ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Requiem σ' ένα μεγάλο ποιητή, τραγουδοποιό & ηθοποιό

    James (Jim) Douglas Morrison. Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεν πέθανε ποτέ...
    Requiem σ
    Γράφει ο juan piere (tiberiusclaudiusnero)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 25 Απρ 2008
    Είναι όλοι εδώ ;
    Είναι όλοι εδώ ;
    Είναι όλοι εδώ ;
    Πρόκειται να αρχίσει η τελετή
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ
    Δεν μπορείτε πια να θυμηθείτε που σταμάτησε το Όνειρο ;

    Ο James Douglas Morrison είχε μια γλυκιά κι ευγενική ομορφιά που σου θύμιζε άγγελο αναγεννησιακών πινάκων. Το μυστήριο παιδί αγαπούσε τα άκρα και αυτό το είχε πει κάποτε με τον εξής τρόπο: "Μ`αρέσουν τα ψηλά, και τα χαμηλά σημεία. έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον". Σάτυρος στην σκηνή, με γνήσια ντροπαλότητα και αθωότητα, προκαλεί και γίνεται αινιγματικός τραγουδώντας νεανικά την ευαισθησία της ελευθέριας του... Πολλές φορές οι χοντράδες του και ο ηλεκτρισμός του ήταν η αφορμή να προκαλεί το δέος και την δραματική άποψη των πραγμάτων... συνομιλούσε με το κοινό του λες και γνωριζόταν χρόνια... Δεν κρατούσε προσχήματα, και μαινόταν σαν ταύρος όταν αντίκριζε αστυνόμευση στις εμφανίσεις του. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις φασαρίες που είχε σε μια εμφάνιση στο Μαϊάμι, όταν έδειχνε τα αχαμνά του γυμνά στους αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει τον χώρο... Και όμως τον είχαν πληγώσει πολύ, και πρώτοι οι γονείς του που του φέρθηκαν τόσο παγωμένα όταν είδαν τον γιο τους χίπη.

    Ήταν Νοέμβρης του '78 όταν έμαθε ο κόσμος για ένα αμερικανό προσευχητή που το όνομα του, θρύλος πια, είχε περάσει από τις 3 Ιουλίου του 71 στο μουσικό πάνθεον της αιωνιότητας. Εκείνο τον Νοέμβρη κυκλοφόρησε η ποιητική πλευρά του Jim Morrison πάνω στο βινύλιο που ξάφνιασε τους απανταχού φίλους του κάνοντας τους να πιστέψουν πως το δαιμόνιο παιδί επέστρεψε στην ζωή για να συνεχίσει ότι άφησε λειψό... όλοι ήξεραν τον Morrison σαν ποιητή από τα υπέροχα λόγια που επενδύανε τα άλμπουμ των Doors, αλλά ήταν η μοναδική φορά που στο American Prayer ο ίδιος απαγγέλλει ποιήματα του. O Robbie Krieger, μέλος του συγκροτήματος, είπε πως ήταν επιθυμία του ιδίου του Jim να παρουσιαστούν αυτά τα ποιήματα κάποτε στο κοινό του, τις μαγνητοταινίες τις είχε βρει ο Robbie στα 1975 και βρισκόταν στα χέρια του john Haeny. Είχαν ηχογραφηθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 1970 ημέρα γενέθλιων του Jim. Στο στούντιο από τον Ηaeny… Αργότερα όταν πήγε στο Παρίσι ο Morrison, θέλησε να συνεχίσει την ηχογράφηση των ποιημάτων του, μα το μοιραίο δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν, αφού είχαν βρεθεί οι ταινίες, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε και η εταιρία τους, η ELEKTRA. Σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Doors, ο John καταφέρνει να ηχογραφήσει για ένα άλμπουμ τις απαγγελίες με την συνοδεία της μουσικής του γκρουπ και όλοι μαζί να προσφέρουν την δουλειά αυτή σαν φόρο τιμής στον ποιητή Jim Morrison που έδωσε τόσα πολλά...

    Τα ποιήματα αυτά μιλάνε για την ζωή, τους ανθρώπους, τον θάνατο, το σεξ και την ασχήμια του αμερικάνικου κατεστημένου. Με την προσθήκη ορισμένων ηχητικών εφε o Morrison σαν να ήθελε αυτά τα ποιήματα να τα χρησιμοποιήσει για σενάριο κάποιας ταινίας που ονειρευότανε... ακούμε μέσα στον δίσκο βουητό δρόμου, ένα δυνατό ήχο ισχυρού αέρα, θόρυβο βροντής, στρατιωτικά παραγγέλματα, κ.α.

    Εκτός από εκείνη την νύχτα του Δεκεμβρίου όπως λέει ο Robbie, ο Jim είχε ηχογραφήσει ποιήματα του άλλη μια φορά στην Σάντα Μόνικα.

    Σε μερικά σημεία ακούμε ηχογραφημένα στιγμιότυπα από το Absolutely Live Όπου ο Morrison απευθύνεται στο κοινό του. Ακόμη υπάρχουν και φράσεις που είχε πει ο Jim σε διάφορες στιγμές και τις είχε γράψει σε κασέτες. Για την ολοκλήρωση του υλικού οι Doors χρειάσθηκαν 3 ολόκληρα χρόνια μέχρι την στιγμή που παρουσίασαν το άλμπουμ αυτό…O Morrison όταν ξεκίνησε για την λεύτερη δημιουργία του δεν φόρεσε καμία μάσκα γιατί κατάλαβε κάτι που οι άλλοι αστέρες της μουσικής των τελευταίων δεκαετιών δεν θέλησαν να καταλάβουν. Aυτό το κάτι ήταν ο αυθορμητισμός. ..

    Ο ποιητής Morrison δαιμόνιος και μυστικιστής, ηθελε την αμερικανική κοινωνία με αλλαγμένο πρόσωπο για να μπορέσει να δεχθεί τα καινούργια πράγματα και να πάψει να αμφιταλαντεύεται στις μετριότητες. Αυτό ήταν που ο Jim δεν ήθελε καθόλου, την μετριότητα. Πήγε με τους Doors επειδή με τον Manzarec γνωρίστηκε μια εποχή που ο Morrison με τα λόγια του προσέλκυε τις μάζες, Kι` αυτή η δύναμη του ήταν που ήθελαν οι Doors που ονομάζονταν ( επαναστάτες μέσα από τον έρωτα ).Tο όνομα τους οι Doors το πήραν από το βιβλίο του Albous Huxley (The Doors Of Perception). Tο 1965 ξεκίνησε με τον Manzarec από το Λος Άντζελες με σκοπό την δημιουργία των Doors... και μέσα σε λίγο καιρό θα έφερναν την επανάσταση στην μουσική ροκ. Και με την αντίσταση στο βιομηχανοποιημένο τρόπο ζωής των νέων, που προσπαθούσαν να βρουν την ελευθερία τους στα ναρκωτικά και στην παρεξηγημένη έννοια...

    Η ζωή και η επανάσταση για τον Jim ήταν ένα και το αυτό και περνούσε διαδοχικά από τον οργασμό, στο σεξ, στο θάνατο. οι 3 λοιποί Doors που έζησαν από κοντά τον Jim, μπορούν να θυμούνται καθαρά για μια ζωή το Θρύλο Morrison...
    Από τότε που γνωρίστηκαν, που τραγούδησαν, που φώναζαν, που (κάπνισαν ),που διαμαρτυρήθηκαν και ήπιαν μαζί, μέχρι και τότε που πήγαν στο κοιμητήρι του Παρισιού, έδειξαν ότι είχαν συνδεθεί στενά, όχι μόνο μουσικά, αλλά και ιδεολογικά και κυρίως ψυχικά. Aυτό το απέδειξαν στο American Prayer, άλμπουμ προσκύνημα στην μνήμη του μεγάλου τους φίλου, Jim Morrison.

    Σε μια συνέντευξη ο Morrison ανακοινώνει την φιλοσοφία των Doors με προσωπικούς του όρους. "Αυτή η έκλυτη μανία του γκρουπ στις ζωντανές εμφανίσεις του, έχει σχέση με την ηθική των πουριτανών". είχε πει. Παρομοιάζοντας μια παράσταση των Doors με πνευματική συγκέντρωση, θα πει:
    Πατέρα; ναι γιε μου. Θέλω να σε σκοτώσω !!
    Μητέρα, θέλω να σε ……………………… !!

    Του άρεσαν τα άκρα, ζούσε στα άκρα.

    Πολλοί παρατηρητές περιγράφουν την σκηνική παρουσία του Morrison σαν σατανική. Ο ίδιος προτιμούσε τον όρο πρωτόγονη.
    Ο Morrison έβλεπε πως η προσπάθεια της βιομηχανοποίησης να επιβάλει μια συγκεκριμένη μουσική, ήταν κάτι απάνθρωπο που του προκαλούσε αηδία, πάλεψε ενάντια στην κυριαρχία των στάνταρ με στίχους, νότες, κείμενα, ουρλιαχτά, κραυγές, προσπαθώντας να δείξει στο πλήθος τον δρόμο της ελευθερίας.

    Ο ήχος του επιδρά με πολύ διεγερτικό τρόπο στο νευρικό σύστημα, στον εγκέφαλο και δημιουργεί τάσεις εξέγερσης στον ακροατή που αρχίζει να ξερνά την σαβούρα που τον τάισαν τόσο καιρό.

    Εξ άλλου φαίνεται ολοκάθαρα στους στίχους του η προσπάθεια του να δείξει στον κόσμο τις πόρτες για την ελευθερία.

    Σχίσε τον ιστό που σε τυλίγει
    είσαι καταδικασμένη σε μια φυλακή
    που επινόησες η ίδια
    γκρέμισε τα όλα και βαλε πλώρη για αλλού

    Ο Morrison οραματίζεται ένα μυθικό ρόλο για τον εαυτό του σαν ροκ τραγουδιστή.

    Δεν επικροτεί τα ναρκωτικά καθώς γνωρίσει ότι η μαζική τους κατανάλωση δεν εκφράζει τίποτε άλλο από την αθλιότητα και την μιζέρια των καθημερινών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. η ηρωίνη και τα άλλα ναρκωτικά που τόσο έξυπνα πλασάρισε η εξουσία (CIA) για να διαβρώσει το κίνημα των χίπις και του ροκ έκαναν μια χαρά την δουλειά τους, αποπροσανατόλισαν μια ολόκληρη γενιά.

    Η εξουσία για τον Morrison ήταν το μανιφέστο του κακού, γιατί η εξουσία έλεγε ψέματα, έλεγε ψέματα με το στόμα των τραστ και των υπαλλήλων των υπουργείων, των αξιωματικών της αστυνομίας, των διαφημιστικών γραφείων, των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας, η εξουσία ήταν αυτή που οδήγησε την νεολαία της εποχής του Morrison στο γαλλικό Μάη του '68 στην Ευρώπη και στην άρνηση στράτευσης για το Βιετνάμ στην Αμερική…

    Απογοητευμένος από την απομόνωση του μέσα στην κοινωνία από την στέρηση της ελευθέριας του, μέσα στην αυτοεξορία του βλέπει κάπου μακριά μια σπίθα, ακούει γλυκούς ήχους με τεντωμένες τις αισθήσεις του πάνω στην μάνα γη.

    Η ευκαιρία είναι μοναδική, δεν επαναλαμβάνεται
    και κάθε δισταγμός είναι καταστροφή.
    Δεν υπάρχουν περιθώρια για παζαρέματα,
    Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε ΤΩΡΑ

    Ξεφωνίζει πάνω στο πάλκο, αλλά και μέσα από τον τάφο του,
    Στο Παρίσι, Όπου βρίσκεται από το 1971, μόνο βιολογικά νεκρός …

    ΥΓ. Αυτό το αφιέρωμα το χρώσταγα πρώτα στον Jim…
    Αλλά και στον εαυτό μου….
    Και λόγοι διάφοροι και αδιάφοροι, δεν μου επέτρεψαν να βγει στην σωστή ώρα, μέρα...

    Tags
    Μουσικά Είδη:AmericanΚαλλιτέχνες:ΣάτυροςΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #13295   /   25.04.2008, 13:06   /   Αναφορά
    Φοβερό άρθρο στ'αλήθεια....... :) :) :)
    #13296   /   25.04.2008, 14:21   /   Αναφορά
    Φόρος και τιμή στον μεγάλο Jim Morrison. Υπέροχο άρθρο! Αντάξιο του!
    #13298   /   25.04.2008, 15:02   /   Αναφορά
    Πραγματικά υπέροχο άρθρο... Όμως... Τι νόημα έχει στην εποχή μας να κάνουμε αφιερώματα στις μεγάλες αυτες προσωπικότητες??? Πλέον η ζωή και το έργο τους κυκλοφορούν ελεύθερα... Κανείς δεν πρόκειται να μας απαγορεύσει να τους ακούμε και να τους μελετάμε... Πλέον δεν είναι επανάσταση ένα τέτοιο άρθρο... Ο Jim δεν θα ήθελε να του κάνουμε αφιερώματα... Θα ήθελε να βγούμε και πάλι στους δρόμους... Να αφήσουμε τα mp3 και τα computers και να πιάσουμε το χέρι του συντρόφου, να φτύσουμε στη μάπα την εξουσιά...

    Αυτα... Σόρρυ για τις παραξενίες μου... Jim Morrison Rocks!!!
    #13299   /   25.04.2008, 17:40   /   Αναφορά
    Μπράβο Τιβέριε!!!!



    Πολύ καλό!!!!!!!
    #13300   /   25.04.2008, 21:00   /   Αναφορά
    καλό... αλλά κάτι μου θυμίζει :P
    #13301   /   25.04.2008, 22:09
    Νίκο (JaNick) τα ίδια ακριβώς θα έλεγα και εγώ!

    Και έλεγα και συνεχίζω να λέω και να τα φωνάζω!

    Και με φωνάζουν ακόμα κουμουνιστή και αναρχικό!

    Μόνο φέρνοντας το όνομα του στο μυαλό μου πλημιρίζω με μελωδίες και εικόνες! Τι άλλο να πώ!

    #13304   /   25.04.2008, 22:56
    Εμένα αναρχικό δε με είπαν ακόμα, Φώτη... Αλλα το κομμούνιστης και το ιδιαίτερα το παλιοκομμούνι, το έχω ακούσει πολλάκις... :-)

    #13303   /   25.04.2008, 22:28   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ καλό το άρθρο σου . Μου αρέσει γιατί από κάθε σου λέξη φαίνεται το πόσο σε έχει επηρεάσει και πόσο τον θαυμάζεις
    #13305   /   26.04.2008, 00:11   /   Αναφορά
    Πραγματικά πολύ καλό άρθρο,tiberiusclaudiusnero!Σκιαγραφεί το πορτρετο ενός ανθρωπου που έζησε έντονα,έφτασε στην κορυφή,και ακόμα ζει μέσα στα υπέροχα τραγούδια του...
    #13306   /   26.04.2008, 11:23   /   Αναφορά
    Πολυ καλο! Μπραβο!
    #13307   /   26.04.2008, 11:51   /   Αναφορά
    Standing above the crowd,

    He had a voice that was strong and loud

    We'll miss him

    He a lot to say,

    He had a lot of nothing to say

    We'll miss him









    Απλά αγαπημένος.....
    #13308   /   26.04.2008, 12:46   /   Αναφορά
    Πράγματι πολύ όμορφο άρθρο,ένας φόρος τιμής σε αυτή τη πολύ μεγάλη προσωπικότητα της ροκ ιστορίας,σε ένα ποιητή βγαλμένο από την πνευματική εποχή της Αναγέννησης.Ένας άνθρωπος που δεν θα πεθάνει ποτέ...
    #13310   /   26.04.2008, 13:49
    ...ΠΡΟΣΚΥΝΩ...

    #13311   /   26.04.2008, 18:59   /   Αναφορά
    ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια...

    επειδη ομως κατι πηγε στραβα μαλλον στο κειμενο εδω...μπορειτε να το διαβασετε ολοκληρωμενο ,,,,πατωντας εδω..

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=14859
    #13319   /   27.04.2008, 11:04
    και καλο πασχα σε ολους .χριστος ανεστη ,χρονια πολλα..

    #13325   /   27.04.2008, 16:54
    An angel runs

    Through the sudden light,

    Through the room.

    A ghost precedes us.

    A shadow follows us.

    And each time we stop,

    we fall



    :))))))))))))))))))))))))

    #13362   /   29.04.2008, 10:05   /   Αναφορά
    ena arthro polu kalo k pragmati pou na aksizei allak na tou aksizei...JIM MORRISON...RESPECT AKSIZE POLLA KRIMA POU EMPLEXE K EFUGE NORIS...;(
    #13374   /   29.04.2008, 20:36   /   Αναφορά
    Όμορφο αφιέρωμα.

    Μπράβο!
    #13628   /   07.05.2008, 20:57   /   Αναφορά
    Σκεφτείτε πόσα θα μπορούσε να είχε καταφέρει αν ήταν ακόμη ζωντανός...
    #13682   /   10.05.2008, 01:09   /   Αναφορά
    Πρωτότυπος τίτλος...αν και δεν ακούω Μόρισον φανατικά μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αν και αποτελούσε σύμβολο του σεξ κάποια περίοδο έκανε τα αδύνατα δυνατά για να πάψει να είναι. Σαν προσωπικότητα δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς...και φυσικά ούτε και σαν τραγουδοποιό.
    #13722   /   12.05.2008, 20:18   /   Αναφορά
    Jiiiim! Doors For ever! Καλό άρθρο ειδικά η αρχή....
    #13784   /   14.05.2008, 23:35   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα!!

    Αξεπέραστος ο Τζίμ Μόρρισον!
    #13805   /   16.05.2008, 12:38   /   Αναφορά
    doors for a dream.... πολυ ωραιo man.....



    #13810   /   16.05.2008, 19:48   /   Αναφορά
    Otan pe8anei to pexnidi ginetai agwnas.

    Otan pe8anei o erwtas ginetai orgasmos.



    J.D.Morrison

    shmeiwseis gia thn orash
    #14907   /   27.06.2008, 10:37
    He was a rider on the storm

    #15966   /   12.08.2008, 21:58   /   Αναφορά
    Ο Jim, ήταν... είναι.... κι θα είναι ενας σαμάνος της εποχής μας!

    Υπέροχο, άρθρο!

    Μπράβο! :)
    #15977   /   13.08.2008, 13:48   /   Αναφορά
    thank`s boys & girl`s,,,for the ur comment`s..απο σεπτεμβριο θα εχουμε πληθωρα αφιερωματων σε μεγαλους καλιτεχνες και γρουπ της εποχης 70th..και απο γνωστους και αγνωστα γκρουπ με αξιολογες δουλειες ,οι οποιες ποτε δεν περασαν τον ατλαντικο..ριχνετε και καμια ματια στο μπλοκ μου ,ολο και κατι καινουργιο θα υπαρχει.επειδη εδω το αρθρο για τον μορισον ειναι κουτσουρεμενο ,(δεν ξερω πως εγινε αυτο) .

    σφαλμα δικο μου στο απλοαντ ? εξικονομηση χωρου ? δεν εχει σημασια..μπορειτε να το διαβασετε ολοκληρο και χωρις περικοπες..στο μπλοκ μου..

    ευχαριστω ολους

    tiberiusclaudiusnero
    #17161   /   21.11.2008, 21:04
    Μυστήριο.

    Μαγεύει ο άνθρωπος γενιές και γενιές

    #18776   /   26.07.2009, 16:07   /   Αναφορά
    πολυ καλο το αρθρο αλλα αν ειχε και ποιο πολλεσ λεπτομεριεσ θα ιταν

    πιο ωραιω οπΩς [οτι λιποθιμουσε στισ σιναυλιεσ η οτι εκεινι τιν εποχι στο σχολειο επρεπε να εισαι καθαροσ και με λιγα λογια σαν φλοροσ ,ενω ο μορρισον οταν του σιδερωναν τα ρουχα αυτος τα βρομιζε και του την ελεγαν συνεχεια οι δασκαλοι.Ο μαγγας απο μικρος αφιριμενος ητανε