Η ερώτηση σου απαντιέται ανάλογα με το τι μουσική (ελληνική – ξένη) θα παίξεις.
Θα βρείτε 25 Video με ελληνικούς και λίγους ξένους ρυθμούς ΕΔΩ :
Οι χορδές κρούονται είτε με νύχια είτε με πένα. Όμως άλλο θέμα το να ακομπανιάρουμε Jazz, άλλο το ακομπανιάρισμα σε λαϊκά & ρεμπέτικα με κλασική κιθάρα και ρεμπετοκιθάρα και άλλο το παίξιμο ρεπερτορίου κλασικής κιθάρας.
Όσον αφορά τις πένες (υποκειμενική μου άποψη):
- Οι λεπτές προορίζονται για γρήγορο ή απαλό strumming.
- Οι πιο σκληρές πάντως παράγουν πιο λαμπερό ήχο και ελέγχουν περισσότερο κυρίως το τρέμολο και φθείρονται λιγότερο απ’ ότι οι λεπτές.
- Αν χτυπάμε τις χορδές με δύναμη κοντά στον καβαλάρη, ο ήχος είναι πιο ‘’λαμπερός’’.
- Οι διαφορές στον ήχο ανάλογα με την πένα, ακούγονται καλύτερα στην ηλεκτρική κιθάρα. Έτσι η λεπτή πένα παράγει πρίμο ήχο, ενώ όσο σκληραίνει (παχαίνει) βγάζει πιο μπάσο ήχο.
Προσωπικά λοιπόν, επειδή παίζω κυρίως μπαλάντες και δημοτικά με την ακουστική κιθάρα μου , με ακόρντα κυρίως ανοιχτά, χρησιμοποιώ σκληρές πένες για τον παραπάνω λόγο.
Συνήθως με πένα - στα ελληνικά τραγούδια - ο συνδυασμός της μπάσας χορδής και των συγχορδιών γίνεται με άρπισμα (γλίστρημα της πένας) της συγχορδίας προς τα κάτω αλλά και σε αρκετά τραγούδια (ειδικά σε 8/8) αρπεζέ (arpeggios).
Το ρυθμικό παίξιμο είναι πολύ σημαντικό και η εξάσκηση του απαιτεί συνέπεια , υπομονή και επιμονή.
Θα διαπιστώσετε δε ότι οι κινήσεις του δεξιού χεριού (για τους δεξιόχειρες και αντίστοιχα του αριστερού για τους αριστερόχειρες) είναι πιο δύσκολες από του αριστερού και ότι όταν βελτιωθεί το ρυθμικό σας παίξιμο σχεδόν ισόποσα θα βελτιωθεί και το σολάρισμα σας.
Κάντε Googling για tabs που να περιλαμβάνουν και πληροφορίες για δεξί χέρι.
Συνήθως γράφονται με Π και V και για το μπουζούκι (και υποθέτω και για τα υπόλοιπα έγχορδα – γιουκαλίλι, μπαγλαμας…) που σημαίνουν άρπισμα πένας κάτω και πάνω αντίστοιχα.