ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    ‘’Αρχαία Ελληνικά’’ στην επιλογή γλώσσας στο facebook

    STEFANOS604
    20.11.2016, 18:03

     «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» 

    όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε

    και να μη ξέρεις είναι κάτι που λέγεται , ταιριάζει στις μέρες που ζούμε, αλλά και ηχεί ωραία..


    Hastaroth
    21.11.2016, 09:42

    Είναι άλλο πράγμα να πής κάπου μιά φράση,ένα γνωμικό που έχει "επιβιώσει" ώς τίς μέρες μας και άλλο να πάς στν μανάβη και να τού ζητήσης δυό κιλά φασολάκια,εις άπταιστον αρχαίαν ελληνικήν.

    Εδώ το έθεσε σωστά ο Ζαχαρίας.Δέν μιλάμε ΑΥΤΟΥΣΙΑ την αρχαία Ελληνική γλώσσα.Μιλάμε την "εγγονή" της,την νέα Ελληνική γλώσσα.Κι'αυτό γιατί η συγκεκριμένη γλώσσα ικανοποιεί τίς εκφραστικές μας ανάγκες-τίς ανάγκες τών ανθρώπων τού 21ου αιώνα.

    Οταν ήμουν μαθητής,σε κάποιο αναγνωστικό τών νέων Ελληνικών τού σχολείου υπήρχε ένα κείμενο που περιέγραφε τίς εντυπώσεις ενός λογοτέχνη από επίσκεψή του στην Λίνδο (άν θυμάμαι καλά).Και ανάμεσα σ'αυτές ανέφερε πως είχε δεί χαραγμένο σ'έναν τοίχο το εξής:"Δημήτριος τυφλός ουδέ βλέπει ουδέν παίζων αστραγάλους.Ερμείας έκλεψεν αυτώ αστραγάλους"

    Δηλαδή,όπως θα λέγαμε σήμερα:"ο Δημήτρης είναι στραβός και δέν βλέπει τίποτε όταν παίζει βώλους.Ο Ερμείας τού έκλεψε μερικούς βώλους".Ο συγγραφέας εξήγησε το γεγονός λέγοντας πως προφανώς δυό παιδιά εκείνης τής εποχής έπαιζαν βώλους,ο ένας απ'αυτούς έκανε "ζαβολιές" και ο άλλος τον "κάρφωσε" γράφοντας (ή μάλλον χαράζοντας) στον τοίχο αυτό που έβλεπε.Τα δυό παιδιά εκείνης τής εποχής λοιπόν,έγραφαν και μιλούσαν "αρχαία" (γιά εμάς) Ελληνικά-γι'αυτά τα παιδιά όμως αυτή ήταν η καθημερινή τους γλώσσα.Γιά πηγαίνετε λοιπόν εσείς τώρα σον μανάνη σας και πείτε του "δός μοι φασιόλων μεδίμνους τέτταρες εν πήρα" (η "πήρα" είναι στα αρχαία Ελληνικά το σακκούλι-θυμηθείτε το "άνθρωπος εκάτερος δύο πήρας φέρει,την μέν έμπροσθεν,την δ'όπισθεν" κλπ,από το αναγνωστικό σας τών αρχαίων στο σχολείο) και να δώ τί θα σάς πή....

    Η,ακόμη καλύτερα,πηγαίνετε σε ένα μουσείο κάποια μέρα που θα'χουν απεργία οι φύλακες και ρωτήστε τους:"έξεστι ημίν εισελθείν" κι'άν δέν νομίσουν ότι τους λέτε άξεστους,να μού τρυπήσετε την μύτη {#emotions_dlg.biggrin}


    Hastaroth
    21.11.2016, 09:44

    Παράθεση:

    Το μέλος zachartha στις 20.11.2016, 17:59 έγραψε...

    Εντάξει,tallos!Συγνώμη που σε παρεξήγησα.Καλά έκανες και το διευκρίνισες.Και να το εννοούσες έτσι όπως νόμιζα,ο καθένας θα καταλάβαινε τη χιουμοριστική σου πρόθεση,γι'αυτό και δε συνέχισα τον σχολιασμό.Ας κάνει το ίδιο και ο Hastaroth,μήπως ηρεμίσει ο ORFEASMIRSINIS και ζητήσει συγνώμη που μας αποκάλεσε όλους "ανόητους" και "αγράμματους".



    Εγώ γιατί να ζητήσω συγγνώμη;


    STEFANOS604
    21.11.2016, 13:19

    Hastaroth

    κανείς δεν είπε και δεν λέει (εκτός από σένα και ίσως ελάχιοστους άλλους) να μιλάς αρχαία ελληνικά στο μανάβη ....ακόμα και στουςς υπεύθυνους του αρχαιολογικού μουσέιου και στη βουλή. Αυτό το κάνει κάπου - κάπου ο γνωστός βουλευτής ίσως ξυπνήσει μερικούς υπεύθυνους για την παιδεία

    Γλώσσα που συνεχίζει να παράγει αναγνωστική εμπειρία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί νεκρή.

    Ο στόχος της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών δεν είναι να μάθει ο νέος στο Λύκειο  να τα μιλάει  με το να αποστηθίζει γραμματική και συντακτικό αλλά να τα  αναγνωρίζει τόσο ώστε να μπορεί να έχει αναγνωστική εμπειρία.

    Ο πολιτισμός είναι εμπειρία η δε επαφή με το πρωτότυπο, είναι που κρίνει την αξία της εμπειρίας

    Αν δεν μάθει αυτή την αναγνωστική εμπειρία στην ηλικία των 13 - 17 ετών ...πέταξε το πουλάκι και θα προσπαθεί , όπως εσύ, να πείσει τους άλλους για κάτι που είναι άσχετος και το παίζει ειδικός ότι είναι άχρηστα...


    Hastaroth
    21.11.2016, 13:53

    Και τί σχέση έχει όλο αυτό με την επιλογή να υπάρχουν τα αρχαία Ελληνικά στο Facebook;

    Μήπως ο νέος θα αποκτήση "αναγνωστική εμπειρία" βλέποντας το κουμπάκι "σχόλιον γράφειν" στην οθόνη τού υπολογιστή του;

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετέφρασε την "Ξυγγραφή" τού Θουκυδίδη-και μάλιστα σε εποχή που δέν υπήρχαν τα φατσομπούκια κλπ κόλπα.Συνεπώς ΗΞΕΡΕ αρχαία Ελληνικά πολύ καλά.Δέν μιλούσε όμως αρχαία Ελληνικά στην Βουλή και στίς επαφές του με τους υπουργούς,βουλευτές κλπ.

    Ας μάθουν λοιπόν πρώτα οι νέοι να μιλούν-και να γράφουν-σωστά τα σημερινά Ελληνικά,αντί να λένε "όσο αναφορά" και "η πενταήμερη" (εκδρομή) και γιά τα υπόλοιπα βλέπουμε.....

    Και δυστυχώς,απ'όσο βλέπω,δέν υπάρχουν και πολλοί καλοί δάσκαλοι να τους τα μάθουν σωστά διότι οι περισσότερι εκπαιδευτικοί σήμερα είναι απλώς "συνδικάσκαλοι" (υβριδική λέξη,που σημαίνει "συνδικαλιστής δάσκαλος"-θα προτείνω στον Μπαμπινιώτη να την εντάξη σε κάποια νέα έκδοση τού λεξικού του...)


    STEFANOS604
    21.11.2016, 14:21

    Σωστά αυτά που λες για ''συνδικάσκαλους'' όμως ... καλύτερα να ξαναποστάρω τμήμα του #15 Post:

    Άσχετα αν μας αρέσει το fb , tweeter....μια τέτοια πρωτοβουλία (έστω κι αν αποσκοπεί κάπου αλλού, που όμως δεν βλέπω προσωπικά κάτι τέτοιο) :

    • Δεν είναι θετική;
    • Γιατί να είμαστε αρνητικοί ; Δεν το καταλαβαίνω , εξ' άλλου δεν σε υποχρεώνει το fb, απλά εσύ κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις και είναι αποκλειστικά δική σου επιλογή.

    H 'Αιρις Όρις, υπεύθυνη του τμήματος Διεθνοποίησης του Facebook. «Η γλώσσα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της συνδεσιμότητας». Η ίδια πρόσθεσε ότι το Facebook είναι πιθανόν σε θέση, με αυτή την κίνηση, να διατηρήσει ζωντανές γλώσσες που κινδυνεύουν ώστε να υπάρχουν και για τις επόμενες γενιές.

    «Συχνά οι νεότερες γενιές μιλούν τη γλώσσα, αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή, γιατί πολλές φορές η γλώσσα επικοινωνίας είναι διαφορετική από τα αγγλικά. Φέρνοντας αυτές τις γλώσσες στο Facebook μπορεί οι νέες γενιές να το βρουν ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Δεν πρόκειται απλά για απαρχαιωμένα βιβλία».


    tallos
    21.11.2016, 16:06
    τα αρχαια ελληνικα είναι η τελευταια γλωσσα που θα χαθει.προχθες εβλεπα το ΤΖΟΥΡΑΣΙΚ ΓΟΥΟΡΛΝΤ και λεει ο πρωταγωνιστης,αυτος είναι ενας ΤΡΙΚΕΡΑΤΩΨ που στα ελληνικα σημαινει αυτος που εχει τρια κερατα,λεω μεσα μου που να σβησει αυτή η γλωσσα;με τιποτα.
    STEFANOS604
    21.11.2016, 16:07

    Τα επιχειρήματα του καθηγητή  Ι. Κακριδή  για  την εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής: εδώ:

    Μελετήστε τα και το ξανασυζητάμε το θέμα……..

     


    STEFANOS604
    22.11.2016, 07:03

    Παράθεση:

    Το μέλος zachartha στις 22.11.2016, 02:54 έγραψε...
    Γιατί το λες αυτό;Μόνο το σχολείο είναι φορέας παιδείας;Την ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ πού τη βάζεις;Όταν πήγαινα σχολείο σιχαινόμουν το μάθημα της Ιστορίας(ίσως επειδή έπρεπε να το αποστηθίζω).Μετά το σχολείο,όμως,δε χόρταινα να διαβάζω Ιστορικά βιβλία...Ποτέ δεν είναι αργά!

    ΥΓ. Ο σύνδεσμος που παρέθεσες στο τελευταίο σχόλιό σου δεν ανοίγει...

    Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ειδικοί και όχι μόν για τις γλώσσες.

    Ανοίγει ίσως ήταν στιγμιαίο


    STEFANOS604
    22.11.2016, 07:06

    Εγώ διδάχθηκα (1961 -1967) 6 έτη αρχαία ελληνικά και 3 Λατινικά, από καλούς καθηγητές αν και εκείνη την εποχή μας πίεζαν για γραμματική και συντακτικό πέραν του δέοντος.

    Αν και έχουν περάσει , έκτοτε , 55 χρόνια ακόμα θυμάμαι πολλά αποφθέγματα και από Λατινικά και από Αρχαία Ελληνικά.

    Διδασκόμασταν τότε κι ένα βιβλίο που λεγόταν ‘’Εκλογαί’’ που περιείχε αποφθέγματα. 

    Να ένα που μου ‘ρχεται στο μυαλό , επειδή ήταν ένας γραμματικός όρος που σήμερα δεν τον συναντά , η λεγόμενη ‘’παρήχηση’’ . Εδώ μια παρήχηση του Σ (σίγμα):

      ‘’Σώσος και Σωσώ, σώτερ σοι τονδ’ ανέθηκαν, Σώσος μεν σωθείς, Σωσώ , δ’ ότι Σ’ωσος εσώθη

    '' Ο Σώσος και η Σωσώ, , αφιέρωσαν στον σωτήρα μας τούτο το τάμα, ο μεν Σώσος γιατί σώθηκε, η δε Σωσώ γιατί σώθηκε ο Σώσος''.

    Δεν είναι θαυμάσιο !!!!


    Hastaroth
    22.11.2016, 12:36

    Παράθεση:

    Το μέλος zachartha στις 22.11.2016, 01:53 έγραψε...

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 21.11.2016, 09:44 έγραψε...

    Εγώ γιατί να ζητήσω συγγνώμη;



    Δεν είπα να ζητήσεις συγνώμη.Είπα να διευκρινίσεις με ποιά λογική παραλληλίζεις τα Αρχαία Ελληνικά με τα κλινγκονιανά σε προηγούμενο σχόλιό σου.

    ΥΓ. Θανάση με λένε(μην επηρεάζεσαι από τον orfeus...).

    [ τροποποιήθηκε από τον/την zachartha, 22-11-2016 02:05 ]



    Δέν παραλληλίζω.Απλώς λέω ότι άν πρόκειται να εντάξουμε στίς επιλογές τού Facebook γλώσσες που δέν χρησιμοποιούνται σήμερα αυτούσιες τότε άς εντάξουμε και τεχνητές γλώσσες που δημιουργήθηκαν γιά τίς ανάγκες κινηματογραφικών ταινιών (όπως είναι τα "κλιγκονιανά".

    ΥΓ.Υποθέτω ότι η Esperando,μιά επίσης τεχνητή γλώσσα που δημιουργήθηκε γιά να χρησιμεύση ώς διεθνής γλώσσα συνεννόησης όλων τών ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ανθρώπων,έχει ενταχθεί στίς επιλογές τού Facebook.

    ΥΓ.Επαναλαμβάνω:άλλο να γνωρίζης κάποια αποφθέγματα/παροιμίες/επιγραφές στ'αρχαία Ελληνικά ή στα Λατινικά (ή και σε άλλες "νεκρές" γλώσσες) κι'άλλο να χρησιμοποιής αυτές τίς γλώσσες στην καθημερινή σου επικοινωνία με τους λοιπούς συνανθρώπους σου.


    STEFANOS604
    22.11.2016, 12:46

    Με το Υ.Γ συμφωνώ απόλυτα μόνο που δεν μπορείς να τα μάθεις έτσι διαβάζοντας μόνος χωρίς να διδαχθείς βασικούς κανόνες...Αυτό όμως γίνεται σε μικρή ηλικία

    Ψηφίσματα πολιτών για τα αρχαία ελληνικά: Εδώ:

    Πινακίδα «απαγορεύονται τα ποδήλατα» στα αρχαία Ελληνικά... στο Κέμπριτζ: Εδώ:

    24ωρη απεργία στη Γαλλία για την προτεινόμενη αντικατάσταση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών με το μάθημα επιλογής «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας»: Εδώ:


    Hastaroth
    23.11.2016, 12:23

    Ωραία.Εγώ θα χειροκροτήσω την επιλογή αυτή τού Facebook όταν δέν θα ξαναδώ πουθενά Ελληνες χρήστες να γράφουν σε σχόλιά τους "ανεξαρτήτου ηλικίας" (αντί γιά "ανεξαρτήτως ηλικίας") καθώς και τα άλλα που έχω πολλάκις επισημάνει.

    Θα το ξαναπώ γιά τελευταία φορά:να μάθουμε πρώτα να μιλάμε και να γράφουμε σωστά την σύγχρονη Ελληνική γλώσσα και μετά άς αγωνιστούμε να μάθουμε στους άλλους να μιλάνε "αρχαία".

    ΥΓ 1.Οι χρυσαύγουλοι που "λατρεύουν" κάθε τί αρχαίο αλλά δέν ξέρουν πώς κλίνεται το ρήμα "εγείρομαι",πώς χαρακτηρίζονται;

    ΥΓ 2.Οι ταμπέλες γιά τα ποδήλατα εις αρχαίαν Ελληνικήν και Λατινικήν,πού είπαμε ότι ευρίσκονται;Στίς όχθες τού Τάμεση ή στα highlands τής Σκωτίας;Γιατί εκεί,εξ όσων γνωρίζω,δέν συχνάζουν φοιτηταί τού Cambridge....

    ΥΓ 3.Η "αρχαιότητα" δέν περιελάμβανε μόνο την Ευρώπη.Υπήρχαν αξιόλογοι αρχαίοι πολιτισμοί και στην Ασία (Κινέζοι,Ινδοί) και στην Αμερική (Αζτέκοι,Ινκας,Μάγιας κλπ).Αυτούς τους πολιτισμούς πότε θα τους μάθουν  οι μαθητές στην Γαλλία και στίς λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες;(γιά την Ελλάδα είπαμε,δέν το συζητάμε τα επόμενα επτακόσια χρόνια...)

    και τέλος:

    ΥΓ 4 Υπήρχαν ποδήλατα στην αρχαία Ελλάδα ή στην αρχαία Ιταλία;Γιατί η λέξη "ποδήλατο" δέν ευρίσκεται σε κανένα "Λεξικόν τής Αρχαίας Ελληνικής" ή τής Λατινικής Γλώσσης...


    tallos
    23.11.2016, 17:18
    ινκας και αζντεκοι,σιγα τον πολιτισμο...τρωγαν μονο καλαμποκι και καναν ανθρωποθυσίες.καλα εκανε ο Κορτεζ και τους πηρε στο κυνηγι.
    STEFANOS604
    24.11.2016, 08:14

    Βέβαια εδώ πρόκειται για τα ''Νέα Ελληνικά''. Ποστάρισμα για ενημέρωση και κάποιου θετικού αν΄μεσα σετόσα αρνητικά της εποχής μας:

    http://newsone.gr/ellada/1278665-


    Hastaroth
    28.11.2016, 10:30

    Παράθεση:

    Το μέλος zachartha στις 23.11.2016, 22:03 έγραψε...

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 23.11.2016, 12:23 έγραψε...

    Ωραία.Εγώ θα χειροκροτήσω την επιλογή αυτή τού Facebook όταν δέν θα ξαναδώ πουθενά Ελληνες χρήστες να γράφουν σε σχόλιά τους "ανεξαρτήτου ηλικίας" (αντί γιά "ανεξαρτήτως ηλικίας") καθώς και τα άλλα που έχω πολλάκις επισημάνει.

    Θα το ξαναπώ γιά τελευταία φορά:να μάθουμε πρώτα να μιλάμε και να γράφουμε σωστά την σύγχρονη Ελληνική γλώσσα και μετά άς αγωνιστούμε να μάθουμε στους άλλους να μιλάνε "αρχαία".



    Ακριβώς αυτό είναι που δεν καταλαβαίνεις ή δε θέλεις να καταλάβεις,Αλβέρτο:

    Αν γνωρίζεις Αρχαία Ελληνικά,τότε θα μιλάς και θα γράφεις σωστά και τα Νέα Ελληνικά!

    ΥΓ. Τελικά,δεν κατάλαβα.Δε θέλεις να διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά στα σχολεία;



    Είναι η ύπαρξη αρχαιοελληνικών εντολών στο Facebook "διδασκαλία τών αρχαίων Ελληνικών";

    Δέν νομίζω...

    Γιατί άν ήταν,τότε θα έπρεπε να υπάρχουν αρχαιοελληνικές εντολές παντού-απ'τις πινακίδες στα δημόσια κτίρια,μέχρι τά διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας.


    Hastaroth
    28.11.2016, 15:43

    Είμαι υπέρ τού να λαμβάνη ο μαθητής τού γυμνασίου μιά πρώτη γνώση τής δομής τών αρχαίων Ελληνικών στο σχολείο.Και αργότερα,στο πανεπιστήμιο,σε ειδικό τμήμα/τομέα/έδρα ή όπως αλλιώς το λένε,να σπουδάζη την γλώσσα πιό λεπτομερειακά,άν το επιθυμή.

    Αλλά το θέμα τής συζήτησης δέν είναι αυτό-και διαφαίνεται εντόνως η προσπάθειά σου να στρέψης την συζήτηση αλλόύ,προσπαθώντας να "πιαστής" από κάτι που ίσως πώ,γιά να με κατηγορήσης ώς "ανθέλληνα".

    Ετσι κάνουν αυτοί που έχουν διάφορα "σκοτεινά" κίνητρα στο μυαλό τους.

    Σταματάω λοιπόν την συζήτηση εδώ.


    Hastaroth
    28.11.2016, 19:48

    Το θέμα τή ςσυζήτησης είναι

    ‘’Αρχαία Ελληνικά’’ στην επιλογή γλώσσας στο facebook

    Δέν είναι:

    "Είστε υπέρ ή κατά τής διδασκαλίας τών αρχαίων Ελληνικών στο σχολείο;"

    Συνεπώς απορώ γιατί έθεσες-και μάλιστα ειδικώς σε μένα-αυτήν την ερώτηση.

    Επί τού θέματος,πάντως,απήντησα σε προηγούμενα σχόλιά μου.Καληνύχτα