ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Η ιστορία ενός από τα κλασικά τραγούδια της ροκ που γράφτηκε μετά από μία απογοητευτική συναυλία...

    All Right Now - Free

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    231 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 11 Νοέ 2010

    Το ‘‘All Right Now’’ κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1970 και περιλαμβάνεται στο δίσκο των Free “Fire And Water’’.

    Το τραγούδι γράφτηκε έπειτα από μία απογοητευτική συναυλία που έδωσαν οι Free στο Durham της Αγγλίας. Το κοινό είχε κουραστεί από τα τραγούδια των Free, καθώς το ρεπερτόριο του συγκροτήματος αποτελούνταν κυρίως από τραγούδια slow και Blues, και στο τέλος της συναυλίας χειροκρότησε ελάχιστα. Μάλιστα, κατεβαίνοντας το συγκρότημα από τη σκηνή είχε τόση ησυχία που το μόνο που ακουγόταν ήταν τα βήματα των μελών του!

    Ήταν προφανές, λοιπόν, ότι χρειαζόντουσαν ένα Rock up-tempo κομμάτι, για να κλείνουν τις εμφανίσεις τους. Μπαίνοντας στα καμαρίνια, η έμπνευση ‘‘χτύπησε’’ κατακέφαλα τον μπασίστα του συγκροτήματος, Andy Fraser, ο οποίος άρχισε να χτυπιέται και να τραγουδάει ‘‘All Right Now…’’. Εκείνη τη στιγμή κάθισε κάτω και έγραψε το τραγούδι. Δεν του πήρε πάνω από 10 λεπτά! Με τη βοήθεια του τραγουδιστή του συγκροτήματος, Paul Rodgers, το τραγούδι ολοκληρώθηκε και ηχογραφήθηκε σε παραγωγή των ίδιων των Free. Το single γνώρισε μεγάλη επιτυχία φτάνοντας ως το Νο 2 της Μεγάλης Βρετανίας (Νο 1 στην κατηγορία Rock) και ως το Νο 4 των Η.Π.Α.

    All Right Now - FreeΤο τραγούδι στην εκδοχή που κυκλοφόρησε σε single παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με την εκτέλεση που περιλήφθηκε στο album. Η πιο γνωστή εκτέλεση είναι αυτή του album, διάρκειας 5:29, ενώ η εκτέλεση του single είναι μικρότερης διάρκειας (4:13). Οι διαφορές των δύο αυτών μίξεων δεν περιορίζονται μόνο στη διάρκεια. Με ένα προσεκτικότερο άκουσμα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι στην εκτέλεση του single το διάσημο εισαγωγικό riff της κιθάρας είναι πιο πολύπλοκο. Η διαφορά αυτή εμφανίζεται ήδη στα 7 πρώτα δευτερόλεπτα του τραγουδιού και πριν ακόμα ο Paul Rodgers ξεκινήσει τα ‘‘Whoa, whoa, whoa’’. Γενικότερα, το παίξιμο της ρυθμικής κιθάρας στην εκτέλεση του single, φλερτάρει με την Jazz ενώ κάποιες μικροδιαφορές διακρίνονται και στο παίξιμο του μπάσου.

    Παραδόξως, ακόμα κι η εκτέλεση του single (των 4:13’’) παρουσιάζει δύο εκδοχές, καθώς αργότερα έγινε νέα επεξεργασία διατηρώντας τα αυθεντικά φωνητικά αλλά αντικαθιστώντας τον ήχο της κιθάρας και των drums κατά τρόπο που να ακούγονται πιο βαριά και πιο κοντά στον ήχο της Rock.

    Ο ρυθμός που παίζει το μπάσο κατά τη διάρκεια του ρεφρέν μοιάζει με απόσπασμα από το ‘‘Get Back’’ των Beatles. Η τεχνική αυτή, με τον γρήγορο ρυθμό και τα απότομα (staccato) beats, χρησιμοποιούταν συχνά από τα βρετανικά συγκροτήματα που έπαιζαν Blues ή Hard Rock μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    All Right Now - FreeΠαρά το γεγονός ότι οι Free δεν ανήκαν στα πιο αναγνωρισμένα συγκροτήματα της βρετανικής Rock σκηνής, πάντα ικανοποιούσαν με συνέπεια τους οπαδούς τους αν και οι δίσκοι τους ήταν παρόμοιοι.

    Κατά την κρίση κάποιων οπαδών των Free, το ‘‘All Right Now’’ δεν είναι το καλύτερο τραγούδι του συγκροτήματος. Αναμφισβήτητα, όμως, είναι το δημοφιλέστερο και το πιο… λάγνο. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αυτό οφείλεται στο απλοϊκό και πιασάρικο riff που κάνει πιο προσιτό αυτό το τραγούδι στο ευρύ κοινό παρά άλλα πιο πολύπλοκα (το ίδιο συμβαίνει, παραδείγματος χάριν, και με το “Smoke On The Water’’ των Deep Purple). Από την άλλη, όμως, το ‘‘All Right Now’’ περιλαμβάνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Paul Rodgers γεγονός που αναμφισβήτητα βοήθησε στην καθιέρωση του τραγουδιού ως τον ‘‘ύμνο’’ του συγκροτήματος. Παρά το γεγονός ότι το ρεφρέν δεν θρέφει δάφνες ποιότητας, εντούτοις το τραγούδι θεωρείται από τα κλασικά κομμάτια της ροκ μουσικής και, βέβαια, αποτελεί το ‘‘σήμα κατατεθέν’’ των Free συμβολίζοντας ταυτόχρονα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του συγκροτήματος.

    All Right Now - FreeΜε το ‘‘All Right Now’’ οι Free ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το διεθνές κοινό καθώς έγιναν παγκοσμίως γνωστοί. Το 1971 συμπεριέλαβαν το ‘‘All Right Now’’ στο δίσκο τους ‘‘Free Live!’’ (σε μία πολύ καλή ζωντανή εκτέλεση) αλλά τον Απρίλιο του 1971 οι διαφορές μεταξύ του τραγουδιστή Paul Rodgers και του μπασίστα Andy Fraser, καθώς και το πρόβλημα με τα ναρκωτικά, που αντιμετώπιζε ο βασικός κιθαρίστας Paul Kossoff, οδήγησαν το συγκρότημα στη διάλυση.

    Στις αρχές του 1972 τα μέλη του συγκροτήματος παραμέρισαν τις διαφορές τους και επανασυνδέθηκαν προκειμένου να σώσουν τον Kossoff από την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Η αδυναμία του Kossoff να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, καθώς παράπαιε από τη χρήση ναρκωτικών, οδήγησε στη οριστική διάλυση του συγκροτήματος στις αρχές του 1973. Την ίδια χρονιά ο Paul Rodgers μαζί με τον drummer, Simon Kirke, σχημάτισαν τους Bad Company.

    All Right Now - FreeΣτις 19 Μαρτίου 1976, στην πτήση από Λος Άντζελες για Νέα Υόρκη, ο Paul Kossoff, άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 25 ετών…

    Ο Paul Rodgers τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τους Queen με τους οποίους εμφανίζεται στη σκηνή τραγουδώντας το ‘‘All Right Now’’ ανάμεσα στο ‘‘We Will Rock You’’ και το ‘‘We Are The Champions’’. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένας από τους μηχανικούς ήχου που συμμετείχε στην πρώτη ηχογράφηση του ‘‘All Right Now’’ ήταν ο Roy Thomas Baker, ο οποίος αργότερα έγινε παραγωγός των Queen και ο οποίος έκανε τη μίξη στο ‘‘Bohemian Rhapsody’’.

    Το 2000 ο Paul Rodgers παρέλαβε βραβείο από την British Music Industry καθώς το ‘‘All Right Now’’ παίχτηκε πάνω από 2.000.000 φορές από τους βρετανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς!

    Το 1990, το “All Right Now’’ επανεκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα έφτασε ως το Νο 5 των πωλήσεων. Στην πάροδο των ετών έχει ακουστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει ‘‘ντύσει’’ ηχητικά και διάφορα αθλητικά γεγονότα. Όπως ήταν αναμενόμενο, γνώρισε και πολλές δεύτερες εκτελέσεις, μεταξύ των οποίων από τους Runaways, τον Rod Stewart , τις Pepsi & Shirlie (τα γυναικεία φωνητικά των Wham!) και από το σκωτσέζικο συγκρότημα Lemonescent. Επίσης, δείγμα του τραγουδιού ακούγεται στην επιτυχία του Tone Loc “Funky Cold Medina’’ (1989), ενώ κι η εισαγωγή του τραγουδιού ‘‘Rock ‘N Me’’ του Steve Miller, που κυκλοφόρησε το 1976, παραπέμπει σε εκείνη του ‘‘All Right Now’’.

    All Right Now - Free
    Ξεχωριστή περίπτωση είναι μία ηχογράφηση του ‘‘All Right Now’’ από τον Mike Oldfield τον Ιούνιο του 1979, έχοντας την Wendy Roberts στα φωνητικά, με τη συμμετοχή των Pierre Moerrlen και Tom Newman στην παραγωγή. Αυτή η ηχογράφηση, που έγινε για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής, εκδόθηκε σε ένα διαφημιστικό μπλε flexi-disc single και δόθηκε μόνο στα στελέχη της Virgin Records χωρίς να κυκλοφορήσει ποτέ στο κοινό! Σήμερα παραμένει το πιο περιζήτητο –και ακριβότερο- συλλεκτικό κομμάτι των ηχογραφήσεων του Mike Oldfield (αριθμός καταλόγου “Virgin TT-362’’). Εξαιτίας της σπανιότητάς του, κάποιες λαθραίες ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν ποικίλλουν, ως προς την ποιότητά τους, από τις ηχητικά ανεκτές έως τις… απαράδεκτες.

     

    ALL RIGHT NOW - Free

    Whoa-oh-oh-oh-whoa

    there she stood in the street

    Smilin' from her head to her feet

    I said, "Hey, what is this?

    Now maybe, baby Maybe she's in need of a Kiss."

    I said, "Hey, what's your name baby?

    Maybe we can see things the same.

    "Now don't you wait, or hesitate.

    Let's move before they raise the parking rate."

     

    All right now, baby, it's all right now.

    All right now, baby, it's all right now.

     

    (Let me tell you now)

    I took her home to my place,

    Watchin' every move on her face;

    She said, "Look, what's your game baby?

    Are you tryin' to put me to shame?"

    I said "Slow, don't go so fast,

    don't you think that love can last?"

    She said, "Love, Lord above,

    Now you're tryin' to trick me in love."

     

    All right now, baby, it's a-all right now.

    All right now, baby, it's a-all right now.

     

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesHard RockJazzRockΚαλλιτέχνες:Mike OldfieldBad CompanyKissQueenRod StewartΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμός



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #21177   /   12.11.2010, 00:11   /   Αναφορά
    Mπραβο,ωραιο αρθρο!!μου αρεσε πολυ και παντα ηθελα να μαθω 1-2 πραγματα για το συγκεκριμενο συγκροτημα.Και παλι μπραβο μου αρεσε..και εις ανωτερα!!!
    #21178   /   12.11.2010, 11:04
    Γεια σου βρε CHE με τα όμορφα, ταξιδιάρικα δημοσιεύματά σου !!!



    Όσον αφορά στο τραγούδι που παρουσιάζεις ... πολύ αγαπημένο !!! Είναι από αυτά τα τραγούδια που καταφέρνουν, αφενός, να είναι προορισμένα να ακουστούν σε ευρύ ακροατήριο [ακόμη κι από "μη ροκάδες"], αφετέρου να είναι ιδιοφυή στην απλότητά τους, ούτως ώστε, εάν τα ακούσει κάποιος πιο "ψαγμένος" ακροατής, να μην του περάσει καν από το μυαλό το σχόλιο "μπααα, εμπορικό τραγούδι" .... Δηλαδή πρόκειται για τραγούδι πραγματικά "για όλα τα γούστα" ....



    Η άλλη έκπληξη : που είδα φωτογραφία με το πολύ - πολύ αγαπημένο εξώφυλλο του δίσκου Fire And Water, του οποίου το βινύλιο εδώ και πολλά χρόνια κοσμεί τη δισκοθήκη μου !!! Όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου [ακόμη και το "ζωηρότερο" όλων Allright Now] είναι, θαρρείς, φτιαγμένα με "απαλές" ροκ πινελιές, κινούμενα στο μπλουζ - ροκ ιδίωμα !!! Έτσι, όποτε βάζω τον δίσκο στο πικάπ να παίξει, έχω την εντύπωση ότι ανοίγω ένα μπουκάλι με παλιό καλό κρασί, το οποίο, όσο περνάει ο χρόνος, γίνεται όλο και πιο γευστικό και πιο αρωματικό .... Και ... ναι, προτείνω "με 1000" να αποκτήσετε αυτόν τον δίσκο ....



    Πάντως, η αγαπημένη μου φωτογραφία στον εν λόγω δίσκο υπάρχει στο οπισθόφυλλο : μια μικρή φωτογραφία που δείχνει τα μέλη της μπάντας πίσω από ένα παράθυρο κι ανάμεσά τους ένα σκυλί κόλεϊ !!!



    Επίσης, για πρώτη φορά διαβάζω ότι το τραγούδι είναι του FRASER, του μπασίστα της μπάντας, ο οποίος προερχόταν [όπως και τόσοι άλλοι σπουδαίοι ροκ μουσικοί] από το "σχολείο" που λέγεται "John Mayal & The Blues Βreakers" !!!! Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για το πόσο καταπληκτικός μπασίστας ήταν ο Fraser, ακούστε το πρώτο τραγούδι της 2ης πλευράς του δίσκου, το MR BIG : στο σημείο που η κιθάρα του Κossoff παίζει αρπέζ, το μπάσο από πίσω στην κυριολεξία "κεντάει" !!!



    Όσο για τον Kossoff ... τι να πει κανείς ... η άτιμη η πρέζα έφαγε έναν ακόμη σπουδαίο μουσικό και τον στέρησε από τις επόμενες γενιές .... αν και έμειναν οι παλιές ηχογραφήσεις με το παίξιμό του, οι οποίες, εντέλει, τον κατέστησαν "αθάνατο" .... Σημειωτέον, ο Kossoff δεν είναι ο κιθαρίστας που θα σε "καθηλώσει" παίζοντας ... 1000 νότες το λεπτό. Όμως, το υπερ - ευαίσθητο παίξιμό του στην κιθάρα, με τα πολλά vibratos του, σπάνια το συναντάς στη δισκογραφία. Ακόμη και στον τελευταίο δίσκο των Free "Heartbreaker", όπου η συμμετοχή του ήταν πολύ περιορισμένη [δυστυχώς η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά εκείνη την εποχή είχε γίνει μεγαλύτερη]. Αυτά τα λίγα που παίζει εκεί είναι τόσο συγκινητικά, τόσο συναισθηματικά φορτισμένα .... και, θα έλεγες, ότι ο Paul προσπαθεί να πιαστεί από αυτά τα "σολάκια" για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε .....



    Τέλος .... από την εισαγωγή του Allright Now έχει επηρεαστεί πολύ έντονα ο Steve Miller όταν έγραψε την εισαγωγή του Roc 'n' me baby. Επίσης, από την εισαγωγή του Mr Big είναι επηρεασμένη η εισαγωγή του "Το 69" των Σπυριδούλα με τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου .....




    jj7
    #21179   /   12.11.2010, 14:10   /   Αναφορά
    All right Now!! Μπράβο Τσε για την πρωτοβουλία σου να γράψεις για αυτό το κορυφαίο κομμάτι της ροκ, το οποίο το παίζουμε και θα συνεχίζουμε να το παίζουμε εμείς οι παραγωγοί εδώ!! Καλά για τους φρι τι να πεί κανείς απλώς απολαυστικοί!!