ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    «Η μουσική, ο Πυθαγόρας και η επίδραση στα σύγχρονα μαθηματικά»

    vouliakis
    01.02.2006, 18:22
    Η σύγχρονη επιστημονική σκέψη και η μουσική γίνονται «ένα», όταν ο Ρούντολφ Τάσνερ αποφασίζει -ως άλλος Πυθαγόρας- να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό την κρυφή γοητεία των μαθηματικών. Η ασυνήθιστη διάλεξη του κορυφαίου Αυστριακού μαθηματικού με θέμα «Η μουσική, ο Πυθαγόρας και η επίδραση στα σύγχρονα μαθηματικά» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Η ιδέα της σύνδεσης των μαθηματικών και της μουσικής γεννήθηκε πριν από 26 ολόκληρους αιώνες από τον Πυθαγόρα. Ως ένας άξιος «μαθητής» του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και όχι μόνο, ο Αυστριακός Ρούντολφ Τάσνερ έρχεται σήμερα να μιλήσει για η σχέση των σύγχρονων αρκετά πιο περίπλοκων μαθηματικών με τη μουσική και γενικότερα για την εφαρμογή τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

    Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μαθηματικά μυαλά του καιρού μας, το δημιουργό του περίφημου «math.space» (ένα πρωτοποριακό επιστημονικό και πολιτιστικό ίδρυμα-σχολή που στεγάζεται εδώ και τρία χρόνια στο Συγκρότημα Μουσείων της Βιέννης), ο οποίος εδώ και χρόνια έχει κάνει σκοπό της ζωής του τη διάδοση της μαθηματικής επιστήμης με τρόπο απλό και κατανοητό.

    Ο Ρούντολφ Τάσνερ δίνει το «παρών» στο δεύτερο κύκλο δραστηριοτήτων του Megaron Plus με τη διάλεξη «Η μουσική, ο Πυθαγόρας και η επίδραση στα σύγχρονα μαθηματικά» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

    Πέρα από το επιστημονικό και γνωσιακό ενδιαφέρον της, η εκδήλωση -που διοργανώνεται σε συνεργασία με την αυστριακή πρεσβεία στην Αθήνα- επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη για το κοινό του Μεγάρου, αφού, για του (μαθηματικού) λόγου το αληθές, ο Τάσνερ προτίθεται να εμπλουτίσει τη διάλεξή του με μουσική.

    Με τη διαφορά πως αντί για το μονόχορδο του αρχαίου ομότεχνού του, θα παίξει πιάνο!

    Ο Ρούντολφ Τάσνερ γεννήθηκε το 1953 σε μια μικρή πόλη κοντά στη Βιέννη. Μετά το θάνατο των γονιών του, μπήκε εσωτερικός σε ένα από τα πιο διάσημα σχολεία της Βιέννης, την Theresianische Akademie που είχε ιδρύσει η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία το 1746.

    Σπούδασε μαθηματικά και φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και πήρε μαθήματα χημείας και φιλοσοφίας.

    Πήρε το διδακτορικό του το 1976 και έγινε βοηθός καθηγητής κι αργότερα καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου συνέχισε την έρευνά του πάνω στις ομοιόμορφα κατανεμημένες αλληλουχίες και την εφαρμογή της θεωρίας των αριθμών στην ανάλυση.

    Εξέδωσε πολλά επιστημονικά βιβλία που έγιναν γρήγορα δημοφιλή. Το πιο πρόσφατο με τίτλο «Οι γιγαντιαίες Σκιές των Αριθμών» (2004) επανεκδόθηκε μέσα σε έξι μήνες. Έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις σε διάφορα ιδρύματα, ινστιτούτα και σχολές του εξωτερικού.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
    Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ. (Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου)
    Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα (5:30).

    Πηγή: news.in.gr



    nefos
    01.02.2006, 21:17


    @ Πολύ ενδιαφέρον topic Παναγιώτη (όπως πάντα άλλωστε).

    Πριν λίγες ημέρες τελείωσα (επιτέλους) το βιβλίο "Πυθαγόρας και Μουσική" του Αλέξανδρου Χ. Μήτσιου (Εκδόσεις Γεωργιάδης).

    Αν και βρήκα κάκιστη την στοιχειοθέτηση/γραμματοσειρά αυτού του βιβλίου, πάντα βρίσκω ενδιαφέρον να διαβάζω πράγματα που μου προσφέρουν λίγη γνώση παραπάνω βρε παιδί μου , ό,τι κι αν σημαίνει αυτό τελικά.

    (* Ελπίζω Παναγιώτη να μην βγήκα off topic)