[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Mesoxoritis στις 19-10-2006 16:53 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Mesoxoritis στις 19-10-2006 16:58 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Mesoxoritis στις 19-10-2006 17:05 ]
Mια σπάνια έκδοση, μια κασετίνα 4 cd's, με ανέκδοτες αλλά και ιδιαίτερα δυσεύρετες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφόρησε πριν από τρία περίπου χρόνια , το 2005, από την Fm Records, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.H συλλογή έχει τον τίτλο "Βασίλης Τσιτσάνης-Καλλιτέχνης". Η επιμέλεια ήταν του "ρακοσυλλέκτη" Κώστα Χατζηδουλή. Εκτός από τα cd's αποτελείται από ένα "λεύκωμα 132 σελίδων με 150 αδημοσίευτες φωτογραφίες, ανέκδοτα χρονικά-ντοκουμέντα, αλλά και πλήθος σπάνιων εκθεμάτων μέσα από το διάβα του στο Τραγούδι, την Τέχνη, τα Γράμματα", όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Μεταξύ αυτών κείμενα του Μ.Θεοδωράκη, ένα ιστορικό άρθρο της Σοφίας Σπανούδη που δημοσιεύθηκε στα "Νέα" το 1951, ένα κείμενο του Γ.Τσάμπρα και δεκάδες ακόμα μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων ή φίλων και συνεργατών του μεγάλου λαικού συνθέτη, όπως μια εκτενής συνέντευξη ,από τις ελάχιστες καταγραφές που υπάρχουν, του Πρόδρομου Τσαουσάκη στον Κ.Χατζηδουλή , το 1978.
Το πρώτο cd περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τη Μπουάτ "Θεμέλιο" το 1979.Παίζει και τραγουδά ο ίδιος ο Τσιτσάνης ενώ τον συνοδεύει η τελευταία παρτεναίρ του στο πάλκο, η Ελένη Γεράνη.
Μέρος Α' (Μάιος-Ιούνιος)
1)Συννεφιασμένη Κυριακή
2)Πω πω ζημιά
3)Το βαπόρι απ'την Περσία
4)Ζα'ί'ρα (στίχοι Κ.Βίρβου)
5)Το παράπονο του ξενιτεμένου
6)Πέφτεις σε λάθη
7)Της γερακίνας γιος (στίχοι Κ.Βίρβου)
Μέρος Β' (Οκτώβριος)
8)Όταν πίνεις στην ταβέρνα
9)Πέφτεις σε λάθη
10)Μοντέρνες και μαγκίτισσες
11)Απόψε στις ακρογιαλιές
12)Τα μούρα
13)Τι την θέλεις την τσιγγάνα
14)Βαριά σεκλέτια
15)Ταξιμάκι μινόρε
16)Μπαξέ τσιφλίκι
17)Κατευόδιο στον Πρόδρομο Τσαουσάκη (Μαρτυρία)
Το "Πω πω ζημιά που πάθαμε" ακούγεται εδώ πριν ακόμα κυκλοφορήσει σε δίσκο.Στο τραγούδι "Τα μούρα" ακούγονται και αποσπάσματα από παμπάλαια δίστιχα...
Τα τραγούδια ερμηνεύει με την γνωστή και χαρακτηριστικότατη φωνή του ο ίδιος ο συνθέτης. Ο ήχος φυσικά δεν είναι και ο καλύτερος...Είναι "σκληρός" με το μπουζούκι να "βγαίνει" ηλεκτρικά....Το "ντοκουμέντο" όμως είναι πάνω από οποιαδήποτε ηχητική τελειότητα. Έχει ιδιαίτερη σημασία, το ότι κάποιοι άνθρωποι με τα μαγνητόφωνά τους φρόντισαν και έσωσαν κάποιες απ'αυτές τις βραδιές κι έτσι έχουμε κι εμείς σήμερα μια ηχητική εικόνα....
Τα λόγια του Βασίλη Τσιτσάνη, τα οποία είπε στο μαγαζί, το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 1979 είναι αυτά με τα οποία κλείνει το cd.Είναι το κατευόδιο του , στον Πρόδρομο Τσαουσάκη, φίλο και στενό συνεργάτη του, όταν λίγες ώρες πριν έμαθε πως έφυγε από τη ζωή...
"...Τελείωσε η ώρα.Πέρασε η ώρα-θα έρθει η αστυνομία.Καθήστε τώρα να πω κάτι, αφήστε να πω κάτι στον κόσμο: όλοι θα έχετε ακούσει, γιατί έγιναν επανεκδόσεις από την "Columbia" , την αυθεντική εκτέλεση του "Γιατί με ξύπνησες πρωί", "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Πέφτουν της βροχής οι στάλες", "Στρώσε μου να κοιμηθώ", "Ρημαγμένο σπίτι" και χίλια δυο άλλα, ήταν ο φίλος μου, ο συνεργάτης μου, ο Πρόδρομος ο Τσαουσάκης, ο οποίος τελείωσε. Πάει να βρει την κομπανία του κάτω κόσμου...".
"Σκόρπια φύλλα-Ανέκδοτες και άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις"
Αυτός είναι ο υπότιτλος του δεύτερου cd αυτής της συλλογής με τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη....
’κούμε λοιπόν:
1)Μαρτυρία Βασίλη Τσιτσάνη
Απόσπασμα από ραδιοφωνική εκπομπή του 1976
2)Αχάριστη
3)Αρχόντισσα
4)Σερσέ λα φαμ
Ανέκδοτες ηχογραφήσεις από τη μπουάτ "Θεμέλιο" το Γενάρη του 1978.
Β'φωνή Ελένη Γεράνη
5)Λαθρέμπορας
Πρόβα του Τσιτσάνη,τραγουδά ο ίδιος, δυο μέρες πριν από την ηχογράφηση για το δίσκο "12 νέες λαικές δημιουργίες" το 1978, όπου το τραγούδησε ο ίδιος.
6)Στέλλα μωρ'Στέλλα
(παραδοσιακό-διασκευή Β.Τσιτσάνη)
Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τον Φώτη Πολυμέρη , το 1947
7)Αυτό το βράδυ χάνομαι
8)Μη μου τη σπας
Πρόβες του Τσιτσάνη, τραγουδά ο ίδιος, πριν από την ηχογράφηση του δίσκου "12 νέες λαικές δημιουργίες" το 1978.Το "Αυτό το βράδυ χάνομαι" ηχογραφήθηκε από την Ανθή Αγγελίδου.Το "Μη μου τη σπας" το είπε ο ίδιος.
9)Μαρτυρία Αθηνάς Σπανούδη
Η Αθηνά Σπανούδη (κόρη της Σοφίας) μιλά στο ραδιόφωνο, το 1983, για την ιστορική επιφυλλίδα της μητέρας της με τίτλο "Ο Τσιτσάνης".
10)Καίκι μου ’η Νικόλα
Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τους Οδυσσέα Μοσχονά, Μαρίκα Νίνου, Νίκο Βούλγαρη, Θανάση Γιαννόπουλο και το συνθέτη, το 1950.
11)Καβουράκια
Ο Τσιτσάνης τραγουδά με την πεντάχρονη εγγονή του Ζωή (Τζόυ), χωρίς ορχήστρα, στο σπίτι του στη Γλυφάδα, το 1983
12)Της φτώχειας τα κουρέλια
Ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού από την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου " Οι μεγάλοι δρόμοι" το 1953.Τραγουδούν η Μαρίκα Νίνου, Θανάσης Γιαννόπουλος, Βασίλης Τσιτσάνης.
13)Μωρό μου
Ανέκδοτη ηχογράφηση της πρόβας του τραγουδιού με τον Β.Τσιτσάνη λίγο πριν μπει στις "12 νέες λαικές δημιουργίες" το 1978. Τελικά το τραγούδι δεν συμπεριλήφθηκε σ'αυτό το δίσκο.Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα από το Μανώλη Λιδάκη στο δίσκο "Καράβι απόψε το φιλί".
14)Σαν πεθάνω στο καράβι
(παραδοσιακό-διασκευή Β.Τσιτσάνης)
Ηχογράφηση στο κέντρο "Νέα Αθηναία" το 1977.Β'φωνή Σούλα Δάκη.
15)Το παληκάρι στο σφυρί
(στίχοι Κ.Βίρβου)
Πρόβα του Τσιτσάνη την εποχή που ετοίμαζε το δίσκο "Σκοπευτήριο" το 1974.Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τη Βίκυ Μοσχολιού.
16)Απ'τη μάνα μου διωγμένος
Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τους Μ.Βαμβακάρη, Ελ.Λαμπίρη, Β.Τσιτσάνη το 1946.
17)Το καράβι που σαλπάρει
Πρόβα του Τσιτσάνη, το 1970.Το πρωτοτραγούδησε ένα χρόνο αργότερα ο Στράτος Διονυσίου.
18)Μπλόκος
Πρόβα του Τσιτσάνη το 1978 για το δίσκο "12 νέες λαικές δημιουργίες" , όπου το τραγούδησε ο ίδιος.
Όλα τα στοιχεία προέρχονται από το ένθετο του λευκώματος.Βέβαια στα παλιά τραγούδια , όπου δηλαδή υπάρχει πρώτη εκτέλεση του 1950 κλπ, αναγράφεται πως συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά σ'αυτή τη συλλογή.Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, αφού όλα αυτά τα τραγούδια είχαν ξαναμπεί σε συλλογές και παλιότερα....
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρόβες των τραγουδιών με τον Τσιτσάνη, ενώ πραγματικό ντοκουμέντο αποτελεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Καβουράκια" μαζί με την εγγονή του...Η μικρή Ζωή παρασέρνει τον μεγάλο Τσιτσάνη, που "χάνει τον τόνο" αλλα συνεχίζει...Η στιγμή είναι μοναδική....
Το τρίτο μέρος της κασετίνας περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από το "θρυλικό" κέντρο "Χάραμα" στην Καισαριανή, οι οποίες έγιναν στην περίοδο 1977-1982...
Μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη τραγουδά η Ελένη Γεράνη ενώ σε ένα τραγούδι ακούγεται και η Σωτηρία Μπέλλου.
1)Ξημέρωμα στην Καισαριανή
(Ορχηστρικό)
2)Η δροσούλα
3)Τα πέριξ (Της μαστούρας ο σκοπός)
4)Τη ζούλα μου ανακάλυψαν
(Παναγιώτη Κουρτέλη)
5)Τρελή που θέλεις να με στεφανώσεις
6)Σεράχ
7)Καλαμπακιώτισα
8)Το χαρέμι στο χαμάμ
(Ανέστη Δελιά)
9)Τα λερωμένα τ'άπλυτα
10)Το τελευταίο βράδυ μου- Τραγουδά η Σωτηρία Μπέλλου
(Ευτ.Παπαγιαννοπούλου-Στ.Καζαντζίδη)
11)Σκύλα μ'έκανες και λιώνω
(Μάρκου Βαμβακάρη)
12)Μη χειρότερα Θεέ μου
Εδώ, ισχύουν περίπου,τα όσα έγραψα για το πρώτο cd.Έχουμε δηλαδή ένα σημαντικό ντοκουμέντο, για το οποίο , ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε ηχητική του ατέλεια, προσωπικά νιώθω ευγνωμοσύνη, γι'αυτούς που φρόντισαν να το ηχογραφήσουν, να το διατηρήσουν και τελικά να το δώσουν εκεί που , κατά την ταπεινή μου γνώμη, όφειλαν να το δώσουν....Στον κόσμο...Εκεί απ'όπου ξεκίνησε και ανήκει...
Εκτός από τα τραγούδια του Τσιτσάνη , ακούμε και τη Σωτηρία Μπέλλου να τραγουδά το "Δυο πόρτες έχει η ζωή" αλλά και το "Μη χειρότερα Θεέ μου" με τα πρώτα αυθεντικά του λόγια, όχι όπως το ηχογράφησε ο Στράτος Διονυσίου το 1961, λογοκριμένο.Βέβαια είναι μισό γιατί, όπως αναγράφεται στις πληροφορίες του ενθέτου, τέλειωσε η κασέτα που κατέγραφε την εμφάνιση του Τσιτσάνη...Από το ένθετο μαθαίνουμε επίσης πως η "Σεράχ" γράφτηκε για να τραγουδηθεί από τη Σοφία Βέμπο, για λόγους όμως που δεν γνωρίζουμε, αυτή η ηχογράφηση δεν έγινε ποτέ και το τραγούδι κυκλοφόρησε με τη Μαρίκα Νίνου.
Στο cd ακούγεται επίσης κι ένα όμορφο σόλο του Τσιτσάνη, το οποίο αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν έχει δισκογραφηθεί.
Σε μια από τις φωτογραφίες του λευκώματος, βλέπουμε και την ορχήστρα εκείνης της εποχής που αποτελούσαν η Βαγγελιώ Μαργαρώνη (πιάνο), ο Γιώργος Κουλαξίδης (αρμόνιο και ακορντεόν), ο Τάκης Καλλέργης (κρουστά), ο Γιάννης Δέδες (κιθάρα ως το 1978) , ο Γιάννης Βενεκάς (κιθάρα) και ο Ν.Κουλούρης (μπάσο).
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος αυτής της συλλογής ακούγονται ηχογραφήσεις της πενταετίας 1947-1952 από δίσκους 78 στροφών, εκτός από ένα τραγούδι που είναι γραμμένο το 1938.Τα περισσότερα επανεκδίδονται σ'αυτό το cd για πρώτη φορά μετά την πρώτη τους έκδοση.
1)Κάτσε φρόνιμα γκρινιάρα - 1947
Πρόδρομος Τσαουσάκης-Βασίλης Τσιτσάνης
2)Με λες μπεκρή και μπατιράκι - 1950
Ρένα Στάμου - Πρόδρομος Τσαουσάκης
3)Η θεατρίνα -1948
Σωτηρία Μπέλλου - Βασίλης Τσιτσάνης
4)Καθαρίζω για μένα και για πάρτη σου - 1949
Πρ.Τσαουσάκης-Μ.Νίνου-Β.Τσιτσάνης
5)Πάρε με Μάρω , πάρε με - 1948
Ιωάννα Γεωργακοπούλου-Β.Τσιτσάνης
6)Τα λερωμένα τ'άπλυτα -1952
Μήτσος Χρήστου-Ευαγγελία Μαρκοπούλου
7)Ο Αντώνης ο τεμπέλης - 1950
Πρ.Τσαουσάκης - Μ.Νίνου
8)Σκλάβα του πασά - 1947
Φώτης Πολυμέρης - Β.Τσιτσάνης
9)Η βδομάδα - 1948
Σωτηρία Μπέλλου - Β.Τσιτσάνης
10)Τα μοντέρνα κορίτσια - 1949
Πρ.Τσαουσάκης-Μ.Νίνου-Β.Τσιτσάνης
11)Ξυπνώ και βλέπω σίδερα - 1952
Μήτσος Χρήστου - Ευαγγελία Μαρκοπούλου
12)Τι θέλεις από μένα - 1938
Στελλάκης Περπινιάδης
Χαρακτηριστικά "Τσιτσανικά" τραγούδια θα τα χαρακτήριζα. Οι διαφορετικές εισαγωγές , που δεν είναι απλές αναπαραγωγές του refrain του τραγουδιού και οι παροιμιώδεις διφωνίες και τριφωνίες, "σημαδεύουν" πολλά απ'αυτά...Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες εκτελέσεις δυο τραγουδιών , τα οποία σ'αυτές τις πρώτες ηχογραφήσεις τους πέρασαν απαρατήρητα...Ίσως , σ'αυτή τη συλλογή, να είναι και η πρώτη φορά που επανεκδίδονται...Αναφέρομαι στα "Λερωμένα τ'άπλυτα" και στο "Ξυπνώ και βλέπω σίδερα" ή "Τα μάνταλα", τα οποία έγιναν ευρέως γνωστά στα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν κυκλοφόρησε σε δίσκο η ζωντανή ηχογράφηση με τη Μαρίκα Νίνου , από το κέντρο του "Τζίμη του χοντρού" , στα 1952 νομίζω, πολύ περισσότερο όμως από την επαναφορά τους από τη Γλυκερία στις αρχές της δεκαετίας του '80.Για τον Δημήτρη ή Μήτσο Χρήστου που τα πρωτοηχογράφησε , δυστυχώς, δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία...
Εκτός από τα "κλασσικά" τραγούδια του Τσιτσάνη, ακούγεται κι ένα ανατολίτικου ύφους, "οριεντάλ" όπως επικράτησε να λέγεται, από έναν μεγάλο λαικό τραγουδιστή που "υπηρετούσε" ένα άλλο είδος, το πιο ελαφρό , ας πούμε...Τον Φώτη Πολυμέρη...Σε μια διφωνία με τον Τσιτσάνη , τον ακούμε να τραγουδά τις "Σκλάβες του πασά"...Τρία διαφορετικά μουσικά είδη λοιπόν, το κλασσικό λαικό, το ελαφρό και το τραγούδι με επιρροές από την Ανατολή, "ανταμώνουν" κάτω από τη μουσική ιδιοφυία και την "πένα" του Τσιτσάνη....Το ίδιο συνέβη και με τις "Αραπίνες" που ηχογραφήθηκαν , σχεδόν, παράλληλα, τόσο με το Φώτη Πολυμέρη, όσο και με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.
Οι επιρροές του Τσιτσάνη από το Δημοτικό τραγούδι , είναι ευδιάκριτες και σε ένα απ'αυτά που ακούγονται σ'αυτή τη συλλογή..."Πάρε με Μάρω, πάρε με" με τις φωνές της Ιωάννας Γεωργακοπούλου , η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τα εγκόσμια και του συνθέτη...Σε πολλά από τα τραγούδια του, ο Τσιτσάνης έχει "περάσει" στοιχεία από το παραδοσιακό τραγούδι...Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η πρώτη φορά που μπήκε στο στούντιο, ήταν για να παίξει μπουζούκι, γύρω στα 1936-1937 , σ'ένα διασκευασμένο παραδοσιακό τραγούδι, το "Σιγά καλέ μου την άμαξα" με τον Δημήτρη Περδικόπουλο...Από τότε σε αρκετά από τα τραγούδια του συναντούμε στοιχεία από την παράδοση..."Μαντήλι χρυσοκεντημένο", "Η γερακίνα" αλλά και κάποια που έχουν πιο έντονο το "Αιγαιοπελαγίτικο χρώμα" όπως το "Τούνεζι" ή το "Καίκι μου ’η-Νικόλα"...
Δυστυχώς η συλλογή αυτή, παρόλο που έχει μόνο τρία χρόνια που κυκλοφόρησε , σήμερα είναι αρκετά δυσεύρετη.Και το πιθανότερο είναι να βρεθεί σε κάποιο βιβλιοπωλείο παρά σε κάποιο κατάστημα δίσκων....
Το εξώφυλλο της συλλογής
http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...06/57661334.jpg