Ηλεκτρικό βιολί για ενήλικες αρχάριους και μέθοδος αυτοδιδασκαλίας βιολιού.
Το ηλεκτρικό βιολί είναι ένα μουσικό όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά είδη μουσικής όπως στην κλασική, ελληνική, Metal, Pop, Rock, jazz/jazz Fusion, country και χρησιμοποιείται και από μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Vanessa Mae.
Εδώ, με αυτό το post, θα ήθελα να προτείνω το ηλεκτρικό βιολί σε ενήλικες αρχάριους που επιθυμούν να αυτοδιδαχτούν για όσο χρόνο αυτοί κρίνουν και χρειάζονται ένα βιολί που η ένταση του ήχου του, δεν θα ενοχλεί τους συγκάτοικους. Τυχαίνει να είμαι μέχρι στιγμής αυτοδίδακτος στην μουσική και στο βιολί και από αυτή την οπτική πλευρά ενός ενήλικου μαθητή γράφεται το παρόν post.
Το ηλεκτρικο βιολί (silent), είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να εξασκούνται πολύ στον χώρο τους, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με ένα κλασικό βιολί, λόγω του ότι η ένταση του ήχου ενός κλασικού βιολιού είναι δυνατόν να ενοχλήσει τους ομόστεγους.
Το ηλ. βιολί δεν είναι τελείως σιωπηλό, ακούγεται αρκετά ώστε να μπορεί κάποιος να εξασκείται καθημερινά σε ένα χώρο και να ακούει τι παίζει αυτός και οι παρευρισκόμενοι στον χώρο, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά silent-αθόρυβο ώστε να μην ενοχλεί τους συγκάτοικους.
Αν θέλουμε να ακούμε τον ήχο μέσα από τα ακουστικά, τα συνδέουμε με το βιολί στην κατάλληλη υποδοχή, ανοίγουμε τον γενικό διακόπτη του βιολιού στην θέση "on" και ρυθμίζουμε τον διακόπτη του ήχου που είναι πάνω στο βιολί, στο επιθυμητό σημείο έντασης.
Μπορεί όμως κάποιος να παίζει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να φοράει τα ελαφριά ακουστικά που συνήθως συνοδεύουν ένα ηλ. βιολί μέσα στην θήκη του. Το δοξάρι όταν τρίβεται πάνω στις χορδές τις κάνει να παράγουν ήχο που ακούγεται, αλλά ο ήχος αυτός δεν είναι σαν του κλασικού βιολιού επειδή το ηλ. βιολί δεν έχει ηχείο όπως το κλασικό, ούτε είναι δυνατός (όταν παίζουμε χωρίς ενισχυτή) σαν του κλ. βιολιού, λόγω αυτής της έλλειψης ηχείου. Μπορούμε να ασκούμαστε όσο θέλουμε χωρίς να έχουμε το βιολί ενεργοποιημένο στην θέση "on" και χωρίς να φοράμε τα ακουστικά, διότι το δοξάρι, είτε το βιολί είναι ανοιχτό στην θέση "on" είτε κλειστό στην θέση "off", θα δονεί τις χορδές και αυτές θα παράγουν τον μουσικό ήχο που θέλουμε.
θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ακουστικά που φοράμε δεν απομονώνουν τον μουσικό ήχο που παράγεται από το δοξάρι και τις χορδές. Δεν ισχύει δηλαδή ότι αν φοράμε τα ακουστικά ακούμε τον ήχο του βιολιού μόνο εμείς, το λέω αυτό γιατί έχω διαβάσει ότι αν κάποιος φοράει ακουστικά, το βιολί γίνεται τελείως αθόρυβο και δεν ακούει κανείς άλλος τον ήχο του, εκτός από αυτόν που φοράει τα ακουστικά. Η αλήθεια είναι ότι εμείς που φοράμε ακουστικά, με το βιολί να είναι στην θέση "on" και παίζουμε μία μελωδία, ακούμε τον ηλεκτρικό ήχο της μελωδίας μέσα από τα ακουστικά, αλλά και οι γύρω μας ακούνε τον ήχο αυτής της μελωδίας που παράγεται από τις χορδές τις οποίες δονεί το δοξάρι.
Δεν είναι αναγκαίο να αγοράσει κάποιος μαζί με το ηλεκτρικό βιολί και ενισχυτή, μπορεί να το κάνει αργότερα. Ο λόγος είναι ότι ένας αρχάριος μαθητευόμενος δεν θα μπορέσει όπως είναι απολύτως φυσικό να βγάλει στην αρχή καλό ήχο και ώσπου να μάθει να παίζει καλύτερα, δεν θα χρειαστεί απαραιτήτως ενισχυτή. Αργότερα αγοράζει και έναν ενισχυτή, υπάρχουν στο εμπόριο πολλά μοντέλα φτηνά, μεσαία και ακριβά.
Υπάρχουν διάφορα σχήματα ηλ. βιολιού, κάποια προσοχή χρειάζεται στην επιλογή, όπως διάβασα σε μια μικρή έρευνα που έκανα, κάποια μη συμμετρικά σχήματα είναι ασταθή και τείνουν να γέρνουν, ενώ αυτά με σχήμα S τείνουν να είναι εύθραυστα. Ένα ηλ. βιολί σε σχήμα 8 (οκτώ) είναι ένα από τα καλά σχήματα.
Επίσης σε κάποιο ασυνήθιστο σχήμα βιολιού, θα πρέπει να δούμε αν ταιριάζει το στήριγμα ώμου ή αν παρέχεται ένα ειδικό στήριγμα ώμου μέσα στην συσκευασία. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε το ίδιο στήριγμα ώμου αν αυτό χαλάσει ή σπάσει. Η ταστιέρα καλό είναι να είναι από έβενο και όχι από κάποιο άλλο ξύλο βαμμένο μαύρο.
Για έναν αρχάριο ένα οικονομικό μοντέλο πιστεύω ότι είναι η καλύτερη λύση και όταν γίνει πιό έμπειρος αγοράζει ένα ακριβότερο και καλύτερο. Θα πρέπει να έχουμε υπ όψη μας ότι είναι πιθανό κάποιος να αποφασίσει να μάθει βιολί αλλά λίγο αργότερα για διάφορους λόγους να αλλάξει γνώμη, οπότε γιατί να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό για βιολί που τελικά δεν θα το χρησιμοποιήσει. Ας βεβαιωθεί πρώτα ότι του αρέσει αυτό που κάνει και τα καταφέρνει και μπορεί αργότερα να κάνει ακριβότερη αγορά.
Ένα ηλ. βιολί σε σχήμα 8 (οκτώ) και σε οικονομική τιμή (146 $ ήτοι 128 ευρώ) είναι π.χ. το Cecilio 4/4 CEVN-1BK Solid Wood Electric/Silent Violin.
Αν δεν πάμε σε δάσκαλο-ωδείο από την αρχή, είναι απαραίτητη μια καλή μέθοδος αυτοδιδασκαλίας όπως π.χ. η παρακάτω με διαγράμματα, 28 μαθήματα και 47 μελωδίες.
First Lessons Violin (Mel Bay's First Lessons)-Craig Duncan. Εκδόσεις- Mel Bay Editions.
Η μέθοδος αυτή κατάλληλη για όλα τα βιολιά, κλασικά και ηλεκτρικά. Είναι γραμμένη στα αγγλικά, αλλά επειδή στην αρχή κάθε μαθήματος ο βιολιστής και συγγραφέας Craig Duncan εξηγεί με λίγες απλές και κατανοητές λέξεις τι να κάνεις και γιατί να το κάνεις, είναι κατάλληλη και για όσους γνωρίζουν έστω και λίγα βασικά αγγλικά. Δεν είναι βαρετή μέθοδος και σε μαθαίνει να παίζεις διάφορες μελωδίες μεταξύ των οποίων και μουσικά κομμάτια των Bach, Beethoven, Brahms, Handel, Mozart, καθώς και άλλων κλασικών συνθετών. Περιλαμβάνει και 2 cd με όλες τις ασκήσεις και τις μελωδίες.
Στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων Mel Bay Editions μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα μαθήματα στα περιεχόμενα, καθώς και οπτικά και ηχητικά δείγματα. Κοστίζει 10 $ ήτοι 9 ευρώ.
http://www.melbay.com/Products/99292BCD/first-lessons-violin.aspx
Αν θέλουμε να πάρουμε μια μικρή ιδέα για το πως ακούγεται ένα ηλ. βιολί με εφέ (effects) ενισχυτή, θα το ακούσουμε στο παρακάτω βιντεο από το 16, 24 λεπτό και μετά, με Reverb, Flange, Chorus και Overdrive.
/>