ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ένα άρθρο για μαγνήτες κιθάρας, πεταλιέρες και συνδεσμολογίες.

    Πεταλιέρες κιθάρας

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 03 Ιούν 2014

    Ένας κιθαρίστας Ηλεκτρικής μπορεί να πειραματιστεί και να παράγει με τα πετάλια εκατοντάδες ήχους που να ταιριάζουν σε όποιο είδος μουσικής επιθυμεί - country, Blues, Classic Rock, Metal.

    A.     Μαγνήτες (Guitar Magnet Pick ups)

    Οι απλοί μαγνήτες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από την Fender & Telecaster και οι διπλοί από την Gibson.

    Πεταλιέρες κιθάρας

    Λίγα πράγματα για την λειτουργία του ενισχυτή κιθάρας –όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία. (Περιληπτική ανάλυση για τους ενισχυτές έγινε  στο ειδικό άρθρο εδώ:).

    • Το καλώδιο από τον μαγνήτη βυσματώνεται στο Input Jack του ενισχυτή
    • Το ηλεκτρικό σήμα από τον μαγνήτη είναι πολύ αδύνατο και εισέρχεται στον preamp (προενισχυτή) του ενισχυτή κιθάρας
    • Κατόπιν διέρχεται από ένα ή περισσότερα κυκλώματα τα οποία το αλλοιώνουν και παράγουν εφφέ , όπως πχ το reverb. (Αντί αυτού του ενσωματωμένου κυκλώματος αλλοίωσης χρησιμοποιούμε για καλύτερη ποιότητα εφφέ τα πετάλια που θα εξετάσουμε αναλυτικά).
    • Το ρυθμιστικό έντασης καθορίζει πόση ένταση θα έχει το σήμα που εξέρχεται από τον προενισχυτή
    • Ακολουθεί ένα δεύτερο στάδιο ενίσχυσης από τον τελικό ενισχυτή (power amp)
    • Το σήμα εξόδου αυτού του power ενισχυτή οδηγείται στα μεγάφωνα

     

    FootSwitch

    Πεταλιέρες κιθάρας

     

    B.      Πετάλια (Pedals) 

    Τα πετάλια (pedals) είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες αλλοιώνουν τους ήχους των μουσικών οργάνων (εδώ θα εννοούμε της κιθάρας). Άλλα πετάλια χρωματίζουν ελαφρώς τον ήχο και άλλα τον αλλοιώνουν δραματικά. 

    Με το πετάλι απλά με μια κίνηση του ποδιού σου εισάγεις/εξάγεις από το σήμα τα επιλεχθέντα από εσένα εφφέ (δηλαδή σαν διακόπτης OΝ/OFF) ή σε μερικά πετάλια σαν ποτενσιόμετρο.

    Το πετάλι δυνατόν να έχει 1 εφφέ ή και περισσότερα εφφέ μαζί στο ίδιο ‘’κουτί’’ ή να είναι multi-fx pedal που παράγει mimics effects.

    Μπορεί να χρησιμοποιείς πεταλιέρες (αλυσίδα πεταλιών) πριν τον ενισχυτή ή μετά τον ενισχυτή 

    Τα εφφέ αυτά μπορεί να είναι:

    • Συσκευές σε ράφια (rack-mounted effects)

    Πεταλιέρες κιθάρας

    • Ενσωματωμένα στους ενισχυτές

    Πεταλιέρες κιθάρας

     

    Γ. Συνδεσμολογίες

    • Πετάλια συνδεόμενα στην είσοδο – Input- του ενισχυτή

    Πεταλιέρες κιθάρας
    Πεταλιέρες κιθάρας

    Συνδέεις το πετάλι / πεταλιέρα μπροστά :  Δηλαδή :

    κιθάρα – πετάλια εν σειρά / Input του ενισχυτή (όπως φαίνεται από την περιγραφή αυτή και τις φωτογραφίες η συνδεσμολογία αυτή  απαιτεί 2 καλώδια).

    Επειδή το πετάλι εμπεριέχει και preamp θα παράγεται κάποια μίξη , από τον επί της κιθάρας preamp + του preamp του πεταλιού και έτσι αν δεν έχετε εμπειρία ρυθμίσεων η μίξη μπορεί να έχει θόρυβο ειδικά σε ‘’δύσκολα’’ πετάλια.

     

    • Πετάλια συνδεόμενα στο Fx του ενισχυτή

     

    Πεταλιέρες κιθάρας

    Συνδέσεις το ένα ή την αλυσίδα πεταλιών μετά τον ενισχυτή (Μόνο αν ο ενισχυτής σου έχει στο πίσω μέρος τα 2 jacks : fx send και -fx return )

    Τα πετάλια συνδεόμενα (στις υποδοχές : send – return του effects Loop του ενισχυτή)  στους ενισχυτές που έχουν ενσωματωμένα εφφέ καταργούν μερικά ή όλα τα ενσωματωμένα εφφέ (τότε μ’ αυτά τα jacks παρακάμπτεται ο preamp  του ενισχυτή κιθάρας)

    Πεταλιέρες κιθάρας

    και τότε το σήμα οδηγείται απ’ ευθείας στον τελικό του ενισχυτή (Power amp).

    Πεταλιέρες κιθάρας

     

    • Πετάλια συνδεόμενα και στο Input και στο Fx του ενισχυτή

    ή θα συνδέσεις μια την αλυσίδα ‘’εύκολων’’ πεταλιών πριν τον ενισχυτή και μια άλλη αλυσίδα ‘’δύσκολων’’ πεταλιών μετά τον ενισχυτή .

    Πεταλιέρες κιθάρας

    Σειριακό & Παράλληλο Fx Loop

    Πεταλιέρες κιθάρας
    Πεταλιέρες κιθάρας
    Πεταλιέρες κιθάρας

     

    Trick

    Πεταλιέρες κιθάρας

     

    Δ. multi-fx pedals

    Αν το πετάλι είναι  multi-fx pedal  (έχει εκτός από guitar in και direct-live out και άλλες εισόδους-εξόδους με ονομασία fx send και fx return).

    Την περίπτωση αυτή ας την εξετάσουμε λεπτομερώς:

    • Το πρόβλημα:

    Με τα ξεχωριστά ‘’κουτιά εφφέ’’ μπορείς να πετύχεις ωραίο ήχο όμως σε live, πολλοί κιθαρίστες μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επειδή αυτά απαιτούν ξεχωριστή τροφοδοσία ή κοινό τροφοδοτικό, πολλά καλώδια διασύνδεσης όσα και τα ‘’κουτιά εφφέ’’ και αν σε κάποιο υπάρξει διακοπή τότε ολόκληρη η αλυσίδα θα είναι νεκρή χωρίς ήχο στον ενισχυτή…..

    Όμως παρά την πληθώρα καλωδίων πολλοί καλοί κιθαρίστες , ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν λαμπάτους ενισχυτές , προτιμούν, για τον τέλειο ήχο που παρέχουν, τα πολλά ‘’κουτιά εφφέ’’  από τα λεγόμενα multi-fx pedals

     

    • Η λύση στο πρόβλημα:

    Όπως είπα παραπάνω για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πολλοί κιθαρίστες αντί των πολλών μεμονωμένων ‘’κουτιών εφφέ’’ χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ ένα από τα λεγόμενα multi-fx pedals που παράγουνprocesseddistortion sounds .

    Τότε το multi-fx pedal λειτουργεί σαν τα πολλά μεμονωμένα ‘’κουτιά εφφέ’’ δηλαδή ο τόνος από τον ενισχυτή σου διατηρείται πλήρως όπως εσύ έχεις ρυθμίσει τον ενισχυτή σου και απλά τώρα μπορείς να προσθέσεις τα mimics εφφέ που θέλεις (chorus, reverb, delay, flanger, compression,….)  επί του τόνου αυτού .

     

    • Τότε θα χρειαστείς:

    Ένα ενισχυτή που να έχει στο πίσω μέρος του “send/return” loop κατά προτίμηση λαμπάτο.

    Το πετάλι σου να έχει εκτός από τα jacks  “input” και “output” και τα “send” and “return” πχ δες εδώ το Boss GT series pedals .

     

    • Τότε  κάνεις την εξής σύνδεσμολογία:

    Κιθάρα-guitar in της πεταλιέρας-fx send πεταλιέρας στο input του ενισχυτή – το δε fx send του ενισχυτή στο fx return της πεταλιέρας και το live out της πεταλιέρας στο fx return ενισχυτή.

    Έτσι έχεις 1 καλώδιο από τα 4 από την κιθάρα σου στο πετάλι και τα 3 που συνδέουν το πετάλι με τον ενισχυτή . Στο μαγαζί που βοηθώ τα 3 αυτά καλώδια τα έφτιαχνα από διαφορετικό χρώμα καλωδίου (ή με ίδιο χρώμα και θέτοντας ταμπελάκι), όλα ίδιου μήκους και τυλιγμένα με ταινία ή πολλαπλό 4-κλωνο καλώδιο  ώστε να συμπεριφέρεται σαν ένα καλώδιο και να μη μας μπερδεύει.

    Με αυτόν τον τρόπο συνδεσμολογίας (που όπως φαίνεται από την περιγραφή που έκανα απαιτεί 4 καλώδια) πετυχαίνεις τα εξής:

    • Με το 1ο καλώδιο το σήμα από την κιθάρα σου προς το Input της πεταλιέρας περιέχει ή όχι , μόνο τα εφφέ που έχεις επιλέξει να είναι πριν το fx loop της πεταλιέρας (τα ενσωματωμένα εφφέ του ενισχυτή σου). Συνδέοντας δηλαδή την κιθάρα σου με το 1ο καλώδιο στο In της πεταλιέρας μπορείς να προγραμματίσεις ‘’εύκολα’’ εφφέ που δεν εισάγουν θορύβους όταν συνδεθούν στο Input του ενισχυτή (τέτοιο είναι πχ το overdrive) και να μη χρησιμοποιήσεις καθόλου τα ενσωματωμένα εφφέ του ενισχυτή που φυσικά είναι υποβιβασμένης ποιότητας σε σχέση με τα εφφέ της πεταλιέρας.
    • Με το 2ο καλώδιο το σήμα από το fx send πεταλιέρας στο input του ενισχυτή  σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεις εσύ το ποιά εφφέ θα είναι πριν και το ποιά μετά.
    • Με το 3ο καλώδιο το σήμα από fx send του ενισχυτή στο fx return της πεταλιέρας (εδώ προγραμματίζεις τα ‘’δύσκολα’’ εφφέ όπως volume, delay , reverb..)
    • Με το 4ο καλώδιο το σήμα από to live out της πεταλιέρας στο fx return ενισχυτή το σήμα οδηγείται στον Power Amp και από κει στα ηχεία.

     

    Πεταλιέρες κιθάρας

    Ε. Φτηνά Πετάλια

    Μερικά ‘’πετάλια’’ φτηνά είναι απλές προσομοιώσεις ήχων από ενισχυτές κιθάρας διαφόρων γνωστών εταιρειών αλλά σίγουρα υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τα ακριβά πετάλια. Πχ το pocket pod ΕΔΩ : με Interface (vyzex editor) οπότε τότε έχεις περισσότερες επιλογές.

    Δείτε και το video ΕΔΩ : όπου το POD HD περιλαμβάνει 16 μοντέλα ενισχυτών όπως:

    Fender? Twin Reverb?, Hiwatt? Custom 100, Supro? S6616, Gibson? EH-185, Divided by 13 JRT 9/15, Dr. Z? Route 66, Vox? AC-30 (Top Boost), Marshall? JTM-45 MkII, Park 75, Mesa/Boogie? Dual Rectifier?, ENGL? Fireball 100.

     

    Ζ. Γιατί πετάλια και όχι τα ενσωματωμένα στον ενισχυτή εφφέ;

    Τα ηλεκτρονικά εφφέ της κιθάρας (Guitar Effects) ή όπως συνηθέστερα τα λέμε ‘πετάλια’ ,  έχουν αναπτυχθεί τόσο που έχουν δημιουργήσει φανταστικές δυνατότητες στη μουσική έκφραση.

    Μια ερώτηση που συνήθως γίνεται είναι: ‘’Γιατί , αφού σχεδόν οι περισσότεροι ενισχυτές ηλεκτρικής κιθάρας έχουν ρυθμιστικά με τέτοια εφφέ, υπάρχουν τόσες ξεχωριστές συσκευές (πετάλια) ;

    Η απλή  απάντηση είναι: Επιτυγχάνεις υψηλότερη ποιότητα χρησιμοποιώντας πετάλια.

    Ένα από πλεονεκτήματα του να είσαι κιθαρίστας ηλεκτρικής είναι η τεράστια ποικιλία των ήχων που μπορείς να παίξεις.

    Μια τρομπέτα , μια φυσαρμόνικα , μια κλασσική ή ακουστική κιθάρα…..είναι ένα ακουστικό όργανο που παράγει έναν συγκεκριμένο ήχο που σίγουρα δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε με την όποια ενίσχυση γι αυτό και χρησιμοποιούμε ειδικούς ακουστικούς ενισχυτές (Audio Amps).

    Όμως ένας κιθαρίστας Ηλεκτρικής μπορεί να πειραματιστεί και να παράγει με τα πετάλια εκατοντάδες ήχους που να ταιριάζουν σε όποιο είδος μουσικής επιθυμεί - country, Blues, Classic Rock, Metal……

    Όμως ο πειραματισμός επ’ αυτών θα είναι ευκολότερος με την κατανόηση μερικών αξιωμάτων του κεφαλαίου Ακουστικής της Φυσικής και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω με όσο μπορώ πιο απλοϊκό τρόπο στο επόμενο άρθρο.

    Δεν υπάρχει κακό ή καλό είδος πεταλιού, όσον αφορά την επιλογή σου, αλλά τα πάντα είναι ζήτημα γούστου , διάθεσης , πειραματισμού…

    Τα εφφέ μπορούν να ορίζουν το στυλ της μουσικής , όπως πχ η συνεχής παρουσία του reverb στα πρώτα Rock and roll της δεκαετίας του 1950 ή να χρησιμοποιούνται για ειδικό σκοπό όπως το γνωστό χαρακτηριστικό ‘’ Fuzz - Stones’’ στο ‘’ I can’t get no’’ των Rolling Stones .

    Δείτε και ακούστε εδώ με ένα τέτοιο πετάλι 30 κομμάτια (διαλέγοντας από το αριστερό μενού) διάφορα στυλ μουσικής:

    Πιστεύω ότι η αναλυτική εκλαϊκευμένη περιγραφή με φωτογραφίες σκίτσα video & mp3 ηχητικά αποσπάσματα θα βοηθήσουν ακόμα και τον πιο αδαή να επιλέξει, ανάλογα με τα μουσικά κομμάτια του , το ανάλογο πετάλι.

    Τις λέξεις που χρησιμοποιούνται τις αφήνω στην αγγλική ορολογία και δεν τις μεταφράζω μονολεκτικά ,(γιατί η μετάφραση μου πιθανόν να είναι εύστοχη αλλά μπορεί και άστοχη) , αλλά περιφραστικά για καλύτερη κατανόηση.

    Η φωτογραφίες των συσκευών είναι απλά ενδεικτικές και εξυπηρετούν απολύτως εκπαιδευτικούς σκοπούς και με κανένα τρόπο δεν έχουν σκοπό να διαφημίσουν κάποια συγκεκριμένη εταιρεία και να ‘’θάψουν’’ κάποια άλλη.

     

    Σημείωση: Οι αγγλικοί όροι δίδονται απλά για να σας βοηθήσουν να κάνετε googling για περισσότερες πληροφορίες.

     

    Σκιαθίτης Στέφανος

    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μικροκυμάτων


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesClassic RockMetalRockRock and RollΜουσικά Όργανα:φυσαρμόνικακιθάραΕταιρίες:Fender



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #28742   /   03.06.2014, 11:40   /   Αναφορά

    Να κάνω μερικές συμπληρώσεις;



    • Τα PEDALS  distortion δεν ενισχύουν απλά τον ήχο, αλλά και τον κλιπάρουν (τον παραμορφώνουν – δείτε τα περί ClippingΕΔΩ ) πριν το σταδιο της προενισχυσης, με αποτέλεσμα να ‘’χρωματίζουν’’ τον ήχο σε σχέση με τα boost/overdrive. Αυτος ειναι και ο λογος που τα boost/overdrive pedals θεωρούνται  αγαπητά σε κατόχους , ιδιαίτερα λαμπάτων ενισχυτών.  Αντιθέτως , σε τρανζιστοριζέ ενισχυτες (solidstate), συνήθως αποδίδουν καλύτερα τα distortion pedals.

    • Με το EQ (Equalizer), που θα εξετάσουμε ενδελεχώς σε επόμενο άρθο , θέλουμε και το επιτυγχάνουμε με λίγους πειραματισμούς, η κιθάρα μας να διατηρεί τον ηχητικό της χαρακτήρα (όταν πρόκειται για  ενισχυτή κιθάρας) και να εχει τη δική της θέση –όταν ηχογραφούμε , μιξάρουμε ένα μουσικό συγκρότημα (δηλαδή  να μην μπερδεύεται συχνοτικά με άλλα παρόμοια οργανα -πχ μπασσου και έτσι να αποφεύγεται η δημιουργία  ‘’βαβούρας’’ στην μίξη).

    #28749   /   03.06.2014, 20:58

    Εμπλουτισμός Άρθρου με νέες συνδεσμολογίες :










    Δείτε και πλήρη περιγραφή ‘’Bypass FX Loop with Volume Control ‘’ΕΔΩ :


     


    Τώρα αν ο ενισχυτής κιθάρα σας δεν διαθέτει Fx loop  πιστεύω καλύτερα να ασχοληθείτε ,πειραματιζόμενοι, με τα ενσωματωμένα εφφέ του ενισχυτή σας (με τα οποία είναι εξοπλισμένοι  σχεδόν όλοι οι ενισχυτές κιθάρας) ή το πολύ να αγοράσετε ένα από τα ‘’εύκολα’’ pedals (Wah-Wah, Compressor,Overdrive,Distortion,Fuzz) και όταν κάποτε αγοράσετε ενισχυτή ο οποίος να διαθέτει Fx loop  τότε αγοράζετε και κάποια από τα ‘’δύσκολα’’ pedals ( Reverb,Delay,Chorus,Phaser…) ή και αυτά με πεταλιέρες που έχουν ενσωματωμένα send-return για να εφαρμόσετε την  4 cable method που ήδη αναπτύξαμε με φωτογραφίες στο άρθρο..


    Σημείωση:


    Με την έννοια ‘’δύσκολες’’ ( Reverb,Delay,Chorus,Phaser…) εννοώ συνδέοντας  τέτοιες στην  Input θα έχετε ‘’βαβούρα’’ απ’ την άθροιση του  pedal preamp με τον guitar preamp , ενώ με την έννοια ‘’εύκολες’’ (Wah-Wah, Compressor,Overdrive,Distortion,Fuzz) δεν θα είναι τόσο αντιληπτή η βαβούρα……..


    #28755   /   05.06.2014, 19:11

    ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟΥ:


    Δείτε και 2 χρήσιμες χρήσεις του Fx Loop στο video μου:


    https://www.youtube.com/watch?v=q7DdDoaNGkA



    #28743   /   03.06.2014, 14:38   /   Αναφορά

    Αν κατάλαβα καλά το effects loop δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιπλέον είσοδος και έξοδος ενός  ενισχυτή κιθάρας, όμως οχι πριν τον προενισχυτή του, αλλά μετά  απ’ αυτόν αλλά  πριν το τελικό στάδιο ισχύος  του ενισχυτή κιθάρας ;

    #28744   /   03.06.2014, 15:50

    Ακριβώς .


    Στην πραγματικότητα είναι μια ‘’παράκαμψη’’ που γίνεται στο σήμα καθώς αυτό οδεύει  στα διάφορα ενισχυτικά στάδια  του ενισχυτή κιθάρας.


    Έτσι το αποστέλουμε έξω απο τον ενισχυτή– σε κάποιο  effects pedal  (με κάποιο από τα γνωστά εφφε)  προς επεξεργασία και μετά το επιστρέφουμε (επεξεργασμένο) στον ενισχυτή  μετά το σταδιο προενίσχυσης και πριν το τελικό στάδιο ενίσχυσης.


    Τα πλεονεκτήματα αυτής της σύνδεσης  είναι ότι , όταν ειδικά χρησιμοποιουνται rack effects δέχεται σήματα με μικρότερο θορυβο (αναλογως του μοντέλου του εφφέ και του κατασκευαστή) .


    Ένα καλό συμπέρασμα που πρέπει να θυμόμαστε:


    Αν συνδεσουμε στην μια μεριά του pedal  την κιθαρα και την άλλη του μεριά μόνο στο RETURN του effects loop  τότε το σήμα της κιθάρας δεν θα διέρχεται πια απο το στάδιο προενίσχυσης του ενισχυτή κιθάρας, αλλά θα οδεύει απ’ ευθείας στο τελικο σταδιο.


     Έτσι αν δεν επιθυμούμε ,γιατί δεν μας αρέσει,  τον ηχο της κιθάρας μας  να τον ‘’παραμορφώνει’’ ο preamp  του ενισχυτη κιθάρας μας αγοράζουμε ένα  pedal (που όπως ήδη αναφέραμε στο άρθρο κάθε  εφφέ pedal  στην ουσία είναι και  προενισχυτής) συνδέομε στην είσοδο του την κιθάρα μας  και την εξοδό του την συνδέομε  κατευθειαν στο τελικο σταδιο που δεν είναι  χρωματισμένο (distortion, EQ ....κτλ) από το  ενσωματωμένο στον ενισχυτή κιθάρας στάδιο προενισχυσης του.



    #28750   /   04.06.2014, 08:46

    Ευχαριστώ για την απάντηση.


    Αν συνδέσω την κιθάρα με πετάλι απ’ ευθείας στην κονσόλα του  ΡΑ τι ήχο θα έχω; Πρέπει να έχω υποχρεωτικά ενισχυτή κιθάρας για να συνδεθώ στο ΡΑ ;


    #28753   /   04.06.2014, 11:24

    Αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία από χρήση πεταλιέρων , περιγράφω αλλά και απαντώ , απλά γιατί έχω ασχοληθεί με τις συνδεσμολογίες και κάναμε πειραματισμούς, σε μαγαζί μουσικών οργάνων φίλου μου  με τα διάφορα εφφέ πετάλια που έχει στη βιτρίνα – Εγώ για την ακουστική μου κιθάρα έχω αγοράσει και σπανίως το χρησιμοποιώ πετάλι chorus.


    Τώρα στην ερώτηση σου:



    1. Την έχω δοκιμάσει την απ’ ευθείας σύνδεση του πεταλιού στην κονσόλα του  ΡΑ συστήματος και σίγουρα δεν δίνει σωστό ήχο .Κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστός γιατί  τα μεγάφωνα του ενισχυτή κιθάρας  έχουν μια frequency range γύρω στα  82Hz-5000 Hz σαν (ένα είδος φίλτρου bandpass). Με τη σύνδεση πχ ενός distortion pedal  απ’ ευθείας στο ΡΑ  η ανωτέρω περιοχή εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο εύρος του ΡΑ  (πχ 20.000Hz) και τα ηχεία του δεν θα ηχούν όπως αυτά του ενισχυτή κιθάρας και άρα παραμόρφωση.

    2. Υπάρχουν όμως μερικά Digital effects processor/multiFX, ακριβά όμως ,πετάλια όπως το RP-355 ΠΟΛΥΕΦΦΕ  που ο κατασκευαστής τα προορίζει και διαφημίζει και για σύνδεση με ενισχυτή κιθάρας αλλά και για απ’ ευθείας σύνδεση με σύστημα ΡΑ και που δίνουν πολύ καλό ήχο και στις 2 περιπτώσεις.

    3. Θα μπορούσες επίσης να πάρεις καλόν ήχο αν ήταν πετάλι με Speaker Emulation συνδέοντας πριν το πετάλι ένα DI Box (δείτε ΕΔΩ : )όπως το Behringer Ultra-G Gi100 που έχει speaker simulation

    4. Αν ο ενισχυτής κιθάρας  είναι εξοπλισμένος με  Line out τότε συνδέεις το πετάλι στο input του  ενισχυτή και το Line out  το συνδέεις στην κονσόλα του ΡΑ.

    5. Ομοίως , όπως στην 4.) αλλά αν δεν διαθέτει  Line out  θέτεις ένα καλό δυναμικό μικρόφωνο  μπροστά από τον ενισχυτή κιθάρας  και συνδέεις το μικρόφωνο στην κονσόλα του ΡΑ. (Βέβαια πάλι ο ήχος δεν θα είναι αυτό που θα επιθυμούσες εκτός αν το μικρόφωνο είναι πολύ καλό –πχ SM58 και φυσικά να μην έχεις προβλήματα feedback)


    #28746   /   03.06.2014, 17:19   /   Αναφορά

    Πολύ καλή δουλειά και πολύ αναλυτικό άρθρο! Μπράβο.

    #28747   /   03.06.2014, 17:57

    Ευχαριστώ .


    Δεν είχα απαντήσει λεπτομερώς στο τότε ποστάρισμα σου γιατί τότε ήταν που είχα αποστείλει το παρών άρθρο για δημοσίευση.


    Έκτοτε έχω βρει και άλλες περιπτώσεις διασύνδεσης μέσω FX Loop που θα τις παρουσιάσω σαν σχόλια μόλις ολοκληρώσω το editing στις φωτογραφίες και κάνω δοκιμές. Προτρέπω να τα δεις.


    #28756   /   08.06.2014, 18:37   /   Αναφορά

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Άλλη μια ερώτηση.


    Αν υποθέσουμε ότι τα distortion/overdrive προέρχονται από πεταλιέρα συνδεδεμένη στην είσοδο του ενισχυτή αλλά ο ενισχυτής κιθάρας λειτουργεί σαν CLEAN και όχι LEAD για αυτή την πεταλιέρα τότε θα υπάρχει διαφορά σύνδεσης πεταλιών ‘’δύσκολων’’ όπως τα λέτε πχ delay και  reverb στην είσοδο ή στο effects loop ;

    #28757   /   08.06.2014, 22:36

    Πιστεύω πως ΟΧΙ με την εξής έννοια,μιας και το πόσο καλός είναι ένας ενισχυτής κιθάρας ή μια πεταλιέρα είναι εντελώς υποκειμενικό:


    Στη θέση Clean δεν συμμετέχει ο προενισχυτής με τα ενσωματωμένα εφφέ παρά μόνο σαν Gain με το master volume ενώ στο Fx loop δεν συμμετέχει καθόλου ο προενισχυτής .


    Άρα απλά η διαφορά θα είναι στο πλάτος του σήματος (Βέβαια αν το test γίνει όχι με το αυτί αλλά με όργανα – πχ παλμογράφο - ώστε να μη υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα , τότε κάθε επιπλέον ενίσχυση εισάγει κάποιο , έστω μικρό, ποσοστό θορύβου).


    #28882   /   10.09.2014, 14:57   /   Αναφορά

    Το άρθρο αυτό καλόν είναι να συνδυαστεί  με το προσφάτως αναρτηθέν :


    ‘’ Προενίσχυση & Ενισχυτές Κιθάρας’’ ΕΔΩ :

    #29545   /   28.01.2017, 00:52   /   Αναφορά
    Εγω εχω πεταλιερα η οποια δεν εχει fx loop αλλα μονο μια εξοδο.
    Οποτε αν θελω να παρω μονο τα delay, chorus, reverb κλπ. απο την πεταλιερα και να εχω και ενα ξεχωριστο πεταλακι για βρωμικο ηχο (distortion, fuzz κα), πως πρεπει να κανω την συνδεση κατα τη γνωμη σας για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα;
    #29546   /   28.01.2017, 07:29
    Αυτό σημαίνει ότι το Pedal σου δεν είναι multi (Περιγραφή στην ενότητα Δ’).
    Ο ενισχυτής σου έχει Fx?
    • Αν δεν έχει θα κάνεις την σύνδεση της 1ης φωτογραφίας (ενότητα Γ’ – Συνδεσμολογίες)
    • Αν έχει θα κάνεις την σύνδεση ή της 4ης φωτογραφίας ή της 5ης φωτογραφίας (ενότητα Γ’ – Συνδεσμολογίες)
    Για το distortion δες το 1ο σχόλιο του άρθρου. Επίσης χρήσιμες διασυνδέσεις και στα υπόλοιπα σχόλια εμπλουτισμού του άρθρου.
    Αν δεν σε κάλυψα περιέγραψε λεπτομερώς τα pedals σου και τον ενισχυτή σου

    #29547   /   28.01.2017, 13:02
    Ναι ο ενισχυτης εχει fx loop.
    Η πεταλιερα ειναι η zoom g3x. Για output εχει μονο μια θυρα.
    Αρα δεν εχω καταλαβει πως ακριβως θα με βοηθησει η 4η η 5η φωτογραφια.
    Δηλαδη τι; θα συνδεσω την g3x μαζι με την πεταλιερα στο return μονο; Αφου το send του ενισχυτη δεν εχει που να βγει.

    Αν ειχαμε μια πεταλιερα με fx loop, δεν θα ειχαμε συνδεσει το send αυτης με το return του ενιαχυτη και το send του ενισχυτη με το return της πεταλιερας; Η μηπως το output(mono) αυτης στο send του amp και το return αυτου στο send ξανα;
    Εφοσον η κιθαρα ειναι στο input του ενισχυτη με τα οποια βρωμικα πεταλακια ετσι!

    Σε ευχαριστω πολυ εντωμεταξυ και για την αμεση απαντηση σου

    #29548   /   28.01.2017, 16:35
    Η απάντηση είναι σ’ ένα απ’ τα σχόλια…..
    Αν δεν θέλεις να παρακολουθήσεις τα σχόλια ή όλο το παρακάτω video τότε δες αυτό που ρωτάς στο χρόνο από 4:07 έως 5:37
    Αξίζει όμως να δεις το δεις μέχρι το τέλος
    https://www.youtube.com/watch?v=q7DdDoaNGkA