Μια ανάμνηση για τους παλαιότερους και πηγή γνώσης και έμπνευσης για εμάς τους νεότερους...
Ο Διονύσιος Αποστολάτος ήταν χωρίς αμφιβολία από τις πλέον αξιόλογες προσωπικότητες του τόπου μας στο χώρο της μουσικής. Στα χρόνια που βρισκόταν στο χώρο απετέλεσε το δάσκαλο για πολλούς μουσικούς που διαπρέπουν σήμερα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ενώ παράλληλα ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής με μεγάλη συμβολή στη διάδοση και διάσωση του είδους που ονομάζεται Επτανησιακή καντάδα.
Ο Διονύσης Αποστολάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1926. Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και ανέπτυξε πλούσια και πολύπλευρη δράση στο χώρο του χορωδιακού τραγουδιού.
Ως διευθυντής της "Επτανησιακής Χορωδίας - Μαντολινάτας" έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο από τις πολλαπλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκπομπές του στην περίοδο 1960-1975.
"Ανέβασε" την Επτανησιακή και Αθηναϊκή καντάδα στο Ωδείο "Ηρώδου του Αττικού" επί τέσσερα καλοκαίρια στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ενώ έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
Για την ανιδιοτελή προσφορά του σε παιδιά πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία έχει τιμηθεί με τον Χρυσό και Αργυρό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Επίσης, έχει τιμηθεί με δύο πρώτα βραβεία σε διαγωνισμό παιδικών χορωδιών το 1983 στην τότε ΕΡΤ.
Για την πολύχρονη προσφορά του στο Χορωδιακό Τραγούδι η "Ένωση Χορωδιών Ελλάδος" του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ενωσης - χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα περγαμηνής.
Το Φεβρουάριο του 2001, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αθηνών, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών μετά περγαμηνής, για το σύνολο του έργου του και τη μεγάλη προσφορά του στη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού.
Υπήρξε τακτικό μέλος και έφορος εκδηλώσεων του Συνδέσμου "Ελλήνων συνθετών" και ιδρυτής της "Ιονίου Μουσικής Σχολής". Μέχρι το θάνατό του ήταν σύμβουλος επί των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας".
Έχει ηχογραφήσει 20 και πλέον μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και δυωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου.
Η Μουσική Εταιρεία "Warner Music" τους απένειμε χρυσό δίσκο για τη φωνητική διδασκαλία που έκανε η Καίτη Αποστολάτου και για την εναρμόνιση και διεύθυνση των χορωδιακών τραγουδιών, που έκανε ο Διονύσης Αποστολάτος, στο δίσκο του Σταμάτη Σπανουδάκη "Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς".
Έχει πλούσιο συνθετικό έργο και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες.
Στην πολύχρονη μουσική σταδιοδρομία του ίδρυσε σχολές χορωδίας, συνοδεία μαντολινάτας, στους Δήμους Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Μεταμόρφωσης, Πεύκης, στην κοινότητα Παλαιάς Πεντέλης, στους πολιτιστικούς συλλόγους "Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιώς", στο σύλλογο "Εύγερος" Κεφαλληνίας και στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.
Ως "δάσκαλος" της κιθάρας και του μαντολίνου, δίδαξε τα δύο αυτά αγαπημένα του όργανα σε 6.000 και πλέον παιδιά, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.
Ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής Διονύσης Αποστολάτος είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας - Μαντολινάτας Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών από της ίδρυσής της το 1974 μέχρι και το θάνατό του, το 2009.
Συνεργάστηκε επί δύο και πλέον δεκαετίες με τον αείμνηστο μουσικό - καθηγητή κιθάρας και αξέχαστο φίλο όλων μας Φώτη Λαπιώτη.
Παρακολουθήστε αποσπάσματα από τηλεοπτικό αφιέρωμα στο Διονύση Αποστολάτο, από την εκπομπή " Έχει γούστο" με την Μπήλιω Τσουκαλά (2006):
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#23855 / 21.12.2011, 22:04 / Αναφορά Wow! Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι να είσαι στο πλευρό μιας τέτοιας προσωπικότητας! Είσαι πράγματι ένα από τα πιο τυχερά κορίτσια στη γη από ότι φαίνεται! Αξίζεις τα συγχαρητήριά μου! Μπράβο σου αγάπη! |
#25003 / 21.07.2012, 19:22 / Αναφορά 6.000 !!! παιδιά, διδάχτηκαν, μαντολίνο και κιθάρα εξ αυτού. Πόσοι ακόμα στις χορωδίες. Το συνθετικό του έργο, φαντάζομαι μεγάλο. Υπάρχει μία κινηματογραφική ταινία που είδα πρόσφατα και μου άρεσε ιδιαίτερα "Τα παιδιά Της Χορωδίας" τίτλος πρωτότυπος "LES CHORISTES". Προτείνω (παροτρύνοντας) στη fotinithanati να ασχοληθεί με την εργογραφία, αν αυτή δεν είναι συγκεντρωμένη ήδη, του Δάσκαλου αυτού, γιατί άμα περάσει ο καιρός, η ιστορία λέει πως χάνονται τα στοιχεία... Ακόμα αν μπορείς fotinithanati, προσπάθησε το σενάριό σου, γι αυτή την προσωπικότητα... Καλή συνέχεια !!! Συγχαρητήρια !!! |
#26832 / 10.03.2013, 01:15 / Αναφορά Πολύ όμορφο το αφιέρωμα. Σ'ευχαριστώ :) |