ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Τρίτη 14 Ιούλη: Συναυλία της ΚΟΑ στο Ηρώδειο για τα 90 χρόνια του Μίκη

    TRAVELOGUE
    10.07.2015, 09:26

    Το Φεστιβάλ Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμούν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού την Τρίτη 14 Ιούλη στο Ηρώδειο.

    Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Πλατανιάς, Ακης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Χορωδία «Μελωδοί» και η Χορωδία της ΕΡΤ.

    Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα ενενήντα του χρόνια, σφραγίστηκε από τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας, αλλά και τη σφράγισε ανεξίτηλα. Ετσι, κάθε νέα παρουσίαση αγαπημένων έργων του κορυφαίου δημιουργού, όπως η μεγαλόπνοη «Πρώτη Συμφωνία» (1954) ή το εμβληματικό «Αξιον Εστί» (1960 - 1962), καθίσταται κάτι πολύ παραπάνω από μια ευχάριστη υπόμνηση της μουσικής του.

    Μας χαρίζει την αναζωογονητική επανασύνδεσή μας με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμούς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του λαού μας. Γ

    ια την παρουσίαση της συναυλίας το Φεστιβάλ Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου όπου μίλησαν και συντελεστές της συναυλίας, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, απέστειλε μήνυμά του, που διαβάστηκε στη συνέντευξη και αφού ευχαριστεί τους συντελεστές για τη συναυλία, σημειώνει:

    «Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή τη μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό.

    Το μόνο που με παρηγορεί, είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο Λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία την συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου Πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η Ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή Πίστη στον Ανθρωπο και στη Ζωή».

    Ο τιμημένος με το Βραβείο «Λένιν» συνθέτης, που έκανε έναν ολόκληρο λαό να τραγουδάει τους στίχους του Ρίτσου, του Ελύτη, του Νερούντα, του Λειβαδίτη, του Χριστοδούλου, του Κατσαρού και τόσων ακόμη, έκανε παράλληλα παγκόσμια γνωστή τη μουσική, τις αξίες, τον πολιτισμό μας.

    Ο συνθέτης δημιούργησε μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς, μέσα από το έργο και τους αγώνες του, νέες ιδέες και εκδοχές... Δημιούργησε μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της Τέχνης... Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

    Για πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων, πατήστε εδώ

    Πηγή: Εφ. Ριζοσπάστης, 10/7/2015