ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Φυσαρμόνικα (‘Παρτιτούρες’ με Ηχητικά )

    STEFANOS604
    11.08.2014, 06:54

    Πρόταση για Σημειολογικές Παρτιτούρες-Tabs /Tablatures - Διατονικής Φυσαρμόνικας

    Ελπίζω το συγκεκριμένο ποστάρισμα να βρει μιμητές και με μικρή αφιέρωση χρόνου να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για τους αρχάριους φυσαρμονίστες  και μια εξύψωση  για την ιστοσελίδα MusicHeaven που μας φιλοξενεί.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

    Για να μη δημιουργείται σύγχυση στον αρχάριο θα πρέπει η δουλειά μας να είναι εξαιρετικά απλή αλλά αξιόπιστη.

    Βέβαια όσοι δεν διαβάζουν μουσική ,έχουν όμως ‘’μουσικό αυτί ‘ , ακούγοντας τα διάφορα τραγούδια , αφού τα αφομοιώσουν , παίζουν τα κομμάτια , ο καθένας με το δικό του τρόπο , αυτοσχεδιάζοντας και κάνοντας συχνά  χρήση της τεχνικής vibrato , trilling , glissando. 

    Να γιατί είναι δύσκολη έως αδύνατη πολλές φορές η ανάγνωση Σημειολογικής Παρτιτούρας.

    Θα πρέπει λοιπόν για να είναι 100% αξιόπιστη να μη βασίζεται μόνο στη σημειογραφία των οπών της φυσαρμόνικας.

    Έστω λοιπόν ότι θέλω να δημοσιεύσω σε Σημειολογική Παρτιτούρα το τραγούδι :

    ’Πόσο πολύ σ’ αγάπησα’’ του Θηβαίου Γ.

    Διαλέγω επίτηδες αυτό το τραγούδι γιατί ενώ είναι Am ( επειδή αν το έπαιζα με κιθάρα περιέχει και ακόρντο F ) δεν μπορείς να παίξεις  συγκεκριμένα σημεία του τραγουδιού με φυσαρμόνικα τονικότητας Am αρμονικό  - θα ήθελες Am Nat όμως το ελληνικό ρεπερτόριο είναι περιορισμένο σε σχέση με το Am Harmonic . Δυστυχώς υπάρχουν δεκάδες ελληνικών τραγουδιών αυτού του στυλ που μερικά σημεία τους δεν μπορούν να παιχθούν από διατονική φυσαρμόνικα Am Nat ή και Am Harmonic (αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα και με την χρωματική)

    Στο τραγούδι αυτό  χρησιμοποιώ τη σχετική κλίμακα της Am Nat την C ή χρωματική φυσαρμόνικα για τέτοιου είδους τραγούδια (βλέπε Σημείωση 2η στο τέλος).

    Am                       Dm                                F  E

    Πόσο πολύ σ' αγάπησα, ποτέ δε θα το μάθεις

     

    ΠΡΟΤΑΣΗ Υλοποίησης tab + ηχητικού

    1. Βρίσκω από το youtube το τραγούδι,  όπως φαίνεται
      ΕΔΩLink
    > :ώστε να δω σε τι τονικότητα παίζεται.  Μπορεί το ίδιο τραγούδι να υπάρχει και να τραγουδιέται από πολλούς τραγουδιστές σε διάφορες τονικότητες.  Διαλέγω αυτό που συμπίπτει με την τονικότητα της φυσαρμόνικας που κατέχω. Αν δεν έχω φυσαρμόνικα τέτοιας τονικότητας , αναφέρω ότι έκανα τρανσπόρτο σε άλλη τονικότητα.
  • Γράφω τη σημειολογική παρτιτούρα ,ελέγχοντας την πάνω στο τραγούδι του youtube , για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία. 
  • Ηχογραφώ σε αρχείο mp3 ή ακόμα πιο αξιόπιστα σε video την ‘’παρτιτούρα’’
  • Δημοσιεύω την Σημειολογική παρτιτούρα σημειώνοντας την τονικότητα της φυσαρμόνικας με την οποία το παίζω στο ηχητικό απόσπασμα καθώς και το αντίστοιχο link του Youtube
  • Εγώ παρουσιάζω 2 παραδείγματα:

    • ΜΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:

    HXHTIKO:

     ΕΔΩ:

    https://mega.co.nz/#!vVdAlQJC!HADj6fSEDBTeVi2_VLfN1hJRqL-9Gu6kXBag1Xm9KH8

    • ΜΕ VIDEOS


    https://www.youtube.com/watch?v=nQtZR02cuwcLink

    >

    Αφορμή για τα ανωτέρω ήταν ότι πολλές από τις ‘’παρτιτούρες’’ περιέχουν λάθη  πχ στην #762 ‘’θα πιω απόψε το φεγγάρι’’ ( που δεν είναι καθαρή διατονική Am αρμονικό – έχει ακόρντο F και G). Αν αυτή συνοδεύοτανε από ηχητικό απόσπασμα ο αρχάριος δεν θα την υιοθετούσε ή μάλλον θα την απέρριπτε , ο προχωρημένος θα σημείωνε το λάθος και ο συγγραφέας θα τη διόρθωνε…

    Έχω ξανά-ασχοληθεί με το ίδιο θέμα εκτενώς ΕΔΩ : που αξίζει να ρίξετε μια ανάγνωση.

    Σαν μεγάλης ηλικίας δεν μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο ,μπορώ όμως να συμβάλλω και  πιστεύω ότι οι νέοι , που θέλουν να μας δείξουν αν προχωρούν σωστά , αλλά και όσοι μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσει Σημειολογική Παρτιτούρα , μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να ηχογραφήσουν  όλες ή μερικές απ’ όσες έχουν δημοσιεύσει , ακόμα και με το κινητό τους ή ένα απλό mp3 player και να ανεβάσουν το αρχείο σ’ ένα ιστότοπο δίνοντας στους αναγνώστες το αντίστοιχο link .

    Πχ μπορείς να ανεβάσεις δωρεάν ΕΔΩ:  όπως εγώ που ανέβασα πρόχειρα το δικό μου παραπάνω ηχητικό – δεν μου πήρε πάνω από 5 λεπτά ηχογράφηση + uploading.

    Αλλά ακόμα και λανθασμένη να είναι η ‘’παρτιτούρα’’ , αν υπάρχει ηχητικό απόσπασμα ,ο πιο προχωρημένος θα δείξει που εντοπίζεται λάθος σημειογραφία ή παίξιμο και ο συγγραφέας της ‘’παρτιτούρας’’ θα έχει την δυνατότητα να την διορθώσει ή αν είναι εντελώς λάθος να την αποσύρει… ο δε αρχάριος θα ωφεληθεί άμεσα και δεν θα προσπαθεί να ‘’βγάλει’’ κομμάτι που δεν ‘’βγαίνει’’...

     

    Σημείωση 1η : Τέτοιες παρτιτούρες για διατονική και χρωματική φυσαρμόνικα ,αλλά με video (αυτές πράγματι απαιτούν πολλές εργατώρες) αντί mp3 ηχητικό απόσπασμα, δημοσίευσα στο παρελθόν
    ΕΔΩLink

    > : ,
    ΕΔΩLink
    >: , και
    ΕΔΩLink
    > :

     

    Σημείωση 2η : Σε δεκάδες τραγούδια κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και άλλων Ελλήνων συνθετών (πχ Οι Μοιραίοι, Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Τ’ αστέρι του βοριά, Θα πιώ απόψε το φεγγάρι, ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου – Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο – ίσως φταίνε τα φεγγάρια....) όταν αυτά τα παίζουμε με διατονική Αρμονική Am φυσαρμόνικα συνοδευόμενη με κιθάρα θα διαπιστώσουμε ότι στα σημεία που το ακομπανιαμέντο κιθάρας αντιστοιχεί στο ακόρντο G η φυσαρμόνικα δεν ανταποκρίνεται. Δηλαδή εκεί η φυσαρμόνικα πρέπει να κάνει παύση (αλλιώς θα ακούγεται παραφωνία) και να ξανα-ξεκινάμε σε άλλη αλλαγή ακομπανιαμέντου.

     

    Σημείωση 3η : Η σημειολογική παρτιτούρα είναι δύσκολο ή και αδύνατον να αναγνωσθεί ειδικά όταν η μελωδία είναι γρήγορη, αν περιέχει εισαγωγή , ταξίμι , ρεφραίν με επανάληψη...... χωρίς τη συνοδεία ηχητικού.

    Εγώ εκεί που χρησιμοποίησα τέτοιες παρτιτούρες ήταν στα πολύ σύντομα Licks / Riffs που χρησιμοποιούνται στα Blues αλλά και εκεί με συνοδεία ηχητικού (Δείτε ΕΔΩ) .


    Σημείωση 4η :  ΕΔΩ : μια διεύθυνση με 2 εκατοντάδες σημειολογικές παρτιτούρες
    Θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να παίξετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμιά διότι μάλλον σίγουρα δεν θα ξέρετε τη μελωδία τους αλλά ούτε και τον ρυθμό τους. Αν όμως κάποια απ’ τα ξένα αυτά τραγούδια τα ξέρετε είναι ευκαιρία να ετοιμάσετε ένα ηχητικό- δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά αφού η 'παρτιτούρα' είναι έτοιμη.


    Επειδή πολλοί έχουν μεράκι και δημοσιοποιούν συχνά 'παρτιτούρες' , ΕΥΧΟΜΑΙ για την υλοποίηση της πρότασης που είναι πανεύκολη - με ένα απλό mp3 player που έχει δυνατότητα record  ή με ένα απλό δωρεάν software , όπως το audacity  - για τις τόσες υφιστάμενες παρτιτούρες και απλά απαιτεί λίγη επιπλέον δουλειά για τις νέες που σκοπεύετε να δημοσιοποιήσετε στο μέλλον ….

     περιμένω γνώμες σας….


    STEFANOS604
    18.08.2014, 08:15

    Θα συνεχίσω με λίγα ακόμα θέματα με ηχητικά ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα μουσικής με φυσαρμόνικα σε σημειολογική παρτιτούρα :

    Τα Blues παίζονται σχεδόν ΠΑΝΤΑ σε Cross Harp / 2nd position  .

    Παραθέτω ένα σχεδιάγραμμα για εκμάθηση της C κλίμακας Blues (δες και την μινόρε πεντατονική ΕΔΩ :) συνοδευόμενο από ηχητικό mp3 .

    (Τα Blues από μερικούς παίζονται και σε Straight Harp / 1st position αλλά πρέπει να είσαι βιρτουόζος – απαιτούνται overbendings... – Δείτε ΕΔΩ :)

    Ακούστε την C Blues scale :

       ΕΔΩ : https://mega.co.nz/#!zUlGRJAD!HkhlF_ejAUWLIS8YiFiRUlnljlChj1KLSdHCZVAE5nI


    jorge
    18.08.2014, 10:45
    Στέφανε καλύτερα τα επιμορφωτικά άρθρα να τα βάζουμε μόνο στο e-Περιοδικό και εδώ να συζητάμε και να λύνουμε απορίες.


    Νέες συζητήσεις
    στην ίδια κατηγορία