«Φύγετε, αλλιώς θα πεθάνετε»
Nιγηρία: Οι αντάρτες αναγκάζουν τη Shell να αποσύρει εργαζομένους της από τη χώρα
JONATHAN CLAYTON
Στη βία καταφεύγουν οι πάμπτωχες φυλές της Νιγηρίας, εξαγριωμένες από τη στυγνή εκμετάλλευση και καταστροφή της γης τους, η οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο που καταλήγει στις ΗΠΑ. Με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες εναντίον στελεχών και εγκαταστάσεων της Shell, έχουν αναγκάσει τον πετρελαϊκό κολοσσό να πραγματοποιήσει μερική απόσυρση από την περιοχή.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραλύσει η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία, σε μία εποχή όπου η αδιάλειπτη πρόσβαση της Δύσης σε ενεργειακούς πόρους είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη.
Αυτονομιστές αντάρτες στη Νιγηρία έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες πιο κοντά στο να πετύχουν τον στόχο τους να παραλύσουν την παραγωγή πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, αφού η Shell απομάκρυνε από την περιοχή 326 εργαζόμενους στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Είχαν προηγηθεί πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων του πετρελαϊκού κολοσσού και του προσωπικού του, ενώ την περασμένη Τετάρτη τέσσερις εργολάβοι της Shell απήχθησαν από ενόπλους, ενώ την Παρασκευή καταστράφηκε από βομβιστική επίθεση ένας από τους βασικούς πετρελαιαγωγούς της εταιρείας, από τον οποίο περνούσαν ημερησίως 106.000 βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περίπου το 10% της ημερήσιας παραγωγής της Shell. Σε μία περίπτωση μάλιστα Νιγηριανοί στρατιώτες ήρθαν σε σύγκρουση με δεκάδες ένοπλους νεαρούς που φορούσαν μπαντάνες και κατέλαβαν σταθμό στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Shell. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 στρατιώτες.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός, που είναι ο βασικός που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία, τόνισε ότι δεν έχει στα σχέδιά του την πρόθεση να αποσυρθεί τελείως από το Δέλτα, αλλά αρνήθηκε να αποκλείσει την περαιτέρω απομάκρυνση προσωπικού, εν όψει «της αυξανόμενης ανασφάλειας στην περιοχή», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωσή του. Προσέθεσε επίσης ότι η απομάκρυνση και άλλου προσωπικού δεν βλάπτει την παραγωγή πετρελαίου, η οποία ήδη έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα εξαιτίας των πολλών χτυπημάτων που έχει δεχτεί στις υποδομές.
Τα περιστατικά αυτά, σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις του Ιράν - του τέταρτου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου του κόσμου - με την Δύση, έχουν συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. H Νιγηρία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του κόσμου. Το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου που παράγει, το οποίο περιέχει χαμηλά επίπεδα θείου και άρα μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα και να διατεθεί στο εμπόριο γρήγορα, πηγαίνει απευθείας στις ΗΠΑ.
Τα γεγονότα σε αριθμούς
* H ΝΙΓΗΡΙΑ είναι χώρα πλούσια σε πετρέλαιο αλλά πάμφτωχη
* EINAI O όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου - παράγει 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
* EINAI O πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στις ΗΠΑ
* TO 95% των συναλλαγματικών εσόδων της Νιγηρίας προέρχονται από το πετρέλαιο
* ΠΑΡΟΤΙ παράγει 34,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, περίπου 20 εκατομμύρια κάτοικοί της ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας
Κρατούν ομήρους μέσα στη ζούγκλα
ΟΙ OMHPOI (που απήχθησαν την Τετάρτη), στους οποίους περιλαμβάνεται ένας Αμερικανός, ένας Βούλγαρος και ένας ακόμα άνδρας από τις Ονδούρες, κρατούνται σε μία δασώδη περιοχή βαθιά μέσα στο Δέλτα του Νίγηρα, η οποία κυριαρχείται από τοπικούς πολέμαρχους και τις συμμορίες τους και από μία έως σήμερα άγνωστη ομάδα που αυτοαποκαλείται Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND). H MEND έχει ζητήσει την απομάκρυνση όλων των εργαζομένων της Shell από την περιοχή. «Φύγετε από τη χώρα μας τώρα που μπορείτε, αλλιώς θα πεθάνετε εδώ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, όπου στρέφεται με δριμύτητα εναντίον της - άκρως διεφθαρμένης - κυβέρνησης της Νιγηρίας, τονίζοντας πως στόχος της οργάνωσης είναι να σταματήσει ολοσχερώς την εξαγωγή πετρελαίου που κάνει η κυβέρνηση της χώρας.
H διαφθορά
Γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν δει πολύ μικρό όφελος από τα πολλά χρόνια εκμετάλλευσης του πετρελαίου, η οποία έχει καταστρέψει την αλιεία στην περιοχή και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης της Νιγηρίας, περίπου 330 δισ. ευρώ - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από πετρελαϊκά έσοδα - έχουν χαθεί εξαιτίας της διαφθοράς που κυριαρχεί τα τελευταία 40 χρόνια στον κρατικό μηχανισμό.
Επιμέλεια: Αμαλία Νεγρεπόντη
ΤΑ ΝΕΑ , 18/01/2006 , Σελ.: N18
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18441&m=N18&aa=1