατί ηπειρωτική χώρα είναι και ο Πειραιάς,αλλά και το ακρωτήριο Ταίναρο (τοι νοτιώτερο άκρο τής Πελοποννήσου,από το οποίο η Κρήτη απέχει πολύ λιγώτερο από 160 χλμ) και η Αλεξανδρούπολη (από την οποία η Κρήτη απέχει πολύ περισσότερο από 160 χλμ).
3.Δεν υπάρχει μόνο ΕΝΑ πανεπιστήμιο τής Νεβάδα (η οποία είναι πολιτεία και όχι πόλη τών ΗΠΑ).Εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_colleges_and_universities_in_Nevada υπάρχει μιά λίστα τών πανεπιστημίων τής πολιτείας αυτής και το δημοσίευμα δέν αναφέρει σε ποιό απ'όλα ευρίσκεται ο κύριος Αλαν Σίμμονς.....
-----------------
Οποιος φυλάει τα ρούχα του,τού τα τρώει ο σκώρος
[ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 25-11-2012 15:10 ]
Παράθεση:
|
Είναι τεκμηριωμένο οτι οι Έλληνες κατα την αρχαιότητα είχαν ταξιδέψει μέχρι την Αμερικανική Ήπειρο.
Για τον υπολογιστή των Αντικυθήρων δεν έχεις ακούσει τίποτα? Που ζεις άνθρωπέ μου!
Σχετικά με το δημοσίευμα, θέλω να επισημάνω οτι είναι επίσης τεκμηριωμένο, πως οι Έλληνες είναι αυτόχθονες και δεν φθάσανε απο πουθενά, ούτε απο θάλασσα ούτε απο στεριά ( βλέπε αρχάνθρωπο Πετραλώνων κ.λ.π.)
Μπορειτε να περιμενε λιγο να παρω Pop corn γιατι αυτα τα θεματα παντα δημιουργουν τα καλυτερα flames...και δεν θελω να τα χασω με τιποτα?
Επι του θεματος...Αυτη τη στιγμη ειμαστε τοσο διελυμενοι σαν λαος που ειτε ημασταν(ε) οι πρωτοι, ειτε οι τελευταιοι, ειλικρινα δεν μου κανει καμια διαφορα. Καλη η γνωση του παρελθοντος ( κι ενδεχομενως η ανακατανομη των χρονολογιων και των ημερομηνιων ), ομως αυτη τη στιγμη δεν αρκει αυτο για να μας κανει υπερηφανους.
Εξαλλου, ο "υπολογιστης" των Αντικυθηρων ( επειδη ειναι οντως υπολογιστης με τα δεδομενα της αναλυσης που παρεχει, ασχετα εαν καποιοι οικειοποιηθηκαν τον ορο και το μετετρεψαν σε Deep Blue ) ειναι ενα κατασκευασμα που αποδεικνυει τη καλη γνωση των Ελληνων ναυτικων για τα αστρονομικα και ημερομηνιακα φαινομενα, τα οποια σε αλλους λαους ηταν καθαρα αστροΛΟΓΙΚΑ και θεϊκα...
Παρολαυτα, για να αποφυγουμε τις οποιεσδηποτε "εθνικιστικες" τασεις καθε αντιστοιχης ανακαλυψης, καλο θα ηταν να δουμε πως το τωρα θα μπορουσε να ωφεληθει απο το τοτε και πως το τοτε θα ηταν περηφανο για το τωρα.
Μην κρινουμε τοσο ευκολα παντως τις ανακαλυψεις, γιατι εαν παιδευουν εμας ως "πρωτοπλαστο" λαο, φανταστειτε ποσο παιδεμα προκαλουν στους αρχαιολογους και παλαιοντολογους που πρεπει να ανοιξουν παλι τα "κιταπια" τους.
EDIT: Για τον υπολογιστη των Αντικυθηρων, ειχε γραψει ενα παρα πολυ ωραιο βιβλιο ενας πρωην καθηγητης μου στο Πανεπιστημιο Αθηνων, το οποιο προτεινω ανεπιφυλακτα. Προκειται για το βιβλιο του κ.Μουσα ( Καθηγητης Αστροφυσικης και Διευθυντης του εργαστηριου Αστροφυσικης στο πανεπιστημιο Αθηνων, τουλαχιστον οσο ημουν εγω φοιτητης εκει ) με τιτλο "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων", το οποιο ειχα την τυχει να δω στην παρουσιαση του στο Ευγενιδειο ιδρυμα.
Οσοι πραγματικα ενδιαφερονται να μαθουν τι ακριβως εκανε ο Μηχανισμος και για ποιο λογο αποτελει το πρωτο "υπολογιστη" ( με την εννοια της αναζητησης κι αναλυσης δεδομενων ), ας διαβασουν το link ή ακομα καλυτερα, να προμηθευτουν το βιβλιο.
-----------------
Dreamcatcher Music DreamCatcher
[ τροποποιήθηκε από τον/την noizreduction, 25-11-2012 16:28 ]
Εχω κανει ενα edit που οδηγει σε ενα link βιβλιου και λιγες λεπτομερειες του τι ακριβως εκανε ο μηχανισμος. Οποτε εχεις ορεξη, ριξε μια ματια, γιατι προκειται για ενα βιβλιο απο εναν καθηγητη που ειχα σε μεγαλη εκτιμηση ( κι οχι επειδη εγραψε το βιβλιο ) και μια μικρη αναλυση που ριχνει φως στο τι ακριβως εκανε ο μηχανισμος και για ποιο λογο θεωρειται υπολογιστης.
Αυτο που μαλλον εχεις μπερδεψει, ειναι του τι ακριβως ειναι ενας υπολογιστης, αφου αλλο ο ορος ηλεκτρονικος υπολογιστης, αλλο ο ορος υπολογιστης. Γενικοτερα ως ορισμος υπολογιστη ειναι "μηχανισμος ο οποιος μπορει να προγραμματιστει ωστε να πραγματοποιησει ενα συνολο αριθμητικων και λογικων πραξεων".
Οι πρωτοι υπολογιστες ερχονται σε μορφη καθαρα πρακτικης χρησης, οπως ο αβακας ( ναι, η εφευρεση των Σουμεριων ειναι ο πρωτος μαθηματικος υπολογιστης ). Επισης, το 1800 ( εαν θυμαμαι καλα ) συνανταμε την εφευρεση του Joseph Jacquard που στην ουσια πηρε το κοινο "Αργαλειο" και με ενα ειδικο συστημα που διαβαζε διατρητες καρτες ( σου θυμιζει κατι αυτο; Μηπως τον πρωτο ηλ.υπολογιστη που διαβαζε διατρητες καρτες, τον ENIAC ) καταφερε να δημιουργησει αυτοματοποιημενες διαδικασιες παραγωγης. Οκ, δεν ειναι υπολογιστης για βραβειο, ομως ειναι μια μηχανη που κανει λογικες πραξεις και βγαζει αποτελεσματα.
Οποτε, αφου εγινε ξεκαθαρο πως ο ορος υπολογιστης ειναι κατι γενικοτερο απο αυτο που πιστευουμε ως αμεση εννοια, ειναι λογικο μια μηχανη που ειχε την ικανοτητα να προβλεπει εκλειψεις, ημερολογιακα συμβαντα ( Ολυμπιακοι Αγωνες πχ ), αλλαγη Σεληνης, κλπ να θεωρειται υπολογιστης!
Δεν ειναι θεμα "μαγκιας", απλως ετσι αναγνωριζεται ΚΑΙ απο την επιστημονικη κοινοτητα! Διαβασε το βιβλιο εαν μπορεσεις καποια στιγμη ( ειναι και στο Ευγενιδειο στη βιβλιοθηκη του ιδρυματος ), ειναι διδακτικο!
Νομιζω πως σε αυτο το βιβλιο θα λυθουν οι αποριες σου για το πως λειτουργουσε, γιατι παρατηρω μια αγνοια ως προς τον τροπο χρησης του Μηχανισμου ( λογικο, γιατι οι επιστημονες μονο την τελευταια 10ετια καταφεραν να αποκρυπτογραφησουν και να φτιαξουν εκ νεου τον Μηχανισμο...κι επιτελους διελυσαν τις συνομωσιολογικες αποψεις "επιστημονων" που ηθελαν το Μηχανισμο ικανο να δημιουργει μεχρι και μαυρες τρυπες ) και του τι ακριβως παρειχε με μηχανικο υπολογισμο ( κλειδωμενα γραναζια κατα την περιστροφη πχ, οδηγουσαν σε συγκεκριμενα αποτελεσματα ) στο χρηστη/καπετανιο.
Επισης, ανηκει στην κατηγορια του υπολογιστη γιατι ο χρηστης εισαγει δεδομενα, γινονται ορισμενες λογικες πραξεις ( τα κλειδωμενα γραναζια που αναφερω ) και εξαγεται συμπερασμα.
Συγνωμη, Φυσικος σπουδαζα, δεν εχω καλες γνωσεις στην ιστορια των υπολογιστων για να αναφερω πολλα παραδειγματα, ομως μεχρι το 1800 μ.Χ. υπηρχαν αρκετες μηχανες αντιστοιχου τυπου. Για οποιαδηποτε αλλη απορια, παραπεμπω στο βιβλιο του κ.Μουσα.
Τα ελληνικά νησιά κατοικήθηκαν πριν 170.000 χρόνια...
Το κεφάλι του Έλληνα ακόμα να 'κατοικηθεί'!
Emmanuelle στην πρωτη παραγραφο υπαρχουν καποια λαθη....απλως δεν κανω παραθεση για να μην πιανω χωρο...
""Οι Νεάντερταλ ή οι «όρθιοι άνθρωποι» (Homo erectus), δηλαδή οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens), είχαν με κάποιον τρόπο φθάσει δια θαλάσσης και αποίκισαν τα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, την Κρήτη, τα Ιόνια, την Κύπρο και άλλα, πριν από πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια""
οι νεατερνταλ περιοριστηκαν στην ευρωπη και ανατολικη ασια...επισης με μπερδευει ποιον χαρακτηριζει ορθιο ανθρωπο καθως αυτη η ονομασια ισχυει μονο στην περιπτωση του erectus...
ολα τα μεχρι στιγμης ευρηματα για τους νεατερνταλ δεν οδηγουν στο συμπερασμα οτι ειχαν αναπτυξει ναυσιπλοια... επιβιωσε και εξελιχτηκε σε περιβαλλον μονιμου παγετου...η ζωη του ηταν πολυ σκληρη και δυσκολη ωστε να αφηνει χωρο και χρονο για τετοιες εξερευνησεις...
εν αντιθεση ο erectus που εξελιχτηκε σε πιο ζεστα περιβαλλοντα ηταν ο πρωτος προγονος που εξερευνησε την γη....δεν γνωριζουμε αν εγινε μεσω θαλλασης....ομως υπαρχουν ευρηματα που μαρτυρουν την παρουσια του erectus που οσο ταξιδευε αλλαζε απο χρωμα δερματος,συνηθειες,εμφανιση...
οσο αλλαζε περιοχες και ανακαλυπτε καινουριους τοπους τοσο αλλαζε και τροπους διαβιωσης με το εκαστοτε μερος...οποτε σε καθε διαφορετικο μερος που βρεθηκε αλλαζει και η ονομασια του οπως "ανθρωπος του φλορες"η "ανθρωπος του πεκινου"η "ανθρωπος της ιαβας"....μιλαμε για απογονους του erectus που οσο μονιμη γινοταν η εγκατασταση τους σε ενα καινουριο μερος τοσο αλλαζαν και οι συνηθειες και η εμφανιση στην παροδο φυσικα εκατονταδων χιλιαδων χρονων...
Hastaroth..??
ο erectus λογικα ταξιδεψε μη εχωντας καποιο εργαλειο προσανατολισμου....αυτο δεν σημαινει πως δεν ταξιδεψε...η περιεργεια για το αγνωστο αλλα και η αγνοια για τους κινδυνους εφερε τον erectus σε καινουρια εδαφη....οπως δεν ειναι καθολου περιεργο οι πρωτοι που ταξιδεψαν απλα να χασαν την ζωη τους....
το αγνωστο και το καινουριο κινουσε παντα την ανθρωποτητα....μπορει μεν o erectus να μην χαρακτηριζεται ακριβως ανθρωπος ομως ειναι προγονος του και παρουσιαζε αρκετα "ανθρωπινα χαρακτηριστικα"...
Παράθεση:
|
Δουλεψα για χρόνια ως ξεναγός σε Μουσείο, που το κεντρικό του τμήμα ήταν η Παλαιοντολογική Πτέρυγα. Λόγω θέσης γνώρισα πολλούς επιφανείς παλαιοντολόγους, συμμετείχα και σε σωστικές επιχειρήσεις και αναγκάστικα να μάθω διαβάζοντας αρκετά σχετικά πράγματα.
Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:
Σε γενικές γραμμές η Παλαιοντολογία ως μελέτη στην Ελλάδα δεν είναι όπως λόγου χάριν η Αρχαιολογία, παρότι τομείς όπως το Καποδιστριακό ή το ΑΠΘ έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα. Δεν έχει προχωρήσει τόσο...
Το θέμα χρονολόγηση είναι πονεμένη ιστορία, αφού είναι αρκετά πολύπλοκη μια σχετική χρονολόγηση, ειδικά όταν το εύρημα περνάει τα όρια της διάσπασης του άνθρακα. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, αλλά οι περιπτώσεις που οι καθηγητές μεταξύ τους απέχουν στις εκτιμήσεις τους χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια είναι πάρα πολλές.
Παρακολουθώ αρκετά τον Αρχαιολογικό τομέα και τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση σχεδόν. Κατα συνέπεια μου κάνει εντύπωση πως μόνο σε έντυπα τύπου ομάδας Ε μαθαίνω για την βεβαιότητα ότι οι Έλληνες έφτασαν στην Αμερική χιλιάδες χρόνια προ Χριστού και μάλιστα εξήγαγαν και μεταλλεύματα. Αναφέρομαι σε γεγονότα που διαδίδονται ευρέως και όχι προσωπικά σε κάποιον συμφορουμίστα. Τελευταία είχα ακούσει για την Χιλή. Σε σοβαρές αρχαιολογικές δημοσιεύσεις δεν υπάρχει τίποτα...
Το να λέμε ότι ο Έλληνας είναι γηγενής σε έναν άνθρωπο που μετακινούνταν συνέχεια μέχρι ν΄αναπτύξει πολιτισμό, είναι τελείως εκτός πραγματικότητος. Η Ελλάδα δέχθηκε προϊστορική μετοίκιση και απο βορά και απο νότο. Οι παλαιότεροι Ελληνικοί οικισμοί χρονολογούνται κάπου 6500 χρόνια π.Χ. απο τους παλαιότερους όντως στην Ευρώπη.
Η υπόθεση του Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων και γενικά των δημοσιεύσεων του Πουλιανού δεν χαίρουν εκτιμήσεων απο σύμπασα την πανεπιστημιακή κοινότητα. Και οι χρονολογήσεις του εν λόγω βιολόγουείναι πάντα τραβηγμένες προς τα επάνω. Άσε που οι μηνύσεις του πέφτουν σύννεφο...
Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων θεωρείται γενικά όργανο πολύπλοκο υπολογισμού ημερομηνιών, αστρονομικών θέσεων κ.τ.λ. Σημαντικό εύρημα αλλά μην το αναγάγουμε σε υπερόπλο.
[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 26-11-2012 00:01 ]
Λυπάμαι αλλά είναι ανακριβέστατα, αυτά που γράφεις. Είναι πάγια η τακτική της απόρριψης, δια του αφορισμού. Υπάρχει σοβαρή τεκμηρίωση, απο σοβαρούς επιστήμονες. Τα περι Ινδοευρωπαικών φύλων και Ινδοευρωπαικής γλώσσας, ηχούν πλέον, μόνον ως αστειότητες ( δηλώνω οτι ουδεμία σχέση έχω με τη ομάδα Ε και με τον Λιακόπουλο που τσαμπουνάν διάφοροι )