ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Βιολί και φοιτητική ζωή

    VasilikiBal
    22.09.2021, 16:59

    Αλο και καλησπέρα σας!

    Είμαι καινούρια στη παρέα, φοιτήτρια, ξεκινάω το δεύτερο έτος σπουδών. Αποφάσισα μέσα στη καραντίνα ότι θέλω να μάθω βιολί, πάντα ήθελα αλλά δεν το είχα πάρει απόφαση γιατί διάβαζα αρκετά για το σχολείο και δεν είχα τόσο ελεύθερο χρόνο . 

    Είμαι όμως 19 χρονών, από μουσική ξέρω ελάχιστα πράγματα γιατί έκανα κιθάρα δύο χρόνια και μετά τη παράτησα λόγω προγράμματος. Το βιολί θεωρείται δύσκολο όργανο και με φοβίζει η καινούρια αυτή αρχή.

    Είναι πολύ αργά για να μάθω; Σκοπεύω να ασχολούμαι, δηλαδή να αφιερώνω 1-2 ή και 3 ώρες τη μέρα αν χρειαστεί, απλά θέλω να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο και -γιατι οχι- να πάρω κάποια στιγμή και πτυχίο.

    Είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος ή δεν θα πετύχω τίποτα και θα τα παρατήσω;

    Ευχαριστώ και ελπίζω να απαντήσετε!!! 


    Akis305
    02.10.2021, 22:01

    Στά θετικά: Το βιολί είναι ένα θαυμάσιο και πολύ εκφραστικό όργανο με μαγευτικό ήχο. Είναι μικρό σε μέγεθος και ελαφρύ, οπότε μετεφέρεται εύκολα μέσα στη θήκη του όπου θέλεις και όποτε θέλεις, δεν έχει τους περιορισμούς του πιάνου το οποίο λόγω βάρους και όγκου είναι αδύνατον να μετακινηθεί εύκολα. Γιά το βιολί υπάρχει πολύ πλούσιο ρεπερτόριο το οποίο καλύπτει πολλά είδη μουσικής.

    Εκτός από τα βιβλία με παρτιτούρες, μπορείς να βρεις καί εκατοντάδες δωρεάν παρτιτούρες στο ιντερνετ για κλασική μουσική, Rock καί Pop, ακόμη και γιά θρησκευτική μουσική (Hymns for Violin, Free Christian Violin Sheet Music, free violin sheet music for hymns, christian violin sheet music) καί φυσικά υπάρχει πλουσιότατο ρεπερτόριο γιά παραδοσιακή μουσική (tradional British and Irish sheet music for violin, Traditional Irish fiddle-violin music, free  Traditional Celtic music for fiddle, free Traditional violin sheet music, Irish tunes, folk violin-fiddle music, American fiddle Traditional sheet music).

    Στά αρνητικά θα έβαζα ότι: 1) Είναι δύσκολο όργανο επειδή δεν έχει τάστα ούτε πλήκτρα (κουμπιά) όπως το πιάνο και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια γιά να μάθει κάποιος/α να τοποθετεί τα δάχτυλά του στα σωστά σημεία και να παίζει τις νότες. Οι χορδές έχουν μικρό μήκος πράγμα που σημαίνει ότι μία μικρή μετακίνηση του δάκτυλου το οποίο πατάει την χορδή μπορεί να βγάλει άλλη νότα. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται περισσότερος χρόνος σε ασκήσεις από κάποιο άλλο όργανο μέχρι να μπορεί κάποιος να αρχίσει να παίζει σωστά. 2) Το μάρκετιν θέλει να σε βάλει στο τριπάκι να αρχίσεις να ξοδεύσεις πολλά χρήματα για να πάρεις βιολί με καλό ήχο και κάποιοι αρχίζουν να σε προτρέπουν να αγοράσεις το ακριβότερο με την λογική ότι "το ακριβότερο έχει πιό καλό ήχο", κάτι το οποίο έχει μέχρις ενός σημείου μία βάση, αλλά ο στόχος είναι να σε οδηγήσουν σε ακριβές αγορές. 3) Πρέπει να αλλάζεις τις χορδές κάθε έξι μήνες και οι καλές χορδές του βιολιού είναι ακριβές. (αυτό βέβαια είναι κάπως υποκειμενικό, τι θεωρεί κάποιος ακριβό και τι προσιτό). 4) Όταν ασκείσαι ή παίζεις, το ηχείο του είναι δίπλα ακριβώς από το αριστερό σου αυτί και καλό είναι να χρησιμοποιείς όσο μπορείς ωτοασπίδες. Η ακοή θέλει προσοχή.

    Πάντως, εφόσον έκανες κιθάρα 2 χρόνια έχεις μουσική εμπειρία στα θεωρητικά, κάτι που θα βοηθήσει, άλλωστε στά 19 σου, δεν σε πήραν τα χρόνια, είσαι πολύ νέα.


    [ τροποποιήθηκε από τον/την Akis305, 02-10-2021 22:08 ]