Τα ελληνικά τσιφτετέλια είναι χρονικά σε 2/4 και 4/4 και μπορούν να θεωρηθούν σαν μια μορφή του χορού της κοιλιάς που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται από ελεύθερο λίκνισμα χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.
Όταν η ρυθμική αγωγή του χορού είναι σε 4/4 (κυρίως τα τούρκικα τσιφτετέλια…), το συνοδευτικό ρυθμικό σχήμα εμφανίζεται συνήθως ως: 1/8-2/16+2/8+2/8+1/4. Πχ ΕΔΩ :
Οι περισσότερες δικές μας ορχήστρες δουλεύουν με 2 Styles τσιφτετέλια των 2/4. Ένα ‘’γρήγορα’’ και ένα ‘’αργά’’ .....
Η λέξη Tsifteteli προέρχεται από τα τούρκικα και σημαίνει ‘’δίχορδο’’. Αναφέρεται σε χορό και το ρυθμικό του σχεδιάγραμμα μπορεί να είναι : ‘’Greek Tsifteteli has a small repertory of movements, rather simple musical arrangements and uses 3 main rhythms: Maqsoum (4/4 rhythm), Ayoup (2/4 rhythm) and Taksim (8/4 rhythm)’’.
Εγώ στο παράδειγμα στο Video χρησιμοποίησα το ρυθμικό σχεδιάγραμμα 2/4 (πηγή: Wikipedia και ‘’Ρυθμική Κιθάρα Fagotto’’ ).
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα 2 ρυθμικά σχεδιαγράμματα : Τα 4/4 και τα 2/4 . Αν και είχα ενστάσεις ότι το ελληνικό ‘’πρωτόκολλο’’ είναι αποκλειστικά 4/4 , όμως με ένα πρόχειρο σέρφινγκ στο Google βρήκα ότι και δεκάδες άλλοι μουσικοί χρησιμοποιούν και τα 2 ‘’πρωτόκολλα’’ . Δείτε το ΕΔΩ :
Το ίδιο ρυθμικό σχήμα , στην κιθάρα , από πολλούς παίζεται με χτυπήματα ΜΟΝΟ προς τα κάτω.
Μερικά τραγούδια του Τσιτσάνη –κυρίως σε δρόμο χιτζάζ- και άλλων συνθετών ,είναι τραγούδια που στην Ελλάδα τα χαρακτηρίζουμε ως oriental , αράπικα, ή ανατολίτικα , έχουν όμως ένα στυλ του ρυθμού ‘’μπιγκίν’’ ή ‘’ beguine ‘’ ή ‘’Μπολέρο ανατολίτικο’’.
Δηλαδή τραγούδια που ανήκουν στην κατηγορία ρυθμού "μπολερό" ή "ανατολίτικου ύφους" τα οποία μνημονεύουν ονειρεμένες γυναίκες και περιγράφουν παραμυθένιους τόπους.
Πχ
Link
Αυτά τα Greek Oriental που συνήθως είναι γραμμένα σε 4/4 θα τα εξετάσουμε σε επόμενο ξεχωριστό κεφάλαιο καθώς έχουν διαφορετικό ρυθμικό σχεδιάγραμμα από το τσιφτετέλι .
Σημείωση:
Εγώ , όπου ‘τραγουδάω’ το κάνω απλά για να σας δείξω (φυσικά όχι για καλλιφωνία) πως διαβάζεται το ρυθμικό σχήμα.
Ο βαθμός της ταχύτητας ή βραδύτητας με την οποία εκτελούνται οι κινήσεις του ποδιού , θέση --άρση ,λέγεται ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ή ΤΕΜΡΟ.
Προτείνω να διαβάστε και το άρθρο ''Μετρονόμοι'' ΕΔΩ : http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3357
Εδώ θα βρείτε όλους τους ελληνικούς ρυθμούς σε ντραμς
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=24191
-----------------
''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας
[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 07-12-2013 09:34 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 09-12-2013 11:07 ]