ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

    Τα Blues, Rock, και  Country ηχούν καλύτερα στην  2nd Position. Η δε  3rd και 4th παράγουν αμφότερες μουσική μινόρε φυσικό, η δε 5th έχει μια σπανιόλικη αίσθηση και είναι δημοφιλής στην  Andalusian music.

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    128 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 09 Αύγ 2015

    Σημείωση: Οι αγγλικές λέξεις χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν στο Googling

    -----------------

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι advanced με την έννοια ότι απαιτεί καλή μελέτη για την κατανόηση του, όμως είναι πολύ σπουδαίο γιατί μας βοηθά στο τι φυσαρμόνικες να αγοράσουμε.

    Τα Blues, Rock, και  Country ηχούν καλύτερα στην  2nd Position  η δε  3rd και 4th παράγους αμφότερες μουσική μινόρε φυσικό , η 5th έχει μια σπανιόλικη αίσθηση και είναι δημοφιλής στην  Andalusian music (θα εξεταστεί μελλοντικά).

    Την 2nd position -Δείτε εδώ- την αναλύσαμε διεξοδικά και είπαμε ότι είναι ματζόρε για  Blues αφού βέβαια με (bendings) θέσουμε τις απαιτούμενες Blues νότες .

     

    Layout για τις τονικότητες Μινόρε Φυσικό της Hohner

     Η φυσαρμόνικα natural minor είναι πολύ πιο βολική απ' την major στο να παίζουμε Blues(κυρίως minor Blues),δίνοντας μάλιστα jazzy ηχόχρωμα στο παίξιμο μας.

    Η Hohner διαθέτει στην αγορά  το μοντέλο της Marine Band Μινόρε Φυσικό να παίζει σε Straight Harp , ενώ η Lee Oscar διαθέτει στην αγορά το Μινόρε Φυσικό να παίζει σε Cross Harp

    Επειδή layout για την Hohner δεν βρήκα στο διαδίκτυο και επειδή το θέμα το θεωρώ πολύ σπουδαίο ,επεξεργάστηκα το Lee Oscar Layout για Natural Minor και το προσάρμοσα σε Hohner για Natural Minor Layout (πχ Dm Lee Oscar το έγραψα σαν Gm Hohner , το Em σαν Am  το Fm σαν Bbm κ.ο.κ). Βλέπε παρακάτω:

    Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οιανδήποτε τονικότητα φυσικού μινόρε και απ’ τις δυο εταιρείες για να παίξεις την ίδια μελωδία , απλώς τα σχέδια παιξίματος αλλάζουν όπως αλλάζουν και τα bendings. (Εγώ για φυσικό μινόρε θα προτιμούσα την Hohner).

    Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο video μου και μελετώντας και τα παρακάτω προσπαθήστε να το κατανοήσετε πλήρως και ξαναδείτε το αρκετές φορές παίζοντας με αντίστοιχη φυσαρμόνικα σας  πάνω στη μελωδία: 

     

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα
     Ebm Nat

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα
     Dm Nat

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα
     Am Nat

     

    Δείτε και εκτυπώστε τις παρακάτω φωτογραφίες με ΟΛΑ τα Lee Oscar Layouts που στο μέλλον θα σας είναι χρησιμα:

     

    Διατονικής Ματζόρε Layout:

    https://www.box.com/shared/lhygfuoflc

     

    Διατονικής Μινόρε Φυσικό Layout:

    https://www.box.com/s/vd23v4yt7kii50lf2jhx

     

    Διατονικής Μινόρε Αρμονικό Layout:

    https://www.box.com/s/aaubizs0ojdrkslrbhja

     

     

    Hohner Nat Minor από Lee Oscar Layout (Τροποποίηση δική μου)

     

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

    ή για καλύτερο zoom της φωτογραφίας εκτυπώστε από εδώ:

    https://www.box.com/s/ol2q23wh9sjr3l4h7gri


    Η φυσαρμόνικα τονικότητας ματζόρε παίζει και τη σχετική της μινόρε

    Επειδή το ελληνικό ρεπερτόριο σε μινόρε φυσικό είναι μικρό και σε πολλά τραγούδια είναι μίγμα φυσικού και δωρικού μινόρε ή φυσικό μινόρε και ματζόρε μαζί (τουλάχιστον για το δικό μου ρεπερτόριο  μέχρι τώρα – άλλες μελωδίες σε φυσικό μινόρε που παίζω είναι : ‘’Αρετούσα μου ‘’ , ‘’Όταν σφίγγουν το χέρι’’..) σε σχέση με το ρεπερτόριο ελληνικών τραγουδιών σε μινόρε αρμονικό (δείτε εδώ μια λίστα από ελληνικά σε μινόρε αρμονικό) γι αυτό αυτός είναι ο λόγος που έχω αγοράσει μόνο μια φυσαρμόνικα τονικότητας (key) μινόρε φυσικό: την Ebm/C#m Nat.

     

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

     

    Παίζοντας ματζόρε με φυσαρμόνικα μινόρε φυσικό

     

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

    Μετατροπή τονικότητας C ματζόρε σε Α μινόρε φυσικό (Am Nat)

    Ένα ωραίο ΤΙΡ από τον Vassiliskariotis:

    Αν διαθέτεις μια C ματζόρε και κουρδίσεις το blow-reed της 3ης οπής 2ημιτονια πάνω (αφαιρώντας μέταλλο απ’ την άκρη του γλωσσιδίου) ,μετατρέψεις  δηλαδή το G σε A τότε έχεις μια φυσαρμόνικα, που αν πάρεις  σαν τονική την Α(3blow), έχεις 2 πλήρεις οκτάβες στη σειρά .

    Εφαρμογές των ανωτέρω

    Έλαβα το εξης ΠΜ:

    '' Κύριε Στέφανε καλησπέρα! Θέλω να κάνω μια ερώτηση για την τονικότητα μιας φυσαρμόνικας. Θα διασκευάσουμε με τη μπάντα μου το break on through απο doors.

    Σκέφτηκα λοιπόν να παίξω το σόλο των πλήκτρων στη φυσαρμόνικα.

    Δεδομένου ότι το κομμάτι θα βγει από σολ μινόρε (Gm), πρέπει να πάρω φυσαρμόνικα σε σι ύφεση ματζόρε (Bb) , σωστά ;

    Ρωτώ γιατί δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει αντιστοιχία των νοτών της κλίμακας όπως στην κιθάρα! Ευχαριστώ! ''

     

    Απάντηση:

    H Gm είναι η σχετική της Bb (δείτε παραπάνω τον κύκλο των 5ων) .

    Άρα αν το ίδιο τραγούδι σε Gm nat θες να το παίξεις με την αντίστοιχη ματζόρε τονικότητας φυσαρμόνικα αυτή θα πρέπει να είναι τονικότητας Bb αλλά θα πρέπει να παίξεις από την 4th position που είναι η Gm nat

     

     

     Αν όμως χρησιμοποιήσεις φυσαρμόνικα τονικότητας Gm nat τότε:

    • Αν αυτή είναι εταιρείας Lee Oscar θα πρέπει να είναι      τονικότητας Gm nat  και να παίξεις σε cross harp που είναι σε κλίμακα Gm φυσικό (η τελευταία      φυσαρμόνικα της φωτογραφίας)
    • Αν όμως αυτή είναι εταιρείας Hohner θα πρέπει να είναι      τονικότητας Dm και να παίξεις σε straight      harp που είναι σε κλίμακα Gm φυσικό (η πρώτη φυσαρμόνικα δεξιάς στήλης της      φωτογραφίας). (Αυτή σου προτείνω)

     

    Διαβάστε προσεκτικά και ξανακούστε το αρχικό video μου:

     

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

     

    Δείτε και το παρακάτω σχετικό video που δείχνει και παίξιμο ματζόρε με φυσαρμόνικα μινόρε φυσικό:

     

    Μελετήστε και τον παρακάτω πίνακα που δείχνει τα positions της φυσαρμόνικας για ΟΛΕΣ τις τονικότητες :

    Μινόρε Φυσικό με φυσαρμόνικα

     

    Επαναλαμβάνω το άρθρο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή για την κατανόηση του. Πιστεύω ότι τα περιέγραψα όσο πιο εκλαϊκευμένα μπορούσα.

     

    Δείτε και εδώ ένα καλό video με σημειολογικές παρτιτούρες σε γνωστές μελωδίες που παίζονται στις 3rd και 4th positions.

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesRockΜουσικά Όργανα:φυσαρμόνικαΜουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρες



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29244   /   18.08.2015, 13:13   /   Αναφορά
    Καταρχάς συγχαρητήρια για τον κόπο και τον χρόνο. Αρχικά ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο αλλά μελετώντας το άρθρο προέκυψαν και άλλα
    Πρέπει να διορθώσετε στον πίνακά το playing να το κάνετε labeled. Οι hohner εκδίδονται με βάση την +1 όχι την -2 όπως οι Lee Oscar. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ από πρώτη θέση παίζουν δωρικό μινόρε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ από δεύτερη θέση παίζουν ΦΜ. Όλες οι ΦΜ φυσαρμόνικες τον βασικών κατασκευαστών και μοντέλων που ξέρω έχουν το ίδια διάταξη πολύ σπάνια να διαφέρουν στο +3. Επόμενος δεν αλλάζουν τα «σχέδια παιξίματος». Αλλάζει μόνο η τονικότητα έκδοσης του οργάνου θέλει προσοχή στην παραγγελία γιατί άλλη θα ζητήσεις και άλλη θα σου φέρουν.. ομοίως και οι melody maker. Η Seydel αν θυμάμαι καλά έχει την ακολουθία της Lee Oscar δεν υπάρχει κανένα θέμα με την διάταξη απλά επειδή το cross harp προέκυψε εκ τον υστέρων π.χ. οι μπλουζιστες όταν η μπάντα παίζει Ντο θέλουν Φα φυσαρμόνικα, οι κατασκευαστές για να τους διευκολύνουν ονοματίζουν τις ΦΜ φυσαρμόνικές με βάση το cross harp. Ενώ η Ηohner κράτησε τον αρχικό τρόπο έκδοσης.
    Η Τρίτη (από -4) θέση της ματζόρε δεν είναι Φ μινόρε αλλά δωρικός τρόπος. Το αναφέρεται στον πίνακα αλλά στον πρόλογο και στο βίντεο κάπως τα μπερδεύετε.
    Μέτα στο βίντεο πάλι δεν λέτε από πια θέση παίζετε την ΦΜ φυσαρμόνικα, υποθέτω από πρώτη θέση δηλαδή δωρικό μινόρε.
    Αν μια μινόρε μελωδία δεν έχει Σι ύφεση και μπορεί να παιχτεί από -4 (για Ντο ματζόρε φυσαρμ) δεν σημαίνει ότι είναι Ρε δωρικό. Αν ήταν δωρικός τρόπος θα κλίνατε με -4 αλλά αν ακούω καλά, όχι , Ξέρω ότι το γνωρίζετε αυτό αλλά το βίντεο είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, τα καθαρά έντεχνα μινόρε τραγούδια είναι αδύνατον να παιχτούν από τρίτη θέση.
    Παρακάτω υιοθετείτε το κούρδισμα paddy Richter αλλά το αναφέρετε σαν τίπ από μέλος!!

    Μετά προτείνετε σωστά Σι ύφεση ματζόρε σε τέταρτη θέση για το break on through. Σωστά και την Σολ ΦΜ Lee Oscar από δεύτερη θέση. Και Ρε ΦΜ για hohner σε πρώτη θέση:
    Η πρώτη θέση της Ρε ΦΜ hohner δίνει Ρε δωρικό μινόρε.
    Η πρώτη φυσαρμόνικα της δεξιάς στήλης στον πινάκα είναι Σολ ΦΜ Ηohner ή η Ρε ΦΜ Lee Oscar και δίνει Σολ δωρικό στην πρώτη θέση.
    Αν το break on through βγαίνει σε Δωρικό μινόρε δεν το ξέρω, μπορεί, αλλά θέλει διευκρίνηση.
    Στο δεύτερο βίντεο λέτε καθαρά ότι από -4 η Ντο ματζόρε δίνει Ρε ΦΜ ! γιατί όχι δωρικό; και η πρώτη θέση της ΦΜ δηλαδή δωρικό όχι φυσικό μινόρε όπως λέτε.
    Συγχαρητήρια για την τρίτη θέση της ΦΜ πολύ ενδιαφέρων.
    Φιλικά συμβουλεύω χρησιμοποιήστε τον διεθνή όρο harp tabs αντί για «σημειολογικές παρτιτούρες»

    #29245   /   18.08.2015, 16:26
    ΦΜ και Δωρικός Τρόπος είναι μινόρε και τα δύο (μάλιστα πολλοί ερασιτέχνες μουσικοί όλων των οργάνων δεν κάνουν διαχωρισμό στα Φυσικό Μινόρε , Αρμονικό μινόρε , Δωρικό μινόρε ,ποιμενικό μινόρε , Ουσάκ (φρυγιος τρόπος)..απλά λένε μινόρε και με το αυτί βρίσκουν τα ακόρντα ή ποια νότα έχει αλλοίωση χωρίς καν να γνωρίζουν τις ονομασίες αυτές.

    Είναι ορθή η παρατήρηση σου ότι δείχνει Δωρικό και όχι ΦΜ ,απλά στον τίτλο αναφέρω φυσικό μινόρε για το λόγο ότι στο εμπόριο δεν υπάρχει φυσαρμόνικα Δωρικού μινόρε το αναφέρω όμως στην υποσημείωση .

    Γι αυτά που αναφέρεις για το Δωρικό μινόρε με φυσαρμόνικα ρίξε μια ματιά στο video μου ΕΔΩ:
    https://www.youtube.com/watch?v=mx8QqODIIEY
    που στην περιγραφή του θα βρεις και αρκετό ρεπερτόριο για δωρικό

    Το ΦΜ με το Δωρικό διαφέρουν ως προς 6η βαθμίδα (Βb – B στην ΡΕ , F - F# στην ΛΑ ….).

    Το δε bending στη φυσαρμόνικα είναι εύκολο (όπως εξ’ άλλου δείχνεται και στο layout που δείχνω τη σχέση) .

    Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν πολύ καιρό που όταν είχα μεταξύ των άλλων παραγγείλει και μια ΦΜ φυσαρμόνικα Gm key είχα προσπαθήσει (με την κιθάρα μου) και δεν μπορούσα να βρώ την τονικότητα ώσπου με το κουρδιστήρι ‘’ανακάλυψα’’ ότι είχε νότες Eb , Bb, G δηλαδή ήταν Δωρικός Cm και με τρόχισμα στη G να γίνει Gb την έκανα Cm nat και τότε έγραψα το άρθρο.

    Πάντως όπως φαίνεται καθαρά απ’ τη σχέση φυσικά και αλλάζει η τονικότητα αλλά αλλάζει και το ‘’σχέδιο παιξίματος’’. Έτσι:

    Η 1η θέση παίζεται με έμφαση στο Blow (χαρακτηριστικό των Ελλήνων παιχτών…) η 2η , 3η και 4η με έμφαση το Draw (χαρακτηριστικό των Αμερικάνων…).

    Για ΦΜ φυσαρμόνικα εγώ θα πρότεινα τη Hohner

    Για την 4η θέση (όχι 3η που λες) – ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία positions .Ναι μεν πάλι έχεις δυνατότητα ΦΜ αλλά μόνο για μια οκτάβα.

    Όπως ακριβώς και η 5η θέση (που μπορείς να παίξεις Χιτζάζ) πάλι σε περιορίζει σε μια οκτάβα κι αυτός ήταν ο λόγος που μετέτρεψα φυσαρμόνικα σε κλίμακα χιτζάζ (ώστε να παίζεις με το ίδιο ‘’σχεδιάγραμα’’ 1η θέση δηλαδή χιτζάζ απ’ την 4η οπή blow , όνμως τώρα 2 οκτάβες.

    Δείτε ΕΔΩ : https://www.youtube.com/watch?v=2wF2Ysnvha8

    ΕΔΩ : https://www.youtube.com/watch?v=WSfUFjIAiHU
    και ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=CM6FeGLexlE

    Ευχαριστώ για το μεστό σχόλιο.

    Θα πρότεινα εδώ να γράψεις μια δυο ‘’παρτιτούρες’’ σε Φυσικό Μινόρε από οποιαδήποτε position θέλεις – harp tabs με ταυτόχρονο video ή ηχητικό για περαιτέρω εκπαιδευτικό υλικό για αρχάριους.

    #29246   /   18.08.2015, 18:19
    Και κάτι ακόμα: Αν και έχει αλλάξει ο editor στα άρθρα του MusicHeaven και δεν μπορείς να στείλεις φωτογραφία ή να βάλεις video δηλαδή δεν είναι Full Editor (έχω κάνει σχετική ερώτηση στη στήλη ‘’Προβλήματα’’) εν τούτοις με μια περιφραστική περιγραφή να τονίσω τα εξής:
    Η 2η θέση (2nd position ή Cross Harp ) λέγεται DOMINANT – Δεσπόζουσα (Δείτε τη φωτογραφία). (Position = Από εκεί , που συνήθως, ξεκινάμε για να παίξουμε σε μια νέα κλίμακα – Ματζόρε , μινόρε , δρόμων).
    Τα straight harp (1st position) και cross harp (2nd position) , , δεν είναι διαφορετικά όργανα αλλά διαφορετικές τεχνικές παιξίματος της ίδιας διατονικής φυσαρμόνικας. Το 90% των Αμερικανών παίζει σε cross harp position.
    1st position (Straight Harp) είναι αυτή με 1η νότα το C στο C key. {αυτοί που δεν ξέρουν ακόμα την τεχνική Bendings-επειδή λείπουν νότες στην 1η οκτάβα- ξεκινούν από την 4η οπή - φύσημα - που στη συγκεκριμένη φυσαρμόνικα είναι πάλι η νότα C και έτσι φτιάχνεται η πλήρης κλίμακα ματζόρε (C-D-E-F-G-A-B) χωρίς αλλοιώσεις (Υφέσεις-διέσεις)} .
    2nd Position(Cross Harp) της ίδιας φυσαρμόνικας είναι αυτή με 1η νότα το G και ξεκινά από τη 2η οπή - ρούφηγμα - που είναι η νότα G . Όμως εδώ για να φτιαχτεί η πλήρης κλίμακα ματζόρε G ( G-A-B-C-D-E-F#) απαιτούνται αλλοιώσεις ( Υφέσεις-διέσεις) που επιτυγχάνονται με Bendings (Εδώ η F# ).
    Η cross harp - είναι η βάση για το παίξιμο Blues
    Παράδειγμα 1ον : Αν μια ορχήστρα παίζει μια μελωδία Blues σε κλίμακα ΛΑ (Α), τότε η φυσαρμόνικα πρέπει να παίζει σε ΡΕ (D) προκειμένου να ηχήσει σωστά στο στυλ αυτό και αφού αυτό το στυλ είναι Blues σύμφωνα με τον πίνακα Lee Oscar θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φυσαρμόνικα που αν είναι με ετικέτα Α στο Cross harp άρα θα είναι D στο Straight Harp.
    Το συμπέρασμα είναι ότι: Στις μελωδίες Blues η φυσαρμόνικα που χρησιμοποιείται δεν είναι ίδιας τονικότητας με την κλίμακα στην οποία παίζεται η μελωδία. Είναι κάτι που οι μουσικοί άλλων οργάνων το αγνοούν (και λογικά αφού δεν τους χρειάζεται) . Η κλίμακα βέβαια που παίζει η φυσαρμόνικα είναι η ίδια με της υπόλοιπης ορχήστρας αλλά η εκφραστικότητα της φυσαρμόνικας είναι τώρα διαφορετική -Bluesy sound .
    Η κλίμακα G Blues είναι: G, Bb, C, Db, D, F
    Έτσι για να παίξεις την κλίμακα G Blues πρέπει στην οπή 3draw = Β με bending η Β να γίνει Bb. Στην δε οπή 4draw =D πρέπει με bending η D να γίνει Db. Αυτό το ‘στράβωμα = Bending’ της ροής του αέρα ρουφήγματος με τεχνική του λάρυγγά της γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας είναι που δίνει τον χαρακτηριστικό ήχο των μελωδιών Blues.(Bluesy Sound)
    Περισσότερα στο άρθρο εδώ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3172

    Συνήθως πολλές μελωδίες έχουν ανάμικτη κλίμακα πχ μπορεί να παίζεις φυσικό μινόρε και να γυρνά σε δωρικό όπως δείχνω στην περιγραφή ΕΔΩ:
    https://www.youtube.com/watch?v=mx8QqODIIEY

    Πιστεύω να κάλυψα όλα τα ανφερόμενα στο σχόλιο σου

    #29247   /   18.08.2015, 20:56   /   Αναφορά
    Φυσικά και με καλύψατε μακάρι να μπορούσατε να βελτιώσετε το ίδιο το άρθρο.
    Γιατί αν ήμουν αρχάριος και διάβαζα το άρθρο και μετά τα σχόλια θα πάθαινα πονοκέφαλο.
    Ο λόγος που έγραψα σχόλιο είναι ότι έχει ημερομηνία 9/8/15. Λαθάκια όλοι κάνουμε και γι’ αυτό δεν σχολιάζω άρθρα σας του 2012-13 εδώ αγοράζεις παρτιτούρες από μουσικό κατάστημα και έχουν χοντρά λάθη. Στο φυσαρμόνικα (παρτιτούρες) υπάρχουν κάμποσα. χαρακτηριστικότατα μινόρε τέταρτης θέσης για major harp. Μια μπακαλίστικη συμβουλή που μου είπανε είναι ότι το St Jame’s infirmary blues -4 -5 -6 -6 -6 6 -6 6 -5 5 -4 κτλ που κλείνει σε -4 είναι δωρικό και είναι ένα ολόκληρο ρεπερτόριο από μόνο του. Και το house of the rising sun 5 -6 -7 7 8 -8 -6 -6 κτλ που κλείνει σε -6 είναι φυσικό και αποτελεί άλλο ρεπερτόριο από μόνο του. Έτσι ξεχωρίζω τα δύο μινόρε.
    #29248   /   18.08.2015, 21:37
    Στα συγκεκριμένα σχόλια που απαιτούν καθαρότητα και φωτογραφίες πράγματι παθαίνεις πονοκέφαλο γι’ αυτό και ανέφερα στη στήλη ‘’προβλήματα’’ ότι ο full editor που προυπήρχε δεν υφίσταται πλέον.
    Όμως τα link που παραθέτω δίνουν ,όμως σε πλήρες άρθρο,σε κείμενο , φωτογραφίες και videos τις πληροφορίες που αναφέρω περιφραστικά στα εδώ συγκεκριμένα σχόλια.
    Το συγκεκριμένο άρθρο απεστάλη για δημοσίευση στις 11- 10 – 2013 και πράγματι έκτοτε θα είχα κι άλλα να συμπληρώσω.
    Πράγματι η βελτίωση ενός άρθρου γίνεται στα σχόλια με τις ερωτήσεις , απορίες και διαφορετικές απόψεις των μελών και ενίοτε αρνητικούς σχολιασμούς.
    Η άποψη μου ανέκαθεν ήταν και είναι ότι μετά κάποια χρονική περίοδο θα μπορούσε ο συγγραφέας να κάνει ένα editing στο άρθρο (ειδικά στα ''Μαθήματα Μουσικής'') ώστε να συμπεριλάβει τον εμπλουτισμό που προήλθε από τα σχόλια των μελών και να αφαιρέσει τυχόν λάθη ορθογραφικά , συντακτικά ή ασάφειες .Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι σπανίως ένας νέος αναγνώστης του άρθρου θα διαβάσει όλα τα σχόλια. Δυστυχώς όμως είναι όρος της ιστοσελίδας ότι απαγορεύεται το editing.
    Σημείωση: Δυστυχώς το ξένο ρεπερτόριο μου είναι μετρημένο στα δάκτυλα κι απ' αυτό στην ουσία μερικά απλά riffs για blues που παίζω κάπου – κάπου με φίλο μου κιθαρίστα blues fan.
    Αναμένω όταν θα έχεις χρόνο κι αν επιθυμείς ένα – δύο harp tabs με ξένο ρεπερτόριο σε minor nat είτε με major είτε με minor nat key harmonica στην 3η ή 4η θέση ή σαν minor blues στην 2η θέση κι αν είναι δυνατόν με συνοδεία ηχητικού ή video
    Ευχαριστώ

    #29249   /   20.08.2015, 13:32   /   Αναφορά
    Λέτε: ''Φυσικά και με καλύψατε μακάρι να μπορούσατε να βελτιώσετε το ίδιο το άρθρο ''.

    http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Diatonic%20Harmonicas/sigmaupsilonmupilambdarhoomegamualpha%20Lee%20-%20Hohner_zpshfikvwcp.jpg

    http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Diatonic%20Harmonicas/sigmaupsilonmupilambdarhoomegamualpha%20Lee%20-%20Hohner%202%20_zpsto8d4j0m.jpg

    Πράγματι στα συγκεκριμένα σχόλια που απαιτούν καθαρότητα και φωτογραφίες πράγματι παθαίνεις πονοκέφαλο γι’ αυτό τα αντέγραψα σε 2 αρχεία .jpg και θα παρακαλούσα τον administrator ,αν γίνεται , και όταν υπάρξει διαθέσιμος χρόνος , να τοποθετηθούν στο τέλος του άρθρου. Μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για πολλούς αλλά για τους παίχτες φυσαρμόνικας που θα επισκεφτούν το θέμα στο μέλλον θα είναι πιστεύω καθοριστικές πληροφορίες (αν και οι πληροφορίες αυτές ήδη υπάρχουν σε δημοσιευμένα μου στο ΜΗ άρθρα).
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #29315   /   07.10.2015, 20:08   /   Αναφορά
    • Μόλις ανέβασα Video στο οποίο παίζω ενδιαφέρουσες μελωδίες Δωρικού Τρόπου (G Dorian Mode) με φυσαρμόνικα Lee Oscar , Dm Nat Key , 1st Position , από την οπή 4 blow (G) . Όπως δείχνω στον πίνακα του άρθρου , η αντίστοιχη φυσαρμόνικα Hohner θα ήταν Gm Nat Key
    https://www.youtube.com/watch?v=szkkwb3fS_k

    • Στο Δωρικό μινόρε είναι γραμμένα πολλά παραδοσιακά και είναι η βάση για το Ποιμενικό Μινόρε.
    • Θα χαρώ αν ξέρετε να συμπληρώσετε επιπλέον ρεπερτόριο ελληνικό ή ξένο.
    #29472   /   07.06.2016, 22:06   /   Αναφορά
    Καλησπερα Κυριε Στεφανε,
    Βασικα ευχαριστουμε πολυ για τις πολυ σημαντικες πληροφοριες.Ερασιτεχνης μουσικος και αρχικα σταδια στην φυσαρμονικα.Παιζω αρκετα blues με cross harp σε ολες τις θεσεις.Θελω να συνοδεψω εναν φιλο κιθαριστα σε μερικα ελληνικα κομματια που ειναι σε φυσικο μινορε και 2-3 σε αρμονικο.επειδη μπερδευτηκα λιγο με το αρθρο (πολυ πολυπλοκο για εμενα) θα ηθελα να ρωτησω απλα.Εαν εχουμε π.χ "το μπαρ το ναυαγιο" Αm φυσικο και "Αυρα - παναγιπουλος" σε Εm αρμονικο τι φυσαρμονικα θα διαλεγαμε σε καθε περιπτωση και εαν μπορουμε να παιξουμε καποια θεση που να δινει εμφαση στο ρουφηγμα
    Σας ευχαριστω πολυ
    #29473   /   08.06.2016, 07:36
    Επειδή δεν μπορώ στο σχόλιο να ανεβάσω φωτογραφία , δείτε την απάντηση αναλυτικά εδώ:
    https://app.box.com/s/51bi0e05z6g09o951k5md8zrk6fswvo1

    #29847   /   10.05.2019, 09:34   /   Αναφορά
    Ακούστε Νησιώτικα με φυσαρμόνικα τονικότητας DmNat εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=NhTLBnUtC5Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR36bKUppWrxckymhDR2C-26LieyTEILJmPYdE1EU48VShjQ25K-HBk-low