Φεστιβάλ Δράμας 2005: Η μεγάλη γιορτή των "μικρομηκάδων"!
Το Φεστιβάλ της Δράμας, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων, ο πολιτιστικός θεσμός που ομορφαίνει ακόμη περισσότερη τη Μακεδονική πόλη και την καθιστά πόλο έλξης για τους κινηματογραφόφιλους, μετρά ήδη 28 χρόνια λαμπρής πορείας στην Ελλάδα και 11 διεθνούς εμβέλειας. Ερχεται δυναμικά και αυτή τη χρονιά από τις 18 έως τις 24/9, με πλούσιο υλικό: διακόσιες ταινίες από 48 χώρες απ' όλες τις ηπείρους που συνθέτουν ένα ευρύ πρόγραμμα και προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παγκόσμιας παραγωγής. Υποδεχτείτε το.
Φέτος στο 28ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και το 11ο Διεθνές συναγωνίζονται 133 ταινίες -79 από το εξωτερικό και 54 ελληνικές- διεκδικώντας τα βραβεία του διεθνούς και του ελληνικού τμήματος αντίστοιχα.
Επιπλέον, προβάλλονται 12 ταινίες στο πληροφοριακό τμήμα και πολλές στα ειδικά αφιερώματα, ενώ κατά την τελετή έναρξης, το Φεστιβάλ της Δράμας τιμά τον Παντελή Βούλγαρη και τον Κώστα Βουτσά. Ακόμη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απονέμει χρηματικό Βραβείο Σεναρίου, ύψους 3.000 ευρώ για την καλύτερη διασκευή λογοτεχνικού έργου.
Τη μεγάλη γιορτή πλαισιώνει ακόμη μια σειρά εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων, έκθεση φωτογραφίας Δραμινών φωτογράφων, έκθεση εξωφύλλων του περιοδικού της ΕΡΤ Ραδιοπρόγραμμα με πορτρέτα Ελλήνων ηθοποιών, που υπηρέτησαν μέσα από το
ραδιόφωνο τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθώς και συναυλία κρουστών του Νίκου Τουλιάτου και της ομάδας του.
Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:
Ελληνικές και Διεθνείς συμμετοχές:
-- 79 συμμετοχές από 46 χώρες στο Διεθνές Διαγωνιστικό
-- 54 ταινίες που προβάλλονται στο αντίστοιχο Ελληνικό Τμήμα &
-- 12 ταινίες στο Πληροφοριακό Τμήμα
Δείτε το πρόγραμμα των προβολών του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος κάνοντας κλικ εδώ
Δείτε το πρόγραμμα των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος κάνοντας κλικ εδώ
Kινηματογραφικά αφιερώματα:
-- 15 επιλεγμένες ταινίες της τελευταίας πενταετίας από την "Εβδομάδα Κριτικής" στο Φεστιβάλ των Καννών. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το πρόγραμμα των προβολών εδώ.
-- 12 υποψήφιες ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και οι βραβευμένες με το "Prix UIP ταινίες σε περιοδεία", στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Το μικρό μετράει!" του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου (European Coordination of film festivals - ECFF), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy - EFA) και της United International Pictures (UIP). Πατώντας εδώ μαθαίνετε περισσότερες πληροφορίες τόσο για το βραβείο όσο και για τις σχετικές προβολές.
-- 12 ταινίες που προβάλλονται στο πλαίσιο του Jameson Short Film Awards 2004 που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια δυναμικής ενίσχυσης της κινηματογραφίας.
-- 6 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο του "Europe in shorts", που αυτό τον Σεπτέμβρη επέλεξε αφιέρωμα στα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε. από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Περισσότερα εδώ.
-- 3in3: Τέσσερις ταινίες που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό ψηφιακής ταινίας που προκήρυξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το British Council, με αφορμή το Φεστιβάλ Δράμας.
-- Τέλος, συνεπείς ως προς τις προσδοκίες των μικρών φίλων του Κινηματογράφου οι διοργανωτές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους, προτείνουν την ταινία του Γιάννικ Χάστρουπ "Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα". Προβάλλεται κάθε μέρα στους κινηματογράφους "Ολύμπια' και "Αστέρια" από τις 9 έως τις 1 το πρωί.
Κινηματογραφικές δράσεις:
-- "Η τέχνη θέλει θύματα αρκεί να μην είμαστε εμείς"
Πρόκειται για τον τίτλο του masterclass με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη που αφορά -σύμφωνα με τον ίδιο τον κινηματογραφιστή- "σχόλια, παρατηρήσεις, μικρές λεπτομέρειες από την καθημερινή μου ζωή". Πραγματοποιείται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
-- "Ανάλυση σεναρίου μικρού μήκους"
Στο διήμερο εργαστήριο με συντονιστή τον σεναριογράφο και δάσκαλο σεναρίου Νίκο Παναγιωτόπουλο, δίνεται έμφαση στην εξέλιξη του σεναρίου της ταινίας μικρού μήκους. Πραγματοποιείται στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου από τις 10:30 - 13:30. Περισσότερα εδώ.
-- Κινούμενο σχέδιο: Από την προβολή και θέαση στη σπουδαία υπόθεση της διαδικασίας μάθησης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αγκάλιασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες στη Δράμα. Από την εμπειρία αυτή προέκυψαν 4 ταινίες μικρού μήκους animation, οι οποίες θα προβληθούν σε εξειδικευμένα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου έχει ο σκηνοθέτης και παιδαγωγός Σπύρος Σιάκας. Περισσότερα εδώ.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Τελετή έναρξης
-- Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τιμά τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και τον ηθοποιό Κώστα Βουτσά.
-- Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απονέμει βραβείο Σεναρίου και το ποσό των 3.000 ευρώ. για την καλύτερη διασκευή λογοτεχνικού έργου.
-- Κοντσέρτο για φωνή και πιάνο με τραγούδια του "Μάνου Χατζιδάκι των ηθοποιών". Τα τραγούδια ερμηνεύει η
Μελίνα Μποτέλλη και στο πιάνο τη συνοδεύει ο Γιάννης Φίνας.
Εκθεση ΕΡΤ & Κινηματογράφος
Η έκθεση επιχειρεί και ζωντανεύει τα πορτρέτα των μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών που υπηρέτησαν Ραδιόφωνο, Κινηματογράφο & Θέατρο μέσα από τα εξώφυλλα του περιοδικού "Ραδιοπρόγραμμα". Παρουσιάζεται στην αίθουσα "Μελίνα".
"Αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια"
Είναι αφιερωμένα στη λογοτεχνία και την ποίηση. Πραγματοποιούνται από τις 18 έως τις 24 Σεπτρεμβρίου κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι.
Έκθεση Φωτογραφίας
Έξι Δραμινοί φωτογράφοι προσκαλούν σε ένα καταπληκτικό "οδοιπορικό" που έγινε λεύκωμα και έκθεση στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων. Η πρωτοβουλία και η ανάθεση της φωτογραφικής καταγραφής των τοπικών δρώμενων έγινε από το Φεστιβάλ. Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα "Ελευθερία", από τις 17 - 25 Σεπτεμβρίου.
Τέχνης Φλόγα
Πρόκειται για έναν εικαστικό θεσμό που παρουσιάζει κάθε χρόνο τα έργα και τους καλλιτέχνες της Βόρειας Ελλάδας.
Συναυλία από τον "πρύτανη των κρουστών"
Με μια καταπληκτική συναυλία από τον Νίκο Τουλιάτο και την ομάδα κρουστών "Ηχόδραση", ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Και ολίγη ιστορία...
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Επειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του '80 από την Πολιτεία.
Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ.
Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.
Εκτός από το Ελληνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ, όπου διαγωνίζονται και παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ' όλο τον κόσμο. Ηδη από τον πρώτο χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Διεθνές Τμήμα είναι εντυπωσιακός.
Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ' ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμο Δράμας.
Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν τη γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση.
ΠΗΓΗ:
Επικράτεια Πολιτισμού