ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Άνοιγμα στον κόσμο της τζαζ μουσικής

kavamarou
    28.10.2024, 19:36

Καλησπέρα σε όλες/ους! Πήρα απόφαση τελευταία να ξεκινήσω να εξερευνώ τον κόσμο της τζαζ μουσικής. Ο συνδυασμός σαξόφωνου, τρομπέτας και πιάνου (κυρίως το σαξόφωνο) εδώ και πολλά χρόνια με συναρπάζει και με συγκινεί απίστευτα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας λοιπόν. Με ποιους καλλιτέχνες/δίσκους θα μου προτείνατε να ξεκινήσω ή/και με ποιους να πορευτώ; Το μόνο που θα ήθελα να αποφύγω, αν γίνεται, είναι ακούσματα υπερβολικά χαρωπά και ρυθμικά. Θα προτιμούσα μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό ήχο (αν είναι και αμιγώς ορχηστρικά τα κομμάτια, ακόμη καλύτερα). Παρακαλώ πολύ να απαντήσουν οι γνώστες του είδους. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

JASONTRI
    17.11.2024, 19:28

Καλησπέρα και σε σένα και καλώς όρισες στον κόσμο της Jazz. θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με κλασικούς πιανίστες της Jazz όπως OSCAR PETERSON  BILL EVANS και να συνεχίσεις με KEITH JARRET και ποιο σύγχρονους όπως BOB JAMES ,JOE SAMPLE ,DAVE BENOITE, και RAMSEY LEWIS που πιστεύω ότι ταιριάζει σε αυτό που περιγραφείς.

οποσδηποτε να ακουσεις το Keith Jarrett The Kφln Concert

?si=HvgK2S7Czc0F-xCh

Οι επιλογές είναι πρακτικά ατέλειωτες σου εύχομαι καλές ακροάσεις και καλές αναζητήσεις

JASONTRI
    17.11.2024, 19:43
    απο δικη μου παρανοηση οι παραπανω προτασεις αφορουν πιανιστες της Jazz θα επανελθω με αυτο που ζητας ακριβως
    JULIOS
    18.11.2024, 18:08

Η Jazz μουσική -όπως κ η σπουδή της- είναι στην πράξη μια "ατελείωτη" διαδικασία. Κάθε μέρα μαθαίνεις κ κάτι καινούριο ή ανακαλύπτεις κάτι "νέο" . Η γνώμη μου είναι για να μην "πελαγώσεις" να ξεκινήσεις να ακούς τον μεγάλο Miles Davis αλλά κ τους μουσικούς που έχουν κατα καιρούς ηχογραφήσει μαζί του ή με τους οποίους έχει παίξει,στην καριέρα του. Οι περισσότεροι θεωρούνται και αυτοί με την σειρά τους "γίγαντες" της συγκεκριμένης μουσική πχ Coltraine,Hancock,Carter,Wayne Shorter,Chick Corea,Marcus Miller,John Mclaughlin,Kenny Garrett ή Bill Evans,Jaco Pastorious,Stanley Clarke,Al Di Meola κτλ. Η λίστα βασικά είναι ατελείωτη και αφήνω απο επιλογή αρκετά βαριά ονόματα με τα οποία ο Davis έχει συνεργαστεί , για να τους ανακαλύψεις σιγά σιγά.

Η λογική πίσω απ αυτό που γράφω είναι η εξής : αρχίζεις να ακούς την δισκογραφεία του Davis (η οποία είναι τεράστια απο μόνης της) και όταν ακούς κάτι που σου κάνει κλίκ (έναν κιθαρίστα ή πιανίστα ή μπασίστα κτλ) τον ψάχνεις να δεις τι έχει κάνει κ αυτός με την σειρά του. Και δεν μιλάμε για μια διαδικασία που θα μπορέσεις να την κάνεις γρήγορα : ο M.Davis έχει 60 studio albums,39 live albums,4 soundtrack albums και άπειρες συνεργασίες. Γεμάτες 5 δεκαετίες καριέρας, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο την εξέλιξη του είδους της Jazz αλλά κ της Δυτικής μουσικής γενικότερα.Προσωπική μου γνώμη πως κανένας άλλος δεν είχε την δική του επιρροή/συμβολή στην μουσική τον προηγούμενο αιώνα σε επίπεδο δημιουργίας/εξέλιξης αυτής αλλά κ ανάδειξης άλλων μουσικών (τουλάχιστον όσο αφορά την Jazz).

Btw να ξέρεις πως παρόλο που η Jazz εδώ κ πάρα πολυ καιρό δεν είναι Mainstream μουσική, ακόμα είναι στα "καλά" της καθώς υπάρχουν και σήμερα πολλοί νέοι (όχι απαραίτητα σε ηλικία) που την υπηρετούν με συνέπεια. Με αυτή την έννοια θα σου πρότεινα πέρα απ το να ξεκινήσεις να ακούς τον Davis (με την παραπάνω διαδικασία στο μυαλό) να ψάξεις ότι μπορεί να πέσει στα χέρια σου απο την γερμανική ECM Records που -πάλι κατα την γνώμη μου- είναι εδώ κ πολλά χρόνια Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ όσο αφορά την Jazz αλλά και την "Λόγια" μουσική.