ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    Αφορμή για την συγγραφή του παρόντος άρθρου, είναι εκτός από την απεριόριστη αγάπη που τρέφω για αυτό το είδος, η διαπίστωση ότι στο MusicHeaven, τα άτομα που έχουν ασχοληθεί και ακούν house και deep house μετρούνται, πραγματικά, στα δάχτυλα.
    House & Deep House
    Γράφει ο deathminor88
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 19 Μαρ 2008
    Δεν θα ασχοληθώ με την ανάλυση των απόψεων μου περί της μουσικής παιδείας του Νεοέλληνα (έχοντας μάλιστα απλά παραδείγματα, μέσα από αυτό το δικτυακό τόπο) γιατί το θεωρώ εντελώς περιττό. Απλά θα τονίσω, ότι θεωρώ απαραίτητο ο άνθρωπος ποτέ να μην σταματάει να ψάχνεται, και να μαθαίνει. Έτσι θέλω, κλείνοντας αυτόν τον πρόλογο, να ελπίζω ότι το παρόν άρθρο θα αποτελέσει έναυσμα για κάποιους ώστε να ασχοληθούν με αυτά τα πραγματικά αξιόλογα είδη μουσικής...

    Η house είναι ένα είδος μουσικής που άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του 1980. Εξελίχθηκε με αργά βήματα, παίρνοντας στοιχεία από την Soul και Funk μουσική των “late 70’s” και φυσικά κάποια στοιχεία από την Disco. Έτσι λοιπόν οι dj ‘s, παίρνοντας τις μελωδικές γραμμές, τα τύμπανα και το μπάσο, άρχιζαν να πειραματίζονται αλλάζοντας κατά πολύ την φυσικότητα των ήχων και κατευθυνθήκαν προς «ηλεκτρονικά μονοπάτια». Τα τύμπανα άρχισαν να γίνονται βαριά και κατά κάποιον τρόπο «ψεύτικα» αφού άρχισαν να χρησιμοποιούν drum machines, φυσικά με σκοπό να ακούγονται με αυτή την αλλοίωση που δίνει μια διαφορετική «φυσικότητα». Επίσης χρησιμοποίησαν synthesizers με τα οποία έδωσαν έναν βαρύ ηλεκτρονικό ήχο στις μπασογραμμές και τις διάφορες μελωδίες (ένα χαρακτηριστικό των οποίων είναι το πολύ ψηφιακό βάθος). Επιπροσθέτως, οι dj ‘s έχοντας στο μυαλό τους τη μουσική καλλιτεχνών όπως ο Vangelis και ο Jean Michelle Jarre (οι οποίοι ήταν από τους πρώτους αντιπροσώπους, της ηλεκτρονικής μουσικής) κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το καινούριο είδος μουσικής.

    Θα ήθελα να αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά, όπως το ότι στα drums η «μπότα» (ή κάσα να προτιμάτε) έχει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς δίνει το χαρακτηριστικό «χορευτικό» beat, και ή δεν χρησιμοποιείται μέσα σε ορισμένα σημεία του κομματιού, ή παραμένει ως «μετρονόμος). Επειδή σχεδόν πάντα, αυτή η μουσική βρίσκεται σε ρυθμό 4/4 η μπότα χτυπάει χαρακτηριστικά κάθε 1/4. Nα προσθέσω ότι, με την εξέλιξη του κομματιού γίνεται η χρήση των κυμβάλων (hi-hat) και του ταμπούρου (snare) όπου σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη μουσικής δεν έχουμε αλλαγή σε ρυθμούς, ή τονισμούς, ή γενικότερα χρωματισμούς (πχ τα γυρίσματα που γίνονται στα drums στην ροκ μουσική λίγο πριν την έναρξη ενός νέου μέτρου). Σημαντικό είναι να αναφέρω, το ότι η συνοδεία των μελωδικών γραμμών, είναι επίσης ηλεκτρονική (πολλές φορές μοιάζει ήχο εγχόρδων ή χορωδίας, αλλά φυσικά σε «ηλεκτρονική έκδοση», και οι μελωδικές γραμμές όπως προανέφερα ηλεκτρονικοί ήχοι με πολύ ψηφιακό βάθος (digital reverb).

    Να σημειώσω ότι σε αυτό το είδος μουσικής (όπως και στα περισσότερα είδη σύγχρονης χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής) είναι σήμα κατατεθέν η επανάληψη. Οι καλλιτέχνες στηρίζονται πολύ στα ίδια θέματα, και τα επαναλαμβάνουν (με διάφορες αλλοιώσεις, ώστε να αποφεύγεται η μονοτονία) για μεγάλη διάρκεια τονίζοντας τις αλλαγές με πραγματικά συγκλονιστικό τρόπο.

    Αναφέροντας κάποια στοιχεία για την deep house (που έχει τεραστία συγγένεια με την house) θα ήθελα να πω ότι μπορεί κανείς να βρει πολλά «σημάδια» επιρροής από την Jazz μουσική (κυρίως στις συγχορδίες όπου συναντιούνται 9ες, 11ες, 13ες, αλλοιωμένες ,κλπ) , σε σχέση με την house. Η deep house δεν αποτελεί κατεξοχήν χορευτική μουσική καθώς τα tempo είναι πολύ πιο αργά. Σε αυτή την περίπτωση επίσης πολύ συχνά συναντάει κανείς φυσικά όργανα όπως κιθάρα, σαξόφωνο, πιάνο κ.α. Οι ήχοι έχουν λιγότερη «ηλεκτρονική» χροιά, αλλά το μπάσο και τα ψηφιακά τύμπανα παίζουν επίσης κυρίαρχο ρόλο και τονίζονται ιδιαιτέρως. Με λίγα λόγια η deep house αποτελεί πιο ήπια και ατμοσφαιρική μουσική, πάντα όμως με Dance προσανατολισμούς και φυσικά πολλοί dj ‘s παίζουν deep house με τα πλήθη κάτω να χορεύουν.

    Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι τα φωνητικά. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν φωνητικά σε ένα house ή deep house κομμάτι. Όταν υπάρχουν φωνητικά συνήθως επαναλαμβάνουν κάποιες εκφράσεις, και οι στίχοι είναι πού μικροί σε όγκο. Δηλαδή μπορεί να είναι ένα δύο τετράμετρα και να επαναλαμβάνονται. Επίσης μπορεί να είναι κάποια αφήγηση, και αργότερα να υπάρχει μελωδία στη φωνή. Τα φωνητικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζουν «δευτερεύοντα» ρόλο, ειδικά σε όσα κομμάτια δεν ακολουθούν την λογική του couplet – refrain, αλλά εναλλάσσουν θέματα, πάνω σε μια εξέλιξη ενός κομματιού.

    Κλείνοντας θέλω να πω ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μια μικρή γεύση για το τι είναι η house και η deep house. Λόγω της έκτασης του κειμένου που ήθελα να το κάνω όσο πιο μικρό αλλά περιεκτικό γίνεται, δεν αναφέρονται πολλά στοιχεία. Βέβαια πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς τη μουσική δεν είναι μέσα από τις λέξεις αλλά από τις νότες. Πραγματικά συνιστώ σε όλους λίγες ακροάσεις, και για τους funs του όχι ηλεκτρονικού ήχου deep house.

    Προτεινόμενη δισκογραφία δεν υπάρχει. Οποιαδήποτε συλλογή βρείτε αποτελεί καλή επιλογή (ιδιαίτερα συλλογές του Ministry Of Sound). Απλά να πω, και χωρίς να κάνω διαφήμιση ότι Έλληνες παραγωγοί και dj’ s που αξίζει να ψάξετε είναι ο G-Pal, ο Ανδριανός Παπαδέας, ο Χρήστος Σπυρόπυλος, και Σπύρος Παγιατάκης. Και ενδεικτικά δυο τρία ξένα ονόματα John Digweed, Mark Farina, Paul Oakenfold, Paul Van Dyk, Deep Dish, Eric Prydz, Anthony Rother (αν και είναι πιο electro).

    Πηγές: Wikipedia
    Deeplink.info
    Deephousepage.com

    Tags
    Μουσικά Είδη:DanceDiscoFunkJazzSoulΚαλλιτέχνες:FarinaΜουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:συγχορδίεςtempo



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #12485   /   19.03.2008, 14:11   /   Αναφορά
    file exw kairo na diavasw dimosieuma..

    ayto me kinise ti periergia! tromero arthro

    kai kaneis lathos uparxoun polu apo edw

    pou akoune kai house kai tecno kai electro pou

    den einai kai i protimisi tous.. opws egw ;)

    psaxnomai genika alla parola ayta de mporw

    na upotimisw tpt!! ola einai wria sti mousiki

    apla esu kaneis tis epiloges sou!
    #12487   /   19.03.2008, 15:00   /   Αναφορά
    Σωστό το άρθρο φίλε deathminor88 αν και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά άτομα που ακούν το είδος και εδώ μέσα.Είναι όντως ενδιαφέρων και δε μπορεί να συγκριθεί ενα είδος μ'ενα άλλο ανομοιο.Είναι θέμα επιλογής τι θα ακούσει ο καθένας...Εγώ άκουγα αρκετά στο σχολείο αλλα τώρα όχι τόσο...Από σημερινούς θεωρώ καλούς τον David Guetta κ Dave Spoon(και αυτους που αναφέρεις-με κορυφη Oakenfold-)

    Οντως τα ministry ειναι πολύ καλες συλλογες!

    #12488   /   19.03.2008, 15:16   /   Αναφορά
    Ευχαριστώ πολύ! Φυσικά και είναι θέμα επιλογής το τι ακούμε, αλλά είναι θέμα παιδείας το να μην "κράζουμε", αποδοκιμάζουμε και δυσφημίζουμε ότι δεν ακούμε ή κάνουμε, χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει ώστε να έχουμε διαμορφώσει άποψη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη.
    #12489   /   19.03.2008, 16:02
    Φυσικά!Για να πεις την αποψή σου για ένα μουσικό είδος (όπως και για ένα συγκροτημα) πρέπει να έχεις ακούσει (και καταννοήσει) παρα πολύ τη μουσική του....αλλιώς καλύτερα να μην έχεις άποψη..ή να αρχίσεις να το ψάχνεις το θέμα!

    #12490   /   19.03.2008, 16:21   /   Αναφορά
    Σε αυτά τα είδη μουσικής διασκευάζονται πάρα πολλά κομμάτια που ανήκουν αλλού.Ένα μεγάλο μέρος απο remix περιλαμβάνει συνήθως κομμάτια που στην αρχική τους μορφή ήταν μπαλλάντες.

    Επίσης σε αυτά τα είδη βρήκαν έδαφος να αναπτυχθούν τα εφέ(πx reverse) και οι ''λούπες''.Όταν ακούω κάτι τέτοιο προέρχεται πάντα απο remix.Η ΄''ατμοσφαιρικότητά'' τους είναι και το χαρακτηριστικό τους,όσον αφορά κυρίως μη χορευτικά στύλ.
    #12491   /   19.03.2008, 16:30
    Θα διαφωνήσω μαζί σου. Συνήθως remix γίνονται κομμάτι που είναι ήδη πολύ γνωστά. Και δεν είναι τόσα πολλά αυτά σε σχέση με το πλήθος των κομματιών που παράγονται. Επίσης δεν βλέπω κάποιο κακό σε αυτό. Άλλα remix είναι καλά άλλα όχι και τόσο.

    #12492   /   19.03.2008, 16:45
    Δεν είπα ότι το βρίσκω κακό,ούτε ότι δεν υπάρχουν πρωτότυπα κομμάτια και είναι όλα απο διασκευές.Προφανώς παρεξήγησες το σχόλιό μου.Και εννοείτε ότι υπάρχουν καλά και κακά όπως σε όλα τα είδη μουσικής άλλωστε.

    #12494   /   19.03.2008, 17:31   /   Αναφορά
    Δυνατό το περιεχόμενο, φοβερό το άρθρο, όντως!



    Ως πριν δύο χρόνια, την σνόμπαρα. Την θεωρούσα παιδάκι της Σύγχρονης μουσικής και της Ηλεκτρονικής μουσικής. Τέρμα!



    Όμως ας είναι καλά η μουσική στην ταινία K-pax, που με απογείωσε και η απορία σε τί είδος μουσικής ανήκει.

    Γνώρισα και μια ψυχούλα που λατρεύει ανάμεσα στα πολλά και την Χάουζ. Μου έκανε ένα κρας κορς α πα πα πα ...



    Φυσικά, ακόμα δεν είμαι σίγουρη για τα βασικά γνωρίσματα του συγκεκριμένου είδους...



    Αυτά! Ευχαριστούμε για το άρθρο αλλά εγώ θέλω συνέχεια με αναφορές στους διάφορους μουσικούς της!

    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))





    #12495   /   19.03.2008, 19:05
    Πολύ καλό το άρθρο σου φίλε μου.Μάλλον είμαστε αρκετοί τελικά που ακούμε deep house.Ρίξε μια ματιά στο BEAT PORT.Πιστεύω πως θα το βρεις αρκετά ενδιαφέρον.Έχει τα πάντα από ηλεκτρονική μουσική και φυσικά ότι κυκλοφορεί από house,deep house κτλ.

    #12496   /   19.03.2008, 19:23   /   Αναφορά
    Και μονο γι' αυτο το αρθρο σου, σε κατατασω στη φιλικη λιστα!!!!

    Μ'ανατριχιασες μ'αυτα που γραφεις!

    ΤΕΛΕΙΟΣ!
    #12498   /   19.03.2008, 21:00
    Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν πίστευα ότι θα σας ενδιέφερε τόσο πολύ!

    #12500   /   19.03.2008, 22:38   /   Αναφορά
    Με έκανες να αναθεωρήσω τη γνώμη μου πάνω σε αυτό! Και φυσικά να κάνω μια αρχή! Σε ευχαριστώ!
    #12528   /   21.03.2008, 19:29   /   Αναφορά
    Ένα κείμενο-αφύπνιση . . . μουσική αφύπνιση !Σπανια το καταφέρνει κάποιος μεσα από . . . λόγια !Φιλε Γιωργο μπράβο και πάλι μπράβο . . . χαίρομαι πραγματικά για αυτή σου την κίνηση !
    #12531   /   22.03.2008, 03:33
    Σε ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να αφυπνιστούν κι άλλοι!

    #14857   /   26.06.2008, 00:19   /   Αναφορά
    Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την house παρόλο που μπορεί να άκουγα που και που κανένα μεμωνομένο κομμάτι.....



    Όμως τ' ομολογώ πως μετά απ' αυτό το άρθρο πολύ πιθανό είναι να ψάξω πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο είδος! Εξαιρετική δουλειά!